AnasayfaBlogEtkili Konuşma Sanatı
Etkili İletişim

Etkili Konuşma Sanatı

09 Ocak 2020
Görüntünün ortasında genç bir kadın görülüyor, kulağına bir telefon tutuyor ve onunla konuşuyor. Dizüstü bilgisayarın önünde bir masada oturuyor ve dizüstü bilgisayarın sağında beyaz bir kupa var. Masanın üzerinde üzerinde yazılar olan bir kağıt parçası, bir telefon ve saksıda küçük bir bitki var. Arka planda bulanık bir mum, beyaz gölgeli bir lamba ve kahverengi bir zemin üzerinde beyaz bir elma logosu var. Kadın beyaz bir gömlek giymiş ve saçlarını topuz yapmış. Telefonda yaptığı konuşmaya konsantre olmuş gibi görünüyor.
Etkili Konuşma TeknikleriAçıklamaÖrnek
Bilgiye Dayalı KonuşmaBilmediğiniz konular hakkında konuşmayın. Belli bir bilginiz veya fikriniz olan konularda konuşun.Bir fizik profesörüne quarkların özelliklerini, bir ziraat mühendisine kahve bitkisinin üretim tekniklerini anlatmak.
Zihinsel DüzenlemeBir konu hakkında fikrinizi söylemeden önce bu fikri zihninizde düzenleyin.Tarih konusunda konuşmadan önce kronolojik bir çerçeve belirlemek.
Poitif İmajKarşınızdaki insanlara olumlu tarafınızı gösterin. Coşkulu, bilgili, karizmatik, sempatik bir konuşmacı olun.İş görüşmesinde enerjinizi ve işe olan tutkunuzu gösterirken.
RahatlıkKonuşmanız sırasında rahat görünün.El-kol hareketlerinizi doğal ve kontrollü kullanarak konuşma esnasında rahatlığı göstermek.
Mimik ve Beden DiliCümleleriniz, mimikleriniz ve beden dili hareketleriniz uyum içerisinde olsun.Kalp krizi riskinden bahsederken ciddi bir anlatım ve ifade kullanmak.
Göz KontağıKonuşurken dinleyenlerle sürekli göz temasında olun.Topluluk önünde konuşurken herkesi dahil etmek adına, göz kontağı kurmak.
Soru Yönelterek Dahil EtmeBir konu hakkında konuşurken ara ara soru cümleleri ile sizi dinleyenleri konuşmanıza dahil edin.Galaksiler hakkında bir sunum yaptığınızı düşünün ve 'Peki, sizce Andromeda galaksisi neye benziyor?' diye sorun.
MizahDüzeyli mizah anlayışınızı ön plana çıkarın.Bir konuşmanın ortasında, konuyla alakalı hafif bir şaka yapmak.
Ses Tonunu AyarlamaKurduğunuz cümleleri ses tonunuz ile oynayarak daha etkili hale getirin.Bir hikaye anlatırken farklı karakterler için değişen ses tonları kullanmak.
Anlamlı ve Özlü KonuşmaAnlamsız ve uzun cümleler kurmayın. Cümlelerinizin mantıklı olmasına dikkat edin.Fikirlerinizi belirgin ve öz olarak ifade etmek. Mesela 'Dijital teknoloji hızla gelişiyor ve bu, iş dünyasında önemli değişiklikler yapıyor.'

Her insan günlük yaşantısında diğer insanlar ile iletişime geçer. Bu iletişim çoğunlukla konuşma yolu ile gerçekleşir. İnsanlar için bu doğal yaşantının getirdiği bir gerekliliktir ve pek de üzerinde düşünülecek bir konu olarak görülmez. Karşımızdaki insanların söylediklerimizi anlıyor olması, bizim de onları anlamamız yeterlidir. Fakat bazen anlatmak istediklerimizi önemsemeye başlarız.

Belli bir konuda karşımızdakine mesaj vermek ya da dinlenebilir olmak isteriz. Bu tarz konuşmalarda karşımızdakini etkilemek başlıca amacımız haline gelir. Anlaşılamamak bizi sıkıntıya sokabilir. Peki gerçekten karşı taraf mı bizi anlamıyor yoksa biz mi kendimizi ifade edemiyoruz? Etkili konuşma sanatı bizimle aynı ortamda olan insanlara kendimizi kolayca ifade etmenin en önemli yoludur.

Geçmişte yaşadığınız ve aklınızda kalmış anıları düşündüğünüzde, o anılarda sizi konuşmaları ile etkilemiş birilerinin olduğunu farkedebilirsiniz. Seneler sonra bile okuduğunuz bir kitaptaki veya izlediğiniz bir filmdeki bir cümle belleğinizde yer etmeye devam eder. İşte tüm bunlar etkili konuşma sanatının bir sonucudur. Kafanızda geçen düşünceleri tam da düşündüğünüz şekliyle insanlara iletmek etkili konuşma ile mümkün hale gelir. Kesik cümleler, yanlış kullanılan kelimeler ve düşük bir ses tonu ile karşınızdaki kişinin gözünde silik bir izlenim bırakırsınız. Konuşmalarınız ne kadar sürükleyici olursa, karşınızdaki insan o derece sizi heyecanla dinleyecektir. Televizyonda, radyoda veya bir topluluk önünde konuşanlardan sadece etkili konuşanlar akılda kalanlardır.

Etkili Konuşma Teknikleri

Etkili konuşma sanatı bazı insanların aklında karmaşık bir terim olarak yer etse de, aslında akıcı, güven verici ve basit bir konuşmayı ifade eder. Bunun için de dikkat etmeniz gereken bazı temel unsurlar vardır.



  • Bilmediğiniz konular hakkında konuşmayın. Gerçekten belli bir bilginiz veya fikriniz olan konularda konuşun.

  • Bir konu hakkında fikrinizi söylemeden önce bu fikri zihninizde düzenleyin.

  • Karşınızdaki insanlara olumlu tarafınızı gösterin. Coşkulu, bilgili, karizmatik, sempatik bir konuşmacı her türlü ortamda, ne anlattığına bakılmaksızın ilgi odağı olacaktır.

  • Konuşmanız sırasında rahat görünün.

  • Konuşmanız sırasında mimiklerinizi kullanın. Cümleleriniz ile beden dili hareketleriniz uyum içerisinde olsun.

  • Karşınızda sizi dinleyen insanlar yalnız konuştuklarınıza değil size de odaklanırlar. Kendinizi göstermek için kişisel tecrübelerinizden yararlanın. Hayatınızda aştığınız engelleri insanları sıkmayacak şekilde anlatmak heyecan yaratacaktır.

  • Konuşurken sizi dinleyenlerle sürekli göz temasında olun.

  • Bir konu hakkında konuşurken ara ara soru cümleleri ile sizi dinleyenleri konuşmanıza dahil edin.

  • Küçük şakalar veya fıkralar ile düzeyli mizah anlayışınızı ön plana çıkarın.

  • Kurduğunuz cümleleri ses tonunuz ile oynayarak daha etkili hale getirin.

  • Konuşmalarınıza örnekler ekleyin.

  • Cümlelerinizde kullandığınız kelimelerin anlaşılır olduğuna dikkat edin.

  • Uzun cümleler kurmayın.

  • Konuşmanızın ana fikrinden sapmayın.

  • Anlamsız cümleler kurmayın. Cümlelerinizin mantıklı olmasına dikkat edin.

  • Düşüncelerinizi diğer insanlardan yaptığınız alıntılar ile destekleyin. Fakat alıntı yaptığınız insanların güvenilir ve belli konularda otorite sahibi olduğundan emin olun.

Etkili Konuşma Örnekleri

Konuşma ihtiyacı günlük yaşantınızda farklı şekillerde karşınıza çıkabilir. Tek bir kişi ile karşılıklı konuşmak durumunda kalabilirsiniz. Birkaç kişinin olduğu küçük bir topluluk içerisinde veya büyük bir topluluk önünde de etkili konuşma yapmanız gerekebilir. Tüm bu durumlar farklı şartlar doğrultusunda oluşabilir ve her zaman planlı olarak ortaya çıkmaz. Bu nedenle akıcı ve doğaçlama yeteneği plansız konuşmalarda ön plana çıkacaktır.

