AnasayfaBlogGemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği Bölümü
Bölümler

Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği Bölümü

21 Kasım 2020
Suda büyük bir yolcu gemisi görülüyor, heybetli duruşuyla dikkat çekiyor. Beyaz kenarları güneşte parıldıyor ve yukarıdaki masmavi gökyüzünü yansıtıyor. Gemi, tasarımının karmaşık ayrıntılarını sergileyen yakın bir açıdan görülüyor. Teknenin yan tarafında kişisel bir dokunuş katan küçük bir harf görülebiliyor. Uçsuz bucaksız okyanusta görkemli bir şekilde duran yolcu gemisi görülmeye değer güzel bir manzaradır.
KavramAçıklamaÖnemli Bilgiler
Gemi ve Deniz Teknolojisi MühendisliğiDeniz ve su altı taşıtları ve sabit deniz yapılarının tasarımını ve üretimini içeren mühendislik disipliniİstanbul Teknik Üniversitesi'nde eğitim verilmektedir
Bölümün AmacıSektöre yeni ve yenilikçi fikirler sunabilen mühendisler yetiştirmekÖğrencilerin 240 kredi tamamlaması gerekmektedir
Tercih Edilme NedenleriMatematik ve fizik bilgisine ilgi, analitik düşünme becerisi, mekanik ve teknik yeteneklerTakım çalışmasına yatkın ve iş yönetme sorumluluğu alabilme becerisine sahip olmalıdırlar
İş İmkanlarıÖzel ve kamu sektöründe pek çok seçenek bulunmaktadırTersaneler, deniz taşımacılığı şirketleri, kamu kurumları ve özel sektör tercih edilen yerlerdir
Mesleki SorumluluklarDeniz taşıtları ve yapıları hakkında planlama, projelendirme, analiz ve raporlamaYapılara ait sistemlerin ekonomik tasarımını ve üretimini sağlamak
Gelişme ve Eğitim İhtiyaçlarıMeslektaşlarından öne çıkmak ve başarıyı yakalamak adına sürekli kendini geliştirmeli, yabancı dil öğrenmeliYurtdışı ile yoğun ilişki gerektiren uluslararası standartlara uyum
KPSSKamu sektöründe iş bulmak için gerekliliklerden biri.KPSS puanına göre kamu sektöründe iş bulunabilir.
Dizel Motor FabrikalarıGemi mühendislerinin çalışabileceği alanlardan biri. Türkiye'deki temsilciliklerde iş imkanı sunar.
Gemi İnşaat MühendisiDiğer bir çalışma alanı. Loyd'larda ve gemi sigorta acentelerinde sörveyör veya kontrolör olarak görev alabiliyorlar.
Yabancı Dil BilgisiMeslekte başarı için önemli. Uluslararası standartlara uyum ve yurtdışı ilişkiler için gereklidir.

Gemi ve deniz teknolojisi mühendisliği; gemi, deniz ve kıyı yapılarının uluslararası standartlara uygun bir şekilde tasarlanmasını sağlayan mühendislik alanıdır. Aynı zamanda deniz dibinde bulunan hammaddelerin araştırılması ve çıkartılmasını sağlar. Ardından çıkarılan hammaddelerin işletilmesinde kullanılacak araçları tasarlar. Bu tasarım aşamasında ekonomik yollara ulaşarak üretilmesini planlar.

Gemi ve deniz teknolojisi mühendisi; gemiler, denizaltıları gibi her türlü su altı ve su üstü araçların ve sabit deniz yapılarının projelendirmesi ile uğraşır. Tasarım ve üretim aşamasında mühendislik bilgilerinden yararlanarak çalışmalarını yürütür. Gemi ve Deniz Teknolojileri mühendisleri işlerinin projelendirme ve planlama aşamasında bürolarda görev başında olurken, inşa ve üretim aşamasında tersaneler ve şantiyelerde görevlerini tamamlarlar. Gemi ve deniz teknolojileri mühendisliği eğitimi İstanbul Teknik Üniversitesini gemi inşaatı ve deniz bilimleri fakültesinde verilmektedir.

Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği Bölümü Nedir?

Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği bölümü çok sayıda mühendislik disiplinini içinde bulunduran geniş kapsamlı bir mühendislik eğitimidir. Gemicilik sektörü içinde yer alan bütün deniz araçlarının ve deniz üstü yapılarının tasarımı ve planlaması başlıca odaklandıkları konular arasındadır.



Gemi ve deniz teknolojisi mühendisliği bölümünün temel amacı, deniz taşıtlarının ve sabit yapıların bulunduğu her alanda farklılık yaratacak ve sektöre fayda sağlayacak mezunlar yetiştirmektir. Bölüm; bulunduğu kurumda verimlilik sağlayacak mezunları bilimsel eğitimler ile yetiştirerek, sektöre kazandırmak için tüm imkanlarını seferber eder. Gemi ve deniz teknolojisi mühendisliği bölümünde, öğrenciler 4 yıllık lisans eğitimi alır. Mezunlar eğitim yaşamlarını başarıyla tamamlayabilmeleri için bölüm beklentilerinden olan 240 kredi şartını yerine getirmesi gerekir.

Gemi ve deniz teknolojisi mühendisliği bölümünü tercih etmeyi planlayan adaylardan bazı özelliklere sahip olması beklenir. Bunlar; matematik ve fizik konularına ilgi duymaları ve bu alanda başarılı olmalarıdır. Ayrıca analitik düşünme becerisine sahip, uzay ilişkilerini algılaması, mekanik ve teknik işlere yetenekli olması önemlidir. Araştırmaya meraklı, gözlemci, takım çalışmasına yatkın ve uyumlu, bir işi planlayıp yürütebilme sorumluluğunu alabilmeli. Bölüm öğrenmeye meraklı ve yaratıcı bireyler için oldukça uygundur. Su altı ve su üstü araçlarının ve sabit deniz yapılarına ait tasarım ve üretim işleri ile ilgili olmaları bulundukları alanda daha başarılı olmalarını sağlar.

Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği İş İmkanları Nelerdir?



Gemi ve deniz teknolojisi mühendisliği bölümü mezunları, eğitimlerini tamamladıktan sonra meslek yaşamlarında özel sektör ve kamu sektörü içinde iş bulma şansına sahiptirler. Mezunların büyük bir kısmı iş yaşamlarına tersanelerde veya özel deniz taşıma şirketlerinde devam etmeyi tercih ediyorlar.

Kariyer yaşamlarına devlet kurumlarında devam etmeyi isteyen mezunlar Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’ndan elde edecekleri puan ile başvuru yapmaları gerekiyor. Yerleştirmeler başvuru sırasındaki açık pozisyonlara göre belirlenşyor. Mezun olan öğrencilerin çalışma alanlarına örnekler aşağıdaki gibidir.

  • Kamu kurumlarından olan ve Türkiye Gemi Sanayii A.Ş.'ye bağlı tersanelerde,

  • Özel sektöre ait İstanbul Tuzla'da bulunan 30 adet tersanede 

  • Yurdumuzun sahil kesimine dağılmış değişik kapasitelerde hizmette bulunan tekne ve yat üreten tersanelerde, 

  • Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı Askeri Tersanelerde, 

  • Gemi söküm tesislerinde 

  • Gemi İnşaat Mühendisi olarak, bunun yanında Loyd'larda ve gemi sigorta acentelerinde sörveyör veya kontrolör olarak, 

  • Çeşitli denizcilik şirketlerinde, 

  • Gemi işletmeciliği alanında planlamacı olarak,

  • DPT veya Ulaştırma Bakanlığına bağlı liman ve işletmelerde, 

  • Dizel motor fabrikaları veya Türkiye temsilciliklerinde, 

  • Mühendislik bürolarında görevlerini devam ettirebilirler.

Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği Mezunları Ne İş Yapar?

Gemi ve deniz teknolojisi mühendisliği mezunları deniz taşıtları ve yapılarını planlama, projelendirme, analiz etme görevlerinden sorumludur. Ayrıca; çeşitli testler uygulama, rapor hazırlama diğer önemli görevlerinden bazılarıdır. Bölüm mezunları liman, fener, duba, yük gemileri gibi pek çok proje içinde yer alırlar.

