Tekstil Tasarımı Bölümü
Tekstil Tasarımı Bölümü | Tekstil Tasarımcısı | İş İmkanları |
---|---|---|
Üniversite sınavı ve Özel Yetenek Sınavı ile girilir. | Sektördeki unvanı Tekstil Tasarımcısı’dır. | Özel butiklerde, hazır giyim üretim firmalarında çalışabilirler. |
Teknik bilgiler ve Temel Sanat Eğitim dersleri alınır. | Giyim, iç giyim, ev tekstili ve aksesuar tasarlar. Üretim sürecini yönetir. | Pazarlama ve perakende şirketleri bünyesinde çalışabilirler. |
Moda ve tekstil tarihini öğrenir, koleksiyon sürecini öğrenir. | Kumaşı, modeli belirler; kalıp, dikiş ve üretim süreçlerini kontrol eder. | Kendi butiklerini açabilir, freelance çalışabilirler. |
Kumaş analizi, dokuma ve örme teknikleri öğrenilir. | Tasarımlarını bilgisayar veya el çizimi ile yapar. | Blogger, moda yazarı veya moda eleştirmeni olabilir. |
Teknik çizim eğitimleri alır, yaratıcı eğitimlerle becerilerini geliştirir. | Tasarladığı ürünün hammaddesini belirler, mali hesaplarını yapar. | Danışmanlık yapabilir, marka yöneticisi olabilir. |
Dünya modasını yakından takip eder, yeniliklere adapte olur. | Ürünün tasarlanmasından raflara çıkışına dek süreci yönetir. | Tasarım Planlamacısı olabilir, kendi web sayfasını kurabilir. |
Modaya yön veren tarihi olayları öğrenir. | Üretimden sonra gelen ürünlerin kritiklerini yapar, onay verir. | Freelance koleksiyon tasarım işi yapabilir. |
Mezunları Tekstil Tasarımcısı unvanını alır. | Deneme üretimleri gerçekleştirir, teknik hataları kontrol eder. | Hazır giyim, iç giyim, ev tekstili firmalarında çalışabilir. |
Öğrencilerin kişisel becerilerini geliştirmeye yardımcı olur. | Dokuma, örme ve süprem gibi kumaşları iyi bilir. | Moda Editörü, Stil Danışmanı veya Trend Danışmanı olabilir. |
Yeni mezunları yetiştirir, akademik kariyer olanağı sunar. | Ürünlerin maliyet hesaplarını yapar, tasarımını üretim sonuna dek takip eder. | Akademik kariyer yapabilir, kendi atölyelerini kurabilir. |
Lisans programı içerisinde yer alan Tekstil Tasarımı Bölümüne giriş iki aşamalıdır. Üniversite sınavı sonrasında puanların uygun olması halinde ikinci aşama "Özel Yetenek Sınavı" ile sonuçlandırılır. Moda ve Tekstil Tasarımı olarak da geçen bölüme yerleşen öğrenciler, dünya standartlarında moda ve tekstil eğitimi alarak mezun olurlar.
Önceki yazılarımda da Moda Yönetimi Bölümü içerisinde az da olsa bahsetmiştim. Bu yazımda da Tekstil Tasarımını daha detaylı olarak sizlerle paylaşıyor olacağım. Peki, Tekstil Tasarımcısı kimdir? Neler yapar? Hangi aşamalardan geçer? Tekstil Tasarımı Bölümünü seçmek isteyen öğrenci adayları için yardımcı olabilecek konuları yazmaya başlayalım.
Tekstil Tasarımı Bölümünden mezun olan kişi Tekstil Tasarımcısı olarak mesleki unvanlandırılır. Tekstil Tasarımcısı ne yapar diye sorarsak eğer, çeşitli aksesuarlar, giyim, iç giyim, ev tekstili vb. bir çok alanın tasarımlarını oluşturabilir. Tüm bunları tasarlarken de tasarlanan ürünün kumaş içeriği, kullanılacak aksesuarı, modeli, model kesimi, dikime gidinceye kadar olan tüm süreci belirler. Ardından üretimi yapılmak üzere modeliste gönderir ve kalan süreçler kontrol ile devam eder. Kumaş içeriği, model kesim, baskı, örme bilgisi gibi detaylı uygulamalar, bir Tekstil Tasarımcısında olması gereken bilgilerdir. Tekstil Tasarımına kısa bir giriş yaptıktan sonra aday öğrenciler için Tekstil Tasarımı Bölümünü detaylıca inceleyelim.
