Kişisel Gelişim Uzmanı Nedir? Ne İş Yapar?
Konu | Açıklama | Bilgi |
---|---|---|
Kişisel Gelişim Uzmanı Nedir? | Kişisel gelişim uzmanı kişinin kendi hedeflerine ulaşması ve kişisel gelişimini tamamlaması konusunda yardımcı olan bir uzmandır. | Kişisel gelişim uzmanı, koçluk ile benzer özelliklere sahiptir ancak tüm koçlar kişisel gelişim uzmanı anlamına gelmez. |
Kişisel Gelişim Uzmanının Görevleri | Kişisel gelişim uzmanı, danışanlara motivasyon sağlar, hedef belirlemelerinde yardımcı olur ve özgüvenlerini arttırıcı çalışmalar yapar. | Kişisel gelişim uzmanı, danışanın bakış açısını değiştirerek olumlu düşünmeye odaklanmasını sağlar. |
Kişisel Gelişim Uzmanı Olma Yolu | Kişisel gelişim uzmanı olmak için genellikle üniversitede psikoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik gibi bölümlerden mezun olunmalıdır. | Ayrıca kişisel gelişim eğitimleri ve sertifika programları da bu alanda kariyer yapmak isteyenler için geliştirici olabilir. |
Kişisel Gelişim Uzmanının Gereken Nitelikler | Kişisel gelişim uzmanı, koçluk becerileri, etkin iletişim teknikleri, görgü kuralları, zama ve stres yönetimi konularında bilgi sahibi olmalıdır. | Ayrıca analitik düşünce ve yazılı iletişim becerileri gelişmiş olmalıdır. |
Kişisel Gelişim Uzmanının Yaptığı Çalışmalar | Kişisel gelişim uzmanı, sağlık, ilişki, kariyer ve kişisel finans alanında danışanların gelişimini sağlamak üzerine çalışmalar yürütür. | Bu süreç, danışanın kendisini daha iyi tanımasına ve hedeflerini belirlemesine yardımcı olur. |
Kişisel Gelişim Nedir? | Kişisel gelişim, kişinin kapasitesini, eğitim düzeyini ve motivasyonunu artırmak amacıyla yürütülen bir süreçtir. | Bu süreç, kişinin kendini daha bilinçli hale getirmesine ve hedeflerini belirlemesine yardımcı olur. |
Kişisel gelişim uzmanı; bir yaşam koçu ya da herhangi bir koçluğun pek çok yönden benzer özelliklerine sahiptir. Ancak bir kişisel gelişim uzmanı ne yaşam koçu olarak anılır ne de her yaşam koçu bir kişisel gelişim uzmanı anlamına gelir. Kişisel Gelişim Uzmanı, nerede olmayı planladığınız ve o planladığınız yere nasıl gidebileceğinizi anlamanıza yardımcı olan kişidir.
Tüm bunlar için koçluğun verdiği tekniklerden faydalanabilir. Bu sayede tam olarak hedeflerinizin ne olduğuna karar vermenize ve hedef belirleme stratejisi geliştirmek için yol bulmuş olursunuz.
Kişisel gelişim uzmanı; kariyer, ilişki, beslenme gibi pek çok konuda destek alabileceğiniz donanım ve bilgiye sahip olur. Bir profesyonelden destek alarak, hedeflerinize daha hızlı ulaşabilirsiniz. Sizler için kişisel gelişim uzmanı nedir? Kişisel gelişim uzmanı olmak için şartlar nelerdir? Kişisel gelişim uzmanı ne kadar maaş kazanır? Araştırdık.
Kişisel Gelişim Uzmanı Nedir?
Tüm dünyada popüler hale gelen kişisel gelişim, profesyonel bir meslek dalı olarak her geçen gün daha fazla tercih edilir olmaya başladı. Deneyimlerini danışmanlık ve koçluk ile bir araya getirerek, diğer bireylere yardım etmek amacıyla herkes kişisel gelişim uzmanlığına yönelmeyi tercih edebiliyor.
Kişisel gelişim; kişilerin kapasitelerini, eğitim düzeylerini ve bireysel motivasyonlarını arttırmak amacıyla yürütülen çalışmaların tamamını kapsayan bir kavramı ifade eder. Kişisel gelişim uzmanları ise yaşanabilecek tüm bu süreçlerde kişilerin kendileri için belirlediği amaç ve hedeflere, sahip oldukları potansiyele ulaşma çalışmalarına yardım eden kişilerdir.
Üniversitelerde bu alanda eğitim almaya karar verenler için eğitim fakültelerinde bulunan psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümü veya pek çok üniversitede yer alan psikoloji bölümü tercih edilebilmektedir. Bu bölümlerin haricinde gerekli eğitimi ve sertifika veren kurumlardan eğitim alarak ta bu alanda mesleki çalışmalar yürütebilirsiniz. Kişisel gelişim eğitimleri online eğitim olarak ta verilebilmektedir.
