AnasayfaBlogOrganizasyonel Beceriler Nelerdir?
Stratejik Yönetim

Organizasyonel Beceriler Nelerdir?

05 Kasım 2018
Bu resim mavi ve beyaz semboller içeren bir dizi ahşap bloğu göstermektedir. Ortadaki en büyük blokta kahverengi bir karenin içinde mavi bir sembol, muhtemelen bir üçgen bulunmaktadır. Resmin sağ üst köşesinde mavi zemin üzerinde beyaz bir harf var. Bu bloğun solunda ve sağında mavi ve beyaz sembollü benzer bloklar var, ancak boyutları daha küçük görünüyor. Resmin sağ alt köşesinde ise üzerinde bir sembol bulunan bir kutu yer alıyor. Ayrıca, biri resmin sol üst köşesinde, diğeri sol alt köşesinde olmak üzere üzerinde mavi semboller bulunan iki ahşap blok vardır.
MeslekGörev TanımıOrganizasyonel Beceri Önemi
Etkinlik PlanlayıcısıÖzel partileri, kongreleri, fuarları ve iş toplantılarını koordine eder.Etkinliklerin zamanında ve düzgün bir şekilde gerçekleşmesi için organizasyonel beceriler gereklidir.
Yönetim AnalistiŞirketlerin yapılarını değiştirmelerine, kârlarını arttırmalarına, kayıplarını azaltmalarına ve verimliliklerini geliştirmelerine yardımcı olur.Şirketlerin uygulamayı düşündükleri yeniliklerin sistematik bir şekilde analiz edilmesi ve yapılandırılması gerekmekte.
Diplomalı HemşireHastalara sağlık hizmeti verir, onlara ve ailelerine tavsiyelerde bulunur.Hasta bakımı ve hizmetlerinin düzenli ve sistematik bir şekilde verilmesi sağlık geçmişleri ve tedavilerin takibi için gereklidir.
Avukat AsistanlarıAvukatlara yasal belgelerin araştırılması ve taslak hazırlanması da dahil olmak üzere çeşitli görevlerde yardımcı olur.Dosyaların, belgelerin ve bilgilerin düzgün bir şekilde saklanması ve yönetilmesi için organizasyonel beceriler gereklidir.
MimarEstetik açıdan hoş, güvenli, fonksiyonel olan ve sakinlerinin ihtiyaçlarını karşılayacak yapılar dizayn ederler.Projelerin düzgün ve zamanında tamamlanması için gereklidir, projenin her aşamasını düzenler ve yönetir.
DoktorlarHastaları muayene eder, hastalıkları ve yaralanmaları teşhis eder ve tedavi eder.Hasta kayıtlarını yönetme ve tedavi planlarını düzenleme gibi görevlerin düzgün bir şekilde yürütülmesi için gereklidir.
ÖğretmenÖğrencilere çeşitli konulardaki kavramları öğrenmelerine ve bunları uygulamalarına yardımcı olur.Derslerin düzenlenmesi, öğrenci performansının takibi ve ödevlerin yönetilmesi gereklidir.
MühendisMühendisler sorunları bilimsel ve matematiksel uzmanlıklarını kullanarak çözerler.Proje yönetimi, ekip koordinasyonu, test ve uygulama süreçlerini sistemli ve düzenli yapmak için organizasyonel beceri gereklidir.
Mali MüşavirMüşterilerin uzun ve kısa vadeli mali hedeflerini planlamalarına yardımcı olur.Müşterinin finansal durumunu düzenlemenin yanı sıra gelecek planlarını da organize etmekte büyük öneme sahiptir.
Pazarlama MüdürüŞirketlerin ürün ve hizmetlerini satmasına yardımcı olacak stratejiler oluşturur.Pazarlama stratejilerini ve kampanyalarını düzgün bir şekilde planlamak ve yürütmek için organizasyonel becerilere ihtiyaç vardır.

Organizasyonel beceriler bireylerin düşüncelerini, zamanını ve görevlerini düzenli bir şekilde düzenlemelerini sağlayan bir beceri setidir. Bu çok önemli sosyal beceriye sahip olduğunuzda, her göreve sistematik bir yaklaşımda bulunabilirsiniz. Eğer doğal olarak organize bir insan değilseniz, öyle olmanıza yardımcı olabilecek şeyler var. Bu konuda gelişmek için yönetim ve organizasyon eğitimine katılabilirsiniz. Her projenin her bir adımını yazın, görevleri öncelikleyin ve onları tamamladıkça listeden silin. Bunu bir kağıt ve kalem ile yapabilirsiniz ama teknolojinin nimetlerinden de yararlanabilirsiniz. Aynı zamanda takviminizde de teslim tarihlerini not edin. Eğer bilgisayar kullanıyorsanız, hatırlatıcılar kurun. En önemlisi de, bir rutininiz olduğundan ve ona bağlı kaldığınızdan emin olun. Kendinizi düzene sokarken işlerinizi zamanında bitirmek çok önemlidir, bunun için zaman yönetimi eğitimine de katılabilirsiniz.



