Kabin Görevlisi Nedir? Maaşları Ne Kadar?
Kabin Görevlisi Tanımı | Görevleri | Diğer Bilgiler |
---|---|---|
Hava yolu şirketi tarafından belirlenmiş olan konfor ve emniyeti sağlarlar. | Yolcularla ilgilenir, servis yapar, emniyeti sağlar. | Kabin memuru, hostes ya da host olarak da adlandırılır. |
Uçağın emniyeti ve güvenliğinden sorumlu kişidir. | Uçağın emniyet kontrollerini gerçekleştirir, acil durumlarda gerekli eylemleri başlatır. | Uçağın sağ ve sol taraflarında bulunan çıkış kapılarından sorumlu olurlar. |
Uçaktaki yolcuların uçuş sırasında rahat ve güvenli bir şekilde seyahat etmesini sağlar. | Uçak temizliği kontrol eder, yolcu giriş-çıkışını organize eder, servis yapar. | Yolcuların koltuk bulmalarına yardımcı olur, özel ilgiye muhtaç yolcularla ilgilenir. |
Kokpit dışındaki pilot talimatlarını yerine getirir. | Uçuş bilgilerini yolculara aktarır, uçuş sonrası rapor hazırlar. | İngilizce ve ikinci yabancı dil bilgisi gereklidir. |
Hava yolu şirketi elçisi olarak görülür. | Güler yüzle ve üstün hizmet anlayışı ile yolculara hizmet verir. | Çalışma saatleri ve mesai durumları diğer meslek gruplarına göre farklılık gösterir. |
Yeme ve içme servisi gerçekleştirir. | Uçuş sırasında yolcuların konforunu sağlama çabasındadır. | Bir sağlık sorunu durumunda ilk müdahaleyi yapar. |
Çalıştıkları hava yolu şirketi adına yolcuları temsil eder. | Uçağın kalkış ve iniş durumlarında yolcuların emniyetini kontrol eder. | Her türlü olağan dışı durumla başa çıkmaya çalışır. |
Uçuştan önce pilotun düzenlediği toplantıya katılır. | Yönergeleri okur ve bu bilgileri yolculara aktarır. | Bu bilgiler uçuş güvenliği ve rahatı için önemlidir. |
Uçağa binmeden önce uçak temizliğinin kontrolünü gerçekleştirir. | Koltuğunu bulamayan yolculara yardımcı olur. | Her türlü sorunla ilgilenebilen ve yolculara yardımcı olan kişidir. |
Kabin içerisindeki kokpit kapısından başlayarak kabinin en arkasına kadar sorumluluktur. | Yolcuların konforunu sağlamak adına çalışır ve esas olarak onların güvenliğini sağlar. | Bu iş sadece seyahat ve azımsanacak bir iş değildir, zorlu ve tehlikeli durumlarla başa çıkmayı içerir. |
Bugün sizlere sürekli onlarla bulutların üstünde karşılaştığımız, bizi uçağın kapısında güler yüzle karşılayan ve bizlerin konforlu bir yolculuk yapmasını sağlayan kabin görevlisi mesleğini tanıtacağım. Bu meslek kabin görevlisinin yanında kabin memuru, hostes ya da host olarak da adlandırılmaktadır.
Bizleri uçağın kapısında güler yüzle karşılamalarıyla başlayan görevleri, uçak içinde her birimizle tek tek ilgilenmesi, herkesin korkusu ve stresiyle alakadar olması ve uçaktaki en zor anlarda bile yüzlerindeki gülümsemelerinden taviz vermeyen melekler onlar.
Bu mesleğin tarihçesi 1922 yılına dayanmaktadır. Oldukça eski ve köklü bir meslek olmanın yanında günümüzde oldukça önem verilen bir meslektir. Günümüzde hava yolu şirketlerinin verdikleri eğitimlerinin yanı sıra üniversite bazında Meslek Yüksek Okullarında kabin görevlisi yetiştirilmektedir.