Doğaçlama planlanmamış konuşmalarınızda kendinizi ifade etmeniz için gereken en önemli yetenektir. Size yöneltilen sorulara cevap verirken veya belli bir konuda fikir alış verişinde bulunurken kesintisiz ve akıcı bir konuşma ortamdaki insanların etkilenmesini sağlayacaktır.

Bu yeteneğinizi geliştirmek için bazı egzersizler size yardımcı olacaktır. Örneğin, herhangi bir kelime aklınıza getirerek bu kelimenin içerisinde geçtiği cümleler kurabilir veya bir konu hakkında kendi kendinize birkaç dakikalık konuşmalar yapabilirsiniz. Bu sayede etkili konuşma yeteneğinizi yani konuşma zekasını geliştirmeye başlayacaksınız.

Konuşma zekasını geliştirmek için bir diğer yol ise eş anlamlı ve zıt anlamlı kelimeleri sık sık kullanmaktır. Konuşmalarınızda aynı anlama gelen farklı kelimeler kullanarak tekdüze konuşmalardan kurtulabilirsiniz. Her gün 5 kelime ile yapacağınız bu egzersiz ile yılda 3000’den fazla yeni kelimeyi hafızanıza kazıyabilirsiniz.

Ses tonu dengede olmayan bir konuşmacının etkili konuşma yapması beklenemez. Konuşmalarınız sırasında bulunduğunuz mekanın büyüklüğüne ve dinleyici sayısına göre ses tonunuzu ayarlamanız gerekir. Kelimelerinizin anlaşılabilir olması ve insanların sizi rahatlıkla duyabilmesi için küçük egzersizler ile ses tonunuzu ayarlamayı öğrenebilirsiniz.



Elinize bir metin alıp bunu bir kişi, birkaç kişi veya büyük bir topluluk dinleyecekmiş gibi ses tonunuzu ayarlayarak okuyun. Böylece hangi ortamda hangi ses tonunuzu kullanacağınızı öğrenebilirsiniz.

Akıcı bir etkili konuşma için kelimeler tek malzemenizdir. Kelime hazineniz konuşmalarınızın zenginliğini arttıracağı gibi karşınızdaki insanların sıkıcı olduğunuzu düşünmesini de engelleyecektir. Farklı konularda yazılmış kitap, dergi ve makale okumak en iyi yöntemdir. Okuduğunuz kelimeleri başka konular ile ilişkilendirmek gelecekteki konuşmalarınızın içeriklerini oluştururken size fayda sağlayacaktır.  

Kaygıların ve tereddütlerin etkili konuşmada büyük olumsuz etkileri vardır. Başaracağınıza inandığınız sürece başaracaksınızdır. Karşınızdakiler de sizin gibi insan. Konuşmanız sırasında bunu unutmayın. Kendinize güvenin.

Sadece konferans türü topluluk önündeki konuşmalarda değil sosyal yaşamınızda, arkadaş ortamlarınızda da etkili konuşma yeteneklerinizi kullanın. Ne kadar çok bunu yaparsanız o kadar kaygılarınızdan kurtulursunuz. Bu yeteneğinizi geliştirmenizin bir diğer yolu da konferans ve seminerlere katılarak konuşmacıları gözlemlemek ve onlara sorular sorarak özgüveninizi arttırmaktır.

İster kişisel diyaloglar olsun ister topluluk içindeki konuşmalar, her konuşmada karşınızdaki insanlarda nasıl bir etki bıraktığınızı gözlemleyin. Bu gözlemlerin sonucunda kendinizi eleştirin. Olumlu ve olumsuz yönlerinizi ortaya çıkardığınız sürece etkili konuşma konusunda kendinizi geliştirmeniz daha mümkün olacaktır.

