AnasayfaBlogStilist Nedir? Nasıl Olunur?
Pozisyonlar

Stilist Nedir? Nasıl Olunur?

28 Aralık 2020
Bir grup kadın toplanmış bir fotoğrafa bakıyor. Ortadaki kadın turuncu bir elbise giymektedir. Yüzünde odaklanmış bir ifadeyle kıyafetlere bakıyor. Solunda, elbise giyen bir kadın fotoğrafa bakıyor. Sağında, mor saçlı başka bir kadın dikkatle fotoğrafa bakıyor. Arka planda dördüncü bir kadın bir haritaya bakıyor. Fotoğrafta ayrıca sağ alt köşede bir elin yakın çekimi görülüyor. Arka planda ise renkli bir nesnenin yakın çekimi var. Kadınların hepsi fotoğrafın büyüsüne kapılmış durumda ve arka plandaki renkler ve nesneler hikayeye katkıda bulunuyor.
Stilistlik Hakkında BilgiStilist MaaşlarıStilist Nasıl Olunur?
Yenilikçi ve modaya ayak uyduran kişilere stilist denir. Stilistler tarzlarını yaptığı tasarımlarla konuşturur ve moda sektörüne yön verirler.Stilistliğe yeni başlayan kişiler genellikle asgari ücretle çalışmaya başlarlar ve sonrasında tecrübe kazandıkça maaşları artar. Tecrübe sahibi ve alanında uzman stilistler ise, 10.000 TL üzerinde maaş alabilirler. Stilist olmak için genellikle üniversitelerin Moda Tasarımı veya Tekstil Tasarımı bölümlerinden mezun olmak gerekmektedir. Detaylı eğitimler sonrasında bu meslekte yükselme olasılığı yüksektir.
Hazır giyim sektörünün gelişmesi ile birlikte stilistlik mesleği de popülerlik kazanmıştır. Aynı zamanda bu kişilere Moda Tasarımcısı da denilir.Başarılı ve isim yapmış, kendi butikleri veya moda evi bulunan serbest Stilistlerin maaşları genellikle daha yüksektir.Bu bölümlerden mezun olan kişiler kendilerini daha da geliştirdiği takdirde, sektöre yön veren isimlerden olma imkanı bulunmaktadır.
Stilistlik, A’dan Z’ye tekstilde uygulanan tüm detay ve teknik bilgilere sahip olmayı gerektirir.Moda Danışmanı olarak çalışan kişilerin kazançları ortalama 3000 TL ile 4000 TL arasında değişirken, Moda Tasarım Bölümü Koordinatörü iseniz en yüksek 12.000 TL civarında maaş alabilirsiniz.Tekstil sektörüne adım atmak isteyen öğrenci adayları için üniversitelerin Moda Tasarımı veya Tekstil Tasarımı bölümleri tercih edilmeli ve bu alanda eğitim alınmalıdır.
Stilistler, tasarladıkları koleksiyonlar bir defilede sunarak, tasarımları görücüye çıkarırlar.Stilistlerin maaşları genellikle tecrübe ve başarılarına göre belirlenir.Stilist olmak isteyenler, sektörün inceliklerini, modanın gündemini ve yapılan etkinliklerin püf noktalarını yaşayarak iş hayatında adımlarını atarlar.

Bu yazımızda “Stilist kimdir, neler yapar, nasıl stilist olunur?” gibi sorulara cevap bulabileceğiniz soru başlıklarına değineceğim. Stilist olmak isteyenler, Stilist olmanın gerekliliklerini merak edenler bu yazıyı muhakkak okumalı. Keyifli bir yazı olmasını dileyerek, başlıkları incelemeye hazırsanız başlayalım. 

Stilist Ne Demek?

Giyim piyasasında temel giyim ihtiyacını karşılamak üzere çeşitli kıyafet tasarımları yapan kişilere stilist denir. Stilist, modaya ayak uyduran, yenilikçi, tarzını yaptığı tasarımlarda konuşturan, moda sektörüne yön veren, mesleğinde kendilerini geliştirerek eğitimlerini almış, Moda Tasarımcısı olarak da lanse edilen kişilerdir. Bu mesleği yapan kişilere Stilist, yapılan işe ise Stilistlik denir. 

Giysi üretimi, tarihin çok eski dönemlerinden bu yana giyim kuşam işleri yapılmaktadır. Peki Stilistlik tarihi nedir? Ne zaman bu meslek ortaya çıkmış? Kısaca stilistlik tarihine de bir göz atmaya ne dersiniz? 

Dikiş makinesi icat edilmeden önce zorlu bir süreçte el ile dikilen kıyafetler özel olarak yapılırdı. Özel dikimli kıyafetlerde uygulanan teknikler ve taş, kürk, kuşak, işleme gibi detaylar, kişilerin dış görünümlerine bakıldığı zaman gelir seviyesini belli ederdi. Daha çok krallar, üst düzey yöneticiler ve iş adamları gibi zengin kesimler kendine özel kıyafet diktirirdi.

Sanayi devriminin ortaya çıkmasıyla makine teknolojisi gelişti. Gelişen makine teknolojisi ile dikiş makinesinin icat edildi. Dikiş makinesi sayesinde kıyafet dikme süreci ile fazla iş yükü azaldı ve seri üretim başlamış oldu. Böylece üretim maliyetleri eskiye nazaran düşerek daha ekonomik hale geldi. Bu sayede birçok çeşitte ürün dikilerek piyasaya sürülebildi.

Hazır giyim sektörünün ortaya çıkması da bu dönemlerin gelişmesiyle başlamış oldu. Dikilen giysiler standart bir hale geldi ve hazır giyim sektörü ile artık birçok insan giyim kuşam bakımından daha ulaşılabilir ürünler elde etmeye başladı. Hazır giyim piyasasının yanında, yine özel tasarım kıyafetlerin üretimi de devam etti. Bu şekilde temel giyim ihtiyaçlarına karşılık verilerek rekabet dönemi başladı. 

Günümüzde oldukça revaçta olan stilistlik mesleği, modaya yön veren tasarımların geliştirilmesinde ve tekstil sektörüne yön veren asıl bölümdür. Bu kişilere yeni dönem ismi ile Moda Tasarımcısı da denmektedir. Stilistlik, A’dan Z’ye tekstilde uygulanan tüm detay ve teknik bilgilere sahip olan kişilerdir. Tekstil sektörüne adım atmak isteyen öğrenci adayları için yazdığım “Tekstil Tasarımı Nedir?” başlıklı geçmiş yazımda da belirttiğim üzere başarılı bir Stilist veya Moda Tasarımcısı yaratıcılığın yanı sıra kumaşla ilgili detayları, dokuma, örme, baskı tasarımı ve desen gibi teknik bilgilere sahip olmalıdır.

Kıyafeti özel ya da standart hazır giyime uygulamak için tasarlarken bir takım çizim tekniklerini bilmesi ve göz önünde bulundurması gerekir. Bu tasarımlar, el çizimi ya da program çizimi olarak uygulanmaktadır. Daha sonrasında stilistlerin tasarladığı koleksiyonlar bir defilede sunularak, tasarımları görücüye çıkmış olur. Peki, profesyonel bir stilist mesleğinde kazanılan maaşlar ne kadardır? En merak edilen soru sanırım bu olsa gerek. Hem mesleğini severek yapmak hem de maaş olarak sektördeki kazancını bilmek, işe girişlerdeki tercih edilme sebepleri açısından da önemli olabilir.

Stilist Maaşları

Stilistliğe yeni başlayan kişiler, ilk olarak profesyonel bir stilist yanında asgari ücretle işe başlayarak işi öğrenir. İş konusunda da profesyonel gelişimini tamamladıktan sonra sektörde, en düşük 5000 TL ile çalışmaya başlayabilirler. Tecrübe sahibi ve alanında uzman Stilistler ise, 10.000 TL üzerinde maaş alabilmektedirler. Bunun yanında başarılı ve isim yapmış, kendi butikleri veya moda evi bulunan serbest Stilistlerin bu maaşlardan daha yüksek kazancı olabilmektedir.

Moda Danışmanı olarak çalışan kişilerin kazançları ortalama 3000 TL ile 4000 TL arası, Moda Tasarım Bölümü Koordinatörü iseniz en yüksek 12.000 TL civarında ortalama bir maaş kazancınız olabilir. Tabi tüm bunlar tecrübe ve başarıya tabii olarak elde edilebilecek yüksek kazançlardır.

