Mutlaka Okunması Gereken 15 Kişisel Gelişim Kitabı
Kitap Adı | Yazar | Önemli Noktalar |
---|---|---|
Evrenden Torpilim Var | Aykut Oğut | Başarı için mücadelenin önemini, zorluklar karşısında pes etmemeyi vurgulayan bir kitap. |
Duygusal Zeka | Daniel Goleman | Duygusal zekanın, IQ'dan daha önemli bir kavram olduğunu ve başarı üzerinde büyük bir rol oynadığını savunan bir kitap. |
Daha fazla bilgi bekleniyor | Daha fazla bilgi bekleniyor | Daha fazla bilgi bekleniyor |
Daha fazla bilgi bekleniyor | Daha fazla bilgi bekleniyor | Daha fazla bilgi bekleniyor |
Daha fazla bilgi bekleniyor | Daha fazla bilgi bekleniyor | Daha fazla bilgi bekleniyor |
Daha fazla bilgi bekleniyor | Daha fazla bilgi bekleniyor | Daha fazla bilgi bekleniyor |
Daha fazla bilgi bekleniyor | Daha fazla bilgi bekleniyor | Daha fazla bilgi bekleniyor |
Daha fazla bilgi bekleniyor | Daha fazla bilgi bekleniyor | Daha fazla bilgi bekleniyor |
Daha fazla bilgi bekleniyor | Daha fazla bilgi bekleniyor | Daha fazla bilgi bekleniyor |
Daha fazla bilgi bekleniyor | Daha fazla bilgi bekleniyor | Daha fazla bilgi bekleniyor |
Son zamanların en çok konuşulan kavramlarından birisi de kişisel gelişim konusudur. Her yerde ve herkes tarafından dile getirilen bir kavram. Kişisel gelişim, herkesin, mekan, eğitim, kariyer fark etmeksizin peşinden koştuğu bir kavramdır. belki de gelişmenin yaşının olmadığını bizlere kanıtlamaya çalışan bir kavram olarak da ifade edebiliriz. peki, son zamanların en çok konuşulan kavramı olan kişisel gelişim nedir?
Kişisel gelişim, bireylerin içinde bulundukları durumun farkında olması ve bu durumlarını daha fazla geliştirme çabası göstererek ileri taşımasıdır. Kişinin kendisini geliştirmek için gösterdiği fazladan gayrete denir. Bu kavramda önemli olan ilk aşama kişinin kendisinin farkında olmasıdır. Kişinin kendisini tanıyarak kendisine ekstradan neler katacağını bilmesi ve bunun için uğraşmasıdır. Kişisel gelişim, bireyin herhangi bir alanda sahip olduğu potansiyeli bir adım daha ileriye taşımasına denilir.
Peki, kişisel gelişim aşaması ne zaman başlar? Aslında yukarıda biraz değindim. Bireyin kendini tanımaya başladığı, kendi eksikliklerini gördüğü ve bu eksikliklerini gidermek için çalışmalar başlattığı anda kişisel gelişim aşaması başlar. Bireyin, amacını belirlemesi, farklı bakış açılarına yönelmesi ve bir şeyler öğrenme ve başarma arzusunun kendisinde oluşması için uğraştığı çabadır, eğitimdir. Bu aşamayı gerçekleştirmek ve bireyleri bir ileriye taşıyacak en önemli unsurlardan birisi okumak eylemidir.
Okumak eylemi bireylerin kendilerini tanıyarak eksiklerini belirlemesine ve eksiklerini gidermek için eyleme geçmesini sağlayacak en önemli unsurdur. Kişisel gelişim alanında kitap okuyarak iyi bir eğitimden geçmiş olursunuz. Kendinizi pozitif anlamda ileriye taşıyabilirsiniz. Peki, hangi kişisel gelişim kitabı okunmalıdır? Bu soruyu sorduğunuzu duyar gibi oldum. İşte sizlere elimden geldiğince cevap vermeye çalıştım. Mutlaka okunması gereken 15 kişisel gelişim kitabı karşınızda…
Tavsiye Edeceğim 15 Kişisel Gelişim Kitabı
Kişisel gelişim, uzun ve zorlu bir yoldur. Bu yolda bireyler farklı aşamalardan geçerek amaçlarına ulaşmaya çalışırlar. Bireylerin amaçlarına ulaşması için ilk önce kendilerini tanıması gerekir. Kendi özelliklerini ve eksiklerini bilmelidirler. Ardından kendilerine bir amaç belirlemelidirler. Eksiklerini gidermek ve amaçlarına ulaşmak için gayret içine girmelidirler. Kendilerini bir adım ileriye taşımak için bu uzun ve zorlu yolda yürümelidirler. Peki, bu yolda yapılması gerekenler nelerdir? Bu yolda yapılması gerekenler arasında kitap okumak, eğitim almak, film veya belgesel izlemek vb. önerileri uygulayarak ve eksikleri doğrultusunda yürüyerek ilerleyebilirler.
Bende bireylerin kendilerini pozitif hissetmeleri ve kişisel gelişimlerine bir artı sağlayacağını düşündüğüm için 15 kişisel gelişim kitabı önerisi hazırladım. Umarım bu 15 kişisel gelişim kitabı bireylerin gelişimine katkı sağlar. Özgüven derecelerinin artmasını sağlayabilir. Empati, ikili ilişkilerde iyileşme, zaman yönetimi, mutlu olma vb. alanlarda yardımcı olacağını ummaktayım. Kısacası bireylerin kendilerini eksik hissettikleri konularda ve ileriye yürümelerinde onlara yardımcı olacak kitaplar olacağından eminim. Kişisel gelişim kitabı sayıları her geçen gün artış gösterir. Aynı zamanda bu liste, hangisinden başlamak gerektiğine karar vermede sizlere kolaylık sağlayacaktır.
Evrenden Torpilim Var (Aykut Oğut)
Evrenden Torpilim Var adlı kitap okunması gereken kişisel gelişim kitabı listesinde ilk sırada yer almaktadır. Evrenden Torpilim Var adlı kitabın bu listeye girmesini sağlayan olay yazarın kendi yaşadıklarından yola çıkarak istenildiğinde başarılamayacak bir şeyin olmadığının vurguluyor olmasıdır. Kendisinin obez olduğunu ve azmederek 70 kilograma düştüğünün altını çizmektedir. Hiç İngilizce bilmeden Amerika’ya gittiğini ve burada kendini geliştirerek seslendirme işleri yaptığını anlatmaktadır.
Evrenden Torpilim Var adlı kitap hayatta kalmak için mücadele vermeyi ve asla pes etmemeyi vurgulayan bir teması vardır. Evrenden Torpilim Var adlı kitap elinizi attığınız her şeyin altın yumurtaya çevirme sırlarını vurgulamaktadır. Evrenden Torpilim Var adlı kitap aynı zamanda istemek olmanın yarısıdır diyerek önemli mesajlar vermektedir. Bu kitap üzerine birçok olumlu yorum yapılarak bireyleri etkilediğini ve kendilerini ileriye taşımak için pusula görevi gördüğü sonucu çıkmıştır. Bu yüzden Evrenden Torpilim Var adlı kitap kişisel gelişim kitabı listesinde yer almaktadır. Evrenden Torpilim Var adlı kitaptan sonra şimdi de Duygusal Zeka kitabına geçelim.
Duygusal Zeka (Daniel Goleman)
Daniel Goleman adlı yazarın Duygusal Zeka adlı kitabı oldukça önemlidir. Psikoloji alanında çığır açan kitaplardan birisi olarak kabul edilir. Yıllardan beridir dayatılan IQ ile ölçülen zekanın başarıyı etkileyen gerçek bir etken olup olmadığı sorgulanmaktadır. Duygusal Zeka adlı kitap, duygusal zekanın IQ’dan daha önemli bir kavram olduğunu açıklamaktadır. Duygusal Zeka adlı kitap, bu kavramı birçok özelliği içinde barındıran bir zeka olarak tanımlamaktadır.
Duygusal Zeka adlı kitap, kişilerin aile yaşamından mesleki başarısına, toplumsal ilişkilerinden sağlık durumuna kadar birçok alanda etkili olan duygusal zeka kavramının önemini vurgulamaktadır. Duygusal Zeka adlı kitap, bu kavramın doğuştan gelen bir özellik olmadığını vurgulamaktadır. Alınan duygusal derslerin tüm bir yaşam boyunca bireylerin davranışlarını belirlediği anlatılmaktadır. Belirtilen özelliklerinden dolayı kişisel gelişim kitabı listesinde yer almaktadır.
İyi Hissetmek (David Burns)
Bir psikiyatrist olan David Burns, kişisel gelişim alanında İyi Hissetmek adlı kitabı kaleme alıyor. İyi Hissetmek adlı kitap, bireylerin duygularını harekete geçirecek ve yaşama daha olumlu bakmalarını sağlayacak teknikler barındırmaktadır. İyi Hissetmek adlı kitap bu teknikler ile kişisel gelişim alanında oldukça önemli tüyolar vermektedir. Bu alanda eksikleri olan bireylerin bilimsel olarak test edilmiş tekniklerle ileriye adım atmasını sağlamaktadır. İyi Hissetmek adlı kitap daha mutlu bir yaşamın kapılarını açmaktadır.
