2050 Yılının Meslekleri
Meslek İsmi | Meslek Tanımı | Future Importance |
---|---|---|
Uzay Pilotu | Ticari uzay araştırmalarının yaygınlaşmasının bir sonucu olarak dünya sınırlarının ötesine yönlendirebilecek pilotlar olacak. | Geleceğin en yüksek maaşlı işlerinden biri olması bekleniyor. |
Veri Bilimcisi | Veri analizi yapabilen ve verinin yararına nasıl kullanılabileceğini bulma konusunda yetenekli. | Teknoloji ve sosyal medyanın günlük hayatımızda artan kullanımıyla veri bilimi gelecek vadeden bir meslek olarak görülüyor. |
Kaynak Bulma Yöneticisi | En iyi tedarikçileri bulma, tedarik maliyetlerini analiz etme ve harcamaları azaltma yeteneği olan profesyoneller. | Gelecekte tüm kaynakların etik standartlara uyumluluğunu garantilemek gereken bir meslek olacak. |
Yapay Zeka Uzmanı ve Robotik | Araştırma, yazılım mühendisliği, algoritma programlama ve yapay zeka üzerine danışmanlık. | Endüstriyel alanda radikal değişiklikler yapacak bir alan olma potansiyeline sahip. |
Soyu Tükenmiş Türler Alanında Çalışmak | DNA üzerinde yapılan çalışmalar sayesinde tükenmekte olan organizmaları canlandırma yeteneği olan profesyoneller. | İklim değişikliğinin etkileriyle birlikte türlerin korunması ve kurtarılması daha da önemli hale gelecek. |
UX Tasarımcısı | Dijital deneyimi geliştirmek için müşteri ihtiyaçlarını analiz etme yeteneği olan profesyoneller. | Müşteri memnuniyetinin artan bir odak haline geldiği bir dünyada, UX tasarımcısı olma talebi de artacak. |
3D Üretim Mühendisi | Yeni bir üretim yöntemi olan 3D üretimi yönetebilecek mühendisler. | Sağlık, otomotiv ve tekstil gibi çeşitli alanlarda 3D üretim teknolojisi kullanımı gelecekte artacak. |
hayatta verilen en kritik kararlardan biri meslek seçimi. tercih döneminde aklımızda hep ‘acaba geleceği var mı, iş imkanı nasıl’ soruları canlanır. geleceğin meslekleri işte bu noktada hayatlarımıza girer. günümüzden üç veya beş yıl sonrasını düşündük diyelim. peki ya 30 yıl sonrasını düşünsek ne olurdu? öyleyse uzun vadede geleceğimize gidiyoruz şimdi.
Geleceğin Meslekleri Ne Demek?
Her zaman ileride günümüz mesleklerinin çoğunun yok olacağı söylenir. Oxford Üniversitesi bunun gelecek 25 yıl içinde gerçekleşeceğini, mesleklerin yaklaşık yarısının kaybolacağını belirtiyor. Bu değişimin kaynağı ne?
Otomasyon, dijital teknoloji ve yapay zeka. İş ortamını büyük bir şekilde değiştiren ve daha önce hiç var olmayan yeni işlerin yaratılmasını sağlayacak olan üç alan. Yaratılacak yeni işler birçok mesleğin de kaybına yol açacak tabi. Yeni meslekler ise yeni beceriler manasına geliyor. Rekabetin sıkı olacağı iş dünyasında geleceğin mesleklerine uygun beceriler edinmek de önem taşıyor.
Tıpkı 1950’lerde şu anki teknolojiyi tahmin edemediğimiz gibi şimdi de 2050’dekini öngörmekte zorlanıyoruz. Fakat artık teknolojinin ulaştığı boyut sayesinde daha isabetli tahminlerde bulunabiliyor ve kendimizi buna hazırlayabiliyoruz. Teknolojinin hızlı gelişimiyle gelecekte bizlerin nelerle karşılaşacağını az buçuk tahmin ediyor ve bizi hangi mesleklerin beklediğini öngörebiliyoruz. O halde başlayalım!
