Posta Hizmetleri Bölümü (MYO)
Konu | Açıklama | Daha Fazla Bilgi |
---|---|---|
Posta Hizmetleri Bölümü | Haberleşme ve kargo taşımacılığı konusunda uzmanlaşmış bireyler yetiştiren bir bölüm. | Bu bölüm özellikle lojistik hizmetler kapsamında koli, mektup ve para gönderimine ilişkin uygulamaları bilen kişiler yetiştirmektedir. |
Bölümün Amaçları | Sektörde görev alacak alanında bilgili ve görev bilinci yüksek kişilerin yetişmesini sağlamak. | Bunu başarabilmek için, bireylerin hızlı, emniyetli ve kaliteli iletişim ihtiyaçlarını karşılayabilecek nitelite eleman yetiştirmek hedeflenmektedir. |
Eğitim Süresi ve Derecesi | 2 yıllık eğitim süresi ve ön lisans derecesi. | Birinci öğretim ve ikinci öğretimde okuma imkanı vardır ve eğitim dili Türkçedir. |
İş İmkanları | Kamu ve özel sektörde geniş iş imkanları yapı sunar. | PTT Genel Müdürlüğü ve PTT şubelerinde, özel sektörde yer alan firmalarda postacı olarak, kendi kargo firmasını kurabilecek gibi birçok iş imkanı bulunmaktadır. |
Dikey Geçiş Sınavı | Mezunların ilerleyen dönemlerde çeşitli bölümlere geçme imkanı sunar. | Yüksek öğrenim görme hakkı elde etmek için, lojistik yönetimi, uluslararası lojistik ve taşımacılık gibi bölümlere sınavla geçiş yapabilirler. |
Mevcut Durumu | Günümüzde posta hizmetleri çok büyük bir sektördür. | Teknolojik gelişmeler ve e-ticaretin yaygınlaşması posta hizmetlerine olan talebi artırmıştır. |
Gerekli Yetenekler | Bu alanda çalışacak bireylerin belirli yeteneklere sahip olmaları gerekmektedir. | Alanında yeterli birikim ve uygulama yeteneği, mesleki etik kuralları benimseme ve hızlı iletişim kurma becerisi gibi yetenekler önemlidir. |
Eleman İhtiyacı | Bölüm, sektörde bir eleman ihtiyacını karşılamayı amaçlar. | Özellikle özel sektörde yer alan işletmelerin ve kamu kuruluşlarının nitelikli personel ihtiyacı bu bölümden mezunlar tarafından karşılanmaktadır. |
Staj | Bölümden mezun olabilmek için zorunlu staj gereklidir. | Stajlar, öğrencilere iş yaşamına dair ilk deneyimlerini kazandırır ve mezuniyet sonrası iş bulmayı kolaylaştırır. |
Akademik Bilgi | Bölüm; iletişim, lojistik ve mali hizmetler alanında bilgi sahibi olmayı sağlar. | Bu teorik bilgi, pratik uygulamalar ile birleştirilerek öğrencilere sağlam bir eğitim temeli sunar. |
“Bak postacı geliyor selam veriyor, herkes ona bakıyor …” ilkokulda öğrendiğimiz ilk şarkılar arasında yer alırdı. Belki hatırlarsınız bundan yıllar önce evlerimize posta getiren postacılar vardı. Sevdiklerimizden, arkadaşlarımızdan, akrabalarımızdan bizlere posta taşırlardı. Günümüzde genellikle kargo, icra kağıtları, kredi kartı ekstreleri taşıyorlar sadece. Özellikle Covid-19 döneminde e-ticaret alanında yaşanan patlama nedeniyle kargo taşımacılığı oldukça artış gösterdi.
Ekonomik ve sosyal hayatın en önemli unsurlarından biri ulaşım ve haberleşme olarak bilinir. Teknoloji alanında meydana gelen gelişmeler bireylerin zamanını daha etkili kullanma isteğini ön plana çıkarmıştır. Daha hızlı, güvenli ve kaliteli haberleşme ihtiyacı ile bu alandaki hizmetlerin nitelikli elemanlar tarafından yürütülmesi zorunlu hale gelmiştir. Burada devreye posta hizmetleri alanı girmiştir. Bireylerin hızlı, emniyetli ve kaliteli iletişim ihtiyaçları her geçen gün artmaktadır. Bunun sonucu olarak posta hizmetleri içerisinde dağıtım, lojistik ve kargo hizmetlerine yönelik çalışmalar yapılmıştır.