Bu eğitimlerden yararlanmak zaman sıkıntısı yaşayanların için iyi bir çözüm yolu olacaktır. Kişisel gelişim uzmanı olmak alınan eğitimlerin yanı sıra bazı niteliklere de sahip olmayı gerektirir. Bu nitelikler aşağıdaki gibidir.
Temel koçluk becerilerine sahip olmalı ve kendini iyi tanımalıdır.
Etkin iletişim teknikleri hakkında bilgi sahibi olmalı ve beden dilini iyi kullanmalıdır.
Protokol ve görgü kuralları hakkında gerekli bilgilere sahip olmalıdır.
Kişisel imaj yönetimi hakkında bilgi sahibi olmalıdır.
Zaman yönetimi konusunda gerekli çalışmaları yaptırabiliyor olmalıdır.
Stres yönetimi ile ilgili teknik bilgileri edinmiş olmalıdır.
Yenilikleri yakından takip etmeli problem çözme konusunda başarı göstermelidir.
Analitik düşünce becerisi gelişmiş olmalıdır.
Sözlü ve yazılı iletişim becerileri iyi derecede olmalıdır.
İlgili eğitim: Stres Yönetimi
İlgili eğitim: Zaman Yönetimi Kursu
Kişisel Gelişim Uzmanı Ne İş Yapar?
Kişisel gelişim 1890 yıllarından Yeni Düşünce Hareketi’ne kadar uzanan uzun bir geçmişe dayanır. Ayrıca 1897’de kişisel gelişim alanında efsane kabul edilen Orison Swett Marden’ın “Başarı” dergisinin lansmanına da dayanmaktadır. O zamandan bu yana bu alanda ün kazanmış düşünce liderleri ortaya çıktı.
Kişisel gelişim çalışmaları; sağlık, ilişki, kariyer ve kişisel finans alanında gelişim gösterilmesini sağlayabilir. Kendinizi daha bilinçli hale getirdiğinizi görebilecek ve potansiyelinizi fark ederek bunu başarmak için hedefler belirleyebileceksiniz. Diğer insanların yaşamlarına dokunup, yaşamlarını iyileştirmelerine yardımcı olmayı istiyorsanız, kişisel gelişim uzmanı olmak için hedefler belirleyebilirsiniz.
Kişisel gelişim tamamen kişinin kendini tanımasıyla başlayan süreçtir. Oluşmaya başlayan bilinçli değişimle beraber, bireyin gelişimini pratiğe dönüştürmesi de hedeflenmektedir. Tüm bu gelişim sürecine yardımcı olacak ve kişiye yönlendirici davranacak kişisel gelişim uzmanlarının başlıca görev ve sorumlulukları ise şu şekilde sıralanabilmektedir.
Danışanların hedeflerini tam olarak belirlemesine yardımcı olur.
Danışanlara motivasyonlarını yükseltici yöntemler sunar.
Danışanların bakış açılarını değiştirmeleri ve olumlu olana odaklanmalarını sağlamaya çalışır.
Danışanların özgüvenlerini arttırması için düzenli çalışmalar yapar.
Kişisel Gelişim Uzmanı Nasıl Olunur?
Kişisel gelişim alanında uzmanlaşmak ve bu alanda kariyer planı oluşturmak isteyen kişiler, üniversitelerin eğitim fakültelerinde yer alan "Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik" ya da "Psikoloji" bölümlerinden birinden 4 yıllık lisans eğitimlerini başarıyla tamamlamış olmaları yeterlidir.
Bunun yanında insan davranışını odak noktasına almış bu bölümlerden başka alınan eğitimleri pekiştirmek ve geliştirmek için gerekli sertifika ve kişisel gelişim eğitim programları da bulunmaktadır. Bu tür kurumlardan eğitim desteği alarak ta bu alanda kendinizi geliştirme fırsatı elde edebilirsiniz.
Kişisel gelişim alanında uzmanlaşmak isteyen kişiler, dünyada tanınan uzmanların kitaplarını okuyarak ta mesleki gelişimine katkıda bulunabilir. Ayrıca internet aracılığı ile erişime açık olan kişisel gelişim seminerlerine de katılabilirsiniz.
Bunların yanında Koçluk Eğitimleri ve Farkındalık Seminerleri de bu alanda uzmanlaşmanız için yardımcı olacaktır. Hipnoz ve Eğitici Eğitmenliği Eğitimleri, Öğrenci Koçluğu eğitimi gibi sertifika programlarına da başvurma imkanına sahipsiniz.
tüm bunların yanında nlp teknikleri hakkında eğitim alıp, zihin ve beden uyumu, zihnin yeniden yapılanması gibi konularda da temel bilgilere sahip olabilirsiniz.
İlgili eğitim: Nlp Eğitimi
Böylece kendinizi bu alanlarda geliştirerek kişisel gelişiminize önemli ölçüde katkıda bulunmuş olursunuz. Kişisel gelişim göründüğünden daha uzun bir yolculuktur. Bu yolculuk süresince kişiler kendilerini sürekli geliştirmeye devam etmelidir.
İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.