AnasayfaBlogZaman Yönetimi için Pomodoro Tekniği
Zaman Yönetimi

Zaman Yönetimi için Pomodoro Tekniği

29 Ağustos 2021
Uzun siyah saçlı bir kadın kameraya gülümsüyor. Yüzünde sıcak ve davetkâr bir ifade var. Gözleri geniş ve sevinçle parlıyor. Açık mavi bir bluz giyiyor ve boynunda altın bir kolye var. Arka planda bir lambanın bulanık görüntüsü, beyaz daireli bir saat ve bir tabelanın bulanık görüntüsü var. Işık yumuşak ve davetkâr, görüntünün genel sıcak atmosferine katkıda bulunuyor.
Pomodoro TekniğiAçıklamaÖnemi
AmaçDaha üretken olmak ve göreve odaklanmayı sağlamakOdaklanma ve verimlilik
Nasıl Çalışır25 dakikalık zaman kutusu ve ardından 5 dakikalık ara verilirZamanı periyotlar halinde yönetim
KullanımHer bir periyot için görev belirlenir ve zaman dolduğunda hemen çalışmayı bırakılırHedeflere performansa odaklanır
VerimlilikZamanı etkin yönetme ve görevi zamanında bitirebilmeİsraf edilen zamanı azaltmak
ZamanlayıcıHer dönemi belirleyen, telefonunuzdaki zamanlayıcı kullanılabilirÇalışanın dikkatini çalışmaya yönlendirir
DikkatSürekli dağılan dikkati odaklayarak, görevleri tamamlamak için zaman yönetimiDikkatin dağılmasını önler
Verimlilik Artışı2 hafta boyunca bu tekniği kullanmak daha iyi bir zaman yönetimi sağlarDaha hızlı ve verimli çalışma alışkanlıkları kazandırır
ÖzelleştirmeÇalışma aralıkları genellikle 15 dakika ile 1 saat arasında değişebilirKişiye ve göreve özgü esneklik sağlar
PlanlamaHangi işlerin ne kadar zaman alacağını belirlerVerimli zaman tahmini ve planlama
DisiplinBelirlenen sürelerin disiplinli bir şekilde takip edilmesini gerektirirDisiplinli çalışma alışkanlığı kazandırır

Pomodoro tekniği 1980’lerde Francesco Cirillo tarafından geliştirilmiş bir tekniktir. Zaman kutusu olarak da adlandırılır. Zaman kutusu sabit bir zaman aralığını ifade eder. Proje ve kişisel zaman yönetimi yapmak için kullanılır. 

İlgili eğitim: Zaman Yönetimi Kursu

Eğer siz de çalışmalarınızı daha verimli hale getirmek istiyorsanız ve zamanı doğru yönetmek istiyorsanız bu teknik çok işinize yarayacak.

Pomodoro Tekniğinin Amacı Nedir?

Pomodoro tekniğinin en önemli amacı daha üretken olmak ve göreve odaklanmayı sağlamaktır. Bu teknik 25 dakikalık bir zaman kutusu ile başlar ve ardından 5 dakikalık ara verilir. Bu çalışma tekniğini kendinize göre ayarlayabilirsiniz.

Pomodoro Tekniği ile Zaman Yönetimi

Eğer sürekli yapmanız gereken şeyleri erteliyorsanız pomodoro tekniği sizin için ideal bir çalışma yöntemi. Dikkatiniz sürekli dağılıyor ve çalışmaya nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız pomodoro tekniği sizin için hayat kurtarıcı olacak.

Zamanı periyotlar halinde kullanmanız, sizi dikkat dağınıklığından uzaklaştırır. Aynı zamanda zamanı yönetmeniz gerektiği konusunda bir farkındalık kazanmış olursunuz.



Pomodoro Tekniği Nasıl Kullanılır?

Pomodoro tekniğini uygularken bir zamanlayıcı ile çalışmalısınız. Zamanlayıcı bittiğinde sizi uyarmalıdır. Telefonunuzdaki zamanlayıcı yardımcı olabilir.

Bu tekniğe başlamadan önce kendinize her bir periyot için görev belirlemelisiniz. Zaman dolduğunda ise hangi görevde olursanız olun, ortasında dahi kalmış olsanız da hemen çalışmayı bırakın. Yaptığınız her zaman kutusu için de bir işaretleme yapın ardından da 5 dakika ara verin.

