Gayrimenkul Danışmanı Nedir? Ne İş Yapar?
Gayrimenkul Danışmanı Hakkında | Gayrimenkul Danışmanı Görevleri | Gayrimenkul Danışmanlığı Detayları |
---|---|---|
Gayrimenkul alım, satım, kiralama işlemleri ve finansman sağlama süreçlerinde danışmanlık hizmeti veren kişilere gayrimenkul danışmanı denilir. | Müşterinin ihtiyaçlarını belirlemek, uygun gayrimenkulleri önermek, tüm idari işlemleri yönetmek | Müşterinin ekonomik durumu ve ihtiyaçlarına uygun çözümler sunmak, alım-satım ve kiralama süreçlerini yönetmek danışmanın görevidir. |
Gayrimenkul sektörünün giderek büyümesi ve karmaşıklığı gayrimenkul danışmanlarına olan ihtiyacı arttırmıştır. | Güncel mevzuatları takip etmek, müşteri ile sürekli iletişim halinde olmak, müşterinin ekonomik durumunu iyi analiz etmek | Emlak piyasasındaki gelişimleri ve değişimleri yakından takip etmek ve bu konuda müşteriyi bilgilendirmek danışmanın görevleri arasındadır. |
Gayrimenkul danışmanlarının belirli eğitim ve niteliklere sahip olması beklenir. | Mülk sahipleri ve potansiyel müşterilerle görüşmeler yapmak, mülklerin değerini belirlemek ve uygun pazarlama stratejileri oluşturmak | Bu alanda başarı, danışmanın profesyonel becerileri, bilgisi ve deneyimine bağlıdır. Aynı zamanda müşterilerle kurulan sağlam ilişkiler de önemlidir. |
Gayrimenkul danışmanları genellikle komisyon üzerinden kazanç sağlar. | Müşterilere sunacakları gayrimenkulleri belirlemek, pazarlamak ve müşteri beklentilerini karşılamak | Danışmanların kazançları, yaptıkları işlemler ve sağladıkları hizmetlerin kalitesine göre değişkenlik gösterir. |
Gayrimenkul alım, satım, kiralama işlemleri sırasında ya da gayrimenkul için ihtiyaç olan finansman desteğini sağlarken bir gayrimenkul danışmanına ihtiyaç duyulur. Gayrimenkul danışmanı en doğru kararları vermeniz için ve size uygun olan gayrimenkul ihtiyacının giderilmesi için çalışmalar yürüten kişidir. Gayrimenkul danışmanları, gerekli olan tüm mevzuatlara hakimdir ve idari işlemler hakkında bilgi sahibidir. Gayrimenkul işlemleri sırasında yanınızda bir gayrimenkul danışmanının olması büyük bir avantaj olacaktır. Bu danışmanlar sayesinde güvenli bir şekilde gayrimenkul alıp satma ya da kiralama imkanı elde edebilirsiniz.
Gayrimenkul danışmanı sizin için gerekli olan tüm araştırmaları yaparak süreci sizin için kolaylaştırmak üzere çalışırlar. İlgilenmeniz gerek pek çok mevzuatı inceler, gerekli araştırmaları yapar, hızlı bir şekilde süreci tamamlamanızı sağlarlar. Böylelikle zaman kaybetmemiş olursunuz. Özellikle son yıllarda inşaat sektöründe yaşanan büyüme gayrimenkul danışmanlarına olan ihtiyacı da arttırmıştır.
Yazımızda gayrimenkul danışmanı nedir? Gayrimenkul danışmanı olmak için hangi şartlar aranır? Gibi merak edilen sorulara yanıtlar hazırladık.
Gayrimenkul Danışmanı Nedir?
Gayrimenkul danışmanı; villa, konut, arsa ve benzeri mülklerin alım, satım ve kiralama işlemlerini belli kurallar çerçevesinde gerçekleştiren kişilere verilen addır. Potansiyel müşteriler ile görüşür ya da kendi portföyünü oluşturup yeni müşterilere hizmet vermek için çalışır.
Günümüzde inşaat sektörü oldukça hareketli olan sektörlerden biridir. Dolayısı ile insanlar alım satım ya da kiralama işlemleri sırasında tüm seçenekleri doğru bir şekilde görmek ve içlerinden tercih yapmak ister. Gayrimenkul danışmanı bu konuda doğru ve kişiye uygun hizmeti vermekle yükümlü olan kişidir.
gayrimenkul danışmanı olmak isteyen kişilerin ilkokul mezunu olmaları yeterlidir. ancak bu alanda çok fazla emlak danışmanı olduğu için daha fazla eğitim almak önemlidir. lise eğitimini tamamlayan herkes, üniversite giriş sınavını tercih ederek, üniversitelerin ilgili fakültelerinde yer alan İşletme, İktisat ve Emlak ve Emlak Yönetimi gibi bölümlerinden mezun olabilir. Aynı zamanda devlet kurumları ya da özel kurumlar tarafından sunulan Emlak Danışmanlığı kurslarına da katılarak sertifika sahibi olabilirler.
Gayrimenkul Danışmanı Ne İş Yapar?
Bir gayrimenkul için yatırım yapılırken çok iyi düşünülmesi gerekir. Yapılan yatırımın ne gibi faydalar sağlayacağı ya da yatırımın gelecek için uygun bir yatırım olup olmayacağı önceden tahmin edilebilmelidir. Ortaya çıkabilecek her türlü riski en aza indirmek için gayrimenkul danışmanı ile çalışmak faydalı olur. Gayrimenkul projelerinde gerekli olan belgelerin ve bilgilerin ortaya konmasını ve gayrimenkul ile ilgili tüm mevzuatlarca yorumlanmasını gayrimenkul danışmanı yapmaktadır. Gayrimenkul sektörü içinde önemli görevler üstlenen gayrimenkul danışmanlarının diğer önemli sorumlulukları aşağıdaki gibidir.