İyi Hissetmek adlı kitap son zamanlarda bireylerde oldukça sık görülen kaygı, anksiyete bozukluğu, özgüvensizlik, panik atak vb. bireylerin psikolojisi üzerindeki olumsuz etkilerini ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır. İyi Hissetmek adlı kitap bilimsel olarak test edilmiş tekniklerle bireylerin üzerindeki olumsuz havayı dağıtmaya çabalamaktadır. Aynı zamanda İyi Hissetmek adlı kitap, bireylerin üzerindeki olumsuz havanın kaldırılmasını sağlayarak onların ileriye doğru adım atmasını sağlamaktadır.
Yaşam Koçum Aristo (Jules Evans)
Bu kitap dünyanın en büyük filozoflarından olan Aristo’dan hayat dersi almanızı sağlayacaktır. Adından da anlaşılacağı üzere Aristo bir yaşam koçu olarak görülmektedir. Onun verdiği öğretiler doğrultusunda sizlerin ders almanızı sağlayan bir kitaptır. Kişisel gelişim kavramı iki bin yıl önce Antik Çağ filozoflarının da tartıştığı bir konuydu. Yaşama sanatı adı altında yaşamla, varoluş sorunlarıyla ilgili merak edilen soruların cevabı verilmektedir.
Dost Kazanma ve İnsanları Etkileme Sanatı (Dale Carnegie)
Bu kitap sosyal yaşamda bireylere nasıl davranmamız gerektiği ile bilgi vermektedir. Sağlam dostlukların nasıl kurulabileceği ve bunun nasıl devam ettirileceği üzerine bilgiler taşımaktadır. Bireylerin daha sağlam iletişim ve arkadaşlıklar kurmasını sağlayarak üzerinde taşıdığı eksiklikleri gidermesini sağlayan önemli bir kitaptır.
İknanın Psikolojisi (Robert B. Chaldini)
Genellikle satış ve pazarlama, reklam gibi sektörlerin oldukça fazla önem gösterdiği bir kitaptır. İknanın Psikolojisi adlı kitap, gündelik yaşam için de oldukça önemli bilgiler barındırmaktadır.
İknanın Psikolojisi adlı kitap bazı insanların ikna alanında başarı iken bazılarının neden başarılı olduğunu cevaplamaktadır. İknanın Psikolojisi adlı kitap bu anlamıyla ikna üzerindeki başarısız insanların bu eksikliklerinin giderilmesi için oldukça önemlidir.
İknanın Psikolojisi adlı kitap ikna alanındaki sorulara bilimsel araştırmalarla cevap vermektedir. İkna Psikolojisi adlı kitap, gündelik hayatta sizi ikna etmeye çalışan iblislerden kendinizi korumaya ve karşınızdaki insanları ikna etmede başarı sağlamanızı sağlayacaktır. İkna Psikolojisi adlı kitap bu sayede kişisel gelişimin etkisini görmenizi sağlayacaktır. İkna Psikolojisi hakkında bilgi sahibi olduktan sonra şimdi de Odak adlı kitaba geçelim.
Odak: Mükemmelliğin Gizli Anahtarı (Daniel Goleman)
Kişisel gelişim kitabı listesinde yer alan bir diğer kitaptır. Odaklanma ve dikkat etme üzerine yazılmış bir kitaptır. Bu yüzden kişisel gelişim kitabı listesinde yer almaktadır. Oldukça önemli olan odaklanma becerisinin önemini okuyucularınla paylaşmaktadır. Bireylerin odaklanma sorunlarını çözmesi için oldukça önemli bilgiler vermektedir. Gündelik, mesleki, eğitim ya da her ne alan olursa olsun işlerimizin yapılmasını engelleyen ya da geciktiren odak sorunu vardır. Bu sorunun üstesinden gelmenin yollarını anlatan bir kitaptır. Birey bu sayede eksikliğini giderek bir adım ileriye yürümenin tadını çıkaracaktır.
Savaşçı-Anlamlı ve Coşkulu Bir Yaşam İçin (Doğan Cüceloğlu)
Bir diğer kişisel gelişim kitabı Savaşçıdır. Savaş ile anlatılmak istenen bir harp durumu değildir. Buradaki savaş anlamlı ve coşkulu bir hayat için verilen mücadeleyi temsil etmektedir. Bu savaş yaşayan her birey tarafından verilmektedir. Çünkü her bireyin derinlerinde bu savaşı verme isteği olduğu belirtilmektedir. Bu istek de savaş olarak tanımlanmaktadır. Bireylerin zafer elde edebilmesi için de kendi içindeki olumsuzluklarla mücadele etmesi gerektiği anlatılmaktadır.