Pomodoro tekniğini keşfedildiği şekilde kullanmak istiyorsanız günde yalnızca 3 kez yani en fazla 6 saat çalışabilirsiniz. Pomodoro tekniğini 2 hafta kullandıktan sonra göreceksiniz ki daha iyi bir zaman yönetimi yapıyorsunuz. Zaman yönetimi uzmanı Laura Vanderkam’ın “Temel Alışkanlıklar” dediği şeyi başarmış olacaksınız. Kendinize zaman yönetimi konusunda bir alışkanlık kazandırmış olacaksınız. Mesela günlük rutin işlerinizi bir sıraya koymayı bir temel alışkanlık haline getirmiş olacaksınız.



Eğer işlerinizi verimli ve zamanı etkin kullanarak yapmak istiyorsanız şu adımları izleyebilirsiniz;

  1. Yapmanız gereken ilk şey başarmak istediğiniz şeyi belirlemek. Başarmak istediğiniz şey kışlık ve yazlık kıyafetlerinizi düzenlemek, giymediklerinizi ayıklamak da olabilir. Yani zaman alıcı bir iş olması gerekiyor. Bir alanda uzmanlaşmak için 10.000 saat kuralını tamamlamak da olabilir. Öncelikle ne yapmak istediğinize karar verin. Pomodoro zaman tekniğinde çalışma aralıkları genelde 15 dakika ile 1 saat arasında değişebilir. 25 dakika en yaygın kullanılan süredir. İşinize göre doğru olan süreyi ayarlayabilirsiniz. Ortalama bir iş için 25 dakika yeterli olacaktır.

  2. Ne yapacağınıza karar verdikten sonra haftanın her günü için yapmanız gereken hedefi bir kağıda yazın. Dijital bir not defteri de kullanabilirsiniz. Bir yapılacaklar listesi oluşturun ve ne kadar zamana ihtiyacınız varsa onu yazın. Örneğin; “Deneme sınavı - 100 dakikalık bir iş - 4 Pomodoro” yazın. Kaç pomodoro gerekiyorsa işin yanında bunu belirtin.

  3. Artık yaptığınız her işin zaman aralığı hedefinizi de belirlediğinize göre günlük işlerinizi yapmanın vakti geldi. Ne yapmanız gerekiyorsa onu artık ertelemek için bir sebebiniz yok. Artık başlayın!
    Bu zaman yönetimi tekniğinin bir zamanlayıcı ile birlikte kullanılması gerektiğini unutmayın. Bu zaman periyodunu tamamlamanıza pomodoro deniyor. Bu zaman bittikten sonra elinizde ne iş varsa bunu bırakmanız gerekiyor. 5 dakika ara verdikten sonra nerede kaldıysanız oradan devam edin. İşi tamamlayana kadar da bu tekniği kullanmaya devam etmeniz gerekiyor. 

  4. Zaman periyodunu tamamladınız. Baktınız ki belirlediğiniz pomodoro süreleri yeterli değil, çalışmanızın süresini revize edebilirsiniz. 4 pomodoro yazmıştınız ama 6 pomodoro yeterli oldu. Sorun değil! Sonuç olarak hiçbir şey yapmamaktansa işlerinizi tamamlamak için gereken süreyi verimli geçirdiniz.

  5. Pomodoro tekniği ile bir haftalık zaman aralığında ne yaptığınızı, nasıl gittiğine bir dönüp bakın. Kendinizi değerlendirin. Düşünmek için kendinize biraz zaman ayırın. Sonra bu zaman yönetimi tekniğinin ne kadar işe yarayıp yaramadığına karar verin. Eğer işleriniz daha iyiyse ve yapmak istedikleriniz için faydalı ise ne olursa olsun devam edin. Ama daha iyi olması gerekirken verimsiz geçiyorsa yaptığınız şeyleri yeniden gözden geçirin. 

Pomodoro Tekniği Nerelerde Kullanılır?

Zaman yönetimi konusunda sıkıntı yaşıyorsanız, zamanınızı iyi yönetmeniz konusunda size yardımcı olacak bir tekniktir. Son teslim tarihi olan bir göreviniz varsa da zaten bu teknik size bir görev bitirme sorumluluğu kazandırmış oluyor. Sorumluluklarınızın daha çok farkında olacak ve 25 dakikalık zaman dilimlerini kullanarak işinizi dikkatiniz dağılmadan, göreve odaklı bir şekilde bitirmiş olacaksınız. 

