AnasayfaBlogYeni Mezunlar İçin Mülakat Tüyoları
Video

Yeni Mezunlar İçin Mülakat Tüyoları

22 Şubat 2021
Gülümseyen genç bir kadının yakın plan portresi. Parlak gözleri ve geniş, dostça bir sırıtışı var. Saçları arkaya toplanmış ve üzerinde mavi desenli beyaz bir gömlek var. Bir elinde büyüteç, diğer elinde bir kağıt parçası tutuyor. Ön planda kalın harflerle yazılmış bir tabelanın yakın çekimi var. Tabela beyaz, mavi metinli ve sarı kenarlıklı. Kadın doğrudan kameraya bakıyor gibi görünüyor, ifadesi dostça ve davetkâr. Arka plan düz beyaz bir duvar. Portre iyi aydınlatılmış bir odada çekilmiş ve sıcak, davetkâr bir atmosfere sahip. Bu görüntü, anın güzelliğini yakalayan benzersiz, zamansız bir kaliteye sahip.
Mülakat SüreçleriUygulanırken Dikkat Edilmesi GerekenlerMülakatta Faydası Olabilecek Bilgiler
E-test sınavıİşe alım adımlarının her şirkette değişiklik göstermesiE-test sınavında genel olarak genel yetenek ve genel kültür bilgileri sorgulanır
İngilizce sınavıİngilizce seviyesinin iyi olması ve dil bilgisine hakim olunması gerekirŞirketin uluslararası bir platformda faaliyet gösteriyorsa İngilizce bilgisi önemli bir avantajdır
Görüşme ve simülasyon aşamalarıİş hayatındaki reflekslerin bu aşamada doğru bir şekilde sergilenmesi önemlidirSimülasyonlar, adayın iş hayatına dair somut bir durumla karşılaştığında nasıl bir davranış sergileyeceğini gösterir
CV hazırlamaCV'nin 1-2 sayfalık öz, net ve doğru bilgiler içermesiCV'ler adayı temsil eder ve mülakata çağrılma ihtimalini artırır
Pozisyon AraştırmasıAdayın başvurduğu pozisyonu ve şirketi iyi bir şekilde araştırmış olmasıAdayın mevcut bilgi birikimi ve şirkete olan ilgisi mülakatta olumlu bir izlenim bırakır
Yetkinlik tespitiAdayın işe uygun yetkinliklere sahip olması ve bunları doğru bir şekilde ifade etmesiYetkinliklere sahip olmak, adayın işe uygunluğunu gösterir
Özgüvenli ifadeAdayın kendine güveni olmalı ve ifadesi net olmalıdırÖzgüvenli ifade, adayın işe olan uygunluğunu ve motivasyonunu gösterir
Sonuçlandırmaİş teklifi, pozisyon için en uygun adaya yapılırİş teklifi aşamasına ulaşmak, adayın başarılı olduğunun bir göstergesidir
Takım uyumuAdayın ekiple uyumlu çalışabilmesi ve bilgi paylaşımına açık olması gerekirTakım uyumu ve işbirliği becerisi, adayın işveren gözünde değerini artırır
Başarı hikayeleriAdayın geçmişte yer aldığı başarı hikayeleri olması ve bunu doğru bir şekilde aktarmasıBaşarı hikayeleri, adayın yetkinliklerini ve deneyimini net bir şekilde ortaya koyar

Eczacıbaşı Tüketim Ürünleri İnsan Kaynakları ekibinden Ezgi Kaplan ile birlikteyiz. Kendisiyle yeni mezunlar ve iş arayanlar için mülakatta dikkat edilmesi gereken durumlar ve mülakata hazırlanma süreçleri hakkında konuşacağız. Yayınımızın başında sizi tanımak isteriz.

Bize Kendinizden Bahseder Misiniz?

2012 yılında Anadolu Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümünü bitirdim. Yüksek lisansı Marmara Üniversitesi Yönetim ve Çalışma Psikolojisinde tamamladım. Yapı Kredi Bankası’nda çalışma hayatına başladım. İnsan kaynakları departmanındayım. 4 yıldır da Eczacıbaşı’nda çalışıyorum. Satış finans gibi bölümlerden sorumlu departmanda çalışıyorum.

Münevver Birol: Size çevremden, öğrencilerimden aldığım soruları bugün yönlendireceğim. Ve tabi ki hepimiz çalışıyor olsak da hayatın ne getireceğini bilmediğimiz için bir gün bir aday olabiliyoruz. Bu nedenle izninizle sorularımı sadece yeni mezunlar için değil tüm iş arayan ve mülakata girecek adaylar için sormak istiyorum.

