AnasayfaBlogSosyal Medya Bağımlılığı
Sosyal Medya

Sosyal Medya Bağımlılığı

11 Mayıs 2021
Bir grup insan sıcak, sevgi dolu bir kucaklaşmayla birbirlerini kucaklıyor. Kucaklaşma sıkı ve güçlü, fotoğraftaki insanlar arasındaki güçlü bağı vurguluyor. Bir kadın telefonuyla selfie çekerken, başka bir kadın da gruptaki bir erkeği kucaklıyor. Kadın ve erkek birbirlerine tatlı tatlı gülümsüyor ve anın tadını çıkarıyor gibi görünüyor. Adamın yüzüne yakın çekim yapıldığında, gözleri kapalı ve dudakları gülümseme şeklinde kıvrılmış bir şekilde memnun ifadesi ortaya çıkıyor. Arka planda siyah çerçeveli bir pencere ve köşede duran uzun saçlı bir kadın da var. Resimdeki tüm insanlar rahat kıyafetler giyiyor ve atmosfer rahat ve neşeli.
Sosyal Medya KonularıAçıklamalarÖnemi ve Etkileri
Sosyal Medya BağımlılığıGün boyunca sürekli sosyal medya hesaplarının kontrol edilmesi şeklinde tarif edilebilir. Dikkat dağınıklığı, stres, yorgunluk ve iletişimsizlik gibi problemlere yol açabilir.
Sosyal Medya DetoksuBelirli süre sosyal medya kullanımını sınırlandırmak ya da saatlere bağlamak anlamına gelir.Sosyal medya bağımlılığından kurtulmak ve dikkat seviyesini artırmak açısından önemlidir.
Ülkemizde Sosyal Medya Kullanımı Türkiye'de İnternete erişen kişi sayısı 65,8 milyon; sosyal medya kullanıcı sayısı ise 60 milyon.Sosyal medya kullanımının sıklığı ve yaygınlığı artarak bireyler üzerinde etkisini artırmaktadır.
En Fazla Kullanılan Sosyal Medya UygulamalarıYoutube, Instagram, Whatsapp, Facebook, Twitter ülkemizde en çok kullanılan uygulamalar arasında.Bunlar, sosyal medyanın halk üzerindeki etkisini belirlemede önemli rol oynar.
Bilinçli Sosyal Medya KullanımıSosyal medya kullanımının kontrol altında tutulması gerekir.Bilinçli sosyal medya kullanımı, olumsuz etkileri minimuma indirgemeye yardımcı olur.
Sosyal Medya YönetimiSosyal medya kullanımını kontrol etmek, sınırlandırmak ve yönlendirmeyi içerir.Sağlıklı sosyal medya kullanımı ve bağımlılıkla mücadelede önemlidir.
Sosyal Medya ve Z KuşağıZ kuşağı, sosyal medyayı en aktif kullanan jenerasyondur.Sosyal medyanın gelecekteki gelişimini ve etkilerini belirleyen önemli bir demografiktir.
Whatsapp'ın DurumuTemelde bir mesajlaşma uygulaması olsa da sosyal medya platformu olarak da kabul edilir.Whatsapp, sosyal medya anlamında büyük bir kitlenin olduğu bir platformdur.
Sosyal Medya Artış OranlarıSosyal medya kullanıcı sayısında yaşanan hızlı ve büyük artışBireylerin kişisel ve sosyal yaşamları üzerindeki etkisini artırmaktadır.
Sosyal Medya'nın Sağlık Üzerindeki EtkileriSürekli sosyal medya kullanımı, bazı ruhsal ve bedensel sağlık sorunlarına yol açabilir.Sosyal medya kullanımının bireylerin genel sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olabilir.

İnternet ve sosyal medya kullanımının artmasıyla hatta günlük yaşamın ayrılmaz parçası haline gelmesiyle konu hakkındaki tartışmalar da gün geçtikçe fazlalaşıyor. Kimilerine göre faydalı kimilerine göre zararlı hatta bağımlılık bile söz konusu. Tartışmalar eşliliğinde sosyal medya da hayatımızın odak noktası olmaya devam ediyor. Açıklanan son raporlara göre ülkemizde sosyal medyada hesabı bulunan kişi sayısı 60 milyon; sosyal medyaya harcanan vakit ise 2 saat 57 dakika oldu.

Sosyal Medya Bağımlılığı Nedir?

Sosyal medya bağımlılığı da artık diğer bağımlıklar gibi hastalık olarak kabul ediliyor ve benzer tedavi yöntemleri uygulanıyor. Peki nedir sosyal medya bağımlılığı? Günlük dile uygun tanım yapmak gerekirse; çalışırken, yemek yerken, arkadaşlarla bir aradayken aklın sürekli sosyal medya hesaplarında olması. Bir başa ifadeyle hayatın sosyal medya üzerinden, takipçiler ve beğeniler üzerinden sürdürülmesi. Örneklemek gerekirse; arkadaşlara geçirilen güzel anın fotoğrafını paylamak normal. Ancak sonrasında aklın sürekli sosyal medyada olması; “Kaç beğeni geldi? Kim yorum yaptı? Ya fotoğrafım beğenilmezse?” gibi sorularla anı yaşamayıp sürekli sosyal medyayı kontrol etmek bağımlılık. 

Sosyal medyaya bağımlı olmak; dikkat dağınıklığı, stres, yorgunluk ve iletişimsizlik gibi problemleri de beraberinde getiriyor. Bu bağımlılık tedavisinde diğer bağımlıklarla ilgili tedavi yöntemleri kullanılıyor. Sosyal medya detoksu öneriliyor. Sosyal medya detoksu; hesapların tümden kapatılması gibi değil de sosyal medya kullanımını kontrol atlına almak demek. Yine örneklemek gerekirse; Instagram kullanımını sınırlandırmak, saatlere bağlamak ya da Twittera günde sadece 3 kez girmek gibi.



Sosyal Medya Yönetimi 

Sosyal medya bağımlılığının işlendiği bir yazıda Türkiye’deki sosyal medya kullanımıma dair rakamların detaylarına da yer vermek gerekiyor. Bu alandaki istatistik bilgilerinin dayanağı; We Are Social/Hootsuite'in hazırladığı Digital 2021raporu. Bu rapora göre ülkemizde internete erişen kişi sayısı 65,8 milyon; sosyal medya kullanıcı sayısı ise 60 milyon.

Burada dikkat çeken ise sosyal medya kullananların sayısındaki artış. Geçen yıl haziran ayında açıklanan Digital 2020 raporuna oranla sosyal medya kullanan kişi yüzde 11 arttı. 6 aylık süreçte yaşanan bu artışla sosyal medyada hesabı olanların sayısı 54 milyondan 60 milyona çıktı. Sosyal medyada geçirilen süre de arttı; 2 saat 57 dakikaya ulaştı. 

Günümüzde sosyal medya kullanımı için söylenebilecek en kesin yargı faydasının kullanımına göre görüleceğidir. Bu noktada da sosyal medya yönetimi devreye giriyor. Sosyal medya bağımlılığı ile mücadele etmemizde bizim temel yardımcımız olacak olan bu temel yöntem bizlerin iradesine dayanıyor. Kısacası sosyal medya dediğimiz mecraların mahiyeti bizim onlara karşı takındığımız tavırla belli oluyor.

En Fazla Kullanılan Sosyal Medya Uygulamaları Neler?



Dünya genelinde baktığımız zaman sosyal medya kullanıcılarının en çok kullandıkları mecralar Facebook, Youtube, Instagram ve Twitter olarak sıralanabilir. Ülkemiz özelinde baktığımız zaman ise son yıllarda Youtube ve İnstagram kullanımındaki artışı gözlenebilir. En çok kullanılan sosyal medya platformlarıyla ilgili bilgiler de Digital 2021 raporundan. Rapora göre göre ülkemizde en çok kullanılan 5 sosyal medya uygulaması şöyle: Youtube, Instagram, Whatsapp, Facebook, Twitter. 



