AnasayfaBlogSanat ve Sosyal Bilimler Programları
Bölümler

Sanat ve Sosyal Bilimler Programları

08 Eylül 2020
Çarpıcı pembe ve mavi gözleriyle doğrudan kameraya bakan bir kadının yakın çekimi. Dudakları hafifçe ayrılmış ve yüzü gözlerinin üzerindeki pembe bir maskeyle çerçevelenmiştir. Arkasında, bir logo ve hafifçe bulanıklaştırılmış kırmızı ve yeşil bir çiçek de dahil olmak üzere renkli şekillerden oluşan bir kolaj vardır. Sarı bir çiçek de ön planda ve odakta, parlak, renkli bir arka planla çevrili. Kendinden emin ve meraklı bir ifadesi var, bakışları gizem dolu.
ProgramEğitim AlanlarıMeslek Olanakları
Siyaset BilimiMedya, gazetecilik, bankacılık, halkla ilişkilerDanışman ve uzman
EkonomiBankacılık ve ekonomiEkonomi politikası uzmanı, yönetici ve danışman
Uluslararası ÇalışmalarDış İşleri Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlarDanışman ve uzman
Kültürel ÇalışmalarÖzel sektör, kamu kurumları, ticaret, reklamTicaret danışmanı, reklam danışmanı, kampanya yöneticisi ve uzman
PsikolojiAdliye, hastane, eğitim kurumlarıPsikolog
Görsel SanatlarMedya sektörüGörsel iletişim uzmanı, sergi düzenleyici, sanat yönetmeni
Görsel İletişim TasarımıMedya sektörüGörsel iletişim tasarımcısı, reklam tasarımcısı, grafik tasarımcı
EkonomiBankacılık ve ekonomiMuhasebe uzmanı, finans danışmanı, banka yöneticisi
Siyaset BilimiMedya, gazetecilik, bankacılık, halkla ilişkilerPolitik danışman, kampanya yöneticisi, kamu hizmeti uzmanı
Uluslararası ÇalışmalarDış İşleri Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlarUluslararası ilişkiler uzmanı, diplomat, yabancı işler danışmanı

Günümüzde hiçbir alan ve hiçbir konu birbirinden bağımsız değildir. Her alanın, diğer alanlarla ilgisinin bulunduğu bir konu mutlaka vardır. İnsan nasıl bir sosyal bir varlıksa, bilim ve sanat dalları için de aynı şey söylenebilir. Buna en güzel örnek; bir süredir yükseköğretim kurumlarında “disiplinler arası yaklaşım” anlayışının benimsenmeye başlanmasıdır. Disiplinler arası yaklaşım, tam da bu bahsettiğimiz konuyu birkaç kelimeyle özetleyen bir kavramdır. Amacı da; bir konuya birçok akademik disiplinin açısından bakmak ve daha geniş kapsamlı bir sonuç elde etmektir.  

Sanatın sosyal bilimlerle yakından ilgisi vardır. İnsana dair çalışmalar yapan bütün bilim dalları, sanatı da gündemine almalıdır. Çünkü sanat, insanı anlamak için en kolay yoldur. Bir sanatçının ortaya koyduğu eserlere baktığınızda, sosyal bilimlerin ilgilendiği birçok konudan izler bulabilirsiniz. Bu izlerden yola çıkarak insanın duygu ve düşüncelerini, hatta diğer insanlarla olan ilişkilerini bile görebilirsiniz.

Sosyal bilimlerin her dalı, sanattan ilham alıp araştırmalarını ona göre derinleştirebilir. Bir bilim dalı olmasa da, sanat çok önemli verilere sahip olan özel bir dünyadır. Özellikle psikoloji, kültürel çalışmalar, görsel sanatlar ve görsel iletişim tasarımı gibi alanlarda sanattan daha çok yararlanılabilir. Sanatın da bu sosyal bilimleri kapsamına alıp, bakış açısına farklılıklar katabileceğini söylemek yanlış olmaz. Sanat ve sosyal bilimler eğitimi, akademik bir disiplin olarak yükseköğretim kurumlarında verilmeye başlandı. Bu yazıda, bahsettiğimiz bu programları tanıyacağız. 

Sanat ve Sosyal Bilimler Programları Nelerdir?

Sanat ve Sosyal Bilimler Programları; üniversitelerin dört yıllık bir lisans programı grubudur. Bu program grubuna, merkezî yerleştirme sınavının Eşit Ağırlık puanıyla öğrenci alınıyor. Eğitime başlamadan önce, öğrencilere İngilizce yeterlilik sınavı yapılıyor. Başarılı olamayan öğrencilerin hazırlık sınıfını okuması şartı bulunuyor. Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi çatısı altında, “bölümsüz” bir anlayışla eğitim verilen programda, temel olarak yedi adet akademik disiplinin eğitimi veriliyor. Bu disiplinler; Görsel Sanatlar, Görsel İletişim Tasarımı, Psikoloji, Ekonomi, Siyaset Bilimi, Kültürel Çalışmalar ve Uluslararası Çalışmalar adlı programlardır. 