Tekstil Tasarımı Bölümü Nedir?
Tekstil Tasarımı Bölümü lisans programı öğrencileri, mesleki bilgilerini geliştirmek ve üzerine kişisel becerilerini de ekleyerek Temel Sanat Eğitim derslerini almaktadırlar. Yaratıcı eğitimler, kumaş detayları, dokuma, örme, baskı tasarımı gibi teknik bilgiler, yine teknik çizim eğitimleri, modaya yön veren tarihi olaylar ve koleksiyon süreci gibi tüm bilgiler Tekstil Tasarımı Bölümünde işlenmektedir.
Bu bölümden mezun olan kişiler Tekstil Tasarımcısı olarak sektöre giriş yapar. Daha sonrasında da moda ve tekstil sektörlerinde bir çok alanda iş olanakları ile çalışmaya başlar. İş imkanlarından da biraz bahsedecek olursak neler varmış, aşağıdaki başlıkta işleyelim.
Tekstil Tasarımı İş İmkanları Nelerdir?
Tekstil Tasarımcısı birden çok alanda iş imkanı yakalayabilir. Moda ve tekstil üzerinde geniş kapsamlı bilgiye sahip olan Tekstil Tasarımcıları özel butiklerde, hazır giyim üretim firmalarında, pazarlama ve perakende şirketleri bünyesi gibi bir çok alanda mesleklerini sürdürebilirler. Başka neler yapar Tekstil Tasarımcısı?
Tasarım panosu hazırlar ve yönetir. Sezon koleksiyonlarını modaya uygun hazırlar. Tüm bu hazırladıklarını bilgisayar ortamında ya da el çizimi üzerinde ince ince işler ve kalıplarını hazırlar. Ardından tasarladığı ürünlerin hammaddelerini belirler. Triko, kumaş, deri vb. ürün detaylarını saptar. Kumaş analizlerine hakimdir. Dokuma, örme, süprem vb. kumaş türlerini iyi bilir. Tasarımı yaparken son noktada tutacak mali hesabı da bilir. Bir tasarım yapılırken çıkacak son maliyet tasarımcı için önemlidir. Tüm bu zemini oluşturduktan sonra deneme üretimleri gerçekleşir. Gelen ürünlerin kritiklerini yapar.
Teknik uygulamalardaki hatalar, eğriler, doğrular üretimi yapan kişilerce doğru anlaşılmış mı, onların kontrollerinden sonra numune ürüne onay verir. Okuduğunuz gibi Tekstil Tasarımcısı tasarladığı ürün hakkında tasarımından tutun, raflara çıkışına kadarki her konuya hakimdir.
Saç Bakımı Ve Güzellik Hizmetleri Bölümü İş İmkanları Ve Maaşları
İnternet Haberciliği Ve Yeni Medya Platformlarının Yükselişi
Un Ve Unlu Mamuller Teknolojisi Ön Lisans Kariyer Fırsatları
Tüm bunlar yapılırken dünya modasını yakından takip ederler. Böylelikle ortaya çıkan koleksiyonlar pazarlama ve satış alanlarındaki yeniliklerle birlikte stratejilerini de oluşturmuş olurlar. Yani bir Tekstil Tasarımcısı ürünü tasarlamakla kalmayıp, ürünün raflara çıkışına kadarki sürecinden de fazlasını daha en başından hazırlayan kişidir. Bu birden çok departmanın işine olan hakimiyet, bölüm adaylarının gözünü korkutmasın. Başından sonuna kadar çok keyifli bir süreç geçireceklerinden ve yaptıkları işlerin meyvelerini toplarken daha da mesleklerine bağlanacaklarından emin olabilirler.
Firmalarda çalışmanın yanı sıra Tasarım Planlamacısı olabilir. Tekstil ve moda üzerine blogger olup, kendi web sayfasını kurabilir. Moda yazarlığı veya Moda Eleştirmeni olabilir. Yine tekstil ve moda üzerine Danışmanlık yapabilir. Freelance koleksiyon tasarım işi yapabilir. Marka Yöneticisi olabilir. Bunlar gibi bir çok dal üzerinde kendini geliştirebilir.
Tekstil Tasarım Mezunları Ne iş Yapar?
