AnasayfaBlogModa İllüstrasyon Sanatı
Nedir?

Moda İllüstrasyon Sanatı

21 Şubat 2020
Bir kadın çizimini tutan bir elin yakın çekimi. Kadın uzun, siyah saçlarıyla tasvir edilmiş ve çizimde gözleri kapalı olarak gösterilmiş. El kağıdı hafifçe kavrıyor, işaret parmağı ve başparmak bir daire oluşturuyor. Kağıt beyazdır ve çizim siyah mürekkeple yapılmıştır. Arka planda, ağaçlar, çalılar ve birkaç binadan oluşan bir manzaraya dair bir ipucu var. Çizim detaylı, kadının hem giysileri hem de yüz hatları belirgin. Kâğıt sanki bir süre bekletilmiş gibi hafifçe buruşmuş. Resim bir bütün olarak huzur ve sükûnet hissi uyandırıyor.
DönemÖnemli İsimler ve EtkileriOlaylar ve Gelişmeler
1908Paul Iribe ve Paul PoiretModa illüstrasyonu ilk kez bir sanat dalı olarak kabul edildi.
1920Paul İribeModernist resim akımlarının özellikleri moda illüstrasyonuna yansıdı.
1929ErteHarper's Bazar moda dergisi için illüstrasyonlar yaptı.
1930Carl EriksonRealizm stilini moda illüstrasyonuna dahil etti.
1930’lu yıllarNewyork, Paris, Londra’daki moda dergileriModa illüstrasyonları büyük rağbet gördü fakat fotoğrafçılıkla rekabete başladı.
1936-Fotoğraflı dergi kapakları, illüstrasyonlu kapaklardan daha çok satıldı.
1950 ve sonrası-Fotoğrafçılık alanının gelişmesi ile moda illüstrasyonlarına verilen önem azaldı.
GünümüzSosyal medya ve dijital dünyaModa illüstratörleri tarafından moda illüstrasyonu yeniden ön plana çıkarıldı.
GünümüzGiyim markalarıÜnlü markaların tanıtımı ve kıyafetlerin sanatsallaştırılması sağlandı.

Fransız modacı Paul Poiret’in avangart elbise tasarımlarının tanıtımının yapılması için basımcı olan Paul Iribe’ye bu vazifeyi önermesiyle, 1908 yılında “moda illüstrasyonu” ilk kez bir sanat dalı olarak ortaya çıkmıştır. Daha önceleri bu tarz illüstrasyonlar moda dergilerinde, günlük modayı anlatmak ya da ücretsiz giyim patronlarının yanında giyim modelini anlatmak amacıyla yayımlanmıştır. Fakat Iribe’nin kullandığı cesur tonlarla çizilmiş resimleri, moda illüstrasyonlarının gelişmesine olanak sağlamıştır.

Moda İllüstrasyonunun Farklı Akımlardan Esinlenişi

Amedo Modigliani ve Henri Matisse’den etkilenen Paul İribe, figürlerini daha abartılı bir biçimde stilize ederek, uzun bacaklı ince kız siluetinin yaratıcısı olmuştur. 1920’de ünlü moda dergisi Vogue’un Fransız baskısı yayımlandığında, modernist resim akımlarının özellikleri moda illüstrasyonuna yansımıştır. Vouge’un rakibi Harper’s Bazar, (1929’da Harper’s Bazaar olarak değiştirildi.) moda dergisinin moda illüstrasyonlarını yapan tek illüstratörü Rus asıllı Erte’ydi. Erte, Irıbe’nin aksine siluetlerini daha çok abartılı saçaklar, yüksek başlıklar, metallik işlemeler ve incilerle bezeyerek, Asur prensesleri ve Mısır kraliçelerinden esinlenerek kadın arketipler yaratmıştır. 1930’larda ise Carl Erikson’un gözlemci yaklaşımlarıyla realizm stilini öne çıkarmıştır. Edgar Degas’dan esinlenen Erikson, daha doğal çizgilerini akıllı ve tasarruflu kullanarak moda illüstrasyonunun daha estetik bir şekilde yorumlanmasını sağlamıştır.

Moda İllüstrasyonu ile Moda Fotoğrafçılığının Rekabet Dönemi

1930’lu yıllar boyunca moda illüstratörleri, modanın 3 başkenti şeklinde bilinen Newyork, Paris, Londra’daki moda dergilerinden epey rağbet görmüştür. Fakat moda fotoğrafçılığının kendini göstermesi, moda illüstrasyonlarıyla rekabet ortamını doğurmuştur. Reklam verenler mallarını satabilmek adına illüstrasyonların kullanılmasını tercih ederken, moda sayfalarında ise fotoğrafa yer verilmiştir. 1936’larda illüstrasyonlu dergi kapakları, fotoğraflı dergi kapaklarına göre daha az satış yapmıştır. Bundan dolayı dergilerin yazılı alanlarında resim ve fotoğraf yan yana getirilerek yayınlanmıştır. 1950’lerde ve sonrasında fotoğrafçılık alanının daha üst seviyelere çıkmasıyla, illüstrasyonlara verilen önem azalmıştır.