Organizasyonel Beceri Gerektiren Kariyerler Neler?



Seçtiğiniz kariyer ne olursa olsun, iyi organize olmanız lazım ama bazı meslekler bu beceriyi diğerlerinden daha çok ister. Onlara bir göz atalım:

  • Etkinlik Planlayıcısı: Etkinlik planlayıcıları özel partileri, kongreleri, fuarları ve iş toplantılarını koordine eder.

  • Kredi Görevlisi: Kredi yetkilileri, kişilerin bankalar ve diğer finansal kuruluşlardan kredi almalarına yardımcı olur ve kuruluşlar tarafından istihdam edilirler.

  • Yönetim Analisti: Yönetim analistleri, şirketlerin yapılarını değiştirmelerine, kârlarını arttırmalarına, kayıplarını azaltmalarına ve verimliliklerini geliştirmelerine yardımcı olur.

  • Diplomalı Hemşire: Diplomalı hemşireler hastalara sağlık hizmeti verir, onlara ve ailelerine tavsiyelerde bulunur.

  • Lisanslı Uygulamalı Hemşire: Lisanslı uygulamalı hemşireler, hasta veya yaralı hastalar için bakım yapar. Lisanslı hemşirelerin denetimi altında çalışırlar.

  • Avukat Asistanları: Avukat asistanları avukatlara yasal belgelerin araştırılması ve taslak hazırlanması da dahil olmak üzere çeşitli görevlerde yardımcı olur.

  • Sosyal Hizmet Uzmanı: Sosyal yardım görevlileri, hükümet yardımı, çocuk bakımı, evlat edinme hizmetleri ve zihinsel sağlık desteği de dahil olmak üzere insanları hizmetlerle bir araya getirir.

  • Mimar: Mimarlar estetik açıdan hoş, güvenli, fonksiyonel olan ve sakinlerinin ihtiyaçlarını karşılayacak yapılar dizayn ederler.

  • Dava Vekili: Avukatlar olarak da bilinen dava vekilleri cezai ve hukuki hukuk davalarındaki müşterileri temsil etmektedir.

  • Doktorlar: Hastaları muayene eder, hastalıkları ve yaralanmaları teşhis eder ve tedavi eder.

  • Okul Müdürü: Okul müdürleri ilköğretim, orta ve lise düzeyindeki tüm faaliyetleri yönetir. Öğrencileri ve öğretim üyeleri için eğitim hedefleri belirlerler.

  • Öğretmen: Öğretmenler öğrencilere çeşitli konulardaki kavramları öğrenmelerine ve bunları uygulamalarına yardımcı olur.

  • Mühendis: Mühendisler sorunları bilimsel ve matematiksel uzmanlıklarını kullanarak çözerler.

  • Diş Hekimleri: Diş hekimleri, sorunları teşhis etmek ve tedavi etmek için hastanın dişlerini ve ağız dokusunu inceler.

  • Diyetisyen veya Beslenme Uzmanı: Diyetisyenler ve beslenme uzmanları yiyecek ve beslenme programlarını planlarlar. Yemeklerin hazırlanmasını ve sunulmasını denetler ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarını geliştirirler.

  • Evlilik ve Aile Terapisti: Evlilik ve aile terapistleri, birlikte yaşadığımız kişilerin zihinsel sağlığımızı etkilediği perspektiften çalışan aileleri, çiftleri ve bireyleri tedavi eder.

  • Sağlık Eğitmeni: Sağlık eğitimcileri, ciddi sağlık problemlerinden kaçınmak adına insanlara sağlıklı yaşam biçimlerini öğretir.

  • Mali Müşavir: Mali müşavirler, müşterilerin uzun ve kısa vadeli mali hedeflerini planlamalarına yardımcı olur.

  • Moda Tasarımcısı: Moda tasarımcıları takım elbiseleri, pantolonlar, bluzlar, gömlekler ve elbiseler ile ayakkabı ve el çantaları üretirler.

  • İnsan Kaynakları Asistanı: İnsan kaynakları asistanları, şirketlerin ve organizasyonların insan kaynakları departmanlarında büro çalışmalarını gerçekleştirirler.

  • Pazar Araştırması Analisti: Pazar araştırması analistleri ne iş yapar? Şirketlerin hangi ürünleri ve hizmetleri satacaklarına ve potansiyel müşterilerinin kim olduğuna dair anketler hazırlarlar.

  • Halkla İlişkiler Uzmanı: Halkla ilişkiler uzmanları, işverenlerinin veya müşterilerin mesajlarını kamuya açıklar.

  • Pazarlama Müdürü: Pazarlama yöneticileri, şirketlerin ürün ve hizmetlerini satmasına yardımcı olacak stratejiler oluşturur.

  • Şehir veya Bölge Planlayıcısı: Şehir veya bölge planlayıcılar, toplulukların arazilerinin ve kaynaklarının en iyi kullanımını belirlemelerine yardımcı olur.

  • Anket Araştırmacısı: Anket araştırmacıları, insanlar ve onların fikirleri hakkında bilgi toplamak için kullanılan anketleri tasarlar ve yürütür.

Etkinlik Planlayıcısı, Özel partileri, kongreleri, fuarları ve iş toplantılarını koordine eder, Etkinliklerin zamanında ve düzgün bir şekilde gerçekleşmesi için organizasyonel beceriler gereklidir, Yönetim Analisti, Şirketlerin yapılarını değiştirmelerine, kârlarını arttırmalarına, kayıplarını azaltmalarına ve verimliliklerini geliştirmelerine yardımcı olur, Şirketlerin uygulamayı düşündükleri yeniliklerin sistematik bir şekilde analiz edilmesi ve yapılandırılması gerekmekte, Diplomalı Hemşire, Hastalara sağlık hizmeti verir, onlara ve ailelerine tavsiyelerde bulunur, Hasta bakımı ve hizmetlerinin düzenli ve sistematik bir şekilde verilmesi sağlık geçmişleri ve tedavilerin takibi için gereklidir, Avukat Asistanları, Avukatlara yasal belgelerin araştırılması ve taslak hazırlanması da dahil olmak üzere çeşitli görevlerde yardımcı olur, Dosyaların, belgelerin ve bilgilerin düzgün bir şekilde saklanması ve yönetilmesi için organizasyonel beceriler gereklidir, Mimar, Estetik açıdan hoş, güvenli, fonksiyonel olan ve sakinlerinin ihtiyaçlarını karşılayacak yapılar dizayn ederler, Projelerin düzgün ve zamanında tamamlanması için gereklidir, projenin her aşamasını düzenler ve yönetir, Doktorlar, Hastaları muayene eder, hastalıkları ve yaralanmaları teşhis eder ve tedavi eder, Hasta kayıtlarını yönetme ve tedavi planlarını düzenleme gibi görevlerin düzgün bir şekilde yürütülmesi için gereklidir, Öğretmen, Öğrencilere çeşitli konulardaki kavramları öğrenmelerine ve bunları uygulamalarına yardımcı olur, Derslerin düzenlenmesi, öğrenci performansının takibi ve ödevlerin yönetilmesi gereklidir, Mühendis, Mühendisler sorunları bilimsel ve matematiksel uzmanlıklarını kullanarak çözerler, Proje yönetimi, ekip koordinasyonu, test ve uygulama süreçlerini sistemli ve düzenli yapmak için organizasyonel beceri gereklidir, Mali Müşavir, Müşterilerin uzun ve kısa vadeli mali hedeflerini planlamalarına yardımcı olur, Müşterinin finansal durumunu düzenlemenin yanı sıra gelecek planlarını da organize etmekte büyük öneme sahiptir, Pazarlama Müdürü, Şirketlerin ürün ve hizmetlerini satmasına yardımcı olacak stratejiler oluşturur, Pazarlama stratejilerini ve kampanyalarını düzgün bir şekilde planlamak ve yürütmek için organizasyonel becerilere ihtiyaç vardır
Organizasyonel Beceriler Nelerdir? eğitim iş bölümü organizasyon organizasyon becerileri yönetim
Resimdeki kadının uzun sarı saçları sırtına kadar uzanıyor. Önünde küçük bir logo bulunan beyaz bir tişört giyiyor. Yüzünde kendinden emin bir ifadeyle doğrudan kameraya bakıyor. Gözleri koyu kahverengi ve dudakları hafif bir gülümseme şeklinde kıvrılmış. Cildi pürüzsüz ve kremsi bir tonda ve yanaklarında pembe bir parlaklık var. Basit bir gümüş kolye ve bir çift küçük halka küpe takıyor. Kollarını önünde kavuşturmuş ve ellerini birbirine kenetlemiş. Beyaz duvarları ve mavi mobilyaları olan aydınlık ve havadar bir odada duruyor.
Gizem Solak
Blog Yazarı

Kocaeli Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümünden mezun olmuştur. Eğitim, kişisel gelişim ve kariyer tavsiyeleri üzerine blog içerikleri oluşturmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.