Tekstil Tasarımı mezunu olduktan sonra Tekstil Tasarımcısı olarak işe başlanır. Hazır giyim, iç giyim, ev tekstili, aksesuar gibi seri üretim firmalarında yani özel sektörde Tekstil Tasarımcısı olarak çalışabilirler. Moda Editörü, Stil Danışmanı, Freelance Koleksiyon Tasarımcısı, Trend Danışmanı, Baskı Tasarımcısı, Dokuma Tasarımcısı, Desen Tasarımcısı, Moda Tasarımcısı, Tasarım Planlamacısı ya da akademik kariyer olarak da kendilerini geliştirebilir, yeni mezunlar ile Tekstil Tasarımcıları yetiştirebilirler.
Ayrıca kendi atölyelerini kurabilir, kendi markalarını oluşturabilme gibi bir imkanları da mevcut.
Gelelim bu bölümü seçince göreceğimiz dersler neler olacak kısmına!
Tekstil Tasarımı Dersleri Nelerdir?
İş sürecindeki heyecanlı aksiyonları yine okul içerisinde de görmek mümkün. Moda ve tekstile giriş, gelişme ve sonuca kadar yaşanan tüm süreç belli temel derslerin işlenmesinden sonra başlayacaktır. Peki hangi dersler var? Üniversitelerin hepsinde genel olarak aynı veya temel derslerden farklı olarak ek derslerde olabilir elbet. Bu seçilen üniversiteye göre değişir. Ama temel dersler genelde aynıdır. Aşağıda madde madde sıralayalım.
Atatürk İlke ve İnkılapları
Çizim Anlatım Yöntemleri
Desen
Elyaf Bilgisi
İngilizce
Sanat Tarihi
Bilgisayar
Fotoğraf
Kumaş Bilgisi
mesleki bilgisayar programları kullanımı
Kalıp Teknikleri ve Uygulama
Moda Tasarımına Giriş
Dokuma Tasarım ve Uygulama
Drapaj
Moda Tarihi
Giysi Tasarımında Doku
Aksesuar Tasarımı
Mesleki Alan Seçimi
Moda Pazarlama ve Girişimcilik
Moda Teorisi
Moda Trendleri
Styling
Defile Hazırlığı ve Sunum
Marka Geliştirme
Moda Editörlüğü
Gibi daha sayılabilecek bölüm dersleri de olmak üzere dört yılı dolu dolu geçirebileceğiniz keyifli dersler alma şansı mevcut. Sınava girdikten sonra nasıl bu bölümü seçebiliriz? Almamız gereken tavan ve taban puanlar neler? Biraz da onlardan bahsedelim.
Tekstil Tasarımı Taban Puanları ve Sıralama
Üniversitelerin Tekstil Tasarımı bölümünü seçmek isteyenler 2019 yılında alınmış taban puanı 229 iken başarı sırası 721 olmuş. Eşit Ağırlık Bölümünden girilebilen bu bölümde sınav sonrasında "Özel Yetenek Sınavı" olarak ikinci bir sınav ile alımları yapılmaktadır.
İşte tüm detaylardan sonra Tekstil Tasarımcısı olanlar için de mesleki gelişim faaliyetleri mevcut tabi ki. Kendinizi geliştirmek istiyorsanız ve mesleğinize daha çok hakim olmak istiyorsanız, evinizden çıkmadan IIENSTITU’nün sizlere sunduğu ücretsiz online eğitimlere katılabilirsiniz. Üstelik ücretsiz olan bu online eğitimler sayesinde sertifikanızı da almanız ve CV’nize eklemeniz mümkün. Sadece Tekstil Tasarımı ile kalmak istemiyorum, kendimi kariyer anlamında da geliştirmek istiyorum derseniz, diğer bir çok kişisel ve kariyer duruş konusunda da farklı profesyonel eğitimleri de IIENSTITU web sitesinde bulabilirsiniz.
Kadir Has Üniversitesi Grafik Tasarım mezunudur. Yaklaşık on iki yıldır pazarlama, kurumsal iletişim ve perakende gibi büyük markaların direktörlüklerine bağlı olarak çalışmıştır. Yaklaşık üç sene öncesinde hobi olarak başladığı blog/içerik yazarlığının eğitimlerini almıştır. IIENSTITU başta olmak üzere, çeşitli blog sitelerinde karma ve mesleki konularda içerik yazarlığı yapmaktadır.