Mülakat Aşamaları Nelerdir?

Bütün şirketsel işe alım adımları farklılık gösteriyor olabilir. Ancak adımlar benzer. Öncelikle e-test sınavıyla başlıyoruz. Sonrasında İngilizce sınavı uyguluyoruz. Sonrasında da görüşme ve simülasyon aşamaları. Yetkinlik bazlı mülakat çok fazla yapmıyoruz, simülasyon uygulamaları yaparak da kesitler sunup, iş hayatındaki reflekslerini görerek olumlu olan adayımızla da iş teklifiyle ilerliyoruz. Gerçek veri sunuyor iş simülasyonları, adayların gerçek durumla karşılaştıklarında nasıl tepki verdiklerini görmüş oluyoruz. 

Mülakata Giderken Nasıl Hazırlanmalıyız?

İlk aklıma gelenler şöyle, bazı pozisyonlara adaylar başvuruyor bazılarına da biz teklif götürüyoruz. Pozisyonu mutlaka önden araştırması önemli. Şirketi tanıyor mu, çalışacağı yöneticiyi biliyor mu? Böylelikle hem görüşülen hem de kimlerle görüşeceği hakkında bilgi sahibi oluyor. Hızlı tüketim alanında faaliyet gösteren şirketiz, satış pozisyonu için adayla görüşüyorsak, ürünlerimizi tanıyor mu? Ürünümüzü rafta incelemiş mi? Araştırıp gelmesi, pozisyonla daha fazla ilgilendiğini gösterir.

CV üzerinden prova yapması da önemli ve faydalı olacaktır. Söyleyeceklerini önden belirlemeli. Karşı taraftan gelen sorulara da paralel cevap verecektir. Karşı tarafın sorularına karşılık gelen cevapları verecektir. Daha kolay olacaktır. Güçlü yönlerini belirlemeli, gelişime açık yönlerini açık yüreklilikle paylaşabilir. Bu öğrenmeye açık biri olduğunu da gösterecektir. Şirket kültürü nasıldır, vizyonu misyonu nedir? Hangi sektörde olduğu bile çok önemli. 

Mülakat Sırasında İK Nelere Dikkat Ediyor?

Genelde mülakat adımlarını azaltabilmek adına, adayla ilgili doğru karar vermek adına da departmanla girmeye çalışıyoruz. Departman yöneticileri adayın teknik tarafını sorguluyor. Pozisyonu, şirketi ne kadar araştırmış, ne kadar bilinçli başvuru yapmış, bunu sorguluyoruz.

İK olarak adaylarda aradığımız bazı yetkinlikler var. Uzman yardımcısı ya da uzman olur, ekiple birlikte çalışır. Ekiple uyumlu çalışır mı? Bilgi paylaşım yapar mı? Bu yetkinlikler adayda var mı? Takım çalışması önemli olduğu için bunları sorgularız? 

Yönetim pozisyonunda bir aday görüşme sürecinde ise de koçluk, iş delegasyonu gözlemlenir. bu yetkinlikleri taşıyor mu? onun dışında eski işlerindeki başarı hikayeleri önemli. deneyimi olmayabilir, tezinde başarı hikayesi vardır. üniversitede projene yer almıştır, kulüpte çalışmıştır bunları anlatabilir bize. başvurduğu pozisyonla ilgili hikâyesi varsa anlatabilir. her adayın ifade edişi farklı olur, ancak kendini net ifade ediyor oluşu ve kendine güven de önemli tabi. 

İyi Bir CV Nasıl Hazırlanmalıdır? Nasıl Öne Çıkabiliriz?

Sonuçta her başvuran adayların CV’lerini inceleyerek deneyim ve yetkinliklerinin pozisyonla örtüşüp örtüşmediğine bakıyoruz. Çok fazla deneyime sertifikası, çok fazla staj olabilir. Bunları 1-2 sayfalık özet halinde hazırlamalılar. 7-8 sayfa CV çok uzun. 2 sayfadan uzun olmaması iyi olacaktır. Adayın deneyimleri mülakat aşamasında sorgulanır. Ters kronoloji ile gitmeli. Son deneyim üstte, eskiler altta.

Öne çıkaran şeyleri yazmalı. Anahtar kelimelerle CV’leri arayabiliyoruz. Bu anahtar kelimelerle adaylar karşımıza çıktığı için bu anahtar kelimeleri yazmalılar. Bilgi Teknolojilerinde bir pozisyon arayışımız var SYP bilmesini istiyorsak, CV’de varsa karşımıza çıkar. 
Belirtmek istedikleri bir şey varsa, yeni mezun ya da az deneyimli; ilk kısımda bir iki cümleyle belirtebilir, hedefini ya da çalışma istediği alanları. İK’cı CV ile karşılaştığında dikkatini çeker.

Yeni mezunlar da stajlarını açıkça yazmalılar. Bizim departmanımızda staj yapmış mesela sadece stajyer yazarsa bu acaba ne stajı diye düşündürür. Hangi departmanda staj yaptıysa onu yazması karşı tarafa bilgi verecektir. Birkaç cümleyle oradaki görev tanımın da yazmalı. Sonuçta başvurduğu işin lokasyonuna da bakmalı.

“Bu Sertifika İle İşe Girebilir Miyim?” Sorusuyla Sık Karşılaşıyoruz. Sertifikalar Gerçekten İş Başvurularında Değerlendirmeye Alınıyor Mu?

Tabi ki değerlendirmeye alınır, sertifikası. Bir programı ya da eğitimi başarıyla tamamladığı anlamına gelir. Excel eğitimi almıştır bunu ileri eğitime taşıyabilir. Pratiğe dökebilir. Sertifikayı beslemesini bekleyebiliriz. Eğitimle iğli staj yapabilir, proje yapabilir. Böyle destekleyebilirse çok daha iyi olacaktır.

Adayın her yaptığı kendine artı olacaktır. Kendine daha fazla neler katmış diye sorgularız. Bir hobisi vardır bunu iyi düzeye taşımıştır. Bu da diğer adaylardan öne çıkmış bir özellik. Şirketlerin motive edici sosyal şeyleri de var. Belki müzik çalıyordur ve şirketin müzik grubu vardır. Burada farklı aktiviteler yapabilirler. Sertifika ya da farklı şeylerle kendini ne kadar beslerse o kadar iyi.

Ankete yönlendiriyor katılımcıları, olası iş ya da staj sürecinde kişilerin bilgilerine ulaşmamıza yardımcı oluyor. Kişiler iletişim bilgilerini istiyorlar ise bizimle paylaşabilirler. İletişim bilgilerini paylaşmaya izin verirlerse biz de ihtiyaç halinde iletişime geçiyoruz.

Oryantasyon Nedir? Nasıl Oluyor?

Adaylarımız iş teklifinizi kabul ettikten sonra çalışma arkadaşımız. O yüzden de işe uyum süreci başlamış demektir. Çeşitli bilgilendirmeleri yapıyoruz. Başlama tarihini netleştiriyoruz. İletişim halinde oluyoruz, aklına takılan soru olursa cevaplıyoruz. İşe başladıktan sonra oryantasyonda, tek taraflı bilgiden ziyade oyuna döktük. Oyunlaştırılmış bir programa döktük.

Karşılıklı bilgi alıverişi olsun. Burada bir moderatörümüz oluyor ve yeni başlayan arkadaşlarımız ve birkaç aşamadan oluşan oyun sürecimiz oluyor. yaklaşık yarım gün sürüyor. Departmanlarımızın hangi iş yaptığını oyunlaştırmış şekilde anlatıyoruz.

Yeni iş başlayan arkadaşlarımıza oryantasyon koçu tanımlıyoruz. İlk 2 ayında ona destek oluyor. Hangi işlerde nelere ihtiyaç duyar gibi bilgiler paylaşıyor. Yönetici tarafında da oryantasyon süreci oluyor. 2’inci ay ve 6’ncı ay görüşmelerimiz oluyor. 

Staj Programınız Var Mı? Bizlere Bahsedebilir Misiniz?

Biz topluluk şirketi olduğumuz için staj programlarımız hem tüketim ürünlerinde hem bütün şirkette oluyor. İngilizce test sürecini stajyer adaylara da uyguluyoruz. Simülasyon süreçlerini de uyguluyoruz, çünkü stajyer adayımız ileride bizim uzman yardımcısı uzman pozisyonlarında ilk akla gelecek isimler olacak.

Bu süreçleri olumlu tamamlayan stajyerlerle de yollarımızı birleştiriyoruz ve kurumumuza katıyoruz. Uzman yardımcısı gibi iş deneyimi kazanarak ayrılıyorlar bizden. Proje sunumu yapıyorlar, farklı farklı işlerde görev alarak deneyim sahibi oluyorlar. Bazı toplantılarımıza da katılıyorlar, fikirlerini dile getirebiliyorlar. Stajyerlerimiz iş öğreniyor, sonrasında da uzman yardımcısı ve uzman rollerinde havuz adayımız oluyor. CV’de stajyer tanımını açıp iş tanımı da yazmasının önemli olması bu sebeple. 

