AnasayfaBlogEndüstri Mühendisi Ne İş Yapar?
Meslekler

Endüstri Mühendisi Ne İş Yapar?

08 Ocak 2019
Beyaz önlüklü ve saç fileli bir kadın elinde bir pano tutuyor. Arka planda bir kontrol panelinin göründüğü bir odada durmaktadır. Beyaz şapkası görünüyor, yüzü kısmen gizlenmiş. Sol tarafında bir cebi olan beyaz bir palto giymektedir ve saçları bir saç filesi ile örtülüdür. Elindeki panoya odaklanmış, ifadesi kararlı ve duruşu kendinden emin. Elleri panoyu sıkıca kavramış, parmakları genişçe açılmış. Pano beyaz renkte ve üzerine bazı belgeler iliştirilmiş.
KonuBilgiAyrıntılar
Endüstri Mühendisi Kimdir?Her işi yapar ve her şeyden anlar. Şirketlere minimum maliyet ile maksimum karlılık nasıl ulaşılacağını gösterir.Uzmanlık alanları, İnsan Kaynakları, üretim planlama, satın alma, kalite, satış ve pazarlama gibi çeşitli bölümlerde çalışabilirler.
Mesleği Seçim SüreciYazarın Tıp Fakültesine gitmek istemesine rağmen, Üniversite tercihlerinde İstanbul dışına çıkamayacak olması nedeniyle Endüstri Mühendisliğini seçmiştir.Yazar, istemediği halde kazandığı bölüme adapte olmayı başarmış ve zamanla sevmiştir.
Endüstri Mühendisliği EğitimiYazar, üniversitedeki birinci sınıfında zorlandığını ancak dört yılın sonunda tezini başarı ile vererek endüstri mühendisi olduğunu belirtmiştir.Eğitim sürecinde üniversite derslerinin lise bilgisiyle geçilemeyeceği anlaşılmış.
ZorluklarıEndüstri mühendislerinin sabırlı, sorgulayıcı, araştırıcı ve problem çözücü olması gerektiği üzerinde durulmuştur.Firma yöneticileri endüstri mühendislerinden hemen sonuç bekler ve bu da işlerin hızlandırılmış şekilde yapılmasına neden olur.
İş Arama SüreciEndüstri Mühendisliği, önemi ve değeri tam anlaşılamayan bir meslek olduğundan iş bulma süreci zaman alabilir.Buna rağmen yazar, bu mesleği sevdiğini ve sahip olduğu için mutlu olduğunu belirtmiştir.
Meslek Hayatının HedefiEndüstri Mühendisliği'nin amacı, şirketlere minimum maliyetle maksimum karlılık elde etme yollarını göstermektir.Bu süreçte firmaların sorunlarını, kayıplarını ve yanlışlarını ortaya çıkarmak endüstri mühendislerinin sorumluluğudur.
Meslek ProfiliEndüstri mühendislerinin ispatlanabilir bir başarısı yoktur, bu yüzden çoğu zaman mesleklerinin değeri anlaşılmaz.Ancak sabırlı ve sorgulayan bir kişi olduğu sürece, yöneticilerin taleplerini ve gereksinimlerini anlayacak ve çözüm üretecektir.
SektörlerEndüstri mühendisleri genellikle, İnsan Kaynakları, üretim planlama, satın alma, kalite, satış ve pazarlama gibi sektörlerde çalışır.Bu alanların dışında kalmış gibi görünen birçok alanda da etkin olabilirler.
Endüstri Mühendisliğinin Evresiİlk olarak, endüstri mühendisleri bir firmanın sorunlarını tanımlar ve tanımlar. Ardından, potansiyel çözümleri belirlerler.En sonunda, belirlenen stratejilerin kurumsal hedeflerle uyumlu olup olmadığını değerlendirirler.
Endüstri Mühendisliği'nin RolüEndüstri mühendisleri bir firmanın maliyetlerini düşürmek ve karlılığını artırmak için stratejiler ve çözümler geliştirirler.Bu, çoğunlukla var olan iş süreçlerini ve sistemlerini iyileştirme veya yeniden yapılandırma yoluyla gerçekleştirilir.

İnsan, hayalleri ile yaşar. Ben de hayallerimle hayat buluyorum; yaşama sevincim de hayallerimden geliyor. Mesleğimi ben seçmedim. Çoğu genç gibi ben de üniversite seçimimi ailemin tercihleri ile yaptım. Benden iki yıl önce, kuzenim eczacılığı kazanmıştı; oysa ailemizin hayali çocuklarından birinin doktor olmasıydı. Bizim kuzen, yanlış(!) sıralama yaparak eczacılığı kazanmıştı. Aslında o, doktor olmak için çıkmıştı bu yola. Sıra bana gelmişti. Ailede sadece kız çocuklar okumuştu, erkek çocuklara ayrı bir ilgi ve alaka gösterilmesine rağmen hiçbiri üniversiteye girememişlerdi. Üzerimde ciddi bir baskı vardı…

Nasıl Endüstri Mühendisi Oldum?

Kuzen, doktorluğu kaçırmıştı; benim kazanmam şart olmuştu. Ancak, benim dönemimde de eğer kız iseniz, İstanbul dışına gönderilmiyordunuz. Gerçi, hâlâ bazı kesimlerde bu düşünce aynen devam ediyor. Bu konuda ne kadar yol aldığımızı bilmiyorum. Sadece bildiğim, tıp fakültesi haricinde İstanbul dışına çıkamayacağımdı. Bu yüzden de tercihlerime, Türkiye sınırları içindeki (gidebileceğimi düşündüğüm) tıp okullarını, hemen ardına da endüstri mühendisliğini (bir arkadaşımın ısrarı üzerine) yazmıştım. Sonuçlar belli olduğunda, benim için tam bir hayal kırıklığı olmuştu; çünkü endüstri mühendisliğini kazanmıştım. Kazandığım gün, beni doktor olmaya ikna eden ailem çok sevinmişti (!).



Koltuğunun altında “T” cetveli, İstanbul-Beşiktaş Yıldız Yokuşu’ndan yukarı çıkan gençlere, annem hayranmış ve “Çocuklarımdan biri burada okusa…” dermiş. Aslında, annemin hayali, erkek kardeşlerim içinmiş ama bana kısmet olmuştu.

Ancak aklıma tıp fakültesini bir kere yerleştirmişlerdi. Bir daha şansımı denemek istedim. Bir sonraki seneye sınavlar için hazırlanmaya başladım ama hem okul dersleri hem de üniversite için tekrar hazırlık biraz ağır gelmişti. Aslında biraz rehavet ve fazla güven vardı içimde. Önceleri “öylesine” gittim. Çünkü lise son sınıfa kadar hep teşekkür ve takdir getiriyordum. Sandım ki lise bilgimle endüstri mühendisliği derslerini başaracaktım.

Ne yazık ki ben üniversitenin birinci sınıfında 7 dersten bütünlemeye kalmış ve öylesine gittiğim belli olmuştu. Yine yeteri kadar çalışamadığım için de tabii ki “tıp” da olmamıştı. Bari okul derslerimden geçeyim diye, bütün yaz tatilini bütünlemeye çalışarak, 6 dersi kurtarmış ve tek dersten borçlu olarak ikinci sınıfa geçmiştim. Okulumu dört yılda bitirmiş, tezimi başarı ile vermiş ve endüstri mühendisi olmuştum.

Aradan yıllar geçti ve ben “endüstri mühendisi” olduğum için çok mutluyum. Bizim meslek, tekstilde kompleciler gibidir. Yani her işi yapar her şeyden anlarız. Ama uzmanlığımız kendi meraklarımız doğrultusunda değişir. İnsan Kaynakları, üretim planlama, satın alma, kalite, satış ve pazarlama her bölümde çalışırız.



31 yıl önce mezun olup iş aramaya başladığımda, pek fazla bilinmeyen, gerçi hala birçok firma tarafından değeri ve önemi anlaşılmayan makine ve işletme arasında sıkışmış kalmış olan bu mesleğe sahip olmaktan çok memnunum ve çok seviyorum… Aslında içinde oldukça bilgi barındıran bu mesleğin amacı; şirketlere “minimum maliyet ile maksimum karlılığa nasıl ulaşılır” bunun yollarını göstermek ve destek olmaktır. Ancak bu konularda destek istediğini belirten firma yöneticileri, nedense bizleri işe aldıklarında;

  • yıllardır yapılan yanlışlar

  • kaçaklar

  • kayıplar

  • tek adam zihniyeti

  • vazgeçilmezlikler

gibi konuları tek tek ortaya çıkarıldığında, yeni mezun birinin sorguları karşısında rahatsız olup bizlerin önünü kapatarak aslında kendi firmalarına zarar verdiklerini de bir türlü anlayamadılar…

Endüstri mühendislerinin en önemli özelliği; sabırlı, sorgulayıcı, araştırıcı ve problem çözücü olmalarıdır.

