AnasayfaBlogZaman Yönetiminde Kendinizi Başarılı Görüyor musunuz?
Zaman Yönetimi

Zaman Yönetiminde Kendinizi Başarılı Görüyor musunuz?

01 Mart 2016
Bir kadın masanın önünde rahat bir şekilde oturuyor, dizüstü bilgisayarı açık ve yanında bir kağıt parçasının üzerinde bir kalem duruyor. Kadının elleri görünüyor; biri kâğıdı kavrıyor, diğeri klavyede bir şeyler yazıyor. Sade siyah bir gömlek giymiş ve kahverengi saçlarını arkaya toplamış. Masa açık renkli ahşaptan yapılmış ve üzerinde birkaç çekmece ve depolama için bir raf bulunuyor. Odanın duvarları beyaz ve pencereler doğal ışığın içeri girmesine izin veriyor. Oda huzurlu bir atmosferle dolu, çalışmak ve ders çalışmak için mükemmel. Kadın odaklanmış ve kararlı görünüyor, kendisini bekleyen görev ne olursa olsun üstesinden gelmeye hazır.
Zaman Yönetimi StratejileriÖnemiUygulama Yöntemleri
Öncelik Sırasına Koymaİşlerin hangi sırayla gerçekleştirileceğini belirler.Her görevin önem seviyesini ve süresini belirleyip ona göre plan yapma.
Gerçekçi Hedefler BelirlemeZamanı verimli kullanmayı sağlar ve başarısızlık hissini önler.Ulaşılabilir ve somut hedefler koyma.
Düzenli Zaman Aralıkları AyırmaSon dakika telaşlarını önler ve stresi azaltır.Belirli görevler için düzenli zaman aralıkları ayırma.
Hedefler ve Programlar BelirlemeZamanı daha verimli kullanmayı ve işleri daha hızlı tamamlamayı sağlar.Günlük, haftalık veya aylık hedefler ve programlar belirleyip takip etme.
Görev DevretmeVerimliliği artırır ve zamanı daha efektif kullanmayı sağlar.Yetki ve sorumlulukları uygun biçimde dağıtma.
Yapılacakların ListesiGörevleri unutmamayı sağlar ve nereden başlanacağınızı gösterir.Yapılacak işleri listeleme ve bu listeyi düzenli olarak güncelleme.
Kendine Zaman AyırmaKişisel verimliliği ve motivasyonu artırır.Hobiler, dinlenme veya kişisel gelişim için düzenli zaman ayırma.
Doğru ZamanlamaZihinsel ve fiziksel performansın dorukta olduğu zamanlarda işleri yapmayı sağlar.Kişisel biyolojik saatini anlama ve ona uygun olarak plan yapma.
Ertelemeden KaçınmaVerimliliği düşürür ve stresi artırır. Yapılabilir olan işleri hemen yapma ve erteleme alışkanlığından kaçınma.
ÖdüllendirmeMotivasyonu artırır ve daha üretken olmayı sağlar.Belirli hedeflere ulaştıktan sonra kendinizi ödüllendirme.

Zaman soyut bir kavramdır ve kendi içinde akıp giden bir kavramlar bütünüdür. Zamanı satın alamayız, biriktiremeyiz, ödünç alamayız ve hiçbir şekilde değiştiremeyiz. Tüm bunları gerçekleştiremezken tek yapabileceğimiz zamanı yönetmektir. Bunun için de etkin bir zaman yönetimi metodu kullanmalıyız.

İlgili eğitim: Zaman Yönetimi Eğitimi

Birçok insan, zaman yönetiminde başarının, her şeyi belirli bir zaman diliminde halletmekle ilgili olduğuna inanır. Ancak bu her zaman mümkün veya gerçekçi değildir. Bunun yerine, zaman yönetiminde başarı, görevleri öncelik sırasına koyabilmek, gerçekçi hedefler belirleyebilmek ve zamanı etkili bir şekilde kullanabilmekle ilgilidir.

Örneğin, iki hafta içinde teslim edilecek bir projeniz varsa, en önemli görevleri belirleyebilmeniz ve buna göre zaman ayırmanız gerekecektir. Bu, proje üzerinde çalışmak için her gün bir saat ayırmak anlamına gelebilir veya ilk hafta her gün iki saat çalışıp ikinci hafta ara vermek anlamına gelebilir. Kilit nokta, sizin ve programınız için en iyi olanı bulmaktır. Verimli ve düzenli olarak, zamanınızı mümkün olan en verimli şekilde kullandığınızdan emin olmalısınız.

Zamanı nasıl daha iyi yönetebilirsiniz?