Sanat ve Sosyal Bilimler Programları mezunları, öğrencilik dönemlerinde çift ana dal veya yan dal, mezun olduktan sonra da yüksek lisans programları gibi farklı akademik disiplinlerden de yardım almaları gerekiyor. Aslında bu durum, günümüzdeki bütün akademik bölümler için geçerlidir. Çünkü artık lisans mezunu diploması, iyi bir kariyer için yeterli olmuyor maalesef. Bu nedenle, henüz eğitim hayatına yeni başlamış veya devam etmekte olan öğrenci arkadaşlar, bu konulara önem vermelidir. Bu alanda meslek sahibi olmak isteyen öğrenciler, mutlaka ikinci bir diploma almalıdır. Hem meslekte uzmanlık için, hem de mesleğine farklı bakış açıları da katmak için bunu yapmak iyi olacaktır. 

Bu bölümde öğrenciler; görsel sanatlardan psikolojiye, siyasetten ekonomiye kadar birçok farklı bilim ve sanat dalında eğitimler alıyorlar. Bu kadar farklı dallardan eğitimler gören öğrencilerin donanımları da farklı oluyor, kariyerleri de farklı olacak gibi görünüyor. 2020 itibariyle Sanat ve Sosyal Bilimler Programları bölümü, sadece Sabancı Üniversitesi’nde bulunuyor. Ayrıca Sabancı Üniversitesi’nde, bu programla ilgili yan dal ve yüksek lisans programlarının eğitimleri de veriliyor.

Sanat ve Sosyal Bilimler Programlarının İş İmkânları Nelerdir?

Sanat ve Sosyal Bilimler Programları mezunları için iş imkânları; hem özel sektörde, hem de kamusal alanda bulunuyor. Eğitim kurumları, medya şirketleri, basın-yayın, halkla ilişkiler, kültür ve sanat, bankacılık gibi iş alanlarında çalışma imkânları bulunuyor.

Mezunlar ayrıca, akademik kariyer de yapabilirler. Bunun için ALES'ten yeterli bir puan alarak gerekli şartları yerine getirmeleri gerekiyor. lisansüstü eğitimlerini tamamlayan mezunlar, akademisyen olarak üniversitelerde çalışabilirler.

Sanat ve Sosyal Bilimler Programları Mezunları Ne İş Yapar?

Bu programlardan mezun olanların yapabilecekleri işleri şöyle sıralayabiliriz: 

  • Siyaset Bilimi Programı mezunları: Medya, gazetecilik, bankacılık, halkla ilişkiler gibi alanlarda danışman ve uzman olarak çalışabilirler.

  • Ekonomi Programı mezunları: Bankacılık ve ekonomi sektöründe, ekonomi politikası uzmanı, yönetici ve danışman olarak çalışabilirler.  

  • Uluslararası Çalışmalar Programı mezunları: Dış İşleri Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlarda, danışman ve uzman olarak çalışabilirler.

  • Kültürel Çalışmalar Programı mezunları: Özel sektörde veya kamu kurumlarında ticaret danışmanı, reklam danışmanı, kampanya yöneticisi ve uzman olarak çalışabilirler.

  • Psikoloji Programı mezunları: Adliyelerde, hastanelerde ve eğitim kurumlarında psikolog olarak çalışabilirler.

  • Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Programı mezunları: Medya sektöründe, kültür ve sanat sektöründe çalışabilirler. Yapabilecekleri işler; tasarımcılık, yaratıcı yönetmenlik, sanat danışmanlığı, sanat yönetmenliği gibi işlerdir.

Sanat ve Sosyal Bilimler Programlarının Dersleri Nelerdir?

Sanat ve Sosyal Bilimler Programlarında farklı bilim dallarına ait zorunlu dersler ve seçmeli derslerden oluşan bir ders programı uygulanıyor. Öğrencilerin mezun olmadan önce kendi diploma programlarını belirleme şansları da bulunuyor. Dersler teorik olarak dersliklerde yapılabildiği gibi; bağımsız projeler, laboratuvar ve sanat stüdyosu çalışmaları şeklinde, uygulamalı olarak da yapılabiliyor. Ayrıca akademik tartışmalar için seminer çalışmaları da düzenleniyor. 

