Konaklama İşletmeciliği Bölümü
Konu | Ayrıntılar | Önemli Notlar |
---|---|---|
Konaklama İşletmeciliği Bölümü | Turizm ve konaklama konularında akademik eğitim veren bir lisans programı | Eşit Ağırlık puan türüyle öğrenci alınır |
Bölümün Amaçları | Turizm sektörüne yönelik, işletme plânlaması ve işletme yönetimi yapabilecek nitelikte uzmanlar yetiştirmek | Uzmanların, çağın gerektirdiği donanımla mezun olması hedeflenir |
Eğitim Planı | Hukuk, muhasebe, yönetim ve organizasyon, ekonomi ve pazarlama alanlarına odaklanılır | Çift ana dal, yan dal, Erasmus gibi ek programlar değerlendirilebilir |
İş İmkânları | Geniş işletme ve yöneticilik görevleri, ayrıca akademisyenlik | Özellikle özel sektörde yoğun iş imkanları; KPSS puanı ile Kamu'da da kontenjanlar tercih edilebilir |
Mezunların Görevleri | Mesleki gelişim etkinliklerini planlamak ve yönetmek, bilgisayar programlarına ve teknolojilere hakîm olmak, hizmet kalitesi yaratmak ve kontrol etmek | İşletmenin konaklama planını yapmak ve çalışanların düzenini oluşturmak |
Konaklama Sektörünün Değişimi | Son yıllarda sektör; müşteri talepleri ve tarzlarına uygun hizmetler sunmaya yöneldi | Yeni konseptler ve hizmetler geliştirildi; lüks villa ve bungalov tarzı konaklama hizmetleri sunulmaya başladı |
Konaklama İşletmeciliği Bölümü’nün Önemi | Büyükşehir yaşamı ve stresli iş hayatı, insanların tatil ve konaklama hizmetlerine olan ihtiyacını arttırdı | Konaklama sektörü, bu ihtiyaçları karşılamak ve kaliteli hizmetler sunmak için profesyonel konaklama işletmecilerini gerektirir |
Önbilgi | Konaklama İşletmeciliği, otelciliğin ötesinde, çeşitli konaklama türlerinin yönetimini içerir | Yürütülen hizmetler, müşteri memnuniyetini ve işletme başarısını doğrudan etkiler |
Lisans Programının Önemi | Konaklama İşletmeciliği Bölümü, bu alanda ihtiyaç duyulan profesyonel işletmecileri yetiştirmektedir | Eğitim, belirli bir düzeyde donanım ve niteliklere sahip işletmeciler olmayı sağlar |
Sektörün İstihdam Oranları | Konaklama sektörünün genişleyen yapısı, mezunlara geniş istihdam imkanları sunar | Yaz ve kış turizm alanları, geniş iş olanakları sunar |
Büyükşehirlerde yaşayan insanların en temel ihtiyaçlarından birisi haline gelen kavram, “tatil”dir. Büyükşehirlerin bu kadar kalabalık olmadığı ve stresli koşturmacaların olmadığı dönemlerde böyle bir ihtiyaç hissedilmiyordu. Ne zaman ki mesaili işler ve nüfus yoğunluğu arttı, işte o zaman tatil bir ihtiyaç haline geldi.
Milenyum çağından önce doğmuş olanlar bilirler, o zamanlar ailelerin tatile çıkma gibi bir faaliyetleri olmuyordu. Yaz tatillerinde yapılan tek tatil türü faaliyet “deniz kampları” özelliğindeki deniz faaliyetleriydi. “Tatile çıkmak” aslında milenyumun nimetlerinden birisidir. Mesaili işlerin yorucu ve yıpratıcılığı sebebiyle, insanlar artık yıllık izinlerini “tatile çıkarak” geçirme ihtiyacı duyuyorlar. Çünkü şehrin kalabalığından, işlerin yoruculuğundan uzaklaşınca insan ancak dinlenebiliyor. Yıllık iznini şehir dışına çıkmadan geçiren insanlara sorarsanız, “dinlenemedim” gibi cevaplar almanız mümkün. Hele ki büyükşehirde yaşıyorsanız, o şehirde geçirdiğiniz yıllık izin, aynı yoruculukla ve aynı boğuculukla geçecektir. Bu durum belki sadece psikolojik etkenlerden kaynaklanıyor. Ancak hissedilen şey, tam olarak da budur.