Zamanı yönetebilmek daha olumlu bir yaşam tarzına götüren bir kavramdır. Zaman yönetimi tekniklerini uygulamak, zamanın daha iyi kullanılmasına ve daha az strese yol açar. Doğru kullanılmayan zaman, bireysel ve iş hayatını daha stresli hale getirebilir. İşletmeler, görevlerin zamanında tamamlanabilmesi için çalışanlarının zamanlarını akıllıca yönetebilmelerine ihtiyaç duyarlar.



günümüzün hızlı dünyasında, zamanın nasıl yönetileceğini öğrenmek başarı için gerekli bir beceridir. her günden en iyi şekilde yararlanmaya yardımcı olmak için kullanılabilecek çeşitli zaman yönetimi teknikleri vardır. bireyler planlamak ve öncelik vermek için zaman ayırarak, zamanlarını mümkün olan en verimli şekilde kullanmalarını sağlayabilirler. ek olarak, belirli görevler için düzenli zaman aralıkları ayırmak, son dakika telaşlarını ve buna bağlı stresi önlemeye yardımcı olabilir. zaman yönetimini bir öncelik haline getirerek daha üretken ve pozitif bir yaşam tarzı sürmek mümkündür.

Daha iyi zaman yönetimi becerileri elde etmenin çeşitli yolları vardır. Bazı insanlar hedefler ve programlar belirlemeyi faydalı bulabilirken, diğer insanlar görevleri devretmeyi faydalı bulabilir. En önemli şey, birey için en iyi olanı bulmak ve ona bağlı kalmaktır. Doğru zaman yönetimi ile işletmeler sorunsuz çalışabilir ve bireyler daha az stresli yaşam tarzları sağlayabilir. Zaman yönetimi, günümüz dünyasında başarı için gerekli bir beceridir.

Rutin hayatın akışı içinde hedeflerimizi gerçekleştirmek, sosyal aktivitelere katılmak, hobilerimizle ilgilenmek, arkadaşlarımız veya akrabalarımızla vakit geçirmek gibi yapmamız gereken birçok şey var. Her aktivite bizden farklı bir yaklaşım gerektirir ve bu bazen yapması zor olabilir. Ancak, dikkatimizi bölerek ve her göreve ayrı ayrı odaklanarak, yapmaya karar verdiğimiz her şeyi başarabiliriz. Ayrıca, yeniden şarj olmak ve tükenmeyi önlemek için her gün kendimize biraz zaman ayırmamız gerekir. Çeşitli yükümlülüklerimizi dengelemeyi öğrenerek daha zengin ve daha tatmin edici hayatlar sürdürebiliriz.



Tüm bunların zamanında gerçekleşmesi için zamanımızı doğru kullanmamız ve yönetmemiz gerekmektedir. Zaman yönetimi kavramı tam da bu olumsuzlukların giderilmesi hayatın ve iş yaşamının daha planlı olması için yöneticilere eğitim aracı olarak sunulan, ilk kez Danimarka’da ortaya çıkıp tüm dünyaya yayılan bir kavramdır.

Doğan Cüceloğlu’nun “ İyi Düşün Doğru Karar Ver” kitabında zamanın etkili kullanılabilmesi için dört aşamaya yer verilmektedir.

  1. Aşama: Yapılacakların listesi. Yapılacakların unutulmaması için yapılan listedir.

  2. Aşama: Takvimleme. Yapılacak işleri zaman sırasına koyma işidir.

  3. Aşama: Önceliklerin belirlenmesi. Yapılacak islerin önemine göre öncelik tanınması.

  4. Aşama: Zamanı yönetmeyi değil, yaşamımızı yönetmeyi odak aldığımız zaman ortaya çıkar. Bu asama, zamana ve ürünlere yönelmek yerine kişilere ve etkili olmaya yöneliktir. Kısaca üretim ve üretim kapasitesi dengesi üzerinde durur.

Zaman yönetimi sürecinde aşamalar belirlenirken dikkat edilmesi gereken bir takım hususlar da vardır.

  • İşleri küçük bölümlere ayırmak hedefe daha kolay ulaşmayı sağlamaktadır.

  • Yapılması gereken o kadar iş vardır ve ertelemeden şimdi yapmak en önemli unsurdur. “Bugünün işini yarına bırakma” sözünün uygulanması hayatımızı planlı ve düzenli hale getirmektedir.

  • Yaptığınız zaman yönetimi planını uyguladıktan sonra ufak da olsa kendinize ödüller belirlemek bir sonraki planın uygulanmasında daha aktif olmanıza katkı sağlamaktadır.

  • Zaman yönetimi sürecinde bir diğer husus ise verimli saatlerin belirlenmesidir. Algınızın açık olduğu, daha etkin olduğunuz zaman dilimlerini tespit ederek planı daha etkin hale getirmek mümkündür.

  • Takvimleme yöntemini kullanıp yapılacak işlerinizi öncelikli, acil, önemsiz ,gereksiz diye işaretlemek de zaman yönetimi sürecinde etkili sonuçlar vermektedir.