Uygulamaların kullanım oranları bir nevi toplumların alışkanlıkları gösterir. Örneğin yine Türkiye özelinden devam edersek ülkemiz doğal güzellikleri bünyesinde barındırdığından dolayı buraları ziyaret eden insanlarımız yaşadıkları anları doğal olarak yakınlarıyla paylaşmak isteyeceklerdir. Instagram da aslında fotoğraf temelli bir mecra olduğundan bu amaç için son derece uygun gözükmektedir.

  • Instagram fotoğraf kalitesini diğer mecralara göre daha büyük oranda muhafaza ettiğinden dolayı da avantajlıdır. Twitter daha resmi bir mecra olarak karşımıza çıkmaktadır. 

  • Genelde siyasetçiler ve ünlüler Twitter yoluyla insanlara ulaşır. Haberleri takip etmek için de Twitter uygundur. 

  • Facebook insanların içeriklerini kendileri tayin ettikleri durumlar paylaştıkları gruplara katılabildikleri aynı zamanda insanlarla sohbet edebildikleri bir mecradır.

  • Youtube ise sınırsız sayılabilecek video izleme oranı sunmaktadır. Youtube kullanıcılarının Z kuşağı kabul edilen genç nesil olduğu dikkat çekmekte. 

Peki Whatsapp hangi bağlamda ele alınmalı? O da bir sosyal medya mı yoksa değil mi? Whatsapp temelde bir mesajlaşma uygulaması olduğundan dolayı bu konuda onay alamaz gibi görünmektedir. Her ne kadar durum paylaşımları gibi özellikler son zamanlarda eklenmiş olsa da bu onun temel mahiyetini değiştirmemiştir. Ancak, sosyal medyanın incelendiği hemen her türlü raporda Whatsapp da sosyal medya platformu olarak ele alınıyor.

Bilinçli Sosyal Medya Kullanıcısı Olmak

Peki sosyal medya dediğimiz mecralara karşı takınmamız gereken tavır nasıl olmalıdır? Öncelikle genel yaşantımızla mukayese ederek (iş hayatı, öğrencilik) buralarda geçirdiğimiz vaktin sorumluluklarımıza zarar verip vermediğini tespit etmeliyiz. Bu noktada gerekirse bazı eğlencelerimizden de feragat etmeliyiz. Çünkü bazen fedakârlık yapmazsak, ileride kötü sonuçlarla karşı karşıya kalabiliriz. 

Bu fedakârlık sayesinde kendimizi nasıl kontrol edeceğimizi öğrenebilir olası bağımlılıklara karşı kendimize sınırlar koyabiliriz. Bu konuda günlük kullanım çok önemli. Örnek vermek için ortalama bir insanı ele alalım. Bu kişi günde 8 saatini uykuya ayırsın. 8 saatini işine ayırsın. 2 saat gibi bir zamanı da yeme içmeye ayırsın. Günün geriye kalan 6 saatini de istirahati için ayırsın. Bu zaman diliminde ne yapacağını özgürce seçerek istediği meşgale ile vakit geçirsin. 

Ayrıca bu zaman dilimlerinde bir örnek olmasına istinaden aile ile vakit geçirme, kitap okuma gibi insanın gündelik hayatında önemli yeri olması gereken uğraşlara da vakit ayırsın. Bizler de eğer zamanımızı bilinçli olarak yönetebilirsek sosyal medya için de tatmin edecek kadar zaman bulabiliriz.

Kendinizi İhmal Etmeyin

  • Sosyal medya gündelik yaşamımızın önüne geçmemeli.

  • Sosyal medya sadece hayatın içinde diğer insanlarla etkileşim içinde olduğumuz bir mecra veya boş vakitlerimizde belli sınırlar dahilinde meşgul olacağımız bir eğlencelik olmalı.

  • Sosyal medya bağımlılığı konusunda zayıf bir tutum sergilenmemeli. Bu mecraları kullanan herkes bu konuda kendilerinin en büyük yardımcısı olan iradeyi layıkıyla kullanmalı, zamanı nasıl yöneteceklerini bilmeli ve izleyecekleri yolu en uygun biçimde seçmeli.

  • Bizler sosyal medyanın değil o bizlerin kontrolü altında olmalı.

