Yabancı Dil Eğitimi Meraklılarını Buraya Alalım
Konu | Özet | Daha Fazla Bilgi |
---|---|---|
Tarihin Yabancı Dil Eğitimine Bakışı | Düşünürler Montaigne ve Rousseau, çocukların yabancı dil eğitimi almasına karşı çıkmışlar. | Bunun sebebi dönemin yalnızca özel kurumlarında yabancı dil eğitiminin verilmesi ve dil bilenlere ayrıcalıklı bir yaklaşım olmasıdır. |
Dünya'da Yabancı Dil Eğitimi | Fransa, İtalya, Almanya ve İngiltere gibi ülkelerde 1990'lardan sonra düzenli olarak yabancı dil eğitimi başlamıştır. | Öğretilen diller genellikle İngilizce, Almanca, Fransızca ve İspanyolcadır. |
Türkiye'de Yabancı Dil Eğitimi | Türkiye'de yabancı dil eğitiminin dönüm noktası, bazı dersleri yabancı dilde verilmeye başlanan Galatasaray Sultanisi olmuştur. | Özellikle 20. yüzyılda özel kurumlar ve Anadolu liselerinde yabancı dil eğitimi başlamıştır. |
Erken Yaşta Yabancı Dil Öğrenme | Uzmanlara göre yabancı dil öğrenme yaşı 3-4'tür ve bu yaşlarda doğal bir dil öğrenimi yaşanır. | Bu süre zarfında çocuğun ana dilini etkilemez aksine zihinsel ve kişisel gelişimine olumlu etkiler yapar. |
Yabancı Dil Öğrenme Teknikleri | Koşullandırma yöntemiyle dili anadili gibi öğrenme tekniği ilgi çekicidir. | Bu yöntemle öğrenci önce anlamayı, sonra konuşmayı, daha sonra okumayı ve en son yazmayı öğrenir. |
Öğretmenin Etkisi | Her eğitmenin kendi öğretme biçimi ve stratejisi vardır ve bu öğrencinin dil öğrenme hızını ve kalitesini etkiler. | Öğretim metodları öğretmen ve öğrencinin ihtiyaç ve beklentilerine uygun olmalıdır. |
"Mesleğimle ilgili makaleleri okuyabilmem için İngilizce öğrenmeliyim. Yunanistan'a seyahat etmek istiyorum biraz Yunanca öğrensem havalı dururdu. Çocuğuma küçük yaşta Fransızca dersi aldırtacağım, sanata ilgi duysun istiyorum..." Yabancı dil öğrenmek için türlü nedenler, hayatlar, istekler ve daha nicesi. Peki, nedir yabancı dil eğitimi dediğimiz? İlk nasıl başladı, nasıl öğreneceğiz, nereden öğreneceğiz? Günümüz koşullarında neler yapabiliriz? Biraz da bunları konuşalım, konuştukça laf lafı açsın, kim neler biliyormuş görelim, yayalım, öğrenelim!
Tarih Yabancı Dil Eğitimine Nasıl Bakmış?
Tarihin nasırlı sayfalarından biri der ki; Montaigne, Rousseau gibi değerli düşünürler çocukların yabancı dil eğitimi almasına karşı çıkmışlar. Peki ne gerekçeyle? Eşitsizlik. Bu eşitsizliğe sebep olansa o dönem sadece özel kurumların yabancı dil eğitimi vermesi. Bunun sonucunda da dil bilenlere ayrıcalıklı bir yaklaşım söz konusu oluyor elbette. Çocuklar da bu yüzden birbirinden ayrışmış ve özel kurumda eğitim alanlarla devlet kurumlarında eğitim alanlar arasına net bir çizgi çekilmiş oluyordu.
Dünya Yabancı Dil Eğitimine Nasıl Bakmış?
Dünya ülkelerinden gözde birkaçına değinelim. Fransa’da dönem dönem yabancı dil eğitimleri denense de 1995’ten sonra düzenli olarak uygulanmaya başlamış. Başta İngilizce olmak üzere Almanca, İtalyanca, İspanyolca da öğretilen dillerden. İtalya’da 1990’da yabancı dil eğitimi zorunlu hale gelmiş. Bunlar yine tahmin edileceği üzere İngilizce, Almanca, Fransızca ve İspanyolca. Almanya ve İngiltere de benzer şekillerde dönem dönem yabancı dil eğitimlerini denemiş fakat 1990’dan sonra düzene oturtabilmiştir ve yine öğretilen diller aynı. Genelleme yapacak olursak birçoğu 1990’larda eğitim sistemine yabancı dili düzenli olarak dahil edebilmiş. Ya Türkiye?