Bu aşamaları gerçekleştirmeye çalışırken bazı engellerle karşılaşmak mümkündür.

Mükemmeliyetçilik, erteleme, aşırı özgüven, güvensizlik ve yüksek kaygı, hayır diyememe, küçümseme ve zaman yönetimine ilişkin ön yargılar kişinin zamanı istediği gibi yönetememesine ve planladığı hedefe zamanında ulaşamamasına neden olur. Bu engellerden bazıları diğerlerinden daha yaygındır ve düzgün yönetilmezse ciddi zorluklara neden olabilir. Zaman yönetimi, öz disiplin ve planlama gerektiren bir süreçtir. Başarıya ulaşmak için zaman yönetiminin farklı aşamalarının farkında olmak gerekir.

İlk aşama hedef belirlemektir. Bu, başarmak istediğiniz şeyi belirlemeyi ve makul bir teslim tarihi eklemektir.

İkinci aşama, görevlerin önceliklendirilmesidir. Görevleri önem ve aciliyet sırasına göre sıralamanız ve zamanınızı buna göre ayırmanız gerekir.

Üçüncü aşama, ilerlemenin izlenmesidir. Hedeflerinize yönelik ilerlemenizi izlemeniz ve gerektiğinde ayarlamalar yapmanız gerekir.

Dördüncü aşama, sonuçların değerlendirilmesidir. Hedeflerinize ulaşıp ulaşmadığınızı değerlendirmeniz ve gerekirse zaman yönetimi becerilerinizi geliştirmek için adımlar atmanız gerekir. Bu aşamaları gerçekleştirmeye çalışırken bazı engellerle karşılaşmak mümkündür. Mükemmeliyetçilik, erteleme, aşırı özgüven, güvensizlik ve yüksek kaygı, hayır diyememe...

Zaman en değerli kaynaklarımızdan biridir ve onu akıllıca kullanmamız önemlidir. Zamanın etkin kullanımı, aktif bir zihnin göstergesidir ve erken yaşlardan itibaren zamanını akıllıca kullananlar genellikle daha anlamlı ve başarılı bir yaşamla ödüllendirilir. “Gençler bilebilse, ihtiyarlar yapabilse” özdeyişi ne kadar doğrudur. Zamanı erken yaşlardan itibaren akıllıca kullananlar, anlamlı ve başarı dolu bir yaşamla ödüllendirilmektedirler.

Zaman yönetimi, herkesin hayatından en iyi şekilde yararlanabilmesi için öğrenmesi gereken önemli bir beceridir. Zamanın değerini bilmek, her anı doğru değerlendirmek ve bilinçli yönetmek hayata anlam katmaya yardımcı olabilir. Zamanınızı etkili bir şekilde yönetmenin birçok yolu vardır ve bunu yaparak daha üretken ve doyumlu bir yaşam sürmenizi sağlayabilirsiniz.

Öncelik Sırasına Koyma, İşlerin hangi sırayla gerçekleştirileceğini belirler, Her görevin önem seviyesini ve süresini belirleyip ona göre plan yapma, Gerçekçi Hedefler Belirleme, Zamanı verimli kullanmayı sağlar ve başarısızlık hissini önler, Ulaşılabilir ve somut hedefler koyma, Düzenli Zaman Aralıkları Ayırma, Son dakika telaşlarını önler ve stresi azaltır, Belirli görevler için düzenli zaman aralıkları ayırma, Hedefler ve Programlar Belirleme, Zamanı daha verimli kullanmayı ve işleri daha hızlı tamamlamayı sağlar, Günlük, haftalık veya aylık hedefler ve programlar belirleyip takip etme, Görev Devretme, Verimliliği artırır ve zamanı daha efektif kullanmayı sağlar, Yetki ve sorumlulukları uygun biçimde dağıtma, Yapılacakların Listesi, Görevleri unutmamayı sağlar ve nereden başlanacağınızı gösterir, Yapılacak işleri listeleme ve bu listeyi düzenli olarak güncelleme, Kendine Zaman Ayırma, Kişisel verimliliği ve motivasyonu artırır, Hobiler, dinlenme veya kişisel gelişim için düzenli zaman ayırma, Doğru Zamanlama, Zihinsel ve fiziksel performansın dorukta olduğu zamanlarda işleri yapmayı sağlar, Kişisel biyolojik saatini anlama ve ona uygun olarak plan yapma, Ertelemeden Kaçınma, Verimliliği düşürür ve stresi artırır , Yapılabilir olan işleri hemen yapma ve erteleme alışkanlığından kaçınma, Ödüllendirme, Motivasyonu artırır ve daha üretken olmayı sağlar, Belirli hedeflere ulaştıktan sonra kendinizi ödüllendirme
zaman yönetimi
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.