Diksiyon İle Etkili Konuşma Arasındaki Fark

Etkili konuşma denildiğinde çoğu insan bu terimin diksiyonu düzgün anlamında kullanıldığını düşünür. Oysa ki etkili konuşma bunun çok ötesindedir. Diksiyon bir konuşma sırasında kelimelerin açık ve doğru telaffuzu anlamına gelir. Etkili konuşma ise fikirlerinizi konuşarak veya yazarak güçlü, inandırıcı ve etkileyici bir şekilde karşınızdakine iletme sanatıdır.

Topluluğa yaptığınız bir konuşma sırasında kullandığınız ses tonu, mimikler, cümlelerinizin uygun yerlerindeki vurgular, kelimelere yüklediğiniz anlam etkili konuşma sanatının temel bileşenlerini oluşturur. Burada amaç konuşmanın karşı tarafta bırakacağı etkiyi maksimum noktaya taşımaktır.

Etkili Konuşma Sanatını Eğitimler ile Öğrenin

İletişim dünyasında her birey kendisini doğru ifade etmek için etkili konuşma sanatı konusunda bilgi sahibi olmalıdır. Bazı insanlar bu konuda doğuştan yetenekli olabilir, ama bu sizin öğrenemeyeceğiniz anlamına gelmez. Enstitü tarafından sunulan ücretsiz doğru ve etkili konuşmanın temelleri uzaktan eğitimi size bu konuda yardımcı olabilir. Bu online eğitim ile Diksiyon nedir? Konuşurken ne tür engeller ile karşılaşırız? gibi sorulara cevap bulurken doğru nefes alma teknikleri, harf, kelime ve cümle yapıları, vurgu ve tonlama, jest ve mimikler, etkili konuşma teknikleri, yanlış bilinen bazı kelimelerin doğru söylenişi ve yazılışı gibi pek çok konuda bilgi sahibi olabileceksiniz.

Bu eğitiminizi ücretsiz online diksiyon eğitimi ile destekleyerek sesli harflerin özellikleri, temel diksiyon kuralları, cümle vurgusu gibi konular ile etkili konuşmanın inceliklerine hakim olabilirsiniz. Uzman eğitmenler, canlı dersler, videolar ve ders dokümanları ile desteklenen eğitimlerin sonunda kariyerinizin her alanında sizi bir adım öne çıkarabilecek bir sertifika sahibi de olacaksınız.

