Mağaza Görsel Tasarım Uzmanı Nasıl Olunur?
Konu Başlıkları | Açıklamalar | Ek Notlar |
---|---|---|
Figen Akkan Kimdir? | 20 senelik kurumsal geçmişi olan ve görsel mağazacılık alanında çeşitli firmalarda çalışmış bir uzmandır. 6 yıldır freelance olarak eğitmenlik ve danışmanlık yapmaktadır. | Akkan, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi mezunu olup, bu mesleği hedef olarak belirlemiştir. |
Görsel Tasarım Uzmanı Kriterleri | Mesleği severek yapmalı, öğrenmeye hevesli olmalı, farklı saatlerde ve kriz anlarında çalışabilme yeteneğine sahip olmalı, sanat eğitimi almalı ve ingilizce bilmelidir. | İşin yoğunluğu ve sürekli yenilikleri takip etme gereksinimi nedeniyle tutarlılık ve hızlı öğrenme de önemli faktörlerdir. |
Vitrin Tasarımının Satışları Arttırma Etkisi | Vitrinler, alışverişe kararsız çıkan müşterileri içeri çekmede önemli bir rol üstlenmektedir. | Bunun yanı sıra, vitrin tasarımları aynı şekilde müşteriyi mağaza içinde tutma ve satış yapma olasılığını arttırma etkisine sahiptir. |
Mağaza Görsel Tasarım Alanındaki Cinsiyet Dağılımı? | Hem kadın hem de erkek profesyonellerin bu alanda rastlantı. Ancak, kadınların genellikle daha analitik düşündükleri ve daha güçlü görsel bakış açıları olduğu belirtilmiştir. | İşin yoğun saatler ve zorlu koşullar gerektirdiği düşünüldüğünde, kadınların bu alanda daha çekingen olabileceği de belirtiliyor. |
Vitrinlerdeki Değişiklik Sıklığı? | Bir vitrinin düzenlemesinin en az 15 günde bir değiştirilmesi gereklidir. Kampanyalar ve konseptler bu süreyi bir aya kadar çıkarabilir. | Değişiklikler, raporlama ve satış verilerine dayalı olarak yapılır. |
Giyim Mağazası ve Porselen Mağazasının Görsel Tasarımı | Her ne kadar mağazaların ürün tipleri farklı olsa da, kullanılan temel görsel tasarım teknikleri aynıdır. | Bu teknikler arasında renk, denge, simetri ve düzenleme gibi konular yer alır. |
Görsel Mağaza Tasarımcısı Kimdir? | Kurumsal firmalarda veya freelance olarak çalışan, vitrinler ve mağaza içi düzenlemeler ile satışların artmasını sağlayan profesyoneldir. | Kurumsal eğitimlere ek olarak, özellikle sanat okullarındaki eğitimler bu alandaki profesyoneller için çok değerlidir. |
İstanbul İşletme Enstitüsü | Figen Akkan'ın da eğitmenlik yaptığı bu enstitü, görsel mağazacılık eğitimi konusunda önemli bir yere sahiptir. | Öngörülü bir proje olan enstitü, eğitmenliğin ötesinde bir işbirliği platformu işlevi görür. |
Görsel Mağazacılıkta Kariyer | Bu alanda kariyer yapmak isteyenler için en önemli öneri, öğrencilik döneminde pratik deneyim kazanmak ve teorik bilgileri uygulamak için bir mağazada çalışmaktır. | Kurumsal firmalardaki çalışma deneyimi, teorik bilgilerin pratiğe dökülmesi ve sektörün dinamiklerinin anlaşılması için büyük avantaj sağlar. |
Kombin ve Styling | Vitrin mankenlerinde oluşturulan kombin ve styling, vitrinlerin dikkat çekiciliğini ve dolayısıyla müşteri çekme gücünü artırır. | Bu, vitrin tasarımı ve görsel mağazacılıkta önemli bir unsurdur. |
İstanbul İşletme Enstitüsü Görsel Mağazacılık Eğitimi Eğitmeni Figen Akkan, mağaza görsel tasarımını anlattı. Doğru teknikler kullanarak etkili sunumlar hazırlama ve vitrin mankenlerinde kombin ve styling oluşturma konularında bilgiler verdi.
Figen Akkan Kimdir?
20 senelik bir kurumsal geçmişim var. Görsel mağazacılık alanında kurumsal firmalarda bir fiil çalıştım. 6 yıldır freelance olarak hem eğitmenlik hem de danışmanlık yapmıyorum. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi resim bölümü mezunuyum. Bu mesleği yapmak için okudum. Hedefim bu mesleği yapmaktı. 91 yılıydı sanırım tesadüfen bu meslekle tanıştım. Temel sanat eğitimi alayım, sanat okuyayım, bu işi hem alaylı hem de profesyonel yönüyle yapayım istedim. 2006’da İstanbul İşletme Enstitüsü’nü tanıdım. Öngörülü bir proje, eğitmen olarak bu organizasyonun içinde olmak benim için çok önemli.
Bizim mesleğimizin de çok alt başlıkları var. Lise sonrası yaz tatilini geçireyim diye, bir mağazaya girdim. 3 ay 3 sene oldu. Görsel ekiple çalıştım, onlara asistanlık yaptım. 91 yılında perakende Türkiye’de daha yeniydi. Marka yoktu çok fazla. Çalışırken bu sevdim “Bir okulu var mı?” diye sordum. Sen alaylı olma, İstanbul’da oku dedi görsel ekip. O sene hedefledim dedim, güzel sanatlara hazırlandım. Okulu kazanana kadar bir fiil çalıştım. Öğrencilerime de söylüyorum, gidin bir mağazada çalışın.
Görsel Tasarım Uzmanı Olabilmem İçin Hangi Kriterleri Barındırmam Gerekiyor? Görsel Mağaza Tasarımcısı Kimdir?
Görsel tasarımcının kriterlerini şöyle sıralayabilirim. Çok sevmesi gerekiyor. Yorucu bir iş. Seviyorsanız yoruculuk kısmı problem olmuyor. 48 saat hiç uyumadan çalıştığımı biliyorum. Mesai saatleri olmaz. Her an her dakika krizleri olabiliyor. Devlet memuru gibi çalışacak birimler değiliz. Sanat eğitimi almalarını tercih ediyorum. Bu işi yapan kurumlar da var. Çalışırken hafta sonları gitsinler.
Perspektif ve renk bilgilerini öğrensinler. Bütünden detaya inmeye çalışsınlar. Mümkün olduğunca mağazaları gezip detayları incelemeye çalışsınlar. Daha çok anlamaya gayret etsinler. Çok okusunlar, çok izlesinler. İngilizce bilmiyorlarsa öğrensinler. En önemlisi sevmek. Çaycı mı olacaksınız, seviyorsanız yapın. Bu işi de sevmeden asla yapamazsınız. Mağazada çalışın 5-6 ay. Benim de merkeze çektiğim ekip mağaza çalışanlarıydı. Çalışırken sanat eğitimi alın, çalışırken kendinizi geliştirin. Duygusal bakmayıp, iş odaklı baksınlar. Tutarlılık çok önemli. Yola çıksınlar, yol açık.
Satışları Arttırmada 'Vitrin Tasarımı' Etkisi Nedir?
Vitrin mağazaya müşterinin girmesinde en önemli nokta. Evden çıkarken %70’i ne alacağını bilmiyor. Kararsız müşteriyi içeriye sokmamız lazım. Burada da görsel düzenleme ve vitrin tasarımıyla ilgili bir takım detaylar var. Kombin bütünü dekoru dikkat çekici olması lazım.
Perakende noktasında müşterinin ilk dikkatini çeken nokta vitrin. %70 içeriye girdi diyelim, önemli olan müşteriyi içeride tutmak. Burada da görsel mağazacılık teknikleri devreye giriyor. İçeri 100 tane müşteri girmiştir, başarı o 100 müşterinin 70-80 ve daha fazlasının satış yapması. Bilinçli yapılan vitrinler emeğinin karşılığını alır. Farkındalık ve farklı işler yapmak lazım.
Münevver Birol: görsel mağazacılık biraz özgün olma biraz da trendleri takip etmek demek. modacılara baktığımız da çok başarılı kadın modacılarda var erkek modacılarda var.
Mağaza Görsel Tasarım Daha Çok Kadınların Ağırlıklı Çalıştığı Bir Alan Mı?
