AnasayfaBlogÇatışma Yönetimi Eğitimi Nedir?
Nedir?

Çatışma Yönetimi Eğitimi Nedir?

14 Aralık 2020
Her bir elinde iki kalem tutan bir çift elin yakın çekimi. Eller açık renkli bir yüzeyin üzerindedir. Kalemlerin rengi parlak yüzeyli siyahtır. Her iki elin parmak uçları görünür, sağ el sol elden biraz daha yukarıdadır. Kalemler birbirlerinden hafifçe çapraz olarak konumlandırılmış ve sağa doğru bakıyor. Eller kalemleri sıkıca kavrıyor gibi görünüyor. Arka plan bulanık, birkaç şekil ve renk görülebiliyor.
Çatışma Yönetimi KonularıAçıklamalarÖnemi
Çatışma Yönetimi Eğitiminin TanımıGünlük hayatta ya da işletme içinde yaşanılan bir çatışmayı önlemeye ve yönetmeye yönelik bir kurs.Çalışma hayatında veya günlük yaşamda çıkan çatışmaları yönetme becerisi kazandırır.
Çatışmanın NedenleriDuygusal, algılama ve amaç farklılıkları, iletişim biçimi, rekabetçi ödüllendirme düzeni gibi birçok etken çatışmaya neden olur.Çatışma nedenlerini anlamak, çözüm yolunun belirlenmesine yardımcı olur.
Çatışma Yönetimi Kursunun İçeriğiKurs; etkin dinleme, anlama, güçlü soru teknikleri ve duygusal zekayı doğru yönetmeye dayalı dersler içerir.Bu bilgiler, çatışma yönetiminde ve duygusal zeka kullanımında bireylere yardımcı olur.
Duygusal Zeka YönetimiDuygusal zeka, çatışma yönetiminde önemli bir rol oynar. Duygusal zeka yönetimini öğrenmek, çatışma yönetimi konusunda önemlidir.Duygusal zeka kullanımı, çatışmaları daha olumlu sonuçlarla çözebilme yeteneği kazandırır.
Zor İnsanlar ile Başa ÇıkmakEğitim, zor insanlarla başa çıkabilmeyi öğretir.Zor kişiliklerle etkili ilişki kurma becerisi kazandırır.
Etkin İletişimÇatışma yönetimi kursu, etkin iletişimi nasıl harekete geçirerek kendimiz ya da kişilerle diyaloğa girmemiz gerektiğini öğretir.Etkin iletişim becerisi, çatışmaların yönetiminde çok önemlidir.
Kişilerarası ÇatışmalarÇatışmalar kişisel ya da kişilerarası olabilmektedir. Bu çatışmalar işletme içinde de mevcuttur ve düzeni bozabilir.Kişilerarası çatışmaların nasıl yönetileceğini bilmek, işletme düzenini koruma ve olumlu sonuçlar alabilme yeteneği kazandırır.
Çatışmaların Olumlu SonuçlandırılmasıHer çatışmayı olumsuz bir durum olarak kabul etmemeliyiz. Bazı çatışmalar, görülemeyen sorunların çözüm fırsatını sunar.Çatışmaların hatta olumsuz görünenlerin bile olumlu sonuçlar doğurabileceğini görmek, çatışma yönetimi becerisini geliştirir.
Çatışmaların Etkin YönetilmesiÇatışmanın olumlu bir sonuca erişmesini sağlamak için çatışma yönetimi eğitimi almak gerekli olabilir.Çatışmanın farkındalığını oluşturmanın ve onu yönlendirebilmenin becerisi kazandırır.
Uzaktan Eğitim ile Çatışma YönetimiÜzerinde yaşadığımız bu teknoloji çağında online çatışma yönetimi eğitimleri daha erişilebilir olmuştur.İstediğiniz zaman ve yerden eğitim alabilme imkanı sunar ve bunun sonucunda sürekli öğrenme fırsatı kazandırır.

