Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisi
Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisi Nedir? | Ne İş Yapar? | Maaşları Nasıldır? |
---|---|---|
Gemilerdeki tüm mühendislik ekipmanlarının bakım ve onarımında sorumlu olan ve lisanslı denizcidir. | Gemilerdeki mühimmatların kontrolü ve denetimini yapar, lojistik faaliyetleri yürütür. | Kamu ve özel deniz ticaret firmalarında, liman ve liman işleten kurumlarda çalışır. |
Denizcilik alanında faaliyet gösteren bir mühendisliktir. | Gemilerde ve limanlarda görev alır, filo yönetimini gerçekleştirir. | Denizcilikle ilgili sigorta ve finans kurumlarında çalışabilir. |
Gemi de çalışmalar yürüten mühendis ekibi içinde önemli bir yere sahip olan kişidir. | Gemi kiralama, satış gibi işlemlerde acente görevi üstlenebilir. | Çalışma yeri ve tecrübesine göre değişkenlik gösterebilir. |
Bir deniz ulaştırma işletme mühendisi aynı zamanda vardiya zabiti görev süresini doldurduktan sonra uzak yol kaptanı da olma imkanına sahiptir. | Geminin fiziki yönü tamamen kendi kontrolü altında olduğundan emin olmak için kaptan ile iş birliği içinde çalışır. | Pozisyon ve deneyimlerine bağlı olarak maaşı çeşitlilik gösterebilir. |
Deniz ve limanlar ile ilgili ihtiyaç duyulan her türlü saygıra faaliyetlerine aracılık yapar. | Nakliye ve lojistik maliyetini yönetir | Eğitim ve yeteneklerine göre değişir. |
Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisleri denizcilik alanında faaliyet gösteren mühendislik dallarından biridir. Gemide çalışmalar yürüten mühendis ekibi içinde oldukça önemli bir yere sahip olduğu için iş bulma konusunda bir sıkıntı yaşamayan mühendislik bölümleri arasında yer alır. Bunun yanında belirli bir görev süresini başarılıyla tamamlamaları halinde kaptan olma yetkileri de bulunur.
Deniz Ulaştırma Mühendisleri gemilerdeki mühimmatların kontrolünü yapmak, denetimi ile ilgilenmek, lojistik faaliyetlerini yürütmek ve yüklerin yüklenmesi, boşaltılması gibi önemli alanlarda faaliyetler yürütür. Bu sebeple çalışmaları gemiler ve denizcilik alanında devam etmektedir. Bu alana ilgisi olan adaylar tarafımdan ilk sıralarda tercih edilen meslek grupları içindedir.
Yazımızda Deniz ulaştırma işletme mühendisi nedir? Deniz ulaştırma işletme mühendisi ne iş yapar? Deniz ulaştırma mühendisi maaşları nasıldır? Gibi sorulara yanıt aradık.
Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisi Nedir?
Deniz ulaştırma işletme mühendisleri gemilerde yer alan tüm mühendislik ekipmanlarının bakım ve onarımında sorumludur. Aynı zamanda bu ekipmanların işletilmesinden de sorumlu olan mürettebatın önemli bir üyesi olarak bilinmektedirler. Deniz ulaştırma işletme mühendisi aynı zamanda lisanslı denizcidir. Gemideki rütbesi üst sıralarda yer alır ve gerekli durumlardada kaptan ile eşit görevler paylaşabilir.
Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisi, vardiya zabiti görev süresini doldurduktan sonra uzak yol kaptanı da olma imkanına sahiptir. Deniz ulaştırma işletme mühendisliği bölümünde 4 yıllık lisans eğitimlerini başarıyla tamamlamaları gerekir. tüm tamamlamaları gereken derslerin yanı sıra deniz ulaştırma i̇şletme mühendisliği alanından mezun olma hakkı elde etmek için belirli bir staj programlarını da başarılı bir şekilde tamamlamaları gerekmektedir. staj programları açık denizlerde tamamlanması gereken zorunlu bir uygulamadır. bu alanda başarılı olmak ve kısa sürede tecrübe edinmek için bazı önemli nitelikleri de taşımaları beklenir.
Deniz Ticareti Hukukunda yetkinlik sahibi olmaları gerekir.
Değişken mesai saatlerine uyum sağlayabilmelidir.
Göz ve ellerini eşgüdümlü olarak kullanabilmektedir.
Düşüncelerini yazılı ve sözlü olarak ifade edebilme becerisine sahip olmaları gerekir.
Seyahat engeli bulunmamalıdır.
Analitik düşünme becerisine sahip olmalıdır.
Liderlik ve organizasyonel becerilerinin gelişmiş olması gerekir.
Bir işi planladıktan sonra hızlıca uygulamaya koyabilmelidir.
Fen bilimlerine, özellikle matematik dersine ve mekaniğe ilgi duymalıdır.
Şekiller arasındaki ilişkileri görebilmeli ve çizebilmelidir.
Dikkatli ve sorumluluk sahibi olmalıdır.
Gelişmeleri yakından takip edebilmeli, risk alabilmeli ve ticaretten hoşlanmalıdır.