Mesleğiniz ne olursa olsun kendinizi ne kadar geliştirir ve başarı sahibi olursanız, sektördeki yeriniz ve pozisyonunuz, maaşınızla birlikte o kadar yükselecektir. Stilist maaşlarına da değindikten sonra Stilist nasıl olunur? Stilist olmak istiyorsak neler yapmalıyız? Kısaca bu bilgileri de verelim. 

Stilist Nasıl Olunur?

Stilist olmak isteyen bir öğrenci adayı üniversitelerin Moda Tasarımı veya Tekstil tasarımı bölümlerinden birini kazanarak, aldıkları detaylı eğitimler sonrasında Stilist olma yolunda adımlarını atmaya başlayabilirler. Bu bölümlerden mezun olan kişiler kendilerini daha da geliştirdikleri takdirde, sektöre yön veren isimlerden olma imkanı açık olan bir mesleğe sahip olacaklardır.

Bu bölümden mezun olan stilistler, ilk basamaktan başlayarak yükselirler. Sektörün inceliklerini, modanın gündemini, yapılan etkinliklerin püf noktalarını yaşayarak iş hayatında öğrenerek, okulda aldıkları bilgileri uygulamalı olarak pekiştirirler. Ardından, bilgileri üzerine kattıkları deneyimler sayesinde daha da yükselerek hedefledikleri yerlere elbet geleceklerdir.

Bununla birlikte hobi olarak da bu mesleği yapmak isteyenler için, çeşitli stilistlik kursları bulunmaktadır. Evde model çizmeyi, dikmeyi, yeni bir giysi ortaya çıkarmayı seviyorsanız bu kurslara giderek ister hobi, isterseniz de ev ekonominize katkıda bulunabilirsiniz.

Stilist Ne İş Yapar?

Yazımızın başında da stilistlerin modaya yön verdiklerine değinmiştik. Evet, iyi bir stilist sağlam moda bilgisiyle modaya yön verdiği gibi çeşitli tasarımlarla kişilerin istek ve ihtiyaçlarına da cevap verebilmektedirler. Kişisel bir moda evinden tutun, hazır giyim pazarlama ve perakendecilik üzerine kurulmuş tekstil şirketlerine kadar, sektörde gördüğümüz giyim tarzlarının yönetici ve yaratıcılarıdır.

Stilistler, ister serbest olarak kendi moda evlerinin başında, ister özel sektörde bulunan hazır giyim fabrikalarında çalışabilirler. Bunlar haricinde moda eleştirmeni, moda yazarı, freelance koleksiyon tasarımcısı, moda danışmanı gibi meslekleri de yaparak para kazanabilirler. Kendi web sayfalarını açabilir, moda üzerine blogger olabilirler. Bahsettiğimiz bu işler sektörel anlamda çalışabilecekleri işlerdi. Biraz da tam olarak yaptıkları işin detaylarından bahsedelim. 

Bir Stilist, hem ürünü tasarlayan hem de ürünün raflara çıkışına kadarki sürecinden fazlasını hayal etme sürecinde tasarlayan kişidir. Koleksiyon oluşumu sırasında tasarım panosu hazırlar ve yönetir. Hazırlayacağı koleksiyonu modaya uygun olarak belirler. Tüm bu hazırladıklarını bilgisayar ortamında ya da el çizimi üzerinde oluşturur ve kalıplarını hazırlar. Ardından tasarladığı ürünlerin hammaddelerini belirler. Yani bir stilist, tasarımının hayalinden son noktasına kadar her aşamaya hakim kişidir. 

Eğer Stilistliğe yeni başlayan bir girişimci ya da kurumsal bir firmada çalışan iseniz ve kariyerinizde iyi bir rota çizmek istiyorsanız IIENSTITU web sitesini inceleyebilir, ücretsiz online eğitimlerinden Kariyer Yönetimi Eğitimine katılabilirsiniz. Eğitimler sonunda başarı ile geçilen sınavlar sonrası CV’nize ekleyebileceğiniz sertifikaya sahip olabilirsiniz. Bununla birlikte kendinizi geliştirirken keyifli zaman geçirmek istediğinizde IIENSTITU Blog sayfasından, bilgi bakımından zengin içeriklere sahip yazı başlıklarını da okuyabilirsiniz.

