YDS Tüyoları - Sınava Hazırlananlara Tavsiyeler
Konu | Detaylar | Daha Fazla Bilgi |
---|---|---|
Esra Aydın | İstanbul İşletme Enstitüsü’nde YDS Kursu eğitmeni, aynı zamanda özel bir kurumda da görev yapıyor. | Ortadoğu Teknik Üniversitesi (OTDÜ) İngilizce öğretmenliği bölümü mezunu ve yüksek lisansını aynı üniversitede İngiliz Dili öğretimi üzerine yapıyor. |
YDS | Yabancı dil tespit sınavı, ölçümlenen beceriler kelime bilgisi, gramer ve okuduğunu anlama. 80 soruluk bir sınav. | İngilizce odaklı olsa da, Arapça, Farsça, Rusça gibi birçok dil de kapsıyor. ÖSYM tarafından yapılan bir sınav. |
E-YDS | YDS'nin yapılmadığı her ay yapılan bir sınav, sadece büyük illerde veriliyor ve sonuçları aynı gün açıklanıyor. | Tek farkı sınavı bilgisayar üzerinde veriyor olması. Kontenjanlar hızla doluyor. E-YDS, YDS'ye göre biraz daha pahalı. |
YDS Sınav Dönemleri | Daha önce ilkbahar ve sonbahar olmak üzere yılda 2 kez gerçekleştirilirdi; şimdi ise 3 dönemde gerçekleştiriliyor. | E-YDS ise her ay yapılıyor. |
Sınav Sonuç Belgesi | Her iki sınavın sonuç belgelerinde bir değişiklik yok, geçerlilikleri aynı. | Sınav sonrası sınav sonuç belgeleri yayınlanır. |
Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı'na (YDS) hazırlanacaklar için İngilizce Öğretmeni Esra çalışma yöntemlerini anlattı. Hazırlık sürecini anlattı ve çalışmalar konusunda tüyolar verdi. Esra Aydın İstanbul İşletme Enstitüsü’nde YDS Kursu eğitmeni.
Esra Aydın Kimdir?
Ortadoğu Teknik Üniversitesi (OTDÜ) İngilizce öğretmenliği mezunuyum. Yine OTDÜ’DE yüksek lisansımı İngiliz Dili öğretimi üzerine yapıyorum. Ben yine İngilizce öğretmeni olarak özel bir kurumda görev yapıyorum, hem de enstitüde YDS eğitimi veriyorum. Üniversite döneminde de çalışmalar yaptım. Deneyimliyim, kendimin de içinde bulunduğu bir sistem.
YDS Nasıl Bir Sınav?
YDS, yabancı dil tespit sınavı. İngilizce odaklı düşünsek de Arapça, Farsça, Rusça gibi birçok dili kapsıyor. ÖSYM tarafından yapılan bir sınav. Sınava baktığınızda 80 soru var. YDS’de dinleme, yazma ve konuşma becerisini ölçülmüyor. Kelime bilgisi, gramer ve okuduğun anlama ölçülüyor bu sınavda.
E-YDS YDS’nin yapılmadığı her ay yapılıyor. Her ilde yapılmıyor. Ankara, İzmir, İstanbul gibi büyükşehirlerden birinde olmanız gerekiyor. Tek farkı sınavı bilgisayar üzerinden veriyor olmanız. Sonuçları aynı gün açıklanıyor.
YDS önceden ilkbahar ve sonbahar olmak üzere 2 dönem yapılıyordu. Şimdi 3 dönem yapılıyor. E-YDS’de her ay yapılıyor. Kontenjanlar açılınca birkaç saat içinde bitiyor. Sonuç belgesinde bir değişiklik yok, geçerliliği de aynı. E-YDS biraz daha pahalı.
Sınavı istediğiniz kadar alabiliyorsunuz. Sadece bir dönemde bir dilde girebiliyorsunuz.
Öneri: İngilizce Seviyenizi Öğrenin
YDS’ye Kimler Katılabiliyor?
