AnasayfaBlogTeknoloji ve Bilgi Yönetimi Bölümü
Bölümler

Teknoloji ve Bilgi Yönetimi Bölümü

09 Ağustos 2020
Bu, arka planda çeşitli donanım bileşenleri bulunan bir bilgisayar sunucu odasının görüntüsüdür. Ana odak noktası, görüntünün ortasında beyaz bir logo bulunan mor ve mavi bir dişli. Dişlinin solunda, üzerinde simgeler ve metinler bulunan bir bilgisayar ekranının bulanık bir görüntüsü yer almaktadır. Ekran, çeşitli dişli ve simgeler içeren diğer iki bilgisayar donanımı bileşeniyle çevrelenmiştir. Görüntü 1280 x 720 piksel çözünürlüğe sahiptir. Oda, beyaz duvarları ve metal çerçevesiyle steril ve modern bir görünüme sahiptir. Odadaki aydınlatma parlak ve eşittir, odanın her tarafına soğuk, mavi bir ton yaymaktadır.
KonuAçıklamaÖrnek/İlgili Bilgi
Bölüm Tanımıİşletme yönetiminin teknoloji dalında eğitim veren bir lisans programı.Başkent Üniversitesi
İlişkili AlanlarMühendislik ve işletme alanlarıyla birçok ortak noktası bulunan bir alan.Bilgisayar mühendisleri ve yazılımcılar
İş İmkânlarıTeknoloji ve inovasyon alanında faaliyet gösteren kuruluşlar.Yazılım, finans, telekominikasyon ve bankacılık sektörleri
Çalışma OrtamlarıTeknoloji merkezi, teknokent ve teknoloji şirketlerindeki Ar-Ge birimleri.Yazılım şirketleri ve bankalar
GörevlerKurumsal teknolojik alt yapıları oluşturma ve kontrol etme, sistemleri kurma ve destek sağlama.Stratejik planlama, proje tasarımı, ürün geliştirme
Derslerİstatistik, matematik, dijital dönüşüm, teknoloji yönetimi, işletme hukuku ve muhasebe.Tasarım dersleri ve staj zorunluluğu
Akademik İlerlemeÇift ana dal, yan dal ve Erasmus öğrenci değişim programı gibi öğrencilere sunulan olanaklar.Çift diploma, yurtdışı eğitim
HedefDonanımlı uzmanlar yetiştirmek, öğrencileri dijital çağa hazırlamak.İnovasyon, yeni ürün tasarımları, enformatik ve Ar-Ge gibi alanlara odaklanma
ÖnemiKurulan teknokentler ve teknoloji merkezleri için yetişmiş uzman ihtiyacını karşılama potansiyeli.Dijital çağın gereksinimleri
Kariyer FırsatlarıAkademik kariyer olanaklarına sahip olma imkanı.Akademisyenlik, yüksek lisans ve ALES puanı gereksinimi

Dijital çağda yaşadığımız için, bu çağa uygun yeni akademik birimler de açılmaya başlandı. Bu birimlerden birisi de Teknoloji ve Bilgi Yönetimi lisans programıdır.

Teknolojinin hızla geliştiği, dijital çağa uygun yeni nesil mesleklerin ortaya çıktığı da bilinen bir gerçek. İşte bu yeni nesil mesleklerden birisi de, teknoloji ve bilgi yönetimi bölümü mezunlarından çıkmakta. Dijital çağla birlikte; bilgisayar bilimi, işletme ve bilgi teknolojileri gibi kavramlar da büyük bir dönüşüm geçiriyor. Bilgisayar bilimi, yazılım teknolojileri ve bilgi yönetimi alanları da sürekli bir değişim içinde.

Teknoloji ve Bilgi Yönetimi alanının, mühendislik ve işletme alanlarıyla birçok ortak noktası bulunmakta. Dolayısıyla bütün bu alanlardan mezun olan uzmanlar, iyi bir ekip olarak başarılı işler ortaya koyabilirler. Özellikle bilgisayar mühendisleri ve yazılımcılar, bu alan mezunlarının en iyi ekip arkadaşları olacaktır.

Son yıllarda dünya çapında kurulan teknokentler ve teknoloji merkezleri gibi yeni çalışma ortamları, ülkemizde de görülüyor. Türkiye’de yeni yeni kurulmaya başlanan bu ortamlar, teknolojinin ve dijital yönetimin odak noktası olarak görülmekte. Bu alandan mezun olan kişilerin; teknoloji merkezlerindeki yetişmiş uzman ihtiyacına cevap verebileceklerini söyleyebiliriz. 

Geleceğin mesleklerinden birini ülkemize kazandıran Teknoloji ve Bilgi Yönetimi bölümünü, biraz daha detaylı tanıyalım…

Teknoloji ve Bilgi Yönetimi Bölümü Nedir? 

Teknoloji ve Bilgi Yönetimi bölümü, işletme yönetiminin teknoloji dalında eğitim veren bir lisans programıdır. 2020 yılında bu program için, sadece bir üniversitede (Başkent Üniversitesi, Ankara) kontenjan açılmıştır. İktisadî ve İdarî Bilimler Fakültesi bünyesinde bulunan bu programa, merkezî sınav sisteminin Eşit Ağırlık puan türüyle öğrenci kabul ediliyor.

Bölümün amacı; dijital çağda önemi artan bilgi yönetimi ve teknoloji alanında donanımlı uzmanlar yetiştirmektir. İnovasyon, yeni ürün tasarımları, enformatik ve Ar-Ge gibi alanlarda öğrencileri dijital çağa hazırlamak bölümün temel eğitim hedefidir.

Teknoloji ve Bilgi Yönetimi bölümünün diğer idarî bilimlerden farkı; yönetim alanında istatistiksel ve teknolojik yöntemler kullanmasıdır. Bölüm, bilgisayar biliminin yöntemleri ve teknoloji alanında yapılan bilimsel araştırmalar baz alınarak programlanmıştır.



Bölümde öğrencilere; çift ana dal, yan dal ve Erasmus öğrenci değişim uygulaması gibi olanaklar da tanınıyor. Öğrencilerin çift ana dal yapmaları, çift diplomayla mezun olmalarına imkân sağlıyor. Erasmus da, yurtdışındaki teknoloji ve bilgi yönetimi alanında yapılan çalışmalarını tanıma olanağını öğrencilere sağlıyor. 

Teknoloji ve Bilgi Yönetimi İş İmkânları Nelerdir?

Teknoloji ve Bilgi Yönetimi mezunlarının iş imkânları, hem kamu hem de özel sektördeki kurum ve kuruluşlarda bulunuyor. Kamu kuruluşlarındaki iş imkânları için, KPSS puanıyla tercih yapılması gerekiyor.

Bölümün iş imkânlarının başında; teknoloji ve inovasyon alanında faaliyet gösteren kuruluşlar geliyor. Sektör olarak da genellikle yazılım, finans, telekominikasyon ve bankacılık sektörlerinde iş imkânları bulunuyor. 

Mezunlar için uygun çalışma ortamları ise; Teknoloji merkezi, teknokent ve teknoloji şirketlerindeki Ar-Ge birimleri olarak sayılabilir. Bu iş ortamları ülkemiz için yeni olmakla birlikte, dijital çağla birlikte sayıları giderek artan iş kurumlarıdır.

Bu ortamlar dışındaki çalışma yerleri ise; yazılım şirketleri ve bankalardır. Teknoloji merkezleri henüz yaygın olmadığı için; mezunlar çoğunlukla yazılım firmalarında ve bankalarda çalışma olanağı bulabiliyorlar. Ayrıca mezunlar için, akademik kariyer de iyi bir iş imkânı olarak sayılabilir. bu alanda akademisyen olmak isteyen mezunlar için, yüksek lisans mezuniyeti ve ALES puanı gerekiyor.

Teknoloji ve Bilgi Yönetimi Mezunları Ne İş Yapar?

Teknoloji ve Bilgi Yönetimi mezunları, hem kamu hem de özel sektördeki teknoloji merkezlerinde çalışabiliyorlar.

Mezunların çalıştıkları kurumlarda şu işleri yapar:

  • Kurumdaki teknolojik alt yapıları kurar ve kontrol eder,

  • Bilgisayar yazılımları aracılığıyla gerekli sistemleri kurar,

  • Yazılımlar sayesinde ilgili birimlere teknik destek verir,

  • Kurumda yaşanan sorunlara bilgisayar bilimi ve teknolojisiyle çözüm bulur,

  • Kurumun stratejik plânlamasını yapar,

  • Yeni proje tasarımları yapar, var olan tasarımların geliştirilmesine destek olur,

  • Yazılım alanında tasarımlar yapar,

  • İnovasyon ve ürün geliştirme alanında projeler ve çalışmalar yapar.