Gemi ve Deniz teknolojileri mühendisleri yapılara ait sistemlerin ekonomik yönden tasarımı ve üretiminden de sorunludur. Bu alandaki mevcut teknolojileri geliştirmek ve yapılan çalışmaların uluslararası standartlara uygunluğunu sağlamakta en önemli sorumluluklarındandır. Bu meslekte daha iyi başarılar göstermek için kişinin kendisini sürekli geliştirmesi ve özellikle de çok iyi yabancı dil bilmesi önemlidir. Denizcilik alanında uluslararası standartlara uygun bir işleyiş yürütmek için yurt dışı ile yoğun ilişkiler kurulması gerekir. Bu durumda kişinin kendini sürekli geliştirmek ve seminer, eğitim programlarına katılmak için çaba harcaması gerekir.

Bölüm mezunları akademik kariyere devam edebileceği gibi işletme veya mühendislik bilimleri alanında lisansüstü eğitim alabilirler. Çalıştıkları kurumların faaliyet konularına göre uzmanlaşarak, tecrübeleri göre yönetim kademelerinde görev alabilirler.

Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği Dersleri Nelerdir?

Gemi ve deniz teknolojisi mühendisliği bölümü öğrencileri 4 yıllık eğitim yaşamları boyunca mühendislik, denizcilik, deniz taşıtlarının ve yapıları hakkında bilimsel eğitimler ile karşı karşıya kalacaklardır. Bölümde pek çok dersten sorumlu olacak öğrenciler bölümü başarıyla tamamladıkları takdirde Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği Lisans diploması almaya hak kazanacak. Diplomasını alan mezunlar  “Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisi” unvanına da sahip olur. Gemi ve deniz teknolojisi mühendisliği bölümünü tercih edecek adayların karşılaşacakları temel dersler aşağıdaki gibidir.

  • Genel Kimya,

  • İleri Matematik,

  • Termodinamik,

  • Deniz Suyu Kimyası,

  • Mühendislik Tasarımına Giriş,

  • Akışkanlar Mekaniği,

  • Deniz ve İş Hukuku,

  • Gemi Sevki,

  • Dinamik,

  • Mukavemet

Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği, Deniz ve su altı taşıtları ve sabit deniz yapılarının tasarımını ve üretimini içeren mühendislik disiplini, İstanbul Teknik Üniversitesi'nde eğitim verilmektedir, Bölümün Amacı, Sektöre yeni ve yenilikçi fikirler sunabilen mühendisler yetiştirmek, Öğrencilerin 240 kredi tamamlaması gerekmektedir, Tercih Edilme Nedenleri, Matematik ve fizik bilgisine ilgi, analitik düşünme becerisi, mekanik ve teknik yetenekler, Takım çalışmasına yatkın ve iş yönetme sorumluluğu alabilme becerisine sahip olmalıdırlar, İş İmkanları, Özel ve kamu sektöründe pek çok seçenek bulunmaktadır, Tersaneler, deniz taşımacılığı şirketleri, kamu kurumları ve özel sektör tercih edilen yerlerdir, Mesleki Sorumluluklar, Deniz taşıtları ve yapıları hakkında planlama, projelendirme, analiz ve raporlama, Yapılara ait sistemlerin ekonomik tasarımını ve üretimini sağlamak, Gelişme ve Eğitim İhtiyaçları, Meslektaşlarından öne çıkmak ve başarıyı yakalamak adına sürekli kendini geliştirmeli, yabancı dil öğrenmeli, Yurtdışı ile yoğun ilişki gerektiren uluslararası standartlara uyum, KPSS, Kamu sektöründe iş bulmak için gerekliliklerden biri, KPSS puanına göre kamu sektöründe iş bulunabilir , Dizel Motor Fabrikaları, Gemi mühendislerinin çalışabileceği alanlardan biri , Türkiye'deki temsilciliklerde iş imkanı sunar , Gemi İnşaat Mühendisi, Diğer bir çalışma alanı , Loyd'larda ve gemi sigorta acentelerinde sörveyör veya kontrolör olarak görev alabiliyorlar , Yabancı Dil Bilgisi, Meslekte başarı için önemli , Uluslararası standartlara uyum ve yurtdışı ilişkiler için gereklidir
gemi ve deniz teknolojisi mühendisliği
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.