Sanat ve Sosyal Bilimler Programlarında başlıca zorunlu dersler şunlardır:

  • Toplumsal Duyarlılık Projeleri

  • Tarih

  • Antropoloji

  • İnsanî Bilimler

  • Uluslararası İlişkiler

  • Ekonomi

  • Psikoloji

  • Sosyoloji

  • Film Çalışmaları

  • Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları

  • Uyuşmazlık Analizi ve Çözümü

  • Sanat Tarihi

  • Hukuk

  • Edebiyat

  • Felsefe

  • Siyaset Bilimi

  • Diploma Programlarına Giriş

  • Proje

  • Toplum ve Siyaset / Siyaset Bilimi

  • Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı

  • Görsel Çalışmalar

Programdaki seçmeli derslerden bazıları da şunlardır: 

  • Çatışma Analizi ve Çözümü

  • Uluslararası Çatışma ve Barış

  • Uyuşmazlık Çözümü Uygulamaları

  • Göç Mekânları

  • Bedenin Antropolojisi

  • Kültür Eleştirisi Olarak Antropoloji

Bu saydığımız dersler sayesinde öğrenciler, hayata çok farklı bakış açılarından bakma yetisi kazanıyorlar. Mezuniyetten sonraki kariyer hayatlarında da bu farklı bilim dallarının faydasını görme şansına sahip oluyorlar. 

Sanat ve Sosyal Bilimler Programlarının Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Sanat ve Sosyal Bilimler Programlarının 2020 yılındaki en yüksek ve en düşük taban puanları, İstanbul Sabancı Üniversitesi’ne aittir. En yüksek taban puan burslu (İngilizce) seçeneğine ait olan 483,310 puan ve başarı sıralaması ise 933 olarak açıklanmıştır. Bu bölümün en düşük taban puanı ise aynı üniversitenin ücretli (İngilizce) seçeneğine ait olan 299,233 puandır ve başarı sıralaması da 235490 olarak kayıtlara geçmiştir. 

Sabancı Üniversitesi’nin %50 indirimli (İngilizce) seçeneğinin taban puanı 407,288 ve başarı sıralaması 19813’tür. Bu üniversitenin %25 indirimli seçeneğinin (İngilizce) taban puanı 336,863 ve başarı sıralaması ise 123986 olarak açıklanmıştır.

Siyaset Bilimi, Medya, gazetecilik, bankacılık, halkla ilişkiler, Danışman ve uzman, Ekonomi, Bankacılık ve ekonomi, Ekonomi politikası uzmanı, yönetici ve danışman, Uluslararası Çalışmalar, Dış İşleri Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlar, Danışman ve uzman, Kültürel Çalışmalar, Özel sektör, kamu kurumları, ticaret, reklam, Ticaret danışmanı, reklam danışmanı, kampanya yöneticisi ve uzman, Psikoloji, Adliye, hastane, eğitim kurumları, Psikolog, Görsel Sanatlar, Medya sektörü, Görsel iletişim uzmanı, sergi düzenleyici, sanat yönetmeni, Görsel İletişim Tasarımı, Medya sektörü, Görsel iletişim tasarımcısı, reklam tasarımcısı, grafik tasarımcı, Ekonomi, Bankacılık ve ekonomi, Muhasebe uzmanı, finans danışmanı, banka yöneticisi, Siyaset Bilimi, Medya, gazetecilik, bankacılık, halkla ilişkiler, Politik danışman, kampanya yöneticisi, kamu hizmeti uzmanı, Uluslararası Çalışmalar, Dış İşleri Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlar, Uluslararası ilişkiler uzmanı, diplomat, yabancı işler danışmanı
Sanat sosyal bilimler sanat ve sosyal görsel sanatlar sanat ve sosyal bilimler.
Bu, uzun siyah saçlı genç bir kadının görüntüsüdür. Üzerinde hafif bol parlak kırmızı bir gömlek var. Gözleri kapalı ve dudakları hafifçe ayrık, sanki rahatlamak için bir an ayırıyormuş gibi. Başı hafifçe eğik ve kollarını göğsünün üzerinde kavuşturmuş. Kendinden emin ve rahat bir duruşu var. Saçları omuzlarına dökülen yumuşak, doğal dalgalarla şekillendirilmiş. Yirmili yaşlarında olduğu anlaşılıyor ve yüzünde sıcak ve davetkâr bir ifade var. Bu anda dingin ve mutlu görünüyor.
Emel Keskin
Blog Yazarı

1998-1999 yılları arasında, Yalova'da bulunan bir reklam ajansının Koleksiyon adlı dergisinde; reklam koordinatörü ve köşe yazarı olarak çalıştı. 2003’te Mimar Sinan Üniversitesi, Sanat Tarihi Bölümü'nden mezun oldu. Halen İstanbul Üniversitesi, Çocuk Gelişimi Bölümü öğrencisi.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.