Etkinlik ve Organizasyon Sorumlusu Nedir? Ne İş Yapar?
Unvan | Görev ve Sorumluluklar | Maaş Aralıkları |
---|---|---|
Etkinlik ve Organizasyon Sorumlusu | Organizasyon planlama, personel seçimi, zaman çizelgesi ve önceliklerin belirlenmesi, tedarikçi ilişkilerinin yönetilmesi, bütçe belirlenmesi, etkinliğin tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinin planlanması | Yıllık 38.000 TL – 42.000 TL (işe yeni başlamış) |
Etkinlik ve Organizasyon Sorumlusu | Otopark alanı organizasyonu, ilk yardım alanı ve medya için özel mekanların tasarımı, sağlık ve güvenlikle ilgili yükümlülüklerin yerine getirilmesi, potansiyel ve mevcut müşterilerle iletişim | Yıllık 42.000 TL – 55.000 TL (deneyimli) |
Etkinlik ve Organizasyon Sorumlusu | Etkinlik ve organizasyon çeşitli iş kolunu doğrudan ya da dolaylı olarak ilgilendirir, turizm ve fuarcılık sektöründe yer alan organizasyon şirketlerinde, reklam, halkla ilişkiler şirketleri ve konaklama işletmelerinde görev alabilirler | Yıllık 63.000 TL – 80.000 TL (uzman) |
Etkinlik ve Organizasyon Sorumlusu | Halkla ilişkiler ve organizasyon hizmetleri programı içinde organizasyon sorumluğu alanında eğitim verilir, İktisat, İşletme, Pazarlama ve ilgili bölümlerinde lisans eğitimi alabilirler | Maaşlar yetenek, tecrübe, organizasyonun büyüklüğü ve elde edilen başarıya göre değişir |
Organizasyon ve çeşitli etkinliklerde yer almak istiyorsanız, ayrıntıları planlama ve sorumlulukları eşit olarak dağıtabilme becerisi gösterebileceğinizi düşünüyorsanız, bu durumda etkinlik ve organizasyon sorumlusu olarak çalışmak size uygun olacaktır. Etkinlik ve organizasyon sorumlusu olarak çalışmak isteyen adayların; düzenli, yaratıcı, düşüncelerini açık bir şekilde ifade edebilen, sorumluluk sahibi kişiler olmaları gerekir.
Bu alan birçok iş kolunu doğrudan ya da dolaylı olarak ilgilendirdiği için bu sektörde iş bulma olanakları oldukça geniştir. Organizasyon etkinliklerini tasarlayan, etkinlikleri gerçekleştiren, en başından sonuna kadar süreci takip eden ve değerlendiren meslek mensupları, organizasyonunun çeşidine göre değişse de görevlerini genellikle ofis ortamında gerçekleştirirler.
Yazımızda etkinlik ve organizasyon sorumlusu nedir? Etkinlik ve organizasyon sorumlusu ne iş yapar? Etkinlik ve organizasyon sorumlusu olma şartları nelerdir? Sizler için araştırdık.
Etkinlik ve Organizasyon Sorumlusu Nedir?
Etkinlik ve organizasyon sorumlusu, planlama sürecinden uygulamaya kadar tüm organizasyon programını müşterinin talepleri doğrultusunda gerçekleştirmesi gereken kişidir. Mağaza, fuar, kongre, konser alanı, spor salonları ya da tüm diğer kamusal mekanlarda etkinlik düzenlerler.
Temel amaçları arasında, marka bilinirliği ve satışları artırmayı hedeflemek vardır. Meslekle ilgili eğitim almak isteyen kişiler; mesleki ve teknik ortaöğretim okullarının halkla ilişkiler ve organizasyon hizmetleri programı içinde organizasyon sorumluğu alanında verilmektedir. Ayrıca Etkinlik ve organizasyon sorumlusu olmak isteyen kişiler, üniversitelerin dört yıllık eğitim veren İktisat, İşletme, Pazarlama ve ilgili bölümlerinden lisans eğitimi almaları gerekir. Eğitim tamamen kişinin tercihine bağlıdır.
Ancak bu alanda kendilerine daha profesyonel bir yol çizmek isteyen kişilerin eğitim ve sertifikalardan faydalanmaları önerilir. Organizasyon çeşitli iş kolunu doğrudan ya da dolaylı olarak ilgilendirir. Dolayısı ile bu alanda faaliyet gösteren kişiler için bu sektörde iş bulma olanakları geniştir. Etkinlik ve organizasyon sorumluları; turizm ve fuarcılık sektöründe yer alan organizasyon şirketlerinde yer alabilirler.
Bunun yanında reklam, halkla ilişkiler şirketleri ve konaklama işletmelerinde organizasyon görevlerinde bulunabilirler. Organizasyon Sorumluları fuar alanlarında, otellerde, kongre salonunda, açık alanlarda ve her çeşit etkinlik ortamında hareket halinde çalışabileceği gibi işlerini ofis ortamında da yürütebilirler. Bu meslekle ilgili çalışmalar içinde olanlar aynı zamanda yöneticiler, müşteriler, organizatörler ve diğer çalışanlarla iletişim hâlinde çalışmalarını yürütür. Bunun en büyük sebebi yapılan işlerin tamamen ekip çalışması olmasıdır.
Etkinlik ve Organizasyon Sorumlusu Ne İş Yapar?