Erkek adaylar için askeri yükümlülüğünü tamamlamış olma şartı aranır.
İlgili eğitim: Etkili Liderlik Eğitimi
Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisi Ne İş Yapar?
Deniz ulaştırma işletme mühendisi, kamu ve özel deniz taşımacılık kurumlarında; gemilerde ve limanlarda görev alır. Çoğunlukla denizde açık havada çalışabileceği gibi büro ortamında da çalışmalarını yürütürler. Çalışma ortamının büro olması durumunda; temiz, gemilerdeki ortamda ise sıcak, soğuk, nemli, tozlu, gürültülü, ıslak ve ani ısı değişimleri yaşandığı ortamlardır. Çalışırken birinci derece verilerle ilgili olmanın yanında gemi makineleriyle de ilgilidir. Ancak çalışmaları gereği insanlarla da iletişim halinde olmaları gerekir. Kadrosunda çalışan personelle, deniz sigorta şirketi çalışanlarıyla, yerli ve yabancı işletmelerin personeliyle iletişim halindedir.
İşlerinde düşme, boğulma, mali kayıp gibi riskler olabilir. Çalışmaları denizaşırı ülkelere seyahat etmelerini gerektirebilir. Limanlarda ve açık denizde çalışmalarını yürüten deniz ulaştırma işletme mühendisinin görev aldığı alana göre görev ve sorumlulukları da değişiklik gösterir. Genel mesleki görev ve sorumlulukları aşağıdaki gibidir.
Filo yönetimini gerçekleştirmeleri gerekir.
Deniz ve limanlar ile ilgili ihtiyaç duyulan her türlü sigorta faaliyetlerine aracılık yapmaları gerekir.
Gemi kiralama, satış gibi işlemlerde acente görevi üstlenmelidir.
Geminin fiziki yönü tamamen kendi kontrolü altında olduğundan emin olmak için kaptan ile iş birliği içinde çalışması gerekir.
Seferler için gerekli olan yağ ve yakıt miktarını belirlemelidir.
Nakliye ve lojistik maliyetini yönetmelidir.
Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisi Maaşları
Kamu ve özel deniz ticaret firmalarında, liman ve liman işleten kurumlarda, uluslararası sularda çalışan acentalarda ve denizcilikle ilgili sigorta ve finans kurumlarında çalışmalarını sürdürürler. Görevlerini kaptan veya gemi makine mühendisi olarak yerine getirirler. Günümüzde dünya ticaretinin hemen hemen % 85'inin denizyoluyla gerçekleştiği görülmektedir.
Ülkemizin üç yanının denizlerle çevrili ve denizciliğin gelişmesine uygun şartlara sahip olması ekonomik kalkınma sürecinde denizcilik sektörünün önemini de ortaya koymaktadır. Özellikle son yıllarda denizciliğe yapılan teşvikler ve uluslararası katkılar sayesinde uluslararası düzeyde gelişmelerin yaşandığı denizcilik sektöründe meslek mensupları için geniş çalışma alanı ortaya çıkmıştır.
Çalıştıkları kuruma ve aldıkları sorumluluklara göre maaş kazançları da değişiklik gösterir. Görev çeşitleri, tecrübeleri, eğitimleri ve bulundukları kurumun özellikleri maaşlarını belirler. Bu alanda kariyer planı olan adaylar, mesleki yaşamlarında kendilerini sürekli geliştirmeleri gerekeceğini de unutmamalıdırlar. Deniz ulaştırma işletme mühendisi ne kadar maaş kazanır, inceleyelim.
Deniz ulaştırma işletme mühendisi ilk olarak işe başladıysa 10.000 TL maaş kazancına sahip olur.
Bir deniz ulaştırma işletme mühendisi tecrübe kazandıktan sonra ortalama 12.500 TL maaş kazanır.
En yüksek kazançları ise 16.500 TL olarak görülmektedir.
Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisi Nasıl Olunur?
Bu alanda kariyer planı yapan kişiler yükseköğretim kurumlarının Mühendislik Fakülteleri, Denizcilik Fakülteleri ve Deniz Bilimleri Fakültelerinde “Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği" bölümünden eğitim almaları gerekir. Bu eğitimi alabilmek için lise veya dengi okul mezunu olmalı, ÖSYS (Öğrenci, Seçme ve Yerleştirme Sistemi) Kılavuzunda geçerli şartlara uyumlu olmaları gerekir.
Meslek Yüksekokullarından 2 yıllık ön lisans mezunu olanlar ile Açık öğretim ön lisans programlarından mezun olan kişiler Dikey Geçiş Sınavı’nda (DGS) başarılı oldukları takdirde "Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği" lisans programına dikey geçiş yapma imkanı elde edebilir. Bu bölümde eğitim süresi 4 yıldır. Deniz ulaştırma işletme mühendisliği eğitimi; Uluslararası STCW sözleşmesi gereği her ülke aynı konularda eğitim verir. Eğitim süresince teknik bilgilerin yanı sıra mesleki derslere de ağırlık olarak verilmektedir. Eğitimde staj zorunluluğu bulunur. Eğitimini başarı ile tamamlayan kişiler "Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Lisans Diploması" almaya hak kazanır.
İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.