Başta PTT olmak üzere tüm bu sektörde hizmet veren kuruluşlar posta hizmetleri alanında eğitim görmüş donanımlı elemanlara ihtiyaç duymaktadır. Ve bu ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. Sadece PTT her yıl 1000 dağıtım elemanına ihtiyaç duymaktadır. Bu yüzden bu alanda yaşanan eksikliğin giderilmesi için üniversitelerde posta hizmetleri bölümü kurulmuştur. Posta hizmetleri ile amaçlanan sektörde görev alacak alanında bilgili ve görev bilinci yüksek kişilerin yetişmesi sağlanmaktır. Yazıya giriş yaptıktan sonra akademik boyutu olan posta hizmetleri bölümü hakkında bilgi sahibi olalım. Hazırsanız başlıyoruz!
Posta Hizmetleri Bölümü Nedir?
Posta hizmetleri bölümü, ülke genelinde posta hizmetlerinin kaliteli, hızlı ve tüm kullanıcılar için makul bir ücretle karşılanmasını sağlayacak donanımlı bireylerin yetişmesini sağlayan bir bölümdür. Posta hizmetleri bölümü, lojistik hizmetleri kapsamında koli, mektup ve para gönderimine ilişkin gerekli uygulamaları bilen kişiler yetiştiren bir bölümdür. Alanında yeterli birikimi ve uygulama yeteneğine sahip mesleki etik kurallar ilkesinde çalışacak kişiler yetiştiren bir bölümdür.
Posta hizmetleri bölümü, posta hizmetleri alanında temel bilgi ve becerilere sahip olan, karar alma, uygulama ve davranışlarında alanına ilişkin edindiği bilgileri kullanan kişileri yetiştiren bir bölümdür. Posta hizmetleri bölümü, hızlı, güvenli ve tam zamanında hizmet sunabilen, ulaşılan ve erişilebilen olan kişilerin sektörde hizmet vermesini sağlayacak eğitim anlayışı sunan bir bölümdür. Hizmetlerini ulusal önceliklere göre yürüten, objektif, girişimci, yenilikçi ve güvenilir kavramlarını ilke edinmiş kişilerin yetişmesini sağlayan bir bölümdür.
Posta hizmetleri bölümü, iletişim, lojistik ve mali hizmetler alanında bilgi sahibi olan kişileri yetiştiren bir bölümdür. Gerek kamu kuruluşlarına bağlı organizasyonların artması gerek özel sektörde yer alan işletmelerin artması ve yaşanan yoğunluktan dolayı artan nitelikli personel ihtiyacını karşılayan bir bölümdür. Posta hizmetleri bölümü, ülkemizde çoğu üniversitede bulunan bir bölümdür. Ön lisans derecesine sahip olduğu için eğitim süresi 2 yıl yani 4 eğitim yarıyılıdır. Eğitim dili Türkçedir. Birinci öğretim ve ikinci öğretimde okuma imkanı vardır. Bölümden mezun olabilmek için zorunlu stajı yapma ve 120 AKTS’lik notları başarı ile vermek gerekir. Bölüm hakkında bilgi sahibi olduktan sonra şimdi de posta hizmetleri bölümü iş imkanları hakkında bilgi sahibi olalım.
Posta Hizmetleri İş İmkanları Nelerdir?
Posta hizmetleri bölümü iş imkanları kamu ve özel sektörü kapsamaktadır. Kamuda alımları oldukça azdır. Posta hizmetleri bölümü iş imkanları arasında PTT Genel Müdürlüğü ve PTT şubelerinde çalışmak yer alır. Özel sektörde yer alan firmalarda postacı olarak çalışmak posta hizmetleri bölümü iş imkanları arasında yer alır. Mezunların kendi kargo firmasını kurması ve işletmesi de posta hizmetleri bölümü iş imkanları arasında yer alır. Kargo firmaları ve bankalarda çalışmak posta hizmetleri bölümü iş imkanları arasında yer alır.
Posta hizmetleri bölümü iş imkanları arasında pazarlama ve satış firmalarında çalışmak yer alır. Kuryeci olarak çalışmak da bölümün sunduğu diğer olanaklardandır. Son olarak posta hizmetleri bölümü iş imkanları arasında dikey geçiş sınavı girmek vardır. Öğrenciler bu sınava girerek lojistik yönetimi bölümü, ulaştırma ve lojistik bölümü, uluslararası lojistik bölümü, uluslararası lojistik ve taşımacılık bölümü, uluslararası ticaret ve finans bölümü, uluslararası ticaret ve lojistik bölümü okuyabilirler. Bu sayede sahip oldukları iş imkanları genişlemektedir. Bölümün sunduğu çalışma olanaklarını öğrendikten sonra şimdi de posta hizmetleri bölümü mezunları ne iş yapar başlığını inceleyelim.