Büyükşehir yaşamının yorucu ve yıpratıcı özelliklerinden uzaklaşmak isteyen insanların temel yardımcısı, konaklama sektörüdür. Konaklama sektörü eski yıllarda bu kadar çeşitli ve bu kadar gelişmiş değildi elbette. Son yıllarda insanların ihtiyaçları ve istekleri doğrultusunda, konaklama sektöründe yeni konseptler uygulanmaya başlanmıştır.
Konaklama işletmeciliği, konaklama denince aklımıza ilk gelen şey olan “otel” kavramından bambaşka bir şeye dönüşmüştür. İnsanların taleplerine ve tarzlarına göre, konaklama tercihleri de değişiyor. İnsanlardaki bu değişik taleplerin her birine hitap edebilen nitelikte işletmeler açılmaya başlanmıştır. Var olan otel tarzı işletmeler bile kendi konseptlerini değiştirmiş ve zamanın modasına uydurmaya başlamışlardır. Dünya çapında marka haline gelen oteller bile, insanların tercihlerini değerlendirerek konaklamayı düzenlemişlerdir. Bu düzenlemelerle; lüks villa ve bungalov tarzı müstakil evler gibi konaklama alanlarını bünyelerine katmışlardır.
Konaklama konusuna genel bir bakıştan sonra, bu işin akademik boyutuna bakalım: Konaklama İşletmeciliği Bölümü’ne.
Konaklama İşletmeciliği Bölümü
Konaklama İşletmeciliği Bölümü, turizm ve konaklama konularında akademik eğitim veren bir lisans programıdır. Bölüm, çoğunlukla İşletme veya Turizm Fakültesi bünyesinde eğitim veriyor. Bölüme merkezî sınav sisteminin Eşit Ağırlık puan türüyle öğrenci alınıyor. Öğrenciler bu bölümden “konaklama işletmecisi” unvanıyla mezun oluyor.
Bölümün amacı; turizm sektörüne yönelik, işletme plânlaması ve işletme yönetimi yapabilecek nitelikte uzmanlar yetiştirmektir. Çoğunlukla turizmde çalışacak olan bu uzmanların, çağın gerektirdiği donanımla mezun olması da diğer bir amaçtır.
Konaklama İşletmeciliği bölümü eğitim plânı oldukça farklı alanları bünyesinde barındırıyor. Hukuktan muhasebeye, yönetim ve organizasyondan ekonomi ve pazarlamaya kadar çeşitli konular bu plânda mevcut.
Üniversite eğer olanak sağlıyorsa; çift ana dal, yan dal, Erasmus gibi uygulamalar mutlaka değerlendirilmelidir. Bunları değerlendiren bir öğrencinin, kariyer hayatına bir adım önde başlayacağını söylemek yanlış olmaz.
Konaklama İşletmeciliği Bölümünün İş İmkânları Nelerdir?
Konaklama İşletmeciliği bölümünün iş imkânları kamu alanında sınırlı olmakla birlikte, özel sektörde yoğunlaşmıştır. Bölüm mezunları, KPSS sınavındaki puanlarıyla Turizm ve Kültür Bakanlığı bünyesinde açılan kontenjanları tercih edebilirler. Konaklama sektörünün yoğun olduğu; yaz ve kış turizm alanlarındaki işletmelerde çalışma imkânları geniştir. Özel işletmelerin her geçen gün arttığı ve çeşitlendiği günümüzde, bölüm mezunlarının iş sıkıntısı olmayacaktır.
Ayrıca bu alanda akademisyen olmak gibi bir iş imkânı da bulunuyor. Bunun için mezunların lisansüstü eğitimlerini tamamlamaları ve ALES’ten yeterli puan almaları gerekiyor.
Konaklama İşletmeciliği Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?
Konaklama İşletmeciliği bölümü mezunlarının yaptığı işler, çoğunlukla özel sektördeki kuruluşlarda işletmecilik, yöneticilik gibi görevlerdir. Mezunların çalıştıkları işletmelerde yapabilecekleri işler şunlardır:
Kendilerine bağlı olarak çalışanların mesleki gelişimiyle ilgili etkinlikleri planlamak ve yönetmek.