Moda İllüstrasyonu’nun Günümüzdeki Konumu

Günümüzde moda illüstrasyonu, sosyal medya kavramının hayatımıza girmesi ve yaygınlaşmasıyla, moda illüstratörleri tarafından ön plana çıkarılmaktadır.  Gerek dijital dünyada, gerekse çeşitli resim teknikleriyle (kolaj, suluboya, guaj, marker gibi) moda siluetleri farklı görüntülerde stilize edilerek, moda illüstrasyonuna yeni bir soluk getirilmiştir. Bu sayede birçok ünlü giyim markalarının tanıtımı ve kıyafetleri ölümsüz sanatsallaşması sağlanmıştır.

1908, Paul Iribe ve Paul Poiret, Moda illüstrasyonu ilk kez bir sanat dalı olarak kabul edildi, 1920, Paul İribe, Modernist resim akımlarının özellikleri moda illüstrasyonuna yansıdı, 1929, Erte, Harper's Bazar moda dergisi için illüstrasyonlar yaptı, 1930, Carl Erikson, Realizm stilini moda illüstrasyonuna dahil etti, 1930’lu yıllar, Newyork, Paris, Londra’daki moda dergileri, Moda illüstrasyonları büyük rağbet gördü fakat fotoğrafçılıkla rekabete başladı, 1936, -, Fotoğraflı dergi kapakları, illüstrasyonlu kapaklardan daha çok satıldı, 1950 ve sonrası, -, Fotoğrafçılık alanının gelişmesi ile moda illüstrasyonlarına verilen önem azaldı, Günümüz, Sosyal medya ve dijital dünya, Moda illüstratörleri tarafından moda illüstrasyonu yeniden ön plana çıkarıldı, Günümüz, Giyim markaları, Ünlü markaların tanıtımı ve kıyafetlerin sanatsallaştırılması sağlandı
moda illüstrasyonu nedir moda illüstrasyonu moda fotoğrafçılığı paul poiret moda illüstrasyon sanatçıları
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görsel, fotoğrafçılıkla ilgili bir çevrimiçi kursu tasvir etmektedir. Siyah elbiseli bir kadın, siyah metinli beyaz bir tabelanın önünde durmaktadır. Sahne, öğrenme ve profesyonel eğitim duygusunu yansıtmaktadır. Bu kurs sayesinde öğrenciler, yetkin fotoğrafçılar olmak için gereken bilgi ve becerileri kazanabileceklerdir. Kompozisyon, ışıklandırma, pozlama ve daha fazlası gibi konularla fotoğrafçılığın temellerini öğretmek için tasarlanmıştır. Katılımcılar bu kursa katılarak fotoğrafçılığın yaratıcı potansiyelini keşfedebilir ve çarpıcı görüntüler üretme tekniklerini keşfedebilirler. Doğru rehberlik ve doğru araçlarla herkes fotoğrafçılık sanatını öğrenebilir ve bunu harika fotoğraflar çekmek için kullanabilir.
5
(114)

Fotoğrafçılık Eğitimi

10 Konu5 Saat
Bu, siyah, kolsuz bir elbise giyen genç bir kadının fotoğrafı. Kollarını iki yana açmış, ayakta duruyor ve doğrudan kameraya bakıyor. Saçları kısa küt kesilmiş ve çenesinin hemen altına kadar uzanıyor. Yüzü oval şekilli, küçük bir burnu ve dolgun dudakları var. Gözleri koyu renk ve badem şeklindedir ve kendinden emin bir bakışa sahiptir. Cildi pürüzsüz ve hafif bronzlaşmış. Yüksek yakalı ve düz, dar kesim siyah bir elbise giymektedir. Elbise hafif bir kumaştan yapılmıştır ve belinde ince gümüş bir kemerle tamamlanmaktadır. Düşük topuklu ve ayak bileğinde küçük bir tokası olan siyah ayakkabılar giyiyor. Genel görünümü modern ve şık.Evren Yılbaşı
12450
Bu görüntü Photoshop odaklı bir çevrimiçi kursa ait. Muhtemelen kursa katılan, dizüstü bilgisayarlı bir erkek ve kadın görülüyor. Arka plan mavi ve ekranda kursun içeriğini gösteren bazı metinler var gibi görünüyor. Ek olarak, bir işaretin yakın çekimi, siyah arka plan üzerinde beyaz bir o harfi ve mavi arka plan üzerinde beyaz bir harf var. Ayrıca bir elin yakın çekimi de var. Tüm bu unsurlar birlikte çalışarak kursun bir Photoshop kursu olduğunu gösteriyor. AsticaVision AI sayesinde bu görüntü hızlı bir şekilde analiz edilebilir ve kursun içeriği belirlenebilir. Bu gelişmiş teknoloji, insanların çevrimiçi bir kursun içeriğini hızlı ve doğru bir şekilde anlamalarına yardımcı olabilir.
5
(59)

Photoshop Eğitimi

18 Konu5 Saat
Bu, selfie çeken genç bir adamın görüntüsüdür. Kollarını açmış, açık renkli bir duvarın önünde durmaktadır. Beyaz bir tişört, mavi kot pantolon ve bir çift spor ayakkabı giymektedir. Sağ elinde bir cep telefonu var ve kendi fotoğrafını çekmek için telefonu havaya kaldırıyor. Yüzünde parlak bir gülümseme var ve gözleri konsantrasyonla kapalı. Koyu renk saçları düzgünce bir tarafa taranmış. Hayatının bir anını yakalarken rahat ve mutlu görünüyor.Kemal Kaluç
11020