Müşterilerin ihtiyaçlarını benimsemelidir.
Müşterilerin sahip oldukları ekonomik durumu iyi anlamalı ve kişiye uygun hizmet vermelidir.
Müşterilerin ekonomik durumlarına uygun olan seçenekleri sunmalıdır.
Ekonomik duruma uygun müşterilerin mülk sahibi olmaları ve doğru yatırım yapmalarını sağlamalıdır.
Müşterilerin mülk kiralamalarında yine beklentilere uygun olan mülkleri önermelidir.
Gayrimenkul satmak isteyenlerle sürekli irtibat halinde olmalıdır.
Müşterilerle sürekli iletişim halinde olmalıdır.
Bu alanda meydana gelen gelişim ve değişimleri yakından takip etmelidir.
Konut edinmek ya da kiralamak isteyen müşterilere konut tanıtımı yapmalıdır.
Müşterileri bilgilendirmeli, yönlendirmeli ve onlara emlak sektörüne danışmanlık yapmalıdır.
Satış ve alış sırasında gereken belgeleri incelemeli ve düzenlemelidir.
Yatırımlık ya da oturumluk olarak belirlenen arsa, konut ve villaları tespit etmelidir.
Müşterilere iyi bir pazarlama stratejisi uygulamalıdır.
Gayrimenkul Danışmanı Maaşları
Gayrimenkul danışmanlığı, gayrimenkul işlemleri sürecinin vazgeçilmez bir parçası olarak görülmektedir. Gayrimenkul danışmanının kendi çevresinde bir müşteri potansiyeli bulunmaktadır. Sahip oldukları müşterilerin dışında başka müşterileri de kazanabilmek için pazarlama stratejileri kullanmaları gerekir. Böylelikle daha çok müşteriye ulaşmış olur ve çok daha fazla kişiye danışmanlık hizmeti sunmuş olur. Gayrimenkul danışmanları, gayrimenkulleri kendi portföylerine eklerler. Böylede istedikleri satıcı kitlesine ulaşır ve pazarlama işlemlerini rahatlıkla yapabilmek için kendilerine bir bölge belirlemiş olurlar. Bu bölgede yaşayan insanlarla sürekli temas halinde olurlar.
Gayrimenkul danışmanının kendi portföyüne almış olduğu gayrimenkuller için pazarlama stratejileri oluşturmaları gerekir. Gayrimenkul danışmanlığı hizmeti veren kişiler, müşterilerini iyi bir şekilde yönlendirebilmeli ve sürekli onlarla iletişim halinde olmalıdır. Gayrimenkul danışmanlarının müşterilerin ihtiyacını iyi bir şekilde anlaması gerekir ve ihtiyaçları doğrultusunda onlara seçenekler sunmalıdır. Bunun yanı sıra müşterilerin finansal fırsatlar bulmalarında da yardımcı olurlar. Tüm bu bahsettiğimiz süreçlerin içinde oldukça önemli görev ve sorumluluklar üstelenen danışmanların maaşları da değişiklik gösterir. Bir gayrimenkul danışmanı ne kadar kazanır, inceleyelim.
İş yaşamına yeni başlamış bir gayrimenkul danışmanı 3.500 TL maaş elde edebilmektedir.
Uzmanlık, tecrübe ve kıdemle ortalama 6.500 TL’ye kadar kazanç sağlayabilirler.
Bu alanda alınan en yüksek maaş ise 12.000 TL olarak görülmektedir.
Gayrimenkul Danışmanı Nasıl Olunur?
Gayrimenkul danışmanı olmak isteyen kişiler hangi şartların arandığını araştırır. Bu alanda bir eğitim ihtiyacı olup olmadığı en çok merak edilen konuların başında gelir. Emlak danışmanı olmak için ilkokul mezunu olmak yeterli olsa da bu alanda çok fazla emlak danışmanı bulunduğu göz ardı edilmemelidir. Diğer adaylardan bir adım öne geçmek için eğitim almak önemlidir. Lise mezunu olan herkes, üniversite giriş sınavına katılabilir. Üniversitelerin ilgili fakültelerinde bulunan İşletme, İktisat ve Emlakçılık gibi bölümlerinden mezun olarak bu alanda çalışmaya başlayabilir. Aynı zamanda devlet kurumları ya da özel kurumlar tarafından düzenlenen Emlak Danışmanlığı kurslarına da katılarak meslek sahibi olan birçok gayrimenkul danışmanı da bulunmaktadır. Bu alanda hizmet vermek isteyen kişilerin bazı mesleki özelliklere de sahip olması gerekir. Bu özellikler sayesinde işlerinde daha başarılı oldukları görülmektedir. Bir gayrimenkul danışmanı aşağıdaki nitelikleri taşımalıdır.
Sektörel bilgisi yüksek olmalıdır.
Piyasa bilgisine hakim olmalıdır.
Bir bölgede ya da konuda uzmanlık göstermelidir.
Zaman yönetimi konusunda üstün başarı göstermelidir.
Girişken olmalı, modern pazarlama yöntemlerini bilmelidir.
Dinlemeyi ve soru sormayı bilmeli, müşterinin beklentilerine doğru yanıtlar vermeli, güçlü bir iletişim yeteneğine sahip olmalıdır.
Paylaşım ağı oluşturabilmelidir.
Kişisel gelişime açık olmalı, gelişmeleri yakından takip etmelidir.
İlgili eğitim: Zaman Yönetimi Kursu
İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.