Teknoloji ve Bilgi Yönetimi Dersleri Nelerdir?

Teknoloji ve Bilgi Yönetimi ders plânı, teorik bilim dersleri ve çeşitli tasarım derslerinden oluşuyor. Zorunlu ve seçmeli olarak verilen derslerin dışında, öğrencilerin staj zorunluluğu da bulunuyor. Bölümde; istatistikten matematiğe, dijital dönüşümden teknoloji yönetimine, işletme hukukundan muhasebeye kadar birçok ders bulunuyor. Ayrıca öğrencilere verilen tasarım dersleri; bu alanda tasarım deneyimleri edinmelerini sağlıyor. Staj uygulamasıysa, mezun olmadan önce iş hayatını görmeleri için öğrencilere bir imkân olarak sunuluyor.

Teknoloji ve Bilgi Yönetimi alanında öğrencilere verilen derslerden bazıları şunlardır: 

  • Bilgisayar Okuryazarlığı

  • Ekonomiye Giriş

  • İngilizce (I-VII)

  • Sosyal Psikoloji

  • Matematik (I-II)

  • İşletme Hukuku

  • Muhasebe İlkeleri

  • İstatistik

  • İşletmede Sayısal Yöntemler

  • Örgütsel Davranış

  • İşlemler Yönetimi

  • İşletme Finansı

  • Üretim ve İşlemler Yönetimi

  • Elektronik Ticaret

  • Yönetim Stratejisi ve Politikaları

  • Stratejik Yönetim

  • Teknoloji Yönetimine Giriş

  • Ekonomiye Giriş

  • İleri Seviye Bilgi Teknolojileri ve Uygulamaları

  • Veri Yapıları Ve Algoritmalar

  • Teknoloji Yönetimine Giriş

  • Bilgi Yönetimine Giriş

  • Web Tabanlı Uygulama Geliştirme

  • Örgütsel Tasarım

  • Ar-Ge Yönetimi

  • Dijital Dönüşüm

  • Sistem Analizi ve Tasarımı

  • Yenilik Ve Ürün / Hizmet Tasarımı

  • Bilgisayar Ağları Yönetimi

Teknoloji ve Bilgi Yönetimi Taban Puanları ve Sıralama 

Teknoloji ve Bilgi Yönetimi bölümü için 2020 yılında sadece bir üniversitede kontenjan açılmıştır. Başkent Üniversitesinde bulunan bölüm için farklı tercih seçenekleri bulunuyor. Bunlar; burslu, ücretli, %75 ve %50 indirimli olarak açılmış seçeneklerdir. 

  • Bölüme ait 2020 yılındaki en yüksek taban puan, Başkent Üniversitesinin burslu ve 6 kontenjanı olan seçeneğine aittir. Bu seçeneğin taban puanı 295,40796 ve başarı sırası da 253979 olarak açıklanmıştır.

  • Bu yılki en düşük taban puan ise aynı üniversitenin %75 indirimli olan ve18 kontenjanlı seçeneğine aittir. Bu seçeneğin taban puanı 245,00082 ve başarı sıralaması da 572017 olarak açıklanmıştır.

  • Bölümün bu yılki ücretli (2 kişilik) ve %50 (14 kişilik) indirimli olarak açılan kontenjanları dolmamıştır. Dolayısıyla da taban puanları oluşmamıştır. 