Bilgiye Dayalı Konuşma, Bilmediğiniz konular hakkında konuşmayın Belli bir bilginiz veya fikriniz olan konularda konuşun, Bir fizik profesörüne quarkların özelliklerini, bir ziraat mühendisine kahve bitkisinin üretim tekniklerini anlatmak, Zihinsel Düzenleme, Bir konu hakkında fikrinizi söylemeden önce bu fikri zihninizde düzenleyin, Tarih konusunda konuşmadan önce kronolojik bir çerçeve belirlemek, Poitif İmaj, Karşınızdaki insanlara olumlu tarafınızı gösterin Coşkulu, bilgili, karizmatik, sempatik bir konuşmacı olun, İş görüşmesinde enerjinizi ve işe olan tutkunuzu gösterirken, Rahatlık, Konuşmanız sırasında rahat görünün, El-kol hareketlerinizi doğal ve kontrollü kullanarak konuşma esnasında rahatlığı göstermek, Mimik ve Beden Dili, Cümleleriniz, mimikleriniz ve beden dili hareketleriniz uyum içerisinde olsun, Kalp krizi riskinden bahsederken ciddi bir anlatım ve ifade kullanmak, Göz Kontağı, Konuşurken dinleyenlerle sürekli göz temasında olun, Topluluk önünde konuşurken herkesi dahil etmek adına, göz kontağı kurmak, Soru Yönelterek Dahil Etme, Bir konu hakkında konuşurken ara ara soru cümleleri ile sizi dinleyenleri konuşmanıza dahil edin, Galaksiler hakkında bir sunum yaptığınızı düşünün ve 'Peki, sizce Andromeda galaksisi neye benziyor?' diye sorun, Mizah, Düzeyli mizah anlayışınızı ön plana çıkarın, Bir konuşmanın ortasında, konuyla alakalı hafif bir şaka yapmak, Ses Tonunu Ayarlama, Kurduğunuz cümleleri ses tonunuz ile oynayarak daha etkili hale getirin, Bir hikaye anlatırken farklı karakterler için değişen ses tonları kullanmak, Anlamlı ve Özlü Konuşma, Anlamsız ve uzun cümleler kurmayın Cümlelerinizin mantıklı olmasına dikkat edin, Fikirlerinizi belirgin ve öz olarak ifade etmek Mesela 'Dijital teknoloji hızla gelişiyor ve bu, iş dünyasında önemli değişiklikler yapıyor'
etkili konuşma etkili konuşma sanatı etkili konuşma teknikleri etkili konuşma örnekleri akıcı konuşma diksiyon doğru ve etkili konuşmanın temelleri eğitimi diksiyon eğitimi
Uzun, koyu kahverengi saçları sırtının ortasına kadar uzanan genç bir kadın. Saçları hafif dalgalı ve ortadan ayrılmış. Memnun bir ifadesi var ve beyaz yakalı açık mavi bir bluz giyiyor. Kollarını göğsünün önünde kavuşturmuş, parlak, sarı bir duvarın önünde duruyor. Odanın ışığı yumuşak ve yüz hatlarını vurgulayarak ona neredeyse ruhani bir görünüm veriyor. Gözleri koyu kahverengi ve dudakları hafifçe ayrılmış, gülümsüyor.
İrem Elitez
Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntü bir sahnenin önündeki podyumda duran bir kadını gösteriyor. Kadın uzun kollu açık renkli bir bluz ve koyu renk bir pantolon giyiyor. Saçları arkaya doğru toplanmış ve bir gözlük takıyor. Sağ elinde bir mikrofon tutuyor ve konuşmaya başlamak üzereymiş gibi görünüyor. Podyum ahşaptan yapılmış ve açık renkli bir kaplamaya sahip. Sahnenin koyu renkli bir zemini var ve kürsünün arkasında bir sıra halinde dizilmiş birkaç sandalye var. Bir spot ışığı kadının üzerinde parlıyor, onu ve kürsüyü aydınlatıyor. Mikrofon gümüş rengindedir ve spot ışığını yansıtmaktadır.
Etkili İletişim

Etkili Konuşma Örnekleri

04 Eylül 2021
Siyah ve gümüş desenli beyaz kulaklıklar takan genç ve güzel bir kadın. Üzerinde beyaz bir gömlek var ve kahverengi saçları sırtından aşağı dökülüyor. Gözleri kapalı, rahat ve memnun görünüyor, dudaklarında hafif bir gülümseme var. Arkasında beyaz bir duvar, solunda ise odağı bulanıklaştırılmış bir klavye var. Sağında, sesi yakalayan siyah bir mikrofonun yakın çekimi var. Ayrıca köşede, bir bulanıklık tabakasıyla gizlenmiş küçük beyaz ve kahverengi bir nesne var. Kadının etrafı sakin ve huzurlu bir atmosferle çevrilidir.
Kişisel Gelişim

Temel Diksiyon Kuralları Nelerdir?

28 Ocak 2020
Bir adam iki dizüstü bilgisayar, siyah bir cep telefonu ve bir kalemin önünde bir masada oturuyor. Beyaz bir gömlek giymiş ve ellerini kucağında kavuşturmuş. Kendisine en yakın olan dizüstü bilgisayarın ekranında bir web sayfası açık. En uzağındaki dizüstü bilgisayarın üzerinde bir tablet vardır. Arka planda, elinde bir yığın kitap tutan bir kişinin bulanık bir görüntüsü var. Adamın oturduğu masa beyazdır ve dizüstü bilgisayarlar ile telefonu birbirine bağlayan çok sayıda kablo vardır.
Sunum Teknikleri

Sunum Teknikleri Neler İçerir?

21 Kasım 2019