Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü
Bölüm Adı | Hakkında | İş İmkanları |
---|---|---|
Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü | Uluslararası ticaret ve lojistik, ülkelerde bulunan şirketlerin ya da çok uluslu şirketlerin yaptıkları ithalat ve ihracatı içerir; mal, hizmet ve bilgi gibi tüm unsurların teslim alınması ve depolanmasını kapsayan bir bilimdir. | Uluslararası ticaret ve lojistik bölümü mezunlarının çalışmayı tercih ettiği yerler kamu ve özel sektör içerisinde yer alan uluslararası ticaret ve lojistik faaliyeti içeren kurum ve kuruluşlar. |
Uluslararası Ticaret ve Lojistik Mezunu | Kurumun pazarlama, ihracat, ithalat, lojistik ve proje departmanlarında çalışma imkanı elde ederler. Ülkeler arasında ürün ticaretinin çoğalması, gümrüklerin serbestleşmesi, bu alanda ihtiyaç olan uzman personeli yetiştirirler. | Ulaştırma Bakanlığı, Gümrük Müşavirlikleri, Uluslararası Firmalar, Dış Ticaret Firmaları, Bankalar, Kargo Şirketleri, E-Ticaret Alışveriş Siteleri, Maliye Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı gibi alanlarda iş imkanı. |
Uluslararası Ticaret ve Lojistik Dersleri | Uluslararası ticaret ve lojistik bölümünde öğrenciler 4 yıllık lisans eğitimi alır. Bölümden başarıyla mezun olabilmeleri için zorunlu stajlarını tamamlamaları gerekmektedir ve 240 kredi şartını yerine getirmeleri beklenir. | Dersler sonucunda mezunlar, ulusal ve uluslararası dış ticarette ve lojistikte ön sıralarda yer alacak, ve bilimsel araştırmalar neticesinde, üzerinde çalıştığı projeye değer katmayı amaçlayacak bireyler olurlar. |
Uluslararası Ticaret ve Lojistik Araştırmalar | Bölüm mezunları ürettiği ürünün analizini yapar, yurt dışında rekabet edilecek pazarları araştırır, fiyat ve özellikleri inceleyerek avantaj ve dezavantajları belirler. | Uluslararası Ticaret ve Lojistik uzmanı yanlış kararlar vermesi halinde şirkete zarar yansıtması anlamına geliyor, bu sebeple bölüm mezunlarının görev ve sorumlulukları oldukça önemlidir. |
Uluslararası ticaret ve lojistik, ülkelerde bulunan şirketlerin ya da çok uluslu şirketlerin yaptıkları ithalat ve ihracatı içerir. Ekonomik temeller, işlemler ve uygulamalar, dış ticarette ihtiyaç olacak tüm belgeler, dış ticaretin finansmanı gibi alanların bütününe uluslararası ticaret ve lojistik denir. Bunun yanında lojistik sadece bir taşımacılık faaliyeti olarak düşünülmemelidir. Lojistik; mal, hizmet ve bilgi gibi tüm unsurların teslim alınması, depolanmasını kapsar. Bilinen haliyle beraber müşterinin ihtiyaç duyduğu noktaya kadar taşınması gibi faaliyetlerin ekonomik bir plân dâhilinde organize edildiği bir bilimdir.
Uluslararası ticaret eski yıllardan itibaren uygulanan bir ekonomik faaliyet olmanın yanında, küreselleşen ekonomik ilişkilerin neticesinde karmaşık ve uzmanlık gerektiren bir bölüm halini almıştır. Uluslararası ticaret ve lojistik bölümü bu ihtiyacı karşılamaya yönelik, mesleki bilgiye sahip, donanımlı mezunlar yetiştirmeyi misyon olarak belirlemiştir.
Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü Nedir?
Günümüzde ticaret anlayışının yurt içi odaklı olmaktan çıkıp global olarak yol alması, ticaret sektörü için önemli gelişmelerden biridir. Yurt dışı ile yapılan ticari faaliyetlerin başarılı bir şekilde sağlanabilmesi için olabilecek en iyi lojistik desteğin verilmesi gerekmektedir. Tüm bu bilgiler dikkate alındığında Uluslararası ticaret ve lojistik eğitimi ticaret için büyük bir önem taşır.
Uluslararası Ticaret ve Lojistik bölümünü, dış ticaret ve lojistik aşamaları ve uygulama süreçlerine dair bilimsel eğitim vermeyi amaçlar. Ulusal ve uluslararası dış ticarette ve lojistikte ön sıralarda yer almada rol oynayacak ve araştırmalar neticesinde, üzerinde çalıştığı projeye değer katmayı amaçlayacak bireyler yetiştirir.
Bölümü tercih edecek adaylarda bazı özellikler aranmaktadır. Bunlardan en önemlisi, disiplinli, araştırmacı ve sorumluluk sahibi olmasıdır. Aynı zamanda liderlik becerisi gösterebilecek adaylar için oldukça uygun bir tercih olacaktır. İletişim becerisi yüksek, ekip çalışmasına uygun, sosyal becerileri gelişmiş olması aranan diğer önemli özellikler arasındadır.
İlgili eğitim: Liderlik Sertifikası
Uluslararası ticaret ve lojistik bölümünde öğrenciler 4 yıllık lisans eğitimi alır. Bölümden başarıyla mezun olabilmeleri için zorunlu stajlarını tamamlamaları gerekmektedir ve 240 kredi şartını yerine getirmeleri beklenir.
Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü İş İmkanları Nelerdir?