Bölüm Tanımı, İşletme yönetiminin teknoloji dalında eğitim veren bir lisans programı, Başkent Üniversitesi, İlişkili Alanlar, Mühendislik ve işletme alanlarıyla birçok ortak noktası bulunan bir alan, Bilgisayar mühendisleri ve yazılımcılar, İş İmkânları, Teknoloji ve inovasyon alanında faaliyet gösteren kuruluşlar, Yazılım, finans, telekominikasyon ve bankacılık sektörleri, Çalışma Ortamları, Teknoloji merkezi, teknokent ve teknoloji şirketlerindeki Ar-Ge birimleri, Yazılım şirketleri ve bankalar, Görevler, Kurumsal teknolojik alt yapıları oluşturma ve kontrol etme, sistemleri kurma ve destek sağlama, Stratejik planlama, proje tasarımı, ürün geliştirme, Dersler, İstatistik, matematik, dijital dönüşüm, teknoloji yönetimi, işletme hukuku ve muhasebe, Tasarım dersleri ve staj zorunluluğu, Akademik İlerleme, Çift ana dal, yan dal ve Erasmus öğrenci değişim programı gibi öğrencilere sunulan olanaklar, Çift diploma, yurtdışı eğitim, Hedef, Donanımlı uzmanlar yetiştirmek, öğrencileri dijital çağa hazırlamak, İnovasyon, yeni ürün tasarımları, enformatik ve Ar-Ge gibi alanlara odaklanma, Önemi, Kurulan teknokentler ve teknoloji merkezleri için yetişmiş uzman ihtiyacını karşılama potansiyeli, Dijital çağın gereksinimleri, Kariyer Fırsatları, Akademik kariyer olanaklarına sahip olma imkanı, Akademisyenlik, yüksek lisans ve ALES puanı gereksinimi
teknoloji bilgi bilgi yönetimi teknoloji ve bilgi teknoloji ve bilgi yönetimi teknoloji ve bilgi yönetimi bölümü
Bu, uzun siyah saçlı genç bir kadının görüntüsüdür. Üzerinde hafif bol parlak kırmızı bir gömlek var. Gözleri kapalı ve dudakları hafifçe ayrık, sanki rahatlamak için bir an ayırıyormuş gibi. Başı hafifçe eğik ve kollarını göğsünün üzerinde kavuşturmuş. Kendinden emin ve rahat bir duruşu var. Saçları omuzlarına dökülen yumuşak, doğal dalgalarla şekillendirilmiş. Yirmili yaşlarında olduğu anlaşılıyor ve yüzünde sıcak ve davetkâr bir ifade var. Bu anda dingin ve mutlu görünüyor.
Emel Keskin
Blog Yazarı

1998-1999 yılları arasında, Yalova'da bulunan bir reklam ajansının Koleksiyon adlı dergisinde; reklam koordinatörü ve köşe yazarı olarak çalıştı. 2003’te Mimar Sinan Üniversitesi, Sanat Tarihi Bölümü'nden mezun oldu. Halen İstanbul Üniversitesi, Çocuk Gelişimi Bölümü öğrencisi.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Gözlüklü ve beyaz gömlekli bir kadın, bir yığın sarı kutunun önünde kitap okuyor. Dik bir pozisyonda oturuyor ve gözleri sayfaya sabitlenmiş bir şekilde elindeki kitaba konsantre oluyor. Kutu yığını düzgün bir şekilde dizilmiş ve düzenli görünüyor. Yığının en üstünde büyük bir dikdörtgen penceresi olan sarı bir kutu var ve alttaki kutuların hepsi düz sarı. Kadın okurken ellerini kutunun kenarına dayamış. Arka plan düz, beyaz bir duvar.
Bölümler

Bilgi Yönetimi Bölümü (MYO)

01 Ocak 2020
Beyaz gömlekli ve gözlüklü bir kişi iki eliyle bir bilgisayar ekranına dokunuyor. Ekranda, verilerin açıkça etiketlendiği ve zengin bilgi sağlayan çeşitli çizgi grafikler ve çubuk grafikler bulunmaktadır. Kişi verileri dikkatle inceliyor ve yüz ifadesinden belirli bir cevap aradığı anlaşılıyor. Grafiklerin ve çizelgelerin parlak renkleri siyah arka planda göze çarpıyor ve bilgilerin okunmasını kolaylaştırıyor.
Stratejik Yönetim

Bilgi Yönetimi ve Sistemi

26 Ağustos 2018
Bir kadın siyah beyaz bir tahtanın önünde durmakta ve kırmızı bir kalemle yazı yazmaktadır. Beyaz bir gömlek giymiş ve saçlarını at kuyruğu yapmış. Kadın dikkatle tahtaya odaklanmış, eliyle kalemi sabit tutmaktadır. Tahtanın arka planı beyaz ve üzerinde siyah yazılar var. Solda, bir manken kafası yakın plandan görülebilmektedir. Daha sağda, kırmızı bir şişenin bulanık görüntüsü görülüyor. Resmin alt kısmında mor ve beyaz bir desen yakından görülebiliyor. Bunun üzerinde siyah beyaz bir logo görülüyor. Görüntünün ortasında bir şişenin yakın çekimi görülüyor. Son olarak, sol üstte, gri bir arka plan üzerinde beyaz bir O harfi görülebilir.
Teknoloji

Teknoloji İstilası Altındayız

08 Temmuz 2019