2050 Yılının Meslekleri Nelerdir?
Zamanda yolculuğumuza başlayalım, sıkı tutunun 2050’ye gidiyoruz!
Uzay Pilotu
Geleceğin en yüksek maaşlı işlerinden biri olacağı iddia edilen uzay pilotluğu bir o kadar da eğlenceli gelmiyor mu kulağa? "Ne iş yapıyorsun?", "pilotum", "en uzak nereye kadar uçtun" ve cevabınız "uzaya". Olaya biraz mizah sokmuş olabiliriz ama kendimizi tutamadık. Uzay pilotluğunun hayatımızda rutin bir meslek olmasını sabırsızlıkla bekliyoruz. Ticari uzay araştırmalarının yaygınlaşmasıyla, uzay aracını Dünya sınırlarının ötesine yönlendirmek için daha fazla pilota ihtiyaç duyulacak. Bu da uzay pilotluğunu 2050’nin mesleklerinden biri yapıyor.
Veri Bilimcisi
Veri, data gibi sosyal medya ve alışveriş siteleri ile hayatımıza giren kavramları ele alıyoruz. Günümüzde de verilerin şirketler için büyük önem arz ettiğini göz önünde bulundurursak gelecekte de bir data yığınının bizi beklediğini söyleyebiliriz. Öyleyse veri bilimi gelecek vadeden bir meslek olarak listemizde yerini alıyor. Verileri sınıflandırarak bağlı bulunduğu şirketin yararına nasıl kullanılabileceğini öngörmek, verilerin analizini yapmak ve türlüsü veri bilimcisinin iş tanımına girmekte.
Kaynak Bulma Yöneticisi
Kaynak bulma yöneticileri, bir kuruluşun en iyi tedarikçileri bulma, tedarik maliyetlerini analiz etme ve hesaplama, harcamaları azaltma gibi uçtan uca kaynak bulma işlevlerini yürütmekten sorumludur. Kaynaklı ürünlerin etik olarak üretilmesini sağlamanın yanı sıra, geleceğin etik kaynak bulma yöneticisi işleri için başvuranların, tüm satın alma kaynaklarının etik standartlara uymasını sağlamaları gerekir.
Yapay Zeka Uzmanlığı ve Robotik
Endüstriyi köklü değişikliğe uğratacak iki alan. ‘İnsanların yerini robotlar alacak’ cümlesi kimi filmlere konu olmuş ve bazen bizlere ürkütücü gelmiştir. Bir de şu noktadan bakalım. Günümüzde insan gücüne ihtiyaç duyan ve ağır şartlarda çalışılması gereken işlerde robotlar çalışabilecek. Zamana ayak uydurabilip kendini donatan işçiler içinse iş imkanının devam edeceği öngörülüyor.
İnsan zekasını taklit eden ve günümüzde büyük ilgi uyandıran, gözlerin merakla çevrildiği alan yapay zeka. Yapay zeka uzmanlarının ise araştırma bilimi, yazılım mühendisliği, algoritma programlama ve yapay zeka danışmanlığı dahil olmak üzere doldurması gereken bir dizi rolü var. Anlamı büyük, alanı geniş ve gelecekte kendine çoktan yer buldu bile.
Soyu Tükenmiş Türler Alanında Çalışmak
Bilim insanları, her yıl 200 ila 2000 türün öldüğünü ve iklim değişikliğinin korkunç etkilerinin 2040 yılına kadar kayıpları ikiye katlaması beklendiğini tahmin ediyor. Fakat teknoloji işi bozacak gibi duruyor. Şanslıyız ki DNA üzerinde yapılan çalışmalar sayesinde tükenmekte olan organizmalar yeniden canlandırılabilecek ve habitatlarına kavuşturulabilecekler. Gelecekte böyle mucizevi olaylara şahit olmayı hayal etmiş miydiniz hiç? Teknolojinin bu hızlı ilerleyişi sayesinde hayalleriniz ileride gerçek olacak gibi duruyor.