Günümüzde bireylerin hava yolu ile ulaşım ihtiyaçlarını karşılama isteği hava yolu şirketlerinin sayısını arttırmıştır. Şirketler eskiye oranla günümüzde çok fazla sefer sayısı düzenlemektedir. Hal böyle olunca kabin memuru ihtiyacı artış göstermiştir.
Kabin memuru, uçakta yeme ve içme servisi yapan görevli kişi olarak bilinse de aldıkları eğitim bunun çok daha fazlasıdır. Kabin görevlisi, belirtilen görevinin yanında uçuşun emniyetli bir şekilde tamamlanması için çalışmaktadır. Uçaktaki yolcular ve kokpit arasında koordineli bir şekilde çalışarak uçuşu tamamlamayı amaçlayan bir meslektir.
Hem yurt içi hem de yurt dışında çalışma olanakları sunan hava yolu şirketlerinin vazgeçilmezi olan kabin görevlisi hakkında detaylı bilgiye ulaşmak ister misiniz? Hazırsanız başlıyoruz!
Kabin Görevlisi Nedir?
Kabin görevlisi, hava yolu şirketi tarafından belirlenmiş olan konfor ve emniyeti yolcularına sunan kişidir. Uçaktaki yolcuların uçuş sırasında rahat ve güvenli bir şekilde seyahat etmesini sağlayan kişidir. Pilot ve yardımcı pilotun kokpit dışındaki talimatlarını yerine getiren kişidir. Uçuş anında gerekli bilgileri yolculara ileten kişidir.
Uçuş konforunu sağlamak adına yeme ve içme servisinde bulunan kişidir. Bunun yanında kabin memuru, uçağın emniyeti ve güvenliğinden sorumlu olan kişi olarak tanımlanır.
Kabin memuru, uçakta yaşanacak herhangi bir sağlık sorununda ilk müdahaleyi yapan kişi olarak bilinir. Erkek kabin görevlisi host, kadın görevli ise hostes olarak bilinir. Havacılık sektöründe ihtiyaç duyulan donanımlı personel ihtiyacını karşılayan kişidir.
Hostes ya da host, kabin içerisinde yer alan kokpit kapısından başlayan ve kabinin en arkasında yer alan arka mutfak bölümüne kadar sorumluluğu bulunan kişidir. Üzerlerine düşen en büyük sorumluluk uçağın sağ ve sol taraflarında bulunan çıkış kapılarıdır. Bu sorumluluk hem normal hem de acil çıkış durumlarını kapsamaktadır.
kabin memuru, çalıştıkları hava yolu şirketinin elçileri kabul edildikleri için güler yüzlü, bakımlı, şık, nazik, üstün hizmet anlayışı ile hareket eden ve empati kurmada başarılı olmak zorundadır. bu meslek havacılık sektörüne bağlı olduğu için çalışma gün ve saatleri, mesai durumları diğer meslek gruplarına göre farklılık göstermektedir.
Belirtilen durumlar diğer mesleklere göre farklı olmanın yanında oldukça zorlu kabul edilmektedir. Bu iş dışardan görüldüğü gibi seyahat ederek farklı ülkeleri gezmekten ibaret değildir.
Ortaya çıkabilecek her türlü olağan dışı durumla görev yetki ve sınırlamaları doğrultusunda hareket ederek başa çıkmaya çalışılmaktadır. İngilizce ve ikinci yabancı dil bilgisi bu meslek için olmazsa olmazdır. Bu konu başlığı hakkında bilgi sahibi olduktan sonra şimdi de kabin görevlisi görevi hakkında bilgi sahibi olalım.
Kabin Görevlisi Ne İş Yapar?
Kabin görevlisi görevi arasında hangi hava yolu şirketinde çalışılırsa çalışılsın ilk sırada yolcuların emniyet ve güvenliğini sağlamak yer alır.
Kabin görevlisi görevi arasında uçuştan önce pilotun düzenlediği toplantıya katılmak ve uçuş yönergesini okumak yer alır. Uçuş yönergesindeki bilgileri de yolculara aktarır.