Çatışma, bireyin ya da grubun hemen önlem almazsa ciddi sorun ve sonuçlar yaşayabileceği bir durumdur. Özellikle işletmeler açısından büyük bir sonucun başlangıcı olarak görülen çatışma, kimi durumlarda olumlu, kimi durumlarda ise olumsuz ve sarsıcı neticelere sebep olabilmektedir.

profesyonel meslek ve kişisel hayat deneyimleri içinde görülebilen çatışmalar, kişisel veya kişilerarası olabilmektedir. bununla birlikte, örgüt ya da işletmeler içinde de çatışmalar görülmekte ve bazı durumlarda bu çatışmalar örgütün düzenini bozacak düzeye ulaşabilmektedir. i̇şte bu gibi durumlarda örgütün yöneticileri ve çalışanları, çatışma yönetimi kavramından bihaber olmamalı ve çatışmanın olumlu bir sonuca erişmesini sağlamalıdırlar.

Tabii ki bunun için de personellerin ve yöneticilerin çatışma yönetimi eğitimi almaları ya da çatışmayı önlemeye yönelik örgüt için kararlar almaları gerekir. Her hâlükârda çatışma yönetimi öyle ya da böyle kullanılır ve çatışmanın dahi olumlu sonuçlandırılması sağlanır. 

Çatışma ve Çatışma Yönetimi Eğitimi

İşletme ya da örgüt için belli bir düzen ve işlerin yolunda gitmesi, en önemli kurumsallık göstergelerinden biridir. Fakat zaman zaman, örgüt içi aksaklıklar ve buna bağlı çatışmalar da örgütün bir parçası hâline gelebilir. Günlük hayatta dahi yaşayabileceğimiz çatışmalar, pek tabii insanın olduğu örgüt ve kurumlarda da görülmektedir.

Yine de her çatışmayı olumsuz bir durum olarak kabul edemeyiz. Bazı çatışmalar, mevcut durumun anlaşılması için bir fırsat sunabilir ve bunun neticesinde görülemeyen sorunlar çözüme kavuşturulabilir. İster kendimizle çatışma hâlinde, isterse gruplar arası bir çatışma halinde olalım, çatışmanın nasıl yönetileceği buradaki asıl meseleyi oluşturmaktadır. Sorunları çözmek ve işbirliğine devam etmek için çatışma yönetimi kavramına aşina olarak yolumuza emin adımlarla devam edebiliriz. 



Çatışma yönetimi, bir çatışmanın kişinin kendisiyle ya da kişilerin birbiri ile olan bağını ve iletişimi olumlu yönden sürdürmeye yönelik bir çabadır. Özellikle karar alma aşamasında yaşanacak ve çözüme kavuşturulmayacak bir çatışma, kararı da olumsuz etkilecektir. Bu durumların yaşanmasını önlemek ise çatışma yönetimini etkin kullanmaktan geçmektedir. Çatışma yönetimi, ciddi taktikleri olan ve duygusal, zihinsel çabayla kullanıldığı için, bun yönelik eğitim almak da bazı çatışmalar için gereklidir. 

Çatışma yönetimi eğitimi, günlük hayatta ya da işletme içinde yaşanılan bir çatışmayı önlemeye ve yönetmeye yönelik bir kurstur. Günlük hayatı ve işletmedeki verimliliği zorlaştıran çatışma türleri, eğitim içeriğinde yer alır ve bunların kişi ya da grubu nasıl etkilediği anlatılır.

Çatışma yönetimi kursu, etkin iletişimi nasıl harekete geçirerek kendimiz ya da kişilerle diyaloğa girmemiz gerektiğini öğretmektedir. Yine, duygusal zekâmızı kullanarak çatışmaları nasıl olumlu şekilde yöneteceğimiz de kurs içeriğinde yer almaktadır. Enstitü tarafından verilen çatışma yönetimi eğitimine geçmeden önce, çatışmanın bilenen nedenlerine göz atarak çatışma hakkında biraz daha farkındalık oluşturalım. 



Çatışma Nedenleri Nelerdir?

Çatışma, bireyi ve kurumun işlerliği zorlayacak bir potansiyele sahip olabilmektedir. Kişinin ve çevrenin mevcut durumundan kaynaklı çatışmalar yaşanabileceği gibi, kurumdaki yönetim biçiminden kaynaklı çatışmalar da yaşanabilmektedir. Çatışma nedenlerini anlamak, çözüme giden yolu nasıl döşeyeceğinizi de size göstermektedir. Örneğin, öfke kontrolünü etkinleştiremediği için olaylara gereğinden fazla tepki veren ve karşısındakini dinlemeyen biri, bu sorunu farkında olursa olabilecek çatışmalar da önlenebilir ya da çatışmanın şiddeti azalabilir. Günlük hayatta ve işletme içinde karşılaşabileceğimiz bazı çatışma nedenleri şunlardır:

  • Duygular

  • Algılama ve Amaç Farklılıkları

  • İletişim Biçimi

  • Rekabetçi Ödüllendirme Düzeni

  • Ortak Değer ve Görüşlerin Yokluğu

  • Kurumun Büyüklüğüne Bağlı Olarak Yaşanan Departmanlar Arası İletişimsizlik

  • Sınırlı Kaynaklar

  • Karşılıklı Bağımlılık

  • Ortak Karar Vermek

  • Yönetim Biçimindeki Farklılıklar ve Eksiklikler

  • Kurumdaki Görev ve Sorumlulukların Düzensizliği

  • Yönetici Kadronun Değişimi ve Personeldeki Farklılıklar

  • Beceri ve Yetenek Yetersizliği veya Farklılıkları

  • Statü Farklılıkların Göz Önünde Tutulması

Çatışma Yönetimi Kursu Ders İçeriği

Uzaktan eğitimle yoluyla alabileceğiniz Enstitü çatışma yönetimi eğitimi, canlı derslerle kursiyerlere ulaşmaktadır. Kurs içeriğinde; etkin dinleme, anlama, güçlü soru teknikleri ve duygusal zekâyı doğru yönetmeye dayalı ders içerikleri vardır. Ders içeriğinde özellikle duygusal zekayı yönetebilmeye dair pek çok bilgi edinebileceksiniz.

Çatışma yönetimi için duyguları yönlendirmek ve doğru noktalara temas edebilmek çok önemlidir. Duygu, düşünce ve iletişim söz konusu olduğunda duygusal zekâ devreye girmekte ve olası çatışmaların bazıları da duygusal zekâyı doğru yönetememekten kaynaklanmaktadır. Ayrıca çatışma yönetimi eğitimi, zor insanlar ile başa çıkmaya ve sizi güçsüz düşürmemeye yönelik bilgi ve taktikleri de kursiyerlere sunmaktadır. Kurs içeriğinde yer alan konu başlıkları şunlardır:

  • Çatışma nedir, ne değildir?

  • Çatışmaya Bir Bütün Olarak Bakmak: Nedenler, Türler ve Yaklaşımlar

  • Çatışma ve İletişim

  • Duygusal Bellek ve Stres Yönetimi

  • Kadınları ve Erkekleri Anlamak

  • Algılama ve 4 Filtre

  • İlk 7 Saniye Etkisi

  • Uzlaşı Kültürü

  • Öfke Kontrolü Taktikleri

  • Zor İnsan Yoktur

  • Etkin Görüşme, Müzakere ve Arabuluculuk

  • Duyguları Kontrol Edebilme

  • Kendinize ve Karşınızdaki Çok Güçlü Sorular

Yukarıdaki konu başlıkları eşliğinde anlatılan ders ve bilgiler dışında, deneme, ödev ve sertifika sınavlarıyla da kendi gelişiminizi test edebilirsiniz. Özellikle duygusal zekâ ve stres yönetimini harekete geçirerek çatışmaları önlemek için kursa rahatlıkla dahil olabilirsiniz.

Çatışma Yönetiminde Dikkat Edilmesi Gerekilen Noktalar 

Çatışma yönetimi, yalnızca eğitim alıp koltuğunuza uzanabileceğiniz bir rahatlık anlamına gelmemektedir. Çatışma yönetimi, bir eğitim ve aşinalık istemekle birlikte, eğer herhangi bir çatışmada etkinleştirilmezse boşuna bir aba olarak görülebilir. Özellikle yönetici ve personeller, çatışma anında nasıl davranacaklarını ve konuşacaklarını bilemezse çatışma kuruma ciddi zararlar verebilir.

Çatışma yönetiminde; tüm nedenlerin, sonuçların ve etkenlerin farkında olarak harekete geçmek önemlidir. Ayrıca, yaşanılmış bir çatışmanın müzakere edilmesi ve pozitif bir geri beslemenin de yapılması gerekir. Doğru zamanda harekete geçmeyi öneren çatışma yönetimi, iletişimi etkili kullanmayı da önerir. Ayrıca öngörülen müzakere ya da uzlaşmanın, karşılıklı fayda gözetmesine dikkat edilmeli, tek bir kişinin çıkarını göre hareket edilmemelidir. 