KPSS lise, ön lisans, lisans öğrencileri katılabiliyor, üniversite 3,4’ğncğ sınıf öğrencileri katılabiliyor. Kamu personelleri katılabiliyor, yurt dışında okudunuz denkliğe ihtiyacınız var, katılabiliyorsunuz. İş yerinde dil geçerliliği olan bir belge istenildiyseniz katılabiliyorsunuz, dilinizi görmek istiyorsunuz yine katılabiliyorsunuz. Türkiye’de geçerliliği olan bir sınav. Yüksek lisans için, araştırma görevlisi olmak için YDS isteniyor. Akademik kariyer için YDS sonucunuz olması gerekiyor.
YDS İçin İngilizce Seviyesinin Ne Olması Gerekir?
YDS’ye girecekseniz seviyenizin B2 intermediate, orta seviyen olması gerekiyor, belirli kelime birikimi olması lazım, kendinizi ifade ediyor olmanız lazım. Yazı becerinizin de olması lazım. TOEFL gibi sınavlar da B2 istiyor. Daha alt seviyelerde iseniz hazırlanabilirsiniz. Sizin ne kadar emek verdiğinizle alakalı.
YDS’de Katılımcıları Hangi Soru Türleri Bekliyor?
5 tane kelime sorusu karşılıyor, isim, fiil, sıfat zarf soruluyor. 10 tane gramer sorusu var, dilbilgisini ölçen her şey. Sonrasında çölse test bölümü var. Paragraflarda boşluk doldurma gibi 10 soru böyle. 10 tane cümle tamamlama sorusu var. 6 tane çeviri sorusu var. 4 tane anlamca en yakın sorusu var. 20 tane okuma sorusu var, zorluluğu değişiyor. 5 tane diyalog sorusu var. 4 tane paragraf tamamlama sorusu var. Son olarak da anlamın akışında bozan cümleyi buluyorsunuz.
YDS Soruları Çözme Teknikleri Nelerdir?
Paragraf sorularında bütün kelimelerini bileceklerini beklemesin. Kelimeyi tahmin etme var, paragrafı anladığınızda o kelimenin anlamını çıkarabilsin. Kelimeler anlama direkt etki etmiyor olabilir, kelime olmadan da anlam tamamlanabilir. Kelimeyi tahmin etmek önemli. Okumalarda 2 tane teknik söyleyebilirim.
İlk paragrafların ana düşüncelerini anlıyor olmak, paragrafı okuduklarında bize ne hakkında bilgi veriyor? bu geneli anladıktan sonra hızlıca sorulara bakacağız, bizden ne isteniyor? Sorulara baktıktan sonra da paragrafta tarama yapıyorsunuz. Sorulan kısmı buluyorsunuz. Doğru cevaba yaklaşmış oluyorsunuz. En son da sağlamasını mutlaka yapıyorsunuz. Bütün sınavla ilgili tüyolar için eğitime gelebilirler.
Çıkmış Soruları Çözmek YDS’de Katkı Sağlar mı?
YDS’de 1 yıllık sürede hazırlandığınızı düşünürsek, sadece kelimeye odaklanayım, çıkmış soruları çözeyim desek yanlış olur, gramer, kelime, çeviri, anlam birlikte çalışılmalı. Kursta hepsini aynı zamanda yapmaya alışıyorum. YDS’nin temeli kelime bilgisi. Bütün mantık okuduğunu anlama. Gramer listelerini bulabilirler, kelimeleri de ilerletince soru çözümü çok önemli. Her gramer konusunda ellerinde ne kadar test varsa çözmeliler. Sonrasında denemeleri ilerletiyor olmamız lazım ki gidişatı görelim. Sadece bilgi işe yaramıyor, bilgiyi kullanabilmek önemli. Direkt çıkmış sorularla başlanmaz. En son aşama çıkmış soruları çözmektir.
YDS’ye Kursta Çalışmak mı Evde Çalışmak mı Faydalı?
Yönlendirme gerekli, seviyeniz çok iyi değilse, mutlaka kendi kursuma bekliyorum. Faydalı olacağımı düşünüyorum.