Ye O Kurbağayı! (Brian Tracy)
Günümüz modern insanının en önemli sorunlarından biri olan zaman kavramı üzerine yazılmış bir kitaptır. Etkili zaman yönetimi üzerine bilgiler içermektedir. Zamanı iyi değerlendirmek için okuyucularını aydınlatan ve bireylerin kendinde olan bu eksikliği gidermek için neler yapmaları gerektiğini anlatmaktadır. Zamanı iyi yönetebilmek için aklınızda olan tüm soruların cevabını bulabileceğiniz bir kitaptır.
İktidar-Güç Sahibi Olmanın 48 Yasası (Robert Greene)
Bireylerin gücün şahsi çıkarlar için nasıl kullanıldığı ve yetkinin kötüye kullanıldığı durumlardan korunmak için neler yapması gerektiğine dair bilgiler içeren bir kitaptır. İktidar ve güç temalı yazılar içeren bu kişisel gelişim kitabı onlarca hayat dersini de barındırmaktadır. İktidarı iyi kullanabilme becerisini açık bir şekilde anlatan bu kitap oldukça geniş bir yelpazeye sahip.
Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı (Stephen R. Covey)
İş ve yaşamda başarılı olmayı sağlayacak 7 alışkanlığı okuyucularınla paylaşan bir kitaptır. Bu kitapta bahsedilen 7 alışkanlık sonunu görerek bir işe başlama, sinerji yaratma, baltayı bilemek, proaktif olma, önemli işlere öncelik verme, kazanma odaklı olma ve önce anlamaya çalışıp sonra anlaşılmaya uğraşmadan oluşur. Belirtilenleri başarabilmemiz için köklü bir değişim sürecinden geçilmesi gerektiği vurgulanmaktadır. Bu değişimi sağlamak için hem teorik hem de pratik olarak hangi aşamalardan geçilmesi gerektiğini vurgulayan bir kitaptır. Kitabın başlığında belirtilen etkili olmaktan çok daha derin ve fazla bilgi barındıran bir kitaptır.
Şu Hortumlu Dünyada Fil Yalnız Bir Hayvandır (Ahmet Şerif İzgören)
Benlik, alışkanlıklar, iyimserlik, olumlu düşünce, dinlemek, mücadele, hırs, değer vermek, üretmek, anlamak, görünüş, iş, inanç, iletişim vb. birçok başlık altında kısa hikayelerle yazılmış bir kitaptır. Bireylerin üzüntüleri, hayattan kaçırdıkları ve başarısızlıklarının kaynağı belirlenebilir. Bireylerin bu kaynağı belirledikten sonra harekete geçme davranışlarını uyandıran bir nitelik taşıyan kitaptır.
Aklını En İyi Şekilde Kullan (Tony Buzan)
Yazar bu kitapta beyni uyuyan bir deve benzetmektedir. Kitapta beynin sağ ve sol yanlarına değinen yazar bunların yanı sıra üst ve alt kısımlarına da değinmiştir. Ayrıca hızlı not tutma teknikleri, hafıza sistemleri gibi birçok kapsamlı bilgiye örneklere yer vermiştir. Bu kitap beynin kullanılan kısmı ile kullanılmayan kısmını birleştirici için rehber niteliğindedir.
Beynine Format At (M. Barış Muslu)
Yazar NeuroFormat yöntemiyle, kiloları, sigara bağımlılığı, korkuları vb. olan bireyleri bu dertlerinden kurtarma yolları sunmaktadır. Bireylerde olan kronik ağrıların, yanlış inançların vb. son vermeyi amaçlamaktadır. Bilinçaltımızın, bizlere neye odaklanırsak bizlere onu yaşattığını vurguladığını gözler önüne sergilemektedir.
Her Şey Seninle Başlar (Mümin Sekman)
Yazar bu kitapta çaresizliğin öğrenilmiş olduğunu vurgulamaktadır. Buradan yola çıkarak da başarılı olmanın da öğrenebilir olacağını savunmaktadır. Yeni bir yaşam için yeni bir akla ihtiyaç olduğu vurgulanır. Doğru şeyi yapmak için de yanlış zaman olmadığı söylenir. Etrafı veya çevrendeki etkenlerin suçlamayı bırakılması gerektiğini kendin olarak ön plana geçmeyi anlatır.
Sezer AÇİLER, 19 Haziran 1995 tarihinde Sakarya’da dünyaya geldi. 2018 yılında Sakarya Üniversitesi Sosyoloji bölümünü bitirdi. Gayrimenkul danışmanı, stajyer sosyolog ve Felsefe Grubu öğretmeni olarak çalıştı. Sertifika programlarına katıldı. 2019 yılında İstanbul İşletme Enstitüsünde blog yazarı olarak çalışmaya başladı.