AnasayfaBlogÜretim Yönetimi Nedir? Neden Önemlidir?
Üretim Yönetimi

Üretim Yönetimi Nedir? Neden Önemlidir?

29 Ekim 2019
Koruyucu gözlük ve yüz maskesi takan bir adam metal bir nesneyi kesmek için açılı taşlama makinesi kullanıyor. Çeşitli sprey kutularının bulunduğu bir raf da dahil olmak üzere çeşitli alet ve malzemelerin bulunduğu bir tezgahın önünde duruyor. Görüntünün sağ üst köşesinde beyaz bir nesne görülüyor, ancak odak dışında ve seçilmesi zor. Adam işine odaklanmış, çalışırken kıvılcımlar uçuşuyor. Sahne öğütücünün parlak ışığıyla aydınlanıyor.
Üretim Yönetimi KavramıÜretim Yönetimi AmaçlarıÜretim Yönetimi Faydaları
Girdilerin mal ya da hizmet çıktılarına dönüştürülmesi süreciHangi ürün-hizmetin, ne kadar miktarda ve hangi özelliklerde üretileceğini tespit etmekÜretim sürecinin kaynakları ve çıktılarını etkin bir şekilde yönetme
Rekabetin yoğun olduğu ve teknolojik gelişmelerin önemli olduğu bir süreçMaliyeti düşürmek ve karı yükseltmekMaliyet düşürme ve etki yükseltme
Müşteri istek ve gereksinimlerini karşılamayı hedefleyen süreçDepo maliyetini düşürme ve stok düzeyini azaltmaFirma ve işletmelerin hedeflerine ulaşılmasını sağlar
Esneklik ve hız amaçlarına yönelik dönüştürme süreciDeğişen müşteri taleplerine yanıt vermeRekabet etme olanağı sağlar
Makineler, iş gücü, kalite kontrol ve envanter yönetimini kapsayan süreçBelirlenen hedeflere ulaşmakÜretim maliyetlerini minimize eder
Üretim sürecinin başarılı bir şekilde yönetilmesine ihtiyaç duyan süreçÜretim sürecinin belirlenen teknolojilerin pratiğe geçirilmesini sağlamaFarklı alanları destekler
Doğru teknikler ve yöntemlerle dolu bir süreçSatışları olumlu yönde etkileyen ürün ve hizmetler üretmeFirmanın karını artırır
Firmanın stratejilerine odaklanan süreçFirmanın pazarda rekabete girebilmesini sağlamaFirmanın verimliliğini artırır
Finans, satış, pazarlama, personel gibi farklı alanları destekleyen süreçTüm şirketin hedeflerine ulaşmasını sağlamaFirmanın genel verimliliğinin artmasını sağlar
Üretim yönetimi konusunda eğitim alınabilirEn efektif üretim stratejilerini belirlemek ve hızlı, etkili yanıt vermekFirmanın geleceğine yatırım yapma

Girdilerin dönüştürülmesi neticesinde mal ya da hizmet çıktılarının elde edildiği sisteme üretim sistemi adı verilmektedir. İnsanoğlunun var olduğu ilk zamanlardan beri üretim faaliyetleri de zorunlu bir şekilde ortaya çıkmıştır. Üretim faaliyeti yapan işletmeler ve kurumlar büyük bir rekabetin içerisine girmektedir. Bu rekabette hayatta kalabilmek ve güçlü olabilmek için üretim faaliyetlerinin etkin bir biçimde yönetimi ve teknolojik gelişmeler önem taşımaktadır. Teknolojik gelişmelerden işletmeler de nasibini almıştır. Bu teknolojinin işletmeler açısından avantajlı kullanılması da üretim verimliliği açısından son derece önemlidir. 

Üretim Yönetiminin Amaçları Neler?

Üretim yönetiminin amacı; hangi mal-hizmetin olduğunu tespit etmek, ne kadar miktarda ve hangi özelliklerde kim tarafından hayata geçirilecek gibi önemli noktaların bulunmasına yönelik çalışma yürütmektir. Bu sorulara yanıt ararken de maliyetin düşük ancak karın yüksek seviyede tutulması önemli bir ayrıntıdır.

Üretim yönetimi için; müşterilerin istek ve gereksinimlerini karşılamak, memnuniyetlerini sağlamak da bir diğer amaçtır. Öte yandan stok düzeyinin düşük seviyede tutulması, depo maliyetini düşürme açısından da önemlidir. Tüm bu dengelerin sağlanması ve istikrar ile sürdürülmesi, üretim yönetiminin en önemli amaçlarındandır.