UX Tasarımcısı
Kullanıcı deneyiminin kısaltması olan UX, ara yüzlerin giderek yaygınlaşmasıyla müşteri memnuniyetinin odak noktası haline gelecek. UX tasarımcısı, daha keyifli bir dijital deneyim oluşturmaya yardımcı olmak için insanların ruhunu incelemek ve bir tüketici olarak ihtiyaçlarını belirlemek amacıyla ürünlerin ve web sitelerinin eksiksiz görünümünden sorumlu olacak. Böylelikle grafik tasarım ve psikolojinin birleşimini baz alan mesleğimiz de gelecekte yerini alıyor.
3D Üretim Mühendisi
Yeni bir üretim yöntemiyle karşı karşıyayız: 3D üretim. Sağlık, tekstil ve yemek sektörlerinde farklılıklar bizleri bekliyor. Dünya nüfusu araştırmalara göre 2050 yılına kadar dokuz milyara ulaşacak. Hesaplara göre tarım sistemleri herkese yeterli yiyecek sağlayamayacak. Laboratuvarlarda yetiştirilen 3D üretimli yiyecekler muhtemelen günlük diyetin bir parçası haline gelecek. Sağlık alanında ise organ üretimleriyle organ bağışı sıralarını tarihe gömmek hedefleniyor.
Dijital Rehabilitasyon Danışmanı
Günümüzde adeta bir salgın gibi büyüyen sosyal medya bağımlılığının yıkıcı sonuçlarını düşünmüyoruz. Uzmanlar ilerideki on yıl içinde bu yıkıcı sonuçlarla yüzleşeceğimizi söylüyor. Geleceğin mesleklerinden biri olan dijital rehabilitasyon danışmanları, insanların aşırı dijital tüketimlerini iyileştirmelerine ve hayatlarını geri kazanmalarına yardımcı olmakla görevli. İnsanların gerçekten dijital dünya detoksuna ihtiyacı var, bunu şimdiden fark edebiliyoruz.
Blockchain Uzmanları
Bitcoin, dijital para hayatımıza giren bir diğer kavramlar. Birçok insanın telefonuna indirdiği uygulamalarda epey vaktini geçirmesi, yeşil-kırmızı çizelgeler ve dahası bu teknolojinin hayatımıza kattıkları arasında. Blockchain teknolojisi zincir yapıda bir veri tabanı sistemi. Evet bunun daha uzun ve karmaşık açıklamaları var fakat konuyu dağıtmayalım. İşte gelecek vadeden mesleğimiz bu teknolojiye hakim ve bu teknolojiyi geliştirecek donanımda insanlar arıyor.
Gelecekte En İyi Kariyer Alanları Nelerdir?
Önceki başlıklarımızda da belirttiğimiz gibi gelecek evet belirsiz fakat yine de birtakım tahminlerde bulunmamız mümkün. Gelecekte hangi sektörün büyümeye gideceğine dair tahminlerde bulunabiliyoruz. Peki hangi sektörler 2050’de en çok kariyer fırsatı sunacak?
Ulaşım
Tıp
Teknoloji
Ticaret
Satış
Tahmin edilen bu sektörlerde bir kariyer planı yapmak geleceğe iyi bir yatırım gibi duruyor. Yazılım geliştiriciliği, iş analistliği, pazarlama, bilgi güvenliği bu kariyer alanlarına örnek verilecek ve iyi bir ücret vadeden meslekler arasında.
Zamanda yolculuğumuzu tamamladığımıza göre siz nasıl hissediyorsunuz? Acaba tahminlerin yüzde kaçı gerçekleşecek ve 2050 yılında bizleri neler bekleyecek, göreceğiz.
Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği 4. sınıf öğrencisidir. Okumak, yazmak, araştırmak dışında müzikle ilgilenmeyi seviyor. Fakülte sosyal kulüplerinden birinin de kurucuları arasında.