Etkinlik ve organizasyon sorumlusu çok çeşitli alanlarda çeşitli sorumluluklar üstlenir. En temel görevleri, satışları artırmak, bir ürün ya da hizmet için farkındalık yaratmak, marka bilinirliğini arttırmaktır. Tüm bunlar için de çeşitli etkinlikler düzenlemektir. Planlama öncesinde müşterilerin taleplerini çok iyi değerlendirmeli, tamamen bu doğrultuda bir çalışma ortaya çıkarmalıdır. Meslek profesyonellerinin diğer görev ve sorumlulukları aşağıdaki gibidir.
Organizasyon planı müşteri tarafından onaylandıktan sonra, etkinlik organizatörlerine onaylanan planı açıklar ve gerekli personeli seçer.
Projenin zaman çizelgesini ve önceliklerini belirlemekten sorumludur.
Tedarikçi ilişkilerini yönetmekten sorumludur.
Organizasyon bütçesini belirlemekten sorumludur.
Etkinliğin tanıtım ve pazarlaması için gerekli faaliyetleri planlar.
Organizasyonun verimli olacak şekilde tamamlanmasını sağlamak üzere operasyonel ve idari görevleri yönetmekten sorumludur.
Otopark alanı organizasyonu, ilk yardım alanı ve medya için özel mekanların tasarlanması ile ilgilenir.
Sağlık ve güvenlikle ilgili tüm yükümlülüklerinin yerine getirildiğinden emin olması gerekir.
Potansiyel müşterilerle iletişim içinde olmalı ve mevcut müşterilerle ilişkileri sürdürmeye devam etmelidir.
Etkinlik ve Organizasyon Sorumlusu Maaşları
Etkinlik ve Organizasyon sorumlusu olarak çalışan kişiler çeşitli mesleki sorumluluklar üstlenir. Meslek mensuplarının ne kadar maaş kazanacakları; tamamen kendi yetenek ve tecrübelerine, yaptıkları organizasyonların büyüklüğüne ve ortaya çıkan başarıya göre değişiklik gösterir.
İşe yeni başlamış olan bir etkinlik ve organizasyon sorumlusu yaklaşık olarak yıllık; 38.000 TL ile 42.000 TL arasında değişen bir gelire sahip olur.
İşinde deneyim sahibi olan bir etkinlik ve organizasyon sorumlusu ise yıllık 42.000 TL ile 55.000 TL arasında maaş geliri elde eder.
İşinde uzun yıllar tecrübe edinmiş ve başarılı kişilerin alacakları maaşlar ise yıllık; 63.000 TL ile 80.000 TL arasında değişiklik gösterir.
Etkinlik ve organizasyon sorumlusu olmak istiyorsanız otel yönetimi, iş yeri yönetimi gibi alanlarda çalışmanız işinizi kolaylaştırır. Bu alanda deneyim kazanmak için çeşitli etkinliklerde faaliyet göstermeniz gerekir. Alanında hızlı bir şekilde yol alan kişiler kariyer yapma ve daha büyük etkinliklerde yer alma şansıda yakalamış oluyor. Sektörde yaşanan gelişmeleri yakından takip etmeli, sürekli araştırma yapmaya devam etmeleri gerekir.
Etkinlik ve Organizasyon Sorumlusu Nasıl Olunur?
Etkinlik ve Organizasyon Sorumlusu olabilmek için, herhangi bir resmî eğitim alma şartı aranmıyor. Fakat işinizi profesyonel bir şekilde yapabilmek için lisans eğitimi, çeşitli etkinliklerin sertifikaları, etkinlik ve yönetim sertifikaları almanız oldukça önemlidir. Ayrıca ne kadar çok organizasyon süreci içinde olursanız o kadar fazla tecrübe sahibi olursunuz. Bu alanda faaliyet gösterecek kişilerin; hızlı düşünebilme, sorunlara kolay çözüm geliştirebilme ve pratik hareket etme becerilerini geliştirmiş olmaları aldıkları eğitimi destekleyici özelliklerdir. Etkinlik ve Organizasyon Sorumlusu olmak isteyen kişilerin esnek ve tamamen hedef odaklı bir yöntem ile çalışmalarını yürütmesi başarılı olmalarına önemli etkenlerdir. İşverenlerin meslek profesyonellerinde aradığı diğer nitelikler aşağıdaki gibi sıralanabilir.
Pazarlama metrikleri hakkında bilgi sahibi olmaları istenir.
Tempolu çalışma ortamına uyum sağlamaları oldukça önemlidir.
İnisiyatif alabilmeli gerekli durumlarda sorumlulukları üstlenmeleri beklenir.
Ekip motivasyonunu sağlayabilmeli, liderlik becerisi gelişmiş olmalıdır.
Genellikle ofiste çalışıyor olsalar da organizasyonun çeşidine göre seyahat etmeleri de gerekebilir. Bu sebeple seyahat engelleri bulunmamalıdır.
Çoklu görevleri önceliklendirebilme becerisi göstermeleri istenir.
Fazla mesai yapmaları gerekebilir. Böyle durumlarda uyum göstermeleri beklenir.
Problem çözme yeteneğini geliştirmiş olmaları önemlidir. Problemler karşısında hızlı ve etkin çözümler üretmelidir.
MS Office programları hakkında bilgili olmaları gerekir.
Erkek adaylar için askeri yükümlülüğün bulunmaması beklenir.
İlgili eğitim: Ms Office Sertifika
İlgili eğitim: Liderlik Eğitimi Sertifikası
İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.