Dünyadaki küreselleşme, teknolojideki gelişmeler ve ileri düzey iletişim araçları sayesinde işletmeler arası rekabet son derece artmıştır. Bu durum ise, üretim yöntemlerinin amaçlarının farklılaşmasına sebep olmuştur. Bu amaçlara esneklik ve hız unsuru da eklenmiştir. 

Esneklik, işletmenin, müşterilerin değişen talepleri doğrultusunda farklı ve yenilikçi ürünleri pazara sunabilmesi ve bunu maliyetleri fazla artırmadan gerçekleştirebilmesidir. Hız unsuru ise, müşterilerin değişikliğe uğrayan istek ve arzularına hızlı bir şekilde karşılık verebilmektir. Bu amaçlar doğrultusunda; üretim sistemlerinin esnekliği, yedek kapasite, iyi eğitilmiş iş gücü ve gelişmiş teknolojiler gerekmektedir.

Üretim Yönetimi Neden Önemlidir? Faydaları Neler?

Üretim yönetimi; üretim sürecinin kaynakları ve çıktılarını baz alan planlama, koordinasyon, denetim, kontrol ve karar verme süreçlerini içeren faaliyetler bütünüdür. Üretim yönetimi, işletme yönetiminin önemli bir boyutudur. Hammadde ve girdilerin şirketin bitmiş ürünlerine dönüştürülmesi, satış, pazarlama, finans, dağıtım, bilgi sistemleri gibi farklı boyutlarda uzmanlaşmış işlevlerden farklı bir biçimde ele alınmasına odaklanır.

  • Üretim yönetimi, belirlenen teknolojilerin pratiğe geçirilmesini ve üretim karışımları, birim maliyet, kalite-üretim kapasitesi gibi belirlenmiş hedeflere ulaşılmasını içeren şirketin üretime yönelik stratejisini başarı ile uygulamayı garanti etmelidir. Üretimin kendisi genellikle; makine bakım, kalite kontrol, envanter teftişi emrinde bulunan kişi ya da grupları organize eder, kontrol eder.

  • Üretim yönetimi, etkin bir biçimde yönlendirildiğinde üretim maliyetlerini en aza indirmeye yardımcı olur. Üretim yönetimi, çıktılardan alınan faydayı maksimize ederken girdileri minimize etmeye çalışır. Bu durum, firma ve işletmelerin maliyet düşürüp etkiyi yükseltmesine yardımcı olur.

  • Firma, etkin bir ürün yönetimi süreci sayesinde kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerini kolaylıkla gerçekleştirmenin yolunu bulur. Bu sayede, işletme organizasyonunun tüm hedeflerine ulaşmasına büyük ölçüde katkı sağlar. Müşterinin istek ve ihtiyaçlarını karşılayan ürün ve hizmetler üreterek talepleri artırırken satışları da olumlu etkiler. 

  • Rekabet etmeye olanak sağlar. Üretim yönetimi, firma ve işletmelerin pazarda rekabete girebilmesine olanak sağlar. Rekabete girebilmek için doğru üretimin doğru miktar, doğru kalite, doğru değer ve doğru zamanda gerçekleşmesi gerekir. Bu da müşterilerin ihtiyaçları doğrultusunda teslim edilir.

  • Farklı alanları destekler. Üretim yönetimi, bir şirketin finans, satış, pazarlama, personel gibi birbirinden farklı ama ilişkili alanları destekler. Pazarlama departmanı, kaliteli ürünleri satmanın çok daha kolay olduğunu keşfedebilir, bunun sonucunda da finans departmanı satışların artışı sonucunda daha fazla fon alabilir. 



Üretim Yönetimi Öğrenilebilir mi?

Üretilecek ürüne ilişkin en etkin metodun belirlenmesi, müşterilerin taleplerine en hızlı, etkili ve farklı biçimde yanıt vermeyi elbette öğrenebilirsiniz. İstanbul İşletme Enstitüsü tarafından ücretsiz verilen online üretim yönetimi eğitimi sayesinde kendinize ve geleceğinize yatırım yapabilirsiniz.

Eğitim sonunda yapılacak olan online sınavdan başarılı olmanız durumunda, sertifika almaya hak kazanabilirsiniz. 