Uluslararası ticaret ve lojistik bölümü mezunlarının başlıca çalışmayı tercih ettiği yerler kamu ve özel sektör içerisinde yer alan uluslararası ticaret ve lojistik faaliyeti içeren kurum ve kuruluşlardır. Kamu sektöründe çalışmak isteyen mezunların Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS’ndan beklenen puan ile başvuru yapmaları gerekir.
Uluslararası ticaret ve lojistik bölümü mezunları çalıştıkları şirketlerde finans, lojistik ve yönetim bölümlerinde çalışmalarını yürütme imkanı bulabilirler. Bölüm mezunları gerekli belgeleri ve sınavları tamamları durumunda akademisyen olarak kariyerlerine devam edebilirler. Uluslararası ticaret ve lojistik bölümü mezunlarının çalışmalarına örnekler aşağıdaki gibidir.
Ulaştırma Bakanlığı ve Kurumlarında,
Gümrük Müşavirliklerinde,
Uluslararası Firmalarda,
Dış Ticaret Firmalarında,
Bankalarda
Kargo Şirketlerinde,
E-Ticaret Alışveriş Sitelerinde,
Maliye Bakanlığı,
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı,
Ekonomi Bakanlığı,
Kalkınma Bakanlığı
Uluslararası Ticaret ve Lojistik Mezunu Ne İş Yapar?
Uluslararası ticaret ve lojistik bölümü mezunları, birçok kurumun pazarlama, ihracat, ithalat, lojistik ve proje departmanlarında çalışma imkanı elde ederler. Ülkeler arasında ürün ticaretinin çoğalması, gümrüklerin kısmi olarak serbestleşmesi, bu alanda yer alan uzman personel ihtiyacını da arttırmıştır. Bölüm mezunlarının amacı da bu ihtiyacı karşılamaya yönelik çalışmalar yürütmektir. Bölüm mezunları öncelikle, çalıştığı kurumun ürettiği ürünün analizini yapar.
Yurt dışında rekabet edilecek pazarları araştırır. Diğer ülkenin o ürün için ticaret hacmi, benzer ürünlerin fiyat ve özellikleri, avantajları ve dezavantajları araştırılır. Çalışılacak ülkeyle yapılacak ticaretin tabi olacağı gümrük tarifeleri öğrenir. Ticari kurallar ve hukuksal gereklilikleri hakkında dış ticaret uzmanı, şirketinin ilgili birimlerine gerekli tüm bilgileri iletmekten sorumludur. Bölümün bu özelliği ile bir bakıma yatırım danışmanlığını da ifade etmektedir.
Uluslararası Ticaret ve Lojistik uzmanı yanlış kararlar vermesi halinde şirkete zarar yansıtması anlamını taşır. Ucuz iş gücü, pazara yakınlık, alt yapı ve üst yapı olanaklarını değerlendirerek, depolama alanı belirlenmesini sağlar. Bölüm mezunları aynı zamanda, hangi depoda ne kadar ürün depolanması gerektiğini de belirlemek zorundadır. Transfer işlemlerinin gerçekleşme süreci de bölüm mezunlarının sorumlulukları arasında yer alır.
Uluslararası Ticaret ve Lojistik Dersleri Nelerdir?
Uluslararası ticaret ve lojistik bölümünü tercih etmeyi düşünen öğrenciler eğitim yaşamları boyunca hangi derslerle karşılaşacaklarını merak eder. Uluslararası Ticaret ve lojistik bölümü öğrencileri eğitim yaşamları boyunca çok sayıda işletme ve pazarlama dersleri ile karşı karşıya geleceklerdir. Aynı zamanda mesleki yeterliliklerine katkısı olması için zorunlu stajları bulunur. Stajlarını başarıyla tamamlayan öğrenciler bölüm tarafından uygun görülen tarihte staj defterlerini komiteye iletmesi gerekir.
Tüm aldıkları dersleri ve zorunlu stajlarını başarılı bir şekilde tamamlamaları halinde mezuniyet hakkını elde ederler. Birçok dersten 8 dönem boyunca başarılı olmaları durumunda Uluslararası Ticaret ve Lojistik Lisans Diploması almaya hak kazanırlar. Uluslararası Ticaret ve Lojistik bölümünü tercih edecek öğrencilerin eğitim süresince karşılaşacakları temel dersler aşağıdaki gibidir.
Ekonomiye Giriş,
Uluslararası Ticarete Giriş,
İşletme Matematiği,
Lojistiğe Giriş,
Dış Ticaret İşlemleri Yönetimi,
Uluslararası İşletmecilik,
Genel Muhasebe,
Lojistik Yönetimi,
İşletme İstatistiği,
Pazarlama Yönetimi,
Uluslararası Ticaret ve Lojistik Taban Puan ve Sıralama
2020 Uluslararası Ticaret ve Lojistik Taban Puanları ve 2020 Uluslararası Ticaret ve Lojistik Başarı Sıralamaları açıklandı. Sizler için hazırladığımız puanlara aşağıdaki tablodan ulaşabilirsiniz. Burada hazırlanan puanlar ve sıralamaların tamamı bu sene yerleşen adaylara aittir. Yazımızda ilk 4 eğitim kurumuna ait bilgileri paylaşıyoruz. Yazımızdaki verilerin tamamı ÖSYM-YÖK tarafından açıklanmış olan en son güncel puanlardır.
Üniversite Bölüm Taban Puan SıralamaMALTEPE ÜNİVERSİTESİ Uluslararası Ticaret ve Lojistik (Burslu) 321,66127 213587KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ Uluslararası Ticaret ve Lojistik (Burslu 316,04342 232211AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ Uluslararası Ticaret ve Lojistik 311,34427 247789HASAN KALYONCU ÜNİVERSİTESİ Uluslararası Ticaret ve Lojistik (Burslu) 302,82165 282535
İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.