Uçağa yolcular binmeden önce uçak temizliğinin kontrol edilmesi kabin görevlisi görevi arasındadır.
Uçağa giriş yapan yolcuları selamlayarak koltuğunu bulamayanlara yardımcı olur.
Uçağın güvenlik noktalarının kontrolünden sorumludur. Oluşan herhangi acil bir durumda kapıyı açma ve kapatma işlemini yapar.
Uçağın sağ ve sol tarafında bulunan uçağın çıkış kapılarını belirlenen talimatlara uygun olarak açar ve kapatır.
Kabin görevlisi görevi arasında uçağa binecek yolculara yardım etmek yer alır.
Yaşlı, çocuk, engelli vb. özel ilgiye muhtaç olan kişilerle ilgilenmek kabin görevlisi görevi arasında yer alır.
Yolcuların konforlu bir uçuş yapması için elinden geleni yapar. Yolculuk sırasında yeme ve içme servisi yapmak kabin görevlisi görevi arasındadır.
Uçağın kalkış ve iniş durumlarında yolcuları kontrol ederek herhangi bir eksikliğin olup olmadığını kontrol etmek kabin görevlisi görevi arasındadır.
Yolculuk işlemi tamamlandıktan sonra uçuş raporu hazırlar.
Kabin Görevlisi Nasıl Olunur?
Kabin memuru ya da hostes, host olmak için bazı şartlar vardır. İlk önce ön lisans programı olan Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri bölümü bitirmek gerekir. Bu bölümü okuyabilmek için TYT puan türü gerekmektedir. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan mevzuatlarda yeterlilik göstermek gerekir. Bu gerekliliklerin başında;
18 yaşını doldurmuş olmak,
Sağlık yönünden görevini yerine getirmeye herhangi bir engeli olmaması,
Belirlenen boy ve kilo aralığında olması, (Kadın adaylar, 160 ile 180 cm arasında olmak zorundadır. Erkek adaylar ise 170 ile 190 cm arasında olmak zorundadır. Kilo değerlendirmesi boy ve kilo endeksi uygunluğuna göre yapılmaktadır.)
Adli sicil kaydının bulunmaması,
İngilizce veya İngilizcenin yanında ikinci bir yabancı dil bilmek gerekir.
Yukarıda belirtilenler eğitim alanında gerekli olanlardır. Kabin görevlisinin sahip olması gereken bazı yeterlilikler de bulunur. Bu yeterlilikler şunlardır;
İletişim becerileri yüksek,
Ekip çalışmasına yatkın,
Havacılık sektörüne ilgi duymak,
Yabancı dil öğrenmeye yatkın olmak,
Seyahat etmeyi sevmek,
Sorumluluk almak,
Bireylere yardım etme konusunda duyarlı olmak,
Farklı mesai saatlerine ayak uydurmak,
Farklı kültürden gelen insanlarla iletişim kurabilmek,
Sahada görev yapmayı sevmek,
Acil ve stresli durumlara çalışabilmek,
Düzgün bir diksiyon ile konuşmak,
Güler yüzlü davranma, giyime ve dış görünüşe özen göstermek,
Kapalı alanlarda uzun süre ayakta çalışabilecek yeterlilikte olmak,
Empati yapabilmek,
Son olarak zaman yönetimi konusunda titiz davranmak gerekir.
İlgili eğitim: Etkili Zaman Yönetimi Eğitimi
İlgili eğitim: Online Diksiyon Kursu
Sezer AÇİLER, 19 Haziran 1995 tarihinde Sakarya’da dünyaya geldi. 2018 yılında Sakarya Üniversitesi Sosyoloji bölümünü bitirdi. Gayrimenkul danışmanı, stajyer sosyolog ve Felsefe Grubu öğretmeni olarak çalıştı. Sertifika programlarına katıldı. 2019 yılında İstanbul İşletme Enstitüsünde blog yazarı olarak çalışmaya başladı.