YDS İçin Kelime Kısmında Nasıl Bir Çalışma Yapmalıyız?
Kullanılmayan kelime hiçbir işe yaramıyor. Kelimenin yıl olduğunu biliyor ama kullanamıyor. Kelimeyi bilmek hem konuşmalarda hem de yazışmalarda kullanabilmek demek. Ne kadar okuma yaparsanız, makale olabilir, kitap olabilir, kelime bilginiz de derece artacaktır. Okumada kalıpları ve kullanımı görüyorsunuz. Kelime defteri yapabilirsiniz. Gördüğünüz her yeni kelimenin anlamını öğrenip örnek bir cümle yazabilirsiniz. Çok güzel siteler var. Kursta her hafta farklı kelimeler veriyorum, bir kuruya yazıp koyup, boş kaldığınızda tekrarlayabilirsiniz. En çok tercih edeceğim okuma yaparak kelimeyi öğrenmeleri, bilmedikleri kelimeyi gördüklerinde geçmeyip not alsınlar.
Enstitüde Vermiş Olduğunuz YDS Kursu Bahsedebilir Misiniz?
Sınavda en çok çıkan kelimelerin listelerini veriyorum. Gramerde bütün çıkmış soruları inceledim, hangi konudan ne kadar soru var biliyorum. Bağlaçların üzerine duruyorum. Tenselere bakıyoruz. Okuma ve gramer sorularda önemli. Gramer konularının hepsine bakıyoruz. Çevirinin taktiklerinden bahsediyorum, örnekleri birlikte çözüyoruz. Cümle tamamlamada önce taktikler sonra soruları çözüyoruz. Gramer konularını ilk haftalarda bitirmeye çalışıp sonra soruya ayırıyorum.
Eğitiminizde Bulunan Okuduğunu Anlama ve Yorumlama Inference İle İlgili Canlı Yayınımız Da Bir Taktik Verebilir misiniz?
İlk olarak ana fikir önemli. Önce ne anlatıyor? Boşluk doldurma için de geçerli. Sonra da soruda istenilen şey ne? Daha sonra paragrafa dönüp tarama yapacaksınız, sorulan bilgiyi paragrafın neresinde gördünüz. Bazen direkt paragrafta olduğunuz bilgiyi soruyor bazen de ne çıkardığınızı soruyor. Paragraf bilgileriyle değerlendirme yapmak gerekiyor. Kendi bilginizi paragrafa katmayın.
YDS Sonrası İş Yerinden Dil Tazminatı Ya Da Dil Bildiğinizi Kanıtladığınız İçin Ücret Artışı Oluyormuş. Bundan Da Biraz Bahsedebilir miyiz?
Kamu personeli iseniz, askeri ve hukuk alanında görevliyseniz, puanınız 70’in üzerinde ise ve işte kullanıyorsanız, dil tazimatı alıyorsunuz, her ay maaşa ekleniyor. Not 90-100 arasında ise seviyeniz A oluyor, en yüksek dil tazminatını alıyorsanız. Geçerlilik süresi 5 yıl.
YDS, TOEFL’dan ve IELTS’den Daha mı Kolay?
Türkiye’de geçerli. YDS’nin TOEFL ile denkliği sağlanabiliyor. Bütün sınavların içeriği B2 seviyesinde olmanız gerekiyor. Ölçtükleri beceriler farklı. IELTS’de okuma, dinleme yazma ve konuşma becerileri de ölçülüyor YDS’de kelime bilgisi, dil bilgisi ölçülüyor. Kolaylığı da kişiden kişiye değişiyor. Eğitim müfredatı sebebiyle de TOEFL ve IELTS daha zor geliyor.
Eklemek İstediğiniz Farklı Bir Konu Var mı?
Bazen katılımcılarda dile kadar bariyer oluyor. Önemli olan ne kadar emek verdiğiniz. Yol gösterici de varsa, gözünüzde büyütecek bir sınav değil, motive olun gerçekten isteyin ve kendinize güvenin. İstediğiniz her şey sizi bulur.
İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.