Görüldüğü üzere çatışma yönetimi ve çatışma yönetimi eğitimi, kapsamlı uygulama ve bilgiler barındıran bir içeriğe sahiptir. Hem eğitim alırken hem de uygulamaya geçerken çatışma yönetiminin, sizin kendi gelişiminize de katkı sunmasını hedefleyebilirsiniz. 

Çatışma Yönetimi Eğitiminin Tanımı, Günlük hayatta ya da işletme içinde yaşanılan bir çatışmayı önlemeye ve yönetmeye yönelik bir kurs, Çalışma hayatında veya günlük yaşamda çıkan çatışmaları yönetme becerisi kazandırır, Çatışmanın Nedenleri, Duygusal, algılama ve amaç farklılıkları, iletişim biçimi, rekabetçi ödüllendirme düzeni gibi birçok etken çatışmaya neden olur, Çatışma nedenlerini anlamak, çözüm yolunun belirlenmesine yardımcı olur, Çatışma Yönetimi Kursunun İçeriği, Kurs; etkin dinleme, anlama, güçlü soru teknikleri ve duygusal zekayı doğru yönetmeye dayalı dersler içerir, Bu bilgiler, çatışma yönetiminde ve duygusal zeka kullanımında bireylere yardımcı olur, Duygusal Zeka Yönetimi, Duygusal zeka, çatışma yönetiminde önemli bir rol oynar Duygusal zeka yönetimini öğrenmek, çatışma yönetimi konusunda önemlidir, Duygusal zeka kullanımı, çatışmaları daha olumlu sonuçlarla çözebilme yeteneği kazandırır, Zor İnsanlar ile Başa Çıkmak, Eğitim, zor insanlarla başa çıkabilmeyi öğretir, Zor kişiliklerle etkili ilişki kurma becerisi kazandırır, Etkin İletişim, Çatışma yönetimi kursu, etkin iletişimi nasıl harekete geçirerek kendimiz ya da kişilerle diyaloğa girmemiz gerektiğini öğretir, Etkin iletişim becerisi, çatışmaların yönetiminde çok önemlidir, Kişilerarası Çatışmalar, Çatışmalar kişisel ya da kişilerarası olabilmektedir Bu çatışmalar işletme içinde de mevcuttur ve düzeni bozabilir, Kişilerarası çatışmaların nasıl yönetileceğini bilmek, işletme düzenini koruma ve olumlu sonuçlar alabilme yeteneği kazandırır, Çatışmaların Olumlu Sonuçlandırılması, Her çatışmayı olumsuz bir durum olarak kabul etmemeliyiz Bazı çatışmalar, görülemeyen sorunların çözüm fırsatını sunar, Çatışmaların hatta olumsuz görünenlerin bile olumlu sonuçlar doğurabileceğini görmek, çatışma yönetimi becerisini geliştirir, Çatışmaların Etkin Yönetilmesi, Çatışmanın olumlu bir sonuca erişmesini sağlamak için çatışma yönetimi eğitimi almak gerekli olabilir, Çatışmanın farkındalığını oluşturmanın ve onu yönlendirebilmenin becerisi kazandırır, Uzaktan Eğitim ile Çatışma Yönetimi, Üzerinde yaşadığımız bu teknoloji çağında online çatışma yönetimi eğitimleri daha erişilebilir olmuştur, İstediğiniz zaman ve yerden eğitim alabilme imkanı sunar ve bunun sonucunda sürekli öğrenme fırsatı kazandırır
çatışma yönetimi eğitimi çatışma nedenleri çatışma yönetimi kursu duygusal zeka çatışma türleri
Resimde uzun, siyah saçlı, gözleri kapalı ve yüzünde geniş, içten bir gülümseme olan bir kadın görülüyor. Sırtını dik tutmuş, kolları iki yanında, saçları omuzlarından ve sırtından aşağı dökülüyor. Yirmili yaşlarında görünüyor ve ten rengini tamamlayan beyaz bir bluz giyiyor. Memnun ve neşeli görünüyor, bir güven ve duruş havası yayıyor. İfadesi ve duruşu huzur ve dinginlik hissi veriyor. Uzun saçları güzelliğine ve kadınsılığına katkıda bulunarak mutlu ve kaygısız bir kadın resmini tamamlıyor.
Emine Büşra Kanat
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntü SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) hakkında bir çevrimiçi kursu yansıtıyor. Bir ekranın önünde konuşan takım elbiseli bir adam görülüyor. Adam gözlük ve kahverengi bir gömlek giyiyor ve sağ eliyle bir şeyi işaret ediyor. Arka planda, beyaz metinli bir tabelanın yakın çekimi ve beyaz zemin üzerinde sarı bir sayı var. SEO eğitimi ve kursları, işletmelerin web sitelerini ve içeriklerini arama motorları için nasıl optimize edeceklerini daha iyi anlamalarına yardımcı olabilir. Doğru SEO teknikleri sayesinde işletmeler arama motoru sonuç sayfalarında daha üst sıralarda yer alarak web sitelerine daha fazla trafik çekebilir ve daha fazla müşteri kazanabilirler. SEO kurslarının yardımıyla işletmeler, anahtar kelimeleri stratejik olarak nasıl kullanacaklarını, arama motoru algoritmalarına hitap eden içerikleri nasıl oluşturacaklarını ve çevrimiçi pazarlamanın nüanslarını nasıl anlayacaklarını öğrenebilirler.
4.9
(28)

