AnasayfaBlogDiksiyon Teknikleriyle Doğru ve Etkili Konuşmayı Öğrenin
Kişisel Gelişim

Diksiyon Teknikleriyle Doğru ve Etkili Konuşmayı Öğrenin

21 Şubat 2022
Parlak bir gülümsemeye sahip bir kadın tuğla bir duvarın önünde duruyor. Siyah bir gömlek giymiş ve boynunda bir kolye var. Doğrudan kameraya bakıyor, gözleri neşe dolu. Yakın çekimde burnu ve sağ alt köşede eli görünmektedir. Boynunda asılı duran kolye ışıkta parlıyor. Dudakları hafifçe ayrılmış, mutluluğunu ifade ediyor. Arkasındaki duvar sıcak kahverengi renkte, tuğlalar ve gölgeler görünüyor. Arka plan bulanık, bu da onu ana odak haline getiriyor. Kollarını gevşetmiş ve yüzünde kocaman bir gülümsemeyle duvarın önünde duruyor.
Diksiyon Geliştirme YöntemleriAçıklamaFayda
Sesli OkumaKelimeleri doğru şekilde telaffuz etmeyi, vurgu ve tonlamaları öğrenmeyi sağlar.Konuşma becerilerini genel olarak geliştirir.
Diksiyon Metinleri OkumaKonuşma biçimini geliştirir.Doğru telaffuz gibi diksiyon öğelerini geliştirir.
Kendinizi İzlemeKendi konuşma tarzınızı ve hatalarınızı fark etmenizi sağlar.Öz-farkındalık ve öz-eleştirinin gelişmesine yardımcı olur.
TekerlemelerZorlanmadan telaffuz becerisi kazandırır.Dilin esnekliğini artırır ve hızlı konuşabilme yeteneğini geliştirir.
Özgün OlmaHerkesin ses tonu ve konuşma şekli farklı olmalıdır.Kişiye özgü bir konuşma tarzı geliştirir.
Duygu KatmaKendi ifade biçimlerinizi anlamınızı vurgulamak için kullanın.Duygusal ifadenin artması iletişimi geliştirir.
EğitimlerDiksiyonun tekniklerini ayrıntılı bir şekilde öğretir.Diksiyon yeteneğinin hızlı ve etkili gelişimini sağlar.
Pratik YapmaÖğrendiğiniz tüm teknikleri ve metotları uygulayarak denemek.Geliştirilen becerilerin pekiştirilmesini sağlar.
Özgün Olma ve Kendi Sesinizi KullanmaKendi sesinizi ve konuşma tarzınıza bağlı kalarak diksiyonunuzu geliştirmeye çalışın.Olası garip aksanların oluşmasını engeller.
Konuşma Biçimini ÇalışmakBelli bir konuşma biçimine çalışmak ve konuşma kalıplarını öğrenmek.Profesyonel, resmi ve günlük konuşma becerilerini geliştirir.

Diksiyonunuzu geliştirmeniz için kelimeleri doğru telaffuz etmeyi bilmeniz gerektiğini söylememe gerek yok. Zaten biliyorsunuz. Bu videoyu izliyorsan sen de diksiyonu geliştirmenin yollarını arıyorsun. İnternette sayısız yöntem var. Ama ben bugün size diksiyonunuzu geliştirmeniz için doğru ve etkili yöntemlerden bahsedeceğim. Öyleyse başlayalım!

Öncelikle ben hem bir oyuncu, hem konuşma koçu hem de bir diksiyon eğitmeni olarak kendi konuşmanızın farkında olmayı öğretiyorum. Birilerini taklit ederek konuşmanızı düzeltemezsiniz. Herkesin ses tonu ve konuşma şekli farklıdır. Hatta şivenin bile kötü olmadığını düşünüyorum. Çünkü seni sen yapan ne varsa bunu öncelikle korumalısın.

Eğitimlerimde de bunlardan bahsediyorum.

Diksiyon bir anlamda da zorlanmadan kelimeleri doğru şekilde telaffuz edebilmektir. Bu yüzden diksiyonunuzu geliştirmek için o kelimenin ne anlama geldiğini ve nerede kullandığınızın da farkında olmalısınız. Bu yüzden diksiyonunuzu geliştirmek için sesli okumak çok önemli.



Diksiyonunuzu geliştirmek için diksiyon metinleri okumak işe yarıyor mu? diye sorarsanız Elbette işe yarar. Ama öyle okumak değil. Dışınızdan okuyacaksınız, aynanın karşısına geçip o okuduğunuz metni canlandıracaksınız. Eğer birine hitaben konuşuyorsanız duygu katmadan olmaz! Metinleri de okurken birine okuyormuş gibi yapacaksınız. Hatta tekerlemeler de oldukça eğlenceli diksiyon geliştirme aktivitesidir.

Diksiyon Metinleri

Diksiyon metinleri dediğimiz şeyler genellikle konuşma havasını taşıyan, konuşmadan alıntı yapılan metinlerdir. Hatta tiyatral metinler de olur. Mesela şunun gibi;

“Söz vermek bugünün havasına en uygun şey; merak uyandırıp bekletiyor herkesi. Bitirip ortaya koydun mu değeri düşüveriyor işin. Saf, basit insanlar dışında sözünü tutmaya değer verdiği yok kimsenin. En kibarca, en modaya uygun olan şey söz vermek. Verilen sözü yerine getirmekse, öyle bir dilekçe ya da bir vasiyetname yazmaya benziyor ki, yazanın aklından zoru olduğuna inanıyor herkes.”



William Shakespeare’in Atinalı Timon eserinden. Bunun gibi metinler okuyabilirsiniz. Hem kelimelerdeki vurgularınızı ayarlayabilirsiniz. Farkındaysanız düz bir şey gibi okumadım, ona duygu kattım. Diksiyon hem doğru telaffuzu hem de duygu ve vurguları barındırır. Yani diksiyon metinleri okumak diksiyonunuzu geliştirmeniz için sadece bir araç. Bilmeniz gereken teknikler de var.



Enstitü’de verdiğim diksiyon eğitimimde teknikleri ayrıntılı bir şekilde anlatıyorum. Diksiyon bir süreç. Bu süreci birlikte yürütebiliriz. Dikkat etmeniz gereken birçok konu ve bunları uygulamanız gereken yerler var. Eğitimde buna detaylı bir şekilde değiniyorum ve birlikte kısa sürede öğreniyoruz baktığınızda. Sonrası pratik.

Pratik demişken bir teknikten daha bahsedeyim: konuşması düzgün olan kişileri taklit edin. Hocam özgün olmamız gerekiyordu ne oldu şimdi diyorsunuz :) Ama öyle bildiğiniz taklit değil. Bir haber spikeri gibi konuşmaya çalışın. Ama mümkün olduğunca kendiniz gibi yapın. Kendi sesinizle yapın. Spiker gibi yaparsanız konuşmanızda garip bir aksan oluşur. Bunlar biraz teknik konular ama aşılmayacak şeyler değil. 

Sesli Okuma, Kelimeleri doğru şekilde telaffuz etmeyi, vurgu ve tonlamaları öğrenmeyi sağlar, Konuşma becerilerini genel olarak geliştirir, Diksiyon Metinleri Okuma, Konuşma biçimini geliştirir, Doğru telaffuz gibi diksiyon öğelerini geliştirir, Kendinizi İzleme, Kendi konuşma tarzınızı ve hatalarınızı fark etmenizi sağlar, Öz-farkındalık ve öz-eleştirinin gelişmesine yardımcı olur, Tekerlemeler, Zorlanmadan telaffuz becerisi kazandırır, Dilin esnekliğini artırır ve hızlı konuşabilme yeteneğini geliştirir, Özgün Olma, Herkesin ses tonu ve konuşma şekli farklı olmalıdır, Kişiye özgü bir konuşma tarzı geliştirir, Duygu Katma, Kendi ifade biçimlerinizi anlamınızı vurgulamak için kullanın, Duygusal ifadenin artması iletişimi geliştirir, Eğitimler, Diksiyonun tekniklerini ayrıntılı bir şekilde öğretir, Diksiyon yeteneğinin hızlı ve etkili gelişimini sağlar, Pratik Yapma, Öğrendiğiniz tüm teknikleri ve metotları uygulayarak denemek, Geliştirilen becerilerin pekiştirilmesini sağlar, Özgün Olma ve Kendi Sesinizi Kullanma, Kendi sesinizi ve konuşma tarzınıza bağlı kalarak diksiyonunuzu geliştirmeye çalışın, Olası garip aksanların oluşmasını engeller, Konuşma Biçimini Çalışmak, Belli bir konuşma biçimine çalışmak ve konuşma kalıplarını öğrenmek, Profesyonel, resmi ve günlük konuşma becerilerini geliştirir
diksiyon
Genç bir kadın ışıl ışıl gülümsüyor ve doğrudan kameraya bakıyor. Kısmen kulaklarının arkasında toplanmış uzun, koyu kahverengi saçları var. Gözleri hayat dolu ve dudakları yumuşak, içten bir gülümseme şeklinde kıvrılmış. Beyaz bir tişört, açık mavi kot pantolon ve siyah ayakkabılar giyiyor. Yüz ifadesi neşeli ve duruşu rahat. Güven ve neşe saçıyor, bu da onu güzel ve canlandırıcı bir manzara haline getiriyor. Parlak, güneşli bir ortamda duruyor ve sıcak ışıltısı güneş ışınlarıyla vurgulanıyor.
Sibel Curciali
Blog Yazarı

Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro – Oyunculuk Bölümünden 2013 yılında birincilikle mezun oldu. 2010 yılından beri tiyatro sahnesinde yer alıyor. Eğitmenlik ve oyunculuk deneyiminin yanı sıra çocuk gelişimi eğitimi aldı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.