Görsel Sanatlar Bölümü
Görsel Sanatların Tanımı | Görsel Sanatlar ve Güzel Sanatlar Arasındaki Fark | Görsel Sanatlar Eğitiminin Önemi |
---|---|---|
Görsel sanatlar, resim, heykel, mimari, seramik gibi sanat dallarını kapsayan bir terimdir. | Güzel sanatlar terimi genellikle klâsik sanat dallarını temsil ederken, görsel sanatlar terimi daha geniş bir kapsamda, modern ve çağa uygun sanat dallarını da içerir. | Görsel sanatlar alanında eğitim almak, sanat eserlerini doğru ve yeterli bir şekilde anlamamızı sağlar. |
Görsel sanatlar, gözle algılanabilen tüm sanat formlarını ifade eder. | Görsel sanatlar kavramı, fotoğrafçılık ve grafik gibi çağdaş sanat dallarını da kapsar. | Görsel sanatlar eğitimi, insanların kendilerini modern ve çağa uygun tarzlarda ifade etmelerini sağlar. |
Görsel sanatlar, günümüzde klâsik 'güzel sanatlar' dışında yeni ve modern sanat dallarını da kapsayan bir terimdir. | Görsel sanatlar, güzel sanatlar kavramının kapsadığı klâsik sanat dallarının dışında, çağa uygun sanat dallarını da içerir. | Görsel sanatlar eğitimi, görsel sanatları daha iyi anlamamızı ve değerlendirmemizi sağlar. |
Görsel sanatlar terimi, sadece gözle algılanabilen sanat eserlerini değil, aynı zamanda sanatı icra etme biçimlerini de kapsar. | Güzel sanatlar terimi, sadece klâsik sanat dallarını kapsar, ancak görsel sanatlar terimi daha geniş bir perspektif sunar ve güncel sanat formlarını da içerir. | Görsel sanatlar eğitimi, bireysel ifade ve yaratıcılığı teşvik eder ve sanatsal becerileri geliştirir. |
Görsel sanatlar alanının geniş bir yelpazede çeşitlilik ve zenginlik sunar. | Güzel sanatlar genellikle daha sınırlı bir perspektif sunarken, görsel sanatlar daha geniş bir perspektif ve çeşitlilik sunar. | Görsel sanatlar eğitimi, bireylerin sanatsal potansiyellerini geliştirerek, dünya görüşlerini genişletmelerine yardımcı olur. |
Görsel sanatlar denildiğinde aklımıza gelen ilk şeylerden biri de güzel sanatlardır. Güzel sanatlar kavramında; resim, heykel, mimarî, seramik vb. gibi sanat dallarının toplamını görebiliriz. Bu sanat dallarının hepsi, görsel sanatlar ifadesiyle de anılıyor. Ancak, kapsam olarak aynı gibi düşünülen ‘görsel sanatlar’ ve ‘güzel sanatlar’ kavramları arasında, az da olsa bir fark bulunmaktadır. Bu fark; sanatın icra edilmesi konusundaki farklı ifadelerden veya farklı sanat dallarını seçmekten kaynaklanıyor.
Güzel sanatlar dediğimiz resim, heykel, mimarî, seramik gibi sanat dallarının dışında da sanat icraları yapıldıkça, ‘görsel sanat’ dalları daha çok karşımıza çıkmaya başlamıştır. Fotoğrafçılık ve grafik gibi çağdaş sanat dallarına ait eserler, görsel sanatlar kavramına dâhil olan eserlerdir.
Sanat, artık o bildiğimiz klâsik ‘güzel sanatlar’ değildir. Artık sanat, insanların kendilerini modern ve çağa göre değişen tarzlarda ifade etmesiyle, bambaşka bir hal almıştır. Sanatın niteliği gün geçtikçe gelişmeye ve çeşitleri de artmaya başlamıştır. Eskiden beri varolan resim, heykel, mimarî gibi klâsik sanat dallarının dışında yepyeni sanat alanları ve sanat eserleri de ortaya çıkmaya başlamıştır.