Yenilikçi ve modaya ayak uyduran kişilere stilist denir Stilistler tarzlarını yaptığı tasarımlarla konuşturur ve moda sektörüne yön verirler, Stilistliğe yeni başlayan kişiler genellikle asgari ücretle çalışmaya başlarlar ve sonrasında tecrübe kazandıkça maaşları artar Tecrübe sahibi ve alanında uzman stilistler ise, 10000 TL üzerinde maaş alabilirler , Stilist olmak için genellikle üniversitelerin Moda Tasarımı veya Tekstil Tasarımı bölümlerinden mezun olmak gerekmektedir Detaylı eğitimler sonrasında bu meslekte yükselme olasılığı yüksektir, Hazır giyim sektörünün gelişmesi ile birlikte stilistlik mesleği de popülerlik kazanmıştır Aynı zamanda bu kişilere Moda Tasarımcısı da denilir, Başarılı ve isim yapmış, kendi butikleri veya moda evi bulunan serbest Stilistlerin maaşları genellikle daha yüksektir, Bu bölümlerden mezun olan kişiler kendilerini daha da geliştirdiği takdirde, sektöre yön veren isimlerden olma imkanı bulunmaktadır, Stilistlik, A’dan Z’ye tekstilde uygulanan tüm detay ve teknik bilgilere sahip olmayı gerektirir, Moda Danışmanı olarak çalışan kişilerin kazançları ortalama 3000 TL ile 4000 TL arasında değişirken, Moda Tasarım Bölümü Koordinatörü iseniz en yüksek 12000 TL civarında maaş alabilirsiniz, Tekstil sektörüne adım atmak isteyen öğrenci adayları için üniversitelerin Moda Tasarımı veya Tekstil Tasarımı bölümleri tercih edilmeli ve bu alanda eğitim alınmalıdır, Stilistler, tasarladıkları koleksiyonlar bir defilede sunarak, tasarımları görücüye çıkarırlar, Stilistlerin maaşları genellikle tecrübe ve başarılarına göre belirlenir, Stilist olmak isteyenler, sektörün inceliklerini, modanın gündemini ve yapılan etkinliklerin püf noktalarını yaşayarak iş hayatında adımlarını atarlar
Stilist nedir ne iş yapar stilist nasıl olunur stilist moda tasarımcısı hazır giyim mağazacılık Moda ve Stilistlik
Gözlük takan ve genişçe gülümseyen genç bir kadın. Orta uzunlukta kahverengi saçları var ve gözleri parlak ve ışıltılı. Gülümsemesi geniş ve doğrudan kameraya bakıyor. Pembe yanakları ve dostça bir ifadesi var. Gözlükleri kahverenginin açık bir tonunda ve yüzünde hafifçe orantısız duruyor. Üzerinde gri bir gömlek ve boynunda siyah bir eşarp var. Rahat ve mutlu görünüyor.
Dilara Şimşek Yılmaz
Blog Yazarı

Kadir Has Üniversitesi Grafik Tasarım mezunudur. Yaklaşık on iki yıldır pazarlama, kurumsal iletişim ve perakende gibi büyük markaların direktörlüklerine bağlı olarak çalışmıştır. Yaklaşık üç sene öncesinde hobi olarak başladığı blog/içerik yazarlığının eğitimlerini almıştır. IIENSTITU başta olmak üzere, çeşitli blog sitelerinde karma ve mesleki konularda içerik yazarlığı yapmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kadın beyaz bir kâğıdın önünde, siyah bir kalemle bir şeyler çizerken görülüyor. Öne doğru eğilmiş, kolu ve eli hareket halindedir. Fikrini dikkatle hayata geçirirken konsantrasyonu açıkça görülüyor. Gömleğine yakından bakıldığında sarı ve yeşil tonlarında küçük dairelerden oluşan bir desen görülüyor. Arka planda parlak kırmızı bir balonla birlikte bacağının bulanık bir görüntüsü görülüyor. Sağ alt köşede, iplik makaraları, bir makas ve bir iğne de dahil olmak üzere dikiş malzemelerinin yakın çekimi görülebiliyor. Daha sağda mor bir nesnenin yakın çekimi var, şekli ve dokusu odakla bulanıklaştırılmış. Kadın çizmeye devam ediyor, hayalini hayata geçirirken konsantrasyonu açıkça görülüyor.
Bölümler

Moda Tasarımı Bölümü

05 Ağustos 2020
Bir kadın, bir mankenle birlikte bir masada oturuyor. Kırmızı bir elbise ve sarı bir ceket giymiştir ve yüzünde sıcak bir gülümseme vardır. Gözleri kameraya odaklanmış ve saçları düzgün bir şekilde geriye doğru toplanmış. Ön planda, birkaç renkli nesnenin bulanık bir görüntüsü var. Arka planda bir metnin yakın çekimi görülebiliyor. Görüntünün ortasında, bulanık kırmızı bir nesnenin yanı sıra bir kişinin bulanık bir görüntüsü var. Son olarak, görüntünün en sağ tarafında görülen bir kişinin vücudunun yakın çekimi var.
Bölümler

Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü

18 Ağustos 2020
Bir kadın, elinde çeşitli renkli kalemlerle masa başında otururken görülüyor. Önündeki kâğıda odaklanmış, titiz ayrıntılarla bir resim çizmektedir. Gözlük takıyor ve saçlarını geriye doğru toplamış. Gözleri elindeki işe odaklanmış, dikkatle resme son rötuşları yapıyor. Kalemlerin renkleri maviler ve yeşillerden sarılar ve turunculara kadar değişiyor ve sol elinde sivriltilmiş bir kalem var. Kâğıt çeşitli çizgilerle dolu ve ortasına yakın bir yerde detaylı bir insan çizimi var.
Bölümler

Moda Yönetimi Bölümü (MYO)

15 Ekim 2020
Bir kale resmi içeren bir akıllı telefonun yakın çekim görüntüsü görülüyor. Kale siyah bir arka plan üzerine boyanmış ve resmin ortasında bir kadın yüzü görülüyor. Kadının yüzünde geniş bir gülümseme var. Telefonun yanında bir masanın üzerinde beyaz bir tabak vardır. Kalenin arka planında ağaçlar görülebilmektedir. Resim canlı mavi bir gökyüzüne karşı yerleştirilmiştir. Telefon resmin ön planında, kale ise arka planda yer alıyor. Telefon, merkezinde kale görüntüsü bulunan net bir ekrana sahiptir. Kale, ayrıntılı ağaçlar ve yemyeşil bir manzara ile çevrilidir. Görüntü net ve resmin renkleri canlı. Kadının yüzü merkezde net bir şekilde görülebiliyor ve gülümsemesi sıcak ve davetkar.
Bu, bronz tenli ve omuz hizasında dalgalı kahverengi saçlı genç yetişkin bir kadının yakın plan çekimi. Hafif bir gülümsemeyle sol tarafa bakıyor, gözleri hafifçe kapalı. Kaşları hafifçe çatılmış ve ona düşünceli bir ifade veriyor. Çenesi ve çene hattı güçlü ve yanaklarına dağılmış birkaç çili var. Beyaz yakalı açık pembe bir gömlek giyiyor.Şerife Demir
11390
Bu görsel Excel hakkında bir çevrimiçi kursu tasvir etmektedir. Gözlük takan ve sakallı bir adam, konu hakkında bilgili ve deneyimli olduğunu gösteriyor. Gri arka plan üzerinde Excel Kursu - Excel Öğrenimi yazan metin de bunu doğruluyor. Yüzünün yakın çekimi, konuya olan güvenini gösteriyor. Ayrıca, gri arka plan üzerindeki beyaz metin, kursun kapsamlı ve bilgilendirici olduğunu gösteriyor. Adamın gözlükleri ve siyah gömleği profesyonel olduğunu, burnunun yakın çekimi ise son derece odaklanmış olduğunu gösteriyor. Bu görsel, öğrencinin deneyimli ve bilgili bir eğitmen tarafından verilen kapsamlı ve ilgi çekici bir çevrimiçi Excel kursu alacağını iletir.
4.9
(558)

Excel Eğitimi

10 Konu5 Saat