  • Zaman zaman sosyal medya detoksuna başvurmalı; böylece bağımlı olma ihtimallerinin önüne de geçilmeli. 

Yazıyı özetlemek gerekirse; sosyal medya kullanıcılarının sayısı ve bu mecralarda geçirilen zamanın artması bağımlılık endişelerini de beraberinde getiriyor. Endişelerin yersiz çıkması için; en önemli gören yine bireye düşüyor. Zamanı etkin kullanma; bir diğer ifadeyle zaman yönetimi önem kazanıyor. Sosyal medyayı iyice öğrenmek için sosyal medya uzmanlığı eğitimini de almak gerekiyor.

Sosyal Medya Bağımlılığı, Gün boyunca sürekli sosyal medya hesaplarının kontrol edilmesi şeklinde tarif edilebilir , Dikkat dağınıklığı, stres, yorgunluk ve iletişimsizlik gibi problemlere yol açabilir, Sosyal Medya Detoksu, Belirli süre sosyal medya kullanımını sınırlandırmak ya da saatlere bağlamak anlamına gelir, Sosyal medya bağımlılığından kurtulmak ve dikkat seviyesini artırmak açısından önemlidir, Ülkemizde Sosyal Medya Kullanımı,  Türkiye'de İnternete erişen kişi sayısı 65,8 milyon; sosyal medya kullanıcı sayısı ise 60 milyon, Sosyal medya kullanımının sıklığı ve yaygınlığı artarak bireyler üzerinde etkisini artırmaktadır, En Fazla Kullanılan Sosyal Medya Uygulamaları, Youtube, Instagram, Whatsapp, Facebook, Twitter ülkemizde en çok kullanılan uygulamalar arasında, Bunlar, sosyal medyanın halk üzerindeki etkisini belirlemede önemli rol oynar, Bilinçli Sosyal Medya Kullanımı, Sosyal medya kullanımının kontrol altında tutulması gerekir, Bilinçli sosyal medya kullanımı, olumsuz etkileri minimuma indirgemeye yardımcı olur, Sosyal Medya Yönetimi, Sosyal medya kullanımını kontrol etmek, sınırlandırmak ve yönlendirmeyi içerir, Sağlıklı sosyal medya kullanımı ve bağımlılıkla mücadelede önemlidir, Sosyal Medya ve Z Kuşağı, Z kuşağı, sosyal medyayı en aktif kullanan jenerasyondur, Sosyal medyanın gelecekteki gelişimini ve etkilerini belirleyen önemli bir demografiktir, Whatsapp'ın Durumu, Temelde bir mesajlaşma uygulaması olsa da sosyal medya platformu olarak da kabul edilir, Whatsapp, sosyal medya anlamında büyük bir kitlenin olduğu bir platformdur, Sosyal Medya Artış Oranları, Sosyal medya kullanıcı sayısında yaşanan hızlı ve büyük artış, Bireylerin kişisel ve sosyal yaşamları üzerindeki etkisini artırmaktadır, Sosyal Medya'nın Sağlık Üzerindeki Etkileri, Sürekli sosyal medya kullanımı, bazı ruhsal ve bedensel sağlık sorunlarına yol açabilir, Sosyal medya kullanımının bireylerin genel sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olabilir
sosyal medya bağımlılığı sosyal medya bağımlılığı nedir sosyal medya en çok kulalanılan sosyal medya platformları sosyal medya yönetimi
Boynuna parlak kırmızı bir başörtüsü bağlamış bir kadın kameraya bakıyor. Koyu renk gözleri uzun siyah kirpikleriyle çerçevelenmiş ve yüzünde ciddi bir ifade var. Hafif bir kumaştan yapılmış olan eşarp omuzlarından ve göğsünden aşağıya yumuşak bir şekilde düşüyor. Saçları yüzünden geriye doğru toplanmış ve kollarını önünde kavuşturmuş bir şekilde duruyor. Kendinden emin ve kararlı görünüyor, karşısına ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır.
Neşe Polat
Blog Yazarı

Bayburt'ta doğdu. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. Medya sektöründe çalıştı. Yayınevlerinde editörlük yaptı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.