Yöneticiler ve girişimciler genelde kendi işleri ile çok yoğundurlar. Kendilerine boş bir zaman ayarlamakta zorlanırlar. Birden fazla görevleri olduğu için de zaman onlar için çok önemli bir unsurdur. Bu yüzden Pomodoro Tekniği’ni kullanmak onlar için adeta biçilmiş bir kaftandır. Sınırlı zamana sahip herhangi biri için de üst düzey çalışanlar da bir göreve ne kadar zaman harcadıklarını görmek için bu tekniği kullanabilir. 

Grup çalışmalarında da, ekip toplantılarında da konuşulacak olan tüm maddelerin bu 25 dakikalık periyotlara bölünmesi zamanı etkili kullanmak için harika bir yöntemdir. Bu teknik, işin bir zaman çizelgesinde listelenmesini ve öncelik sırasına göre halledilmesini sağlar. Tamamen görev odaklı olunmasını sağlar. Örneğin bir toplantıda herkese konuşma hakkı verilecekse bir zaman periyodu içerisinde olması aslında herkesin konuşma hakkı almasını sağlar. Konuşan kişi süre dahilinde söyleyeceklerini toparlar ve herkes bir konuda fikrini beyan etmiş olur.

Pomodoro tekniği tasarım, sağlık, finans, bankacılık, web geliştirme gibi birçok sektörde kullanılabildiği gibi kişisel zaman yönetimi için de kullanılabilir. Örneğin bir sınava hazırlanıyorsanız çalışma planlarınızı bu tekniğe göre yapabilirsiniz.

Pomodoro Tekniği Ne için Kullanılır?

Pomodoro zaman yönetimi tekniği aşağıdakiler için harikadır:

  • Yeni beceriler öğrenmek (sanat, spor)

  • Ödev yapmak ve ders çalışmak

  • Zamana duyarlı görevler yapmak

Amaç, Daha üretken olmak ve göreve odaklanmayı sağlamak, Odaklanma ve verimlilik, Nasıl Çalışır, 25 dakikalık zaman kutusu ve ardından 5 dakikalık ara verilir, Zamanı periyotlar halinde yönetim, Kullanım, Her bir periyot için görev belirlenir ve zaman dolduğunda hemen çalışmayı bırakılır, Hedeflere performansa odaklanır, Verimlilik, Zamanı etkin yönetme ve görevi zamanında bitirebilme, İsraf edilen zamanı azaltmak, Zamanlayıcı, Her dönemi belirleyen, telefonunuzdaki zamanlayıcı kullanılabilir, Çalışanın dikkatini çalışmaya yönlendirir, Dikkat, Sürekli dağılan dikkati odaklayarak, görevleri tamamlamak için zaman yönetimi, Dikkatin dağılmasını önler, Verimlilik Artışı, 2 hafta boyunca bu tekniği kullanmak daha iyi bir zaman yönetimi sağlar, Daha hızlı ve verimli çalışma alışkanlıkları kazandırır, Özelleştirme, Çalışma aralıkları genellikle 15 dakika ile 1 saat arasında değişebilir, Kişiye ve göreve özgü esneklik sağlar, Planlama, Hangi işlerin ne kadar zaman alacağını belirler, Verimli zaman tahmini ve planlama, Disiplin, Belirlenen sürelerin disiplinli bir şekilde takip edilmesini gerektirir, Disiplinli çalışma alışkanlığı kazandırır
zaman yönetimi pomodoro tekniği pomodoro pomodoro nedir pomodoro tekniği ne işe yarar pomodoro tekniği ne için kullanılır pomodoro tekniği nasıl yapılır
Resimdeki kadının omuzlarına dökülen uzun, siyah saçları var. Kısa kollu, bol kesim siyah bir gömlek giyiyor. Yüzü hafifçe sola dönük ve kendinden emin bir ifadesi var. Gözleri badem şeklindedir ve yüksek elmacık kemiklerine sahiptir. Dudakları hafifçe ayrık ve kaşları kavisli. Küçük bir burnu vardır ve çene çizgisi görülebilir. Arka planında beyaz bir duvar olan ışık dolu bir odada durmaktadır. Duruşu rahattır ve kolları iki yanındadır. Meraklı bir ifadeyle doğrudan kameraya bakıyor.
Sezin Gök
Blog Yazarı

Akdeniz Üniversitesi İşletme bölümü mezunudur. Üniversiteden fakülte derecesi ile mezun olmuştur. Gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projesi ile çevresine katkıda bulunmuştur. Gönüllü olarak sosyal sorumluluk projesini devam ettirmektedir. İşletme ve alanları ile ilgili yazılar yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.