Genelleme yapmadım ama kadın meslektaşlarıma da erkek meslektaşlarıma da rastladım. Daha çok kadınlar yapar diyemiyorum. Her iki cinsiyet için de dinamikler farklı. Mesai saatlerinin dışına çıkmamalarına dikkat eden yöneticiydim. Günü verimli çalışmaya endeksliyim. Kadınlar ben bu işi gece yapamam, mesai saatleri yoğun denildiğinde kadınlar biraz daha geri plana çekilebiliyor. Her yaş döneminde yapabileceğiz şekilde planlayın. Kadınların görsel bakışları daha güçlü ve analitik düşünmeleri de kuvvetli. O yüzden dengeli çalıştımaya çalıştım ben.
Vitrinlerde Hangi Sıklıklarla Değişiklik Yapılıyor?
En az 15 gün. Konseptler varsa aylık oluyor. Vitrin yıllık takvime bağlı. Yerli marka ise stilistlerle netleşiyor. Global marka ise her şey hazır geliyor. Kampanya 15 günlük de 1 aylık da olabiliyor. Mağaza içindeki alanların yerleşimi satış grafiklerine bakılarak en az 15 günde bir değiştirilir. Görsel mağazacı, perakende matematiğinden anlamalı, raporlar okuyabilmeli. Değişiklikleri kafamıza göre yapmıyoruz.
Münevver Birol: Aslında sorularımın hepsini giyim mağazaları üzerine yönelttim ancak farklı sektörlerde de bu önem arz ediyor. Bir porselen mağazasından kuyumcuya, kozmetikten marketlere kadar her alanda bu işin uzmanlarına ihtiyaç var.
Giyim Mağazasında Çalışan Görsel Tasarımcı Yarın Bir Porselen Mağazasına Gittiğinde Nasıl İlerlemelidir?
Eğitimlerde anlattığımız teknikler dünyada kabul görmüş teknikler. Renk teknik olarak aynı, denge simetrinin görsel mağazacılıkta bir yeri var. İkea onu öyle yapmış ama Paşabahçe’de yine dünyada kabul görmüş teknikleri görürsünüz ancak o farklı sergiler. Markalar marka kimliğine uygun ve görsel kimliğine uygun görsel tasarım yapılır. Hepsinin bir tekniği var. Marka hangisini kullanmak istiyorsa kendisi seçiyor.
Hedef kitlesi çok önemlidir. Işıklandırma bile marka kimliğine göredir. Görsel düzenlemelerin markaların yıllık ve aylık palanlarıyla alakalı. Her marka aynı teknikte sergilemez. Konsept standartların olması gerekiyor. Mağazaya gönderilen “sigara içilmez” levhasını bile bize sormaları gerekiyor. standart ve kurumsal kimlik oluşturmak için tek dil olmalı.
Türkiye’de Bu Meslek Ne Kadar Dikkate Alınıyor?
Eskiye göre daha iyi. Çalıştığım yıllarda ne zaman küçültmeye gidilince görsel tasarımdan birileri çıkarırlardı. Emir Yargıcı mesela bu sektördeki önemli isimlerden biri. Biri de Cem Boyner, yenilikçi ve girişimci. Perakendeciliğin gelişmesiyle daha iyi. Perakendeciliği ciddiye alıyorsanız görsel mağazacılığı da alıyorsunuz. İnsanlar önemini farkına son yıllarda vardılar. Eskiden gerekli mi gerekli mi diye tartışırken ne kadar önemli olduğunu anladılar. Perakende büyüyünce görsel mağazacılık da gelişiyor.
5 Nisan Da Sınırlı Sayıda Ücretsiz Olacak Canlı Dersiniz Mevcut. Eğitime Katılanlar Neler Öğrenmiş Olacak?
Görsel düzenlemeyle ilgili 5 saatlik modül. Küçük işletme butik sahiplerinin kesinlikle gelmesi gereken bir eğitim. Rengi konuşuyoruz. Manken sunumunu anlatıyorum, stayling tarafını da anlatıyorum.
Görsel iletişimin, odak noktası yaratmanın önemini konuşuyoruz. Aydınlatmayla ilgili bölüm var. Bildiğimiz mağazaların açılış serüvenini gösteriyorum videolar ile. Perakende alanında çalışan herkes eğitime katılabilir. Farklı mesleklerden insanlar da geliyor. Sertifika çok önemli. Bir marka sizi yetiştirmek üzere sertifikanı al git, işe girişinizi hızlandırır. Tecrübeli adam arıyorsa o an işe yaramaz. Alın sertifikayı ve altını doldurun.
İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.