Endüstri Mühendisinin Yaşadığı Zorluklar

Aslında zor ama çok keyifli bir mesleğimiz vardır. Nasıl ki bir çiftçi tarlaya tohum atar, bir ya da birkaç yıl bekler sonra meyvelerini toplar, nasıl ki doktor da rahatsızlığınız sonucu bir sürü tahliller ister, teşhis edip ve tedavi sürecine girer ve sonucu sabırla bekler, endüstri mühendisleri işe alındığında firma liderleri, ekilen bu tohumların meyve vermesi için, hiç sulamayayım ve gübre vermeyeyim, biten otları hiç temizlemeyeyim. hiç beklemeyeyim, hiç yorulmayayım ama çok kazanayım ister. İşte Mesleğimizin en zor tarafı da burasıdır. Nedense endüstri mühendisinin elinde sihirli değnek varmış gibi teşhis ve tedavi sürecine girmeden hemen meyve toplamak isterler ve bu meslek mensuplarını başarısız görürler. Zaten mesleğin yapısında elle tutulur bir
şey olmadığından da bizlerin işini makine ya da işletme mühendislerinden bekler, bizleri dışlarlar.
Resmin bütününü herkesten önce gören ve resmi tamamlamak için bilgilerini deneyimleyerek hem kendini hem de firmasını geliştirmek isteyen endüstri mühendisleri ile firma yöneticileri anlamsız bir rekabete girip, bu kişileri bezdirirler.

Aslında bindikleri dalı kestiklerinin nedense farkına varmaz, kesmeye devam ederler.

Ancak yere düştüklerinde anlaşın bu mesleğin değeri aşağıya düşmeden anlaşılıp gerçek ederinin verilmesi için hem üniversitelerin hem firmaların daha yiyecekleri çok fırın ekmek olduğunu düşünüyorum. Bu kadar değerli mesleğe sahip gençlerimizin her sektörde ve her görevde başarılı olmaları için firma sahiplerinden istediğimiz hevesle çalışmak isteyen gençlerimize ışık tutarak önlerini açmalarıdır.

Yazar: Fadime Akbaş

Endüstri Mühendisi Kimdir?, Her işi yapar ve her şeyden anlar Şirketlere minimum maliyet ile maksimum karlılık nasıl ulaşılacağını gösterir, Uzmanlık alanları, İnsan Kaynakları, üretim planlama, satın alma, kalite, satış ve pazarlama gibi çeşitli bölümlerde çalışabilirler, Mesleği Seçim Süreci, Yazarın Tıp Fakültesine gitmek istemesine rağmen, Üniversite tercihlerinde İstanbul dışına çıkamayacak olması nedeniyle Endüstri Mühendisliğini seçmiştir, Yazar, istemediği halde kazandığı bölüme adapte olmayı başarmış ve zamanla sevmiştir, Endüstri Mühendisliği Eğitimi, Yazar, üniversitedeki birinci sınıfında zorlandığını ancak dört yılın sonunda tezini başarı ile vererek endüstri mühendisi olduğunu belirtmiştir, Eğitim sürecinde üniversite derslerinin lise bilgisiyle geçilemeyeceği anlaşılmış, Zorlukları, Endüstri mühendislerinin sabırlı, sorgulayıcı, araştırıcı ve problem çözücü olması gerektiği üzerinde durulmuştur, Firma yöneticileri endüstri mühendislerinden hemen sonuç bekler ve bu da işlerin hızlandırılmış şekilde yapılmasına neden olur, İş Arama Süreci, Endüstri Mühendisliği, önemi ve değeri tam anlaşılamayan bir meslek olduğundan iş bulma süreci zaman alabilir, Buna rağmen yazar, bu mesleği sevdiğini ve sahip olduğu için mutlu olduğunu belirtmiştir, Meslek Hayatının Hedefi, Endüstri Mühendisliği'nin amacı, şirketlere minimum maliyetle maksimum karlılık elde etme yollarını göstermektir, Bu süreçte firmaların sorunlarını, kayıplarını ve yanlışlarını ortaya çıkarmak endüstri mühendislerinin sorumluluğudur, Meslek Profili, Endüstri mühendislerinin ispatlanabilir bir başarısı yoktur, bu yüzden çoğu zaman mesleklerinin değeri anlaşılmaz, Ancak sabırlı ve sorgulayan bir kişi olduğu sürece, yöneticilerin taleplerini ve gereksinimlerini anlayacak ve çözüm üretecektir, Sektörler, Endüstri mühendisleri genellikle, İnsan Kaynakları, üretim planlama, satın alma, kalite, satış ve pazarlama gibi sektörlerde çalışır, Bu alanların dışında kalmış gibi görünen birçok alanda da etkin olabilirler, Endüstri Mühendisliğinin Evresi, İlk olarak, endüstri mühendisleri bir firmanın sorunlarını tanımlar ve tanımlar Ardından, potansiyel çözümleri belirlerler, En sonunda, belirlenen stratejilerin kurumsal hedeflerle uyumlu olup olmadığını değerlendirirler, Endüstri Mühendisliği'nin Rolü, Endüstri mühendisleri bir firmanın maliyetlerini düşürmek ve karlılığını artırmak için stratejiler ve çözümler geliştirirler, Bu, çoğunlukla var olan iş süreçlerini ve sistemlerini iyileştirme veya yeniden yapılandırma yoluyla gerçekleştirilir
Endüstri Mühendisi Ne İş Yapar?endüstri mühendisi yalın üretim yalın üretim uygulamaları endüstri mühendis
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.