Girdilerin mal ya da hizmet çıktılarına dönüştürülmesi süreci, Hangi ürün-hizmetin, ne kadar miktarda ve hangi özelliklerde üretileceğini tespit etmek, Üretim sürecinin kaynakları ve çıktılarını etkin bir şekilde yönetme, Rekabetin yoğun olduğu ve teknolojik gelişmelerin önemli olduğu bir süreç, Maliyeti düşürmek ve karı yükseltmek, Maliyet düşürme ve etki yükseltme, Müşteri istek ve gereksinimlerini karşılamayı hedefleyen süreç, Depo maliyetini düşürme ve stok düzeyini azaltma, Firma ve işletmelerin hedeflerine ulaşılmasını sağlar, Esneklik ve hız amaçlarına yönelik dönüştürme süreci, Değişen müşteri taleplerine yanıt verme, Rekabet etme olanağı sağlar, Makineler, iş gücü, kalite kontrol ve envanter yönetimini kapsayan süreç, Belirlenen hedeflere ulaşmak, Üretim maliyetlerini minimize eder, Üretim sürecinin başarılı bir şekilde yönetilmesine ihtiyaç duyan süreç, Üretim sürecinin belirlenen teknolojilerin pratiğe geçirilmesini sağlama, Farklı alanları destekler, Doğru teknikler ve yöntemlerle dolu bir süreç, Satışları olumlu yönde etkileyen ürün ve hizmetler üretme, Firmanın karını artırır, Firmanın stratejilerine odaklanan süreç, Firmanın pazarda rekabete girebilmesini sağlama, Firmanın verimliliğini artırır, Finans, satış, pazarlama, personel gibi farklı alanları destekleyen süreç, Tüm şirketin hedeflerine ulaşmasını sağlama, Firmanın genel verimliliğinin artmasını sağlar, Üretim yönetimi konusunda eğitim alınabilir, En efektif üretim stratejilerini belirlemek ve hızlı, etkili yanıt vermek, Firmanın geleceğine yatırım yapma
üretim yönetimi üretim üretim yönetimi eğitimi online eğitim ücretsiz eğitim sertifika
Koyu kıvırcık saçlı, olgun bir kadın aydınlık bir odada duruyor. Karmaşık beyaz işlemeleri olan kırmızı bir başörtüsü takıyor. Başörtüsü başının etrafına sarılmış ve çenesinin altına sıkıştırılarak yüzünü çerçeveliyor. Hafif bir gülümsemeyle önüne bakıyor, ifadesi nazik ve düşünceli. Elleri önünde kenetlenmiş, krem rengi bir üst ve uzun, desenli bir etek giyiyor. Otuzlu yaşlarının sonunda ya da kırklı yaşlarının başında gibi görünüyor.
Merve Nur Cengiz
İçerik Editörü

Kişisel gelişimle ilgili blog içerikleri ve tanıtım yazıları yazıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Baret takmış bir kadın gülümsüyor. Yüzünde parlak bir ifade var ve gözleri kapalı. Saçları topuz yapılmış ve beyaz bir gömlek giymiş. Baret turuncu renkte ve önünde ÖNCE GÜVENLİK yazıyor. Arka planda beyaz duvarlar ve kutular olan parlak ışıklı bir odada durmaktadır. Ellerini kalçalarına koymuş ve ayaklarını hafifçe açarak ayakta duruyor. Kendinden emin ve gururlu görünüyor.
Nedir?

Üretim Yönetimi Nedir?

20 Şubat 2021
Koruyucu gözlük ve yüz maskesi takan bir adam metal bir nesneyi kesmek için açılı taşlama makinesi kullanıyor. Çeşitli sprey kutularının bulunduğu bir raf da dahil olmak üzere çeşitli alet ve malzemelerin bulunduğu bir tezgahın önünde duruyor. Görüntünün sağ üst köşesinde beyaz bir nesne görülüyor, ancak odak dışında ve seçilmesi zor. Adam işine odaklanmış, çalışırken kıvılcımlar uçuşuyor. Sahne öğütücünün parlak ışığıyla aydınlanıyor.
Üretim Yönetimi

Üretim Yönetimi Nedir? Neden Önemlidir?

29 Ekim 2019
Siyah beyaz gömlek giymiş bir kadın arka planın önünde duruyor. Gözlük takıyor ve kıyafetini beyaz ve siyah çiçek desenli bir gömlek tamamlıyor. Saçları arkadan bağlanmış ve dümdüz karşıya bakıyor. Ön planda bir tabelanın üzerinde mavi ve siyah bir logo var. Kadının etrafı ağaçlar, çalılar ve çimenlerden oluşan doğal bir manzarayla çevrili. Gökyüzü parlak mavi ve güneş parlıyor. Kadın kendinden emin ve bulunduğu ortamdan memnun görünüyor. Kadın görüntünün odak noktası ve varlığı hissediliyor.
Üretim Yönetimi

Esnek Üretim Sistemleri

08 Ekim 2021