Türkiye Yabancı Dil Eğitimine Nasıl Bakmış?
Türkiye’de yabancı dil eğitiminin dönüm noktası, bazı dersleri yabancı dilde verilmeye başlanan Galatasaray Sultanisi olmuş. 20. yy’e gelindiğindeyse özel bir kurum olan TED Kolejlerinin ilk olarak yabancı dil eğitimi verdiğini görüyoruz. Daha sonra da Anadolu liseleri vs derken günümüze doğru evrilmiş. Yabancı dil olarak önceleri İngilizce, Almanca, Fransızca ve İmam Hatip Liselerinde Arapça öğretimi verilirken zamanla İngilizce ağırlıklı olmuş.
Erken Yaşta Yabancı Dil Öğrenimine Başlanılmalı Mı?
Uzmanlara göre yabancı dil öğrenme yaşı 3-4. Bu yaşlarda doğal bir dil öğrenimi yaşayacakları ileri sürülüyor. Ergenlikten sonra işler zorlaşıyor. Peki çocuk yabancı dil öğrenirken ana dilini unutur mu? Bunlar da bilim insanları tarafından araştırılmış ve anadilini etkilemediği ispat edilmiş aksine birçok yararı da var. Çocuğun zihinsel ve kişisel gelişimine katkı, çocuğa bakış açısı, dünya görüşü gibi özellikler kazandırdığı faydaları arasında söylenmekte.
Uzmanların fikirleri böyle, peki siz ne düşünüyorsunuz? Birçoğumuz yabancı dil eğitimine okulda belli kademelerden sonra başladı veya başlıyor. Bir dili öğrenirken sürekli tekrar ve duymak üzerine bir çalışma içine giriyoruz. Yabancı dizileri altyazılı izleyerek veya bilmediğimiz kelimeleri tekrar ederek zihnimize oturtmaya çabalıyoruz. 3-4 yaşlarındayken başlasaydık daha farklı olur muydu sizce? Bana kalırsa olurdu. O yaşlardaki öğrenme hızımız daha fazlaydı, o yaşlardaki çocuklar duyduğu her şeyi kapabilecek kapasitede oluyor malum. Anadili gibi yeni bir dil öğrenmekten bahsetmişken sonraki başlığımızda hemen örnekleyelim.
Yabancı Dil Öğrenme Tekniklerine Bir Örnek
Tek tek tekniklere bu yazımda girmeyeceğim ama size en ilgimi çeken tekniği yazmak istiyorum. Bu teknik koşullandırma yöntemiyle öğrenim şeklinde tanımlanmış. Amacıysa öğrenciye kulak-dil alışkanlığı kazandırmak. Örneğin, Fransızca öğrenen bir Türk düşünün. Hiç Türkçe kullanmıyor, sürekli Fransızca cümleler duyup tekrarlamaya çalışıyor. Bu yöntem size de konuşmayı ilk kez öğreniyormuş gibi geldi mi? Evet! Amaç da dili anadili gibi öğretmekmiş zaten.
Öğrenci bu yöntemle önce anlamayı, sonra konuşmayı, daha sonra okumayı ve en son yazmayı öğreniyor. Klasik İngilizce derslerimize aykırı değil mi? Bize okulda ilk olarak yazmayı, sonra anlamayı, okumayı ve en son konuşmayı öğretiyorlar. Hangisi size daha uygun siz karar verin! Şunu da belirteyim, birçok yöntem hala daha tartışılsa da henüz herhangi birine ‘işte bu en ideali’ denememiş. Çünkü birçok faktörün etkisi göz ardı edilemez; öğretmen, öğrenci, öğretme ortamı, aracı…
Öğretmeni ele alalım her eğitmenin ne kadar belli bir müfredata veya ders akışı çerçevesine uyması gerekse de kendi öğretme biçimi var. Kendi deneyimimden örnek verecek olursam İngilizce öğretmenimiz yazmaya ve tekrara çok önem verirken Almanca hocamız sürekli bizleri konuşturmak için cesaretlendirirdi. İki hocamdan da çok şey öğrendim fakat Almancadan hem daha çok zevk aldım, hem de kısa sürede daha hızlı ilerleme kaydettiğimi gördüm. Burada etkili iki faktör görüyoruz öğrenci ve öğretmen. Araca da kısaca değinecek olursak kesinlikle teknolojinin nimetlerini kastetmiş oluruz. Hayatlarımıza giren akıllı tahtalar, uygulamalar ve daha birçok araçla öğrenme başarımız çok daha iyi seviyelere çıkabildi.
Yabancı Dili Nereden Öğrenelim?
Biraz da rehberlik zamanı, ben yabancı dil öğrenirken nelerden faydalanıyorum? Dillere meraklı olduğumdan birçok araç deneyimledim. Güncel durumu da göz önüne alarak online olarak nelerden ne kadar faydalanabiliriz? Online eğitimlerin bu denli göz önünde olduğu bir dönemde birçok uygulama edinilebilir.
Kendi kendimize dil öğrenmek artık hiç de korkutucu değil. Dil bilgisi, kelime eksiklikleri bunlarla veya o dilde kitaplar okuyarak geliştirilebilir. Peki ya konuşma? Bunun için sanal robot tipli bir konuşmanın yararlı olacağını düşünmüyorum. Bana sorarsanız karşıda da gerçek bir insanla online olarak sohbet etmek ilgi çekici olabiliyor. İlgilerinizden, yaşam tarzlarınızdan ve birçok konudan bahsedip kendinize daha çok şey katabilirsiniz. Buraya bir de uzman görüşü bırakmak isterim, herhangi bir dili konuşmak için 5 tekniği eğlenceli TEDx konuşmasıyla Sid Efromovich'ten dinleyebilirsiniz.
Yabancı dil eğitimi uzun soluklu ve eğlenceli bir süreç. Her zaman öğrenebileceğiniz yeni bir şey çıkabilir. Türkçe’den baz alın, deyimlerimizden, halk dilimizden, kültürel simgelerimizden. Her dilin kendine özgü bir dünyası var ve o dünyalara girebilmek sizin tercihinizde. Bir Çin atasözü der ki, ‘Bir dil öğrenmek, dünyaya açılan bir pencere daha demektir.’ İster o pencereyi aralar bir bakıp kapatırsınız, ister sonuna kadar açıp dünyanızın sınırlarını genişletirsiniz.
Yazımı şunları ekleyerek bitirmek istiyorum. Ertelemeyin ve asla geç olduğunu düşünmeyin. Okuyarak öğrenin, gezerek öğrenin, zihninizi öğrenmeye her zaman açık tutun. Çekingen olmayın, yanlış yapın, düzeltin, öğrenin, hadi şimdi yapın!
Tarih Yabancı Dil Eğitimine Nasıl Bakmış?
Geçmişten günümüze çocukların yabancı dil eğitimi almasına karşı çıkanlar da destekleyenler de olmuş. Genel olarak dünyadaki yabancı dil eğitimine baktığımızda 1990’lardan sonra düzenlemeler yapıldığını görüyoruz. Türkiye’de ise Galatasaray Sultanisinde bazı derslerin yabancı dilde verilmesi dönüm noktalarımızdan biri kabul edilir.
Erken Yaşta Yabancı Dil Öğrenimine Başlanılmalı Mı?
Erken yaşta yabancı dil eğitimi adına araştırmalar yapılmış. 3-4 yaşları yabancı dil öğrenmek için ideal olarak gösterilmiştir. Çocuğun anadili öğrenir gibi başka bir dili öğrenmesinin gelişimi ve karakteri üzerinde olumlu etkileri olduğu öne sürülmüştür.
Yabancı Dili Nereden Öğrenelim?
Günümüzde yabancı dil öğrenmek için birçok seçeneğimiz var. Bunların arasında kurslara gitmek, öğreneceğimiz dilin konuşulduğu yere gidip yerinde öğrenmek seçeneklerden bazıları. Kendi kendimize de öğrenebileceğimiz birçok uygulama ve online içerik de mevcut.
Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği 4. sınıf öğrencisidir. Okumak, yazmak, araştırmak dışında müzikle ilgilenmeyi seviyor. Fakülte sosyal kulüplerinden birinin de kurucuları arasında.