Görsel sanatlar, sanat eserlerinin göze hitap eden çeşitlerini kapsamaktadır. Gözümüzle gördüğümüz her sanat objesi bu kapsama dâhil olabilir. Bu sanat objelerini veya sanat eserlerini doğru ve yeterli bir şekilde anlayabilmek için, bu alanda eğitim almamız doğru bir karar olacaktır.
Fotoğrafçılık, grafik gibi yeni sanat dallarında da, güzel sanatlarda olduğu gibi, branş eğitimi alınabilmektedir. Ancak kariyer hayatında daha başarılı olabilmek adına, Görsel Sanatlar Bölümünü lisans olarak okumak daha kapsamlı bir eğitim alınmasını sağlayacaktır.
Görsel Sanatlar Bölümü Nedir?
Görsel Sanatlar Bölümü, ülkemizde ve dünyada sanat alanında yapılmış veya yapılmakta olan bütün çalışmaları inceleyerek akademik hayata yansıtan dört yıllık bir lisans programıdır. Görsel sanatlar dersi, ortaöğretim programlarının müfredatlarında da olan bir derstir. Bu dersi alan öğrencilerin üniversite eğitimini, yetenekleri ve merakları doğrultusunda, Görsel Sanatlar Bölümünde yapmaları halinde, bu alanda daha başarılı olmaları mümkündür.
Görsel Sanatlar Bölümü; öğrencilerin, sanat tarihi ve çeşitli güzel sanat dalları hakkında detaylı bir eğitim almaları hedeflenmektedir. Bu lisans programında genel olarak; resim, heykel, seramik, cam, fotoğrafçılık, grafik gibi sanat dalları ve bunların alt dallarının eğitimleri verilmektedir.
Bölümde, görsel sanat dallarının kavramsal, tarihsel ve uygulamalı olarak öğrencilere aktarılan bir eğitim programı oluşturulmuştur. Sanat dallarının görsel ifadelerini ve farklılıklarını, sanat eserlerine aktarılması da temel hedeflerden bir tanesidir. Sanatsal eserlerin yapım aşamaları ve üretimleriyle ilgili teknikler de öğrencilere bu bölümde öğretilmektedir. Ayrıca bu bölümde, sanatsal bilgilerin ve çalışmaların çağa göre uyarlanması konusunda da öğrenciler bilgilendirilmektedirler.
Öğrencilerin bu bölümü tercih ederken; resim, heykel, mimarlık, seramik, grafik, fotoğrafçılık, müzecilik gibi sanat dallarıyla çift anadal ve yandal yapmalarına olanak veren üniversiteleri seçmeleri yararlı olacaktır. Çünkü bu sanat dallarıyla yapacakları çift anadal ve yandal uygulamaları, kendi kariyerleri ve başarıları için önemli bir adım olacaktır. Bu sayede, mezun olduktan sonra iş bulma konusunda sorun yaşama durumlarını en az düzeye indirebileceklerdir.
Ayrıca lisansüstü eğitim kademelerini bitirdikçe, sanatsal ve bilişsel anlamda gelişen öğrencilerin akademik kariyer olanağı da bulunmaktadır. Öğrenciler bu bölümde okurken, Erasmus gibi yurtdışı öğrenci değişimi programlarını kullanarak yurtdışına gidebilirler. Eğitimleri ve ilerdeki kariyerlerine katkı sağlayacak sanatsal ve kültürel faaliyetlerde bulunabilirler. Böylelikle yurtiçi veya yurtdışında kariyer olanaklarında daha şanslı ve başarılı olabilirler.
Görsel Sanatlar bölümü 2020 itibariyle yalnızca birkaç üniversitede bulunmaktadır. Bu üniversiteler; Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Işık Üniversitesi ve Uluslararası Balkan Üniversitesi’dir.
Görsel Sanatlar Bölümünün İş İmkânları Nelerdir?
Görsel Sanatlar bölümü mezunları için kariyer olanakları genellikle kültür ve sanat sektörlerindedir. Kurumsal olarak; kamu veya özel sektördeki müzeler, kültür ve sanat vakıflarında ve sanat galerilerinde çalışabilmektedirler. Kendi özel atölyelerinde de çalışabilen mezunlar, kamu ve özel eğitim kurumlarında sanat ve tasarım alanlarında öğretmenlik ve eğitmenlik yapabilirler. Lisansüstü eğitimi tamamlayan bu bölüm mezunlarının, akademik ortamlarda çalışma imkânları da bulunmaktadır.
kamu kurumlarındaki iş imkânları için kpss puanı gerekmektedir. akademisyen olarak çalışmak isteyen öğrencilerin de, ales ve yökdi̇l gibi akademik sınavlara girerek yeterli puanları almaları gerekmektedir. bu puanları almış olan mezunlar, kamu veya özel üniversitelere başvuru yapıp, bu kurumların giriş sınavlarına girme hakkı kazanırlar.
Görsel Sanatlar Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?
Görsel Sanatlar bölümü mezunları, kamu ve özel müzelerde ve sanat galerilerinde ‘sanat danışmanı’, ‘küratör’ olarak çalışabilmektedirler. Ayrıca kendilerine ait sanat atölyesi açıp, sanat çalışmalarını ‘sanatçı’ (ressam, heykeltraş, grafik sanatçısı, fotoğraf sanatçısı, vb.) olarak bireysel bir şekilde de devam ettirebilirler. Kamu veya özel eğitim kurumlarında sanat ve tasarım alanlarında öğretmenlik veya eğitmenlik yapabilirler. Mezunlar lisansüstü eğitim yaparak üniversitelerde akademisyen de olabilirler.
Görsel Sanatlar Bölümü Dersleri Nelerdir?
Görsel Sanatlar bölümde teorik derslerin dışında, atölye ve laboratuvar gibi mekânlarda uygulamalı çalışmalar da yapılmaktadır. Bu dersler; zorunlu ve seçmeli olarak, kuramsal ve stüdyo dersleri olarak işlenmektedir.
Görsel Sanatlar bölümü lisans programında eğitimi verilen başlıca dersler şunlardır:
Temel Sanat Eğitimi I, II
Sanat Tarihi I, II
Görsel Sanatlar Tarihi I, II, II
Sanat Kavramları
Fotoğraf
Temel Bilgisayar I, II
Desen I, II, III, IV, V
Modelaj
Bilgisayar Destekli Tasarım I, II, III
Resim I, II, III
Özgün Baskı I, II
Mitoloji
Türk Sanatı Tarihi
Yazı ve Tipoloji
Heykel I, II, III
Yerleştirme I, II, III
Resim Teknolojisi
Fotoğraf Stüdyo
Metal Ahşap Heykel I, II, III
Sanat Eseri Analizi
Grafik Stüdyo
Çağdaş Sanat Yorumları
Sanat Sosyolojisi
Sanat Felsefesi
Disiplinlerarası Stüdyo
Güncel Sanat
Metin Yazımı
Müzecilik
Görsel Sanatlar Projesi
Portfolyo Tasarımı
Küratörlük ve Sanat Yönetimi
Görsel Sanatlar Bölümü Taban Puanları
Görsel Sanatlar bölümüne Sözel puanla öğrenci alınmaktadır. 2020 yılında bu bölüme 6 kişilik kontenjan ayıran Ankara Hacı Bayram Üniversitesi’nin en yüksek taban puanı 287,947 ve başarı sıralaması da 336751’dir. Uluslararası Balkan Üniversitesi bu bölüme toplam 15 kişilik kontenjan (7 kişi ücretli, 3 kişi %50 indirimli ve 5 kişi %25 indirimli) ayırmıştır. Ancak bu kontenjanlar dolmadığı için taban puanları açıklanmamıştır.
1998-1999 yılları arasında, Yalova'da bulunan bir reklam ajansının Koleksiyon adlı dergisinde; reklam koordinatörü ve köşe yazarı olarak çalıştı. 2003’te Mimar Sinan Üniversitesi, Sanat Tarihi Bölümü'nden mezun oldu. Halen İstanbul Üniversitesi, Çocuk Gelişimi Bölümü öğrencisi.