Posta Hizmetleri Mezunları Ne İş Yapar?
Posta hizmetleri bölümü mezunları, ön lisans diploması ve “posta hizmetleri meslek elemanı” unvanı alarak mezun olurlar. Mezunların yaptıkları işler;
Posta hizmetleri bölümü mezunları, alanlarına ilişkin bilgileri analiz eder, yorumlar ve değerlendirirler.
Posta hizmetleri bölümü mezunları, uygulamada karşılaşılmayan veya öngörülemeyen olay ve sorunların çözümünde sorumluluk alırlar.
Posta hizmetleri bölümü mezunları, her türlü kargo gönderilerinin kabul edilmesi, taşınması ve dağıtılması ile ilgilenirler.
Posta hizmetleri bölümü mezunları, havale, çek kabul-ödeme, tahsilat işlemleri vb. iş ve işlemlerin yapılış şekli ve usulleriyle ilgilenirler.
Posta hizmetleri bölümü mezunları, yurtiçi ve yurt dışı havale, posta çeki kabul ve ödeme işlemleri, efektif döviz işlemleri, fatura tahsilatları, banka tahsilat işlemleri vb. hakkında gerekli işlemlerin yapılmasını sağlarlar.
Posta hizmetleri bölümü mezunları, gönderiler otomasyon sistemi, taahhütlü gönderiler, tebliğ evrakları, kargo kabul, sisteme girilmesi ve sistem üzerindeki gerekli işlemlerin yapılmasını sağlarlar.
Posta hizmetleri bölümü mezunları, taşımacılık alanında bilgi sahibi olurlar. Aynı zamanda sektörde kullanılması gereken araç ve gereçlerin kullanımını yaparlar.
Posta hizmetleri bölümü mezunları, kargo paketinin boyut ve sınırları hakkında mevzuat gereği olması gerekenlerin analizini yaparlar. Ayrıca kargo yasakları ve uyulması gereken konuları ve ambalajlama kurallarına uyulması gerektiğini kontrol ederler.
Son olarak, adres ve adresi oluşturan bileşenler, adres yönetmeliği, harita bilgisi, coğrafi bilgi sitemi ve yol bilgisi hakkında bilgi sahibi olarak işlemlerini yaparlar.
Posta Hizmetleri Dersleri Nelerdir?
Posta Hizmetleri Tarihi ve Organizasyon
Mektup Postası
Genel İşletme
Ticari Matematik
Tebligat İşlemleri
Ayrım ve Sevk Dağıtım
Personel Bilgisi
Dünya Posta Sektörü
İletişim
Kayıtlı Posta Gönderileri
Kalite Güvencesi ve Standartları
Telgraf ve Acele Hizmetler
Mesleki Yazışmalar
Kargo Hizmetleri
Posta Taşımacılığı
Posta Makineleri ve Filateli
Lojistiğe Giriş
Ticaret Hukuku
Adres ve Yol Bilgisi
İlgili eğitim: Microsoft Office Kursu
Yukarıda belirtilen dersler genel olarak belirtilmiştir. Dersler üniversiteden üniversiteye göre değişiklik gösterebilir.
Posta Hizmetleri Bölümü Taban Puanları ve Sıralama
Bu bölümü okumak isteyen arkadaşlar ilk önce TYT sınavına girmelidir. Sınavdan aldığı taban puanı ve başarı sıralamasına göre üniversite tercihlerini yapmalıdırlar. Tercih yaparken başarı sıralaması taban puandan daha önemli ve belirleyicidir. Aşağıda sizlere hazırladığım liste en iyi üniversiteler posta hizmetleri bölümü sıralamasını içermektedir. Liste, en güncel verilere sahiptir.
Üniversite
Bölüm
Taban Puanı
Başarı Sıralaması
Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
Posta Hizmetleri
242,87408
970009
On Dokuz Mayıs Üniversitesi
Posta Hizmetleri
227,24781
1176588
Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
Posta Hizmetleri (İkinci Öğretim)
223,07048
1236374
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
Posta Hizmetleri
220,82395
1268437
Sezer AÇİLER, 19 Haziran 1995 tarihinde Sakarya’da dünyaya geldi. 2018 yılında Sakarya Üniversitesi Sosyoloji bölümünü bitirdi. Gayrimenkul danışmanı, stajyer sosyolog ve Felsefe Grubu öğretmeni olarak çalıştı. Sertifika programlarına katıldı. 2019 yılında İstanbul İşletme Enstitüsünde blog yazarı olarak çalışmaya başladı.