SEO Eğitimi

11 Konu5 Saat
Gözlüklü ve kırmızı ceketli beyaz bir adam mavi bir duvarın önünde durmaktadır. Yüzünde ciddi bir ifadeyle dosdoğru ileriye bakıyor. Saçları kısa ve kahverengidir ve gözleri gözlüklerin arkasında gizlidir. Kırmızı ceketinin altında açık mavi bir gömlek, siyah pantolon ve siyah ayakkabılar giyiyor. Kollarını önde kavuşturmuş ve ayaklarını hafifçe açarak ayakta duruyor. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında gibi görünüyor.Yemliha Toker
5500
Bu görüntü kırmızı ve siyah ekose pazen gömlekli bir adamı gösteriyor. Tam sakallı ve saçları yüzünün yanlarından görünüyor. Gömlek yakasına kadar düğmeli ve kırmızı renk gömleğe hakim. Gömleğin kumaşı dokulu ve küçük siyah ve beyaz karelerle dokunmuş. Adam düz beyaz bir arka plan üzerinde durmaktadır. Hafifçe sola bakıyor ve ifadesi nötr. Kolları yanında dik durmaktadır ve elleri görüntüde görünmemektedir.
4.7
(26)

Ads (Adwords) Eğitimi

27 Konu5 Saat
Genç bir adam, parlak kırmızı ve siyah ekose bir gömlek giymiş, düz bir arka planın önünde duruyor. Kısa siyah saçları var ve kollarını kavuşturmuş hafifçe gülümsüyor. Siyah kot pantolon ve siyah ayakkabı giyiyor. Duruşu kendinden emin ve rahat. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında, genç ve sağlıklı bir ten rengine sahip gibi görünüyor. Dörtte üçlük bir pozda duruyor ve doğrudan kameraya bakıyor. Yüzünde dostça bir ifadeyle anın tadını çıkarıyor gibi görünüyor.Oğuzhan Yılmaz
12860
Şık, koyu renk bir takım elbise giymiş bir adam bir konferans salonunun ortasında durmaktadır. Gözlük takmış ve ciddi bir ifadeyle dosdoğru önüne bakıyor. Elleri iki yanındadır. Görüntünün odağında o var ve arka plan hafifçe bulanık. Bir iş adamı gibi görünüyor ve arkasındaki siyah yazılı dikdörtgen beyaz tabela bunu gösteriyor olabilir. Sağ üst köşede bir sandalye ve sol alt köşede bir masa var, her ikisi de odak dışı.
5
(3)

SEO Uzmanlığı

5 Konu15 Saat
Gözlüklü ve kırmızı ceketli beyaz bir adam mavi bir duvarın önünde durmaktadır. Yüzünde ciddi bir ifadeyle dosdoğru ileriye bakıyor. Saçları kısa ve kahverengidir ve gözleri gözlüklerin arkasında gizlidir. Kırmızı ceketinin altında açık mavi bir gömlek, siyah pantolon ve siyah ayakkabılar giyiyor. Kollarını önde kavuşturmuş ve ayaklarını hafifçe açarak ayakta duruyor. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında gibi görünüyor.Yemliha Toker
14030