Yabancı Dilin Yeterli Olmaması Mülakatta Elenme Sebebi Mi?

İngilizce testlerimizde de belli bir kurum barajımız var. Olumlu olması halinde de adaylarımızla görüşmeye geçiyoruz. Pozisyon özelinde ilanlarımızda İngilizce seviyeyi belirtiyoruz. Orta seviye pozisyonlara başvuru yapabilir. Her pozisyonda İngilizce şartı aranmıyorsa, aranıyorsa da İngilizce test sürecine dahil ediyoruz. Pozisyon özelinde değiştiği için başvuru yapılabilir. 

Pandemi Dolayısıyla Online Mülakatlar Arttı. Adayların Online Mülakatta Nelere Dikkat Etmesi Gerekiyor?

Pandemide mülakat sürecinin artısı oldu. Her şeyi online platforma taşıdık. Çalışıp iş görüşmesine gitmek zaman istiyordu. Online mülakatlarda adaylara kolay ulaşılabilir olduk. Süreçleri de hızlandırdı diyebilirim. Çoğu kişi evden çalıştığı için online görüşmeye daha kolay katılıyor oldu. İş yoğunluğuna göre tabi. Bize zaman kazandırmış oldu.

Herkes aynı programı kullanmıyor. Farklı online platformlar var. Mülakata katılacak adayımız aksaklık yaşamamak adına, 10 dakika öncesinde bağlanıp, sesini kontrol edebilir. Aksaklı olursa alternatif görüşebilirler.

Pandemi Sonrası Online Mülakatlar Sizce De Devam Edecek Midir?

Şirket politikalarına göre değişir. Sonuçta işe alım adımlarımızı, görüşme süreçlerimizi hızlandırdı. Kolay ve erişebilir oluyor adaylarımız. Online platformlarda görüşmeleri daha kolay yapıyoruz. İleride ne olur, ofis ortamına döner miyiz? Çok kestiremiyorum ama zaman açısından artısı oldu. 

Adaylar Mülakat Heyecanını Nasıl Yenebilir?

Hiç kimse heyecanını kaybetmesin. Heyecandan kendimizi iyi hazırlayarak, hazır hissedersek, özgüvenli olursak artı olacaktır. Burada ön çalışma, hangi pozisyonla görüşeceğinizi araştırma yapmak önemli olacaktır. Akışa hakim olmak önemli olacaktır. CV’de detayları önden hazırlayıp prova yapabilirsiniz.

Yeni Mezunlara İş Başvurularında Ne Gibi Önerilerde Bulunursunuz?

Öncelikle herkesin üniversitede bölümün seçerken hedefi vardır ama mezuniyet hedefini çalışmak istediği alana göre belirlemesi ve bu doğrultuda iş araması faydalı olacaktır. Okul dönemlerinde staj yapması, öğrenci kulübünde çalışması faydalı olacaktır. Yabancı dil artı kazandıracaktır. Bir alanda yetkin olmak da artı olacaktır. Kendine katacağı her şey cebinde bir artı olacaktır. Okul dönemini hem eğlenerek hem de kendime ne katabilirim diye okuduğunda faydasını göreceklerdir. Bir alanda başarılıysak bunu fark edip, besleyip daha iyi yapmak da bir artı olacaktır. Sevdiğiniz işi yapmak çok önemli. Hedefleri belirleyip o yönden ilerlemek faydalı olacaktır.

Mülakat Aşamaları Nelerdir?

Bütün şirketsel işe alım adımları farklılık gösteriyor olabilir. Ancak adımlar benzer. Öncelikle e-test sınavıyla başlıyoruz. Sonrasında İngilizce sınavı uyguluyoruz. Sonrasında da görüşme ve simülasyon aşamaları.

Mülakata Giderken Nasıl Hazırlanmalıyız?

Pozisyonu mutlaka önden araştırması önemli. Şirketi tanıyor mu, çalışacağı yöneticiyi biliyor mu? Böylelikle hem görüşülen hem de kimlerle görüşeceği hakkında bilgi sahibi oluyor. CV üzerinden prova yapması da önemli ve faydalı olacaktır. Söyleyeceklerini önden belirlemeli.

Mülakat Sırasında İK Nelere Dikkat Ediyor?

Genelde mülakat adımlarını azaltabilmek adına, adayla ilgili doğru karar vermek adına da departmanla girmeye çalışıyoruz. Departman yöneticileri adayın teknik tarafını sorguluyor. İK olarak adaylarda aradığımız bazı yetkinlikler var. Ekiple uyumlu çalışır mı? Bilgi paylaşım yapar mı? Bu yetkinlikler adayda var mı? Takım çalışması önemli olduğu için bunları sorgularız?

E-test sınavı, İşe alım adımlarının her şirkette değişiklik göstermesi, E-test sınavında genel olarak genel yetenek ve genel kültür bilgileri sorgulanır, İngilizce sınavı, İngilizce seviyesinin iyi olması ve dil bilgisine hakim olunması gerekir, Şirketin uluslararası bir platformda faaliyet gösteriyorsa İngilizce bilgisi önemli bir avantajdır, Görüşme ve simülasyon aşamaları, İş hayatındaki reflekslerin bu aşamada doğru bir şekilde sergilenmesi önemlidir, Simülasyonlar, adayın iş hayatına dair somut bir durumla karşılaştığında nasıl bir davranış sergileyeceğini gösterir, CV hazırlama, CV'nin 1-2 sayfalık öz, net ve doğru bilgiler içermesi, CV'ler adayı temsil eder ve mülakata çağrılma ihtimalini artırır, Pozisyon Araştırması, Adayın başvurduğu pozisyonu ve şirketi iyi bir şekilde araştırmış olması, Adayın mevcut bilgi birikimi ve şirkete olan ilgisi mülakatta olumlu bir izlenim bırakır, Yetkinlik tespiti, Adayın işe uygun yetkinliklere sahip olması ve bunları doğru bir şekilde ifade etmesi, Yetkinliklere sahip olmak, adayın işe uygunluğunu gösterir, Özgüvenli ifade, Adayın kendine güveni olmalı ve ifadesi net olmalıdır, Özgüvenli ifade, adayın işe olan uygunluğunu ve motivasyonunu gösterir, Sonuçlandırma, İş teklifi, pozisyon için en uygun adaya yapılır, İş teklifi aşamasına ulaşmak, adayın başarılı olduğunun bir göstergesidir, Takım uyumu, Adayın ekiple uyumlu çalışabilmesi ve bilgi paylaşımına açık olması gerekir, Takım uyumu ve işbirliği becerisi, adayın işveren gözünde değerini artırır, Başarı hikayeleri, Adayın geçmişte yer aldığı başarı hikayeleri olması ve bunu doğru bir şekilde aktarması, Başarı hikayeleri, adayın yetkinliklerini ve deneyimini net bir şekilde ortaya koyar
mülakat
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Parlak mor gömlek giyen bir adam bulanık bir arka planın önünde duruyor. Yana doğru bakıyor, boynu ve kulağı yakından görülebiliyor. Arkasında beyaz metinli parlak kırmızı bir tabela ve görüntünün alt köşesinde bir sandalye var. Yakın çekimde burnu ve bulanık bir görüntüde kolu da görülebiliyor. Elleri iki yanında, yüzünde kendinden emin bir ifadeyle duruyor.
Video

Toplu Mülakat Tüyoları

02 Ağustos 2021
Bir kadın önünde bir tablet tutuyor. Üzerinde beyaz bir gömlek ve boynunda bir kolye var. Yakın çekimde sırtı görünüyor ve beyaz yüzeyde kırmızı bir şerit var. Görüntü biraz bulanık, ancak kişinin kafasını ve beyaz bir kağıt parçasını seçebiliyorsunuz. Kadın tablete bakıyor, yüzü ve gözleri ekrana odaklanmış. Rahat ve memnun görünüyor, kolları cihazı destekliyor. Tablet güvenli bir şekilde tutulmuş ve kadın tableti sıkıca kavramış.
Mülakat - İş Görüşmesi

Mülakatta Neye Dikkat Edilir?

20 Eylül 2016
Şık gri takım elbise giyen bir kadın beyaz bir duvarın önünde durmuş başka bir kadınla konuşmaktadır. Takım elbiseli kadının kısa kahverengi saçları var ve beyaz bir bluz giyiyor. Sırtı bize dönük olan diğer kadına bakmaktadır. Her iki kadın da sohbet ediyor gibi görünüyor. Arka plan hafifçe bulanık ve duvarda belli belirsiz bir desen var. Takım elbiseli kadın ellerini önünde kavuşturmuş, bu da konuşmaya dikkatle katıldığını gösteriyor.
Referans Mektubu

Mülakatlarda Referans Önemli mi?

01 Ağustos 2017