Konaklama yönetiminde kullanılan bilgisayar programlarına ve teknolojilerine hakîm olmak.
İşletmenin fiziksel ortamının gerektirdiği her konudaki ihtiyaçları sağlamak.
İşletmenin hizmet kalitesini kontrol etmek ve gerektiği zaman hizmetler konusunda yenilikler yapmak.
İşletmenin konaklama plânını yapmak ve çalışanların düzenini oluşturmak. İşletmedeki birimlerin işleriyle ilgili yakından ilgilenmek.
İşletmeye ait ve kalite standartlarına uygun bir hizmet politikası belirlemek, bu politikayı yürütmek.
Konaklama konusundaki bilgileri ve analizleri diğer ilgili insanlara sunmak.
Konaklama işletmeciliği konusunda proje üretmek ve yürütmek, bu projelerde katılımcı olarak bulunmak.
Konaklama İşletmeciliği Bölümü Dersleri Nelerdir?
Konaklama İşletmeciliği bölümü ders programında, yoğunluklu olarak teorik derslerin yoğunluğu dikkat çekiyor. Mezuniyet için gerekli olan staj dersi, öğrenciler için deneyim kazandıracak bir uygulamadır.
Bölümdeki zorunlu dersler şunlardır:
Turizme Giriş
Bilgisayar
Temel Hukuk
Genel Matematik
Genel İşletme
Uygulamalı İngilizce
Kat Hizmetleri Yönetimi
Beslenmenin Temel İlkeleri
Genel Ekonomi
Menü Planlaması
İstatistik
Ön Büro
Servis ve Bar
İşletme Matematiği
Davranış Bilimleri
Genel Muhasebe
Turizm Coğrafyası
Konaklama İşletmeleri Muhasebesi
Yönetim ve Organizasyon
Turizm ve Çevre
Yiyecek ve İçecek Yönetimi
Stratejik Yönetim
Turizm Ekonomisi
İletişim
Turizm Pazarlaması
İnsan Kaynakları Yönetimi
Konaklama İşletmelerinde Hijyen ve Sanitasyon
İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku
Seyahat Acenteciliği ve Tur Operatörlüğü
Toplantı ve Fuar Yönetimi
Uygulamalı Girişimcilik
Staj
Bölüm ders programında, özel alan derslerinin ve yabancı dil derslerinin bulunduğu seçmeli ders havuzu mevcut. Bu derslerin, öğrencilerin ilgi alanlarına ve yeteneklerine yönelik olarak seçebilecekleri dersler olduğunu görebiliyoruz. Seçecekleri dersler sayesinde, zorunlu derslerde aldıkları teorik bilgiler biraz daha pekişecektir.
Bölümdeki seçmeli derslerden bazıları da şunlardır:
Rekreasyon Yönetimi
İnovasyon
Özel İlgi Turizmi
Kültür Turizmi
Destinasyon Yönetimi ve Planlaması
Stratejik Finansal Yönetim
İçecek Teknolojisi
Temizlik Teknolojisi
Turizmde Güncel Sorunlar
Dünya Mutfakları
Almanca (I - VIII)
Rusça (I - VIII)
Konaklama İşletmeciliği Bölümü Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları
Konaklama İşletmeciliği bölümü 2020 yılı itibariyle, biri açık öğretim olmak üzere beş üniversitede bulunuyor. Bölümün en yüksek taban puanı 231,99240 ile Ege Üniversitesi’ne aittir; başarı sıralaması da 699945’tir. Bölüme ait en düşük taban puan ise Kocaeli Üniversitesi’ne ait olan 197,17061’dir, başarı sıralaması da 824449’dur. Bölüm için Açık Öğretim Fakültesi bünyesinde kontenjan açan Anadolu Üniversitesi’nin kontenjanı dolmamıştır. Bu nedenle taban puanı ve başarı sıralaması oluşmamıştır.
1998-1999 yılları arasında, Yalova'da bulunan bir reklam ajansının Koleksiyon adlı dergisinde; reklam koordinatörü ve köşe yazarı olarak çalıştı. 2003’te Mimar Sinan Üniversitesi, Sanat Tarihi Bölümü'nden mezun oldu. Halen İstanbul Üniversitesi, Çocuk Gelişimi Bölümü öğrencisi.