İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü
Bölüm Adı | Açıklama | İş Olanakları |
---|---|---|
İnsan ve Toplum Bilimleri | İnsana dair her türlü bilimi inceleyen bir bünyedir. İngilizce dersler ile felsefe, psikoloji, sosyoloji gibi farklı disiplinlerin bilgileri bir arada öğretilir. | Eğitim, iletişim, sanat, teknoloji alanlarında çeşitli pozisyonlarda çalışma imkanı. |
Felsefe | İnsan ve toplum bilimleri bölümünde incelenen bir disiplindir. Hayatın temel sorularına yanıt arayışını kapsar. | Akademik pozisyonlar, yazarlık, danışmanlık hizmetleri. |
Psikoloji | İnsan davranışlarını ve zihni süreçleri inceleyen bir bilim dalıdır. | Psikolog, terapist, akademik pozisyonlar, danışmanlık hizmetleri. |
Sosyoloji | Toplumsal olayları ve toplumun yapısını inceleyen bir bilim dalıdır. | Akademik pozisyonlar, araştırmacı, danışmanlık hizmetleri. |
Siyaset | Politik süreçleri, teorileri ve sistemleri inceleyen bir bilim dalıdır. | Politik danışman, diplomat, akademik pozisyonlar. |
Ekonomi | Para, mal ve hizmetlerin üretimi ve dağıtımını inceleyen bir disiplindir. | Ekonomist, mali danışman, bankacılık sektörü, kamu hizmetleri. |
Edebiyat | Dil, kültür ve edebi eserlerin incelenmesi üzerine çeşitli disiplinler içerir. | Yazarlık, editörlük, yayıncılık, öğretmenlik. |
Sanat Tarihi | Dünya sanatının tarihini ve estetik değerlerini inceleyen bir disiplindir. | Müze ve galeri çalışanı, akademik pozisyonlar, sanat danışmanı. |
Teknoloji | Bilgisayar ve bilgi teknolojileri, mühendislik ve teknik konular üzerine odaklanır. | Yazılım mühendisi, sistem analisti, teknoloji danışmanı. |
İşletme | Bir işletmenin finansal, stratejik ve operasyonel yönlerini inceleyen bir disiplindir. | İşletme yöneticisi, finans analisti, pazarlama uzmanı. |
İnsan ve Toplum Bilimleri bölümü, insanı ve insana dair her konuyu inceleyen bilimleri kapsar. Bölüm; felsefe, psikoloji, sosyoloji, siyaset, ekonomi, edebiyat, sanat tarihi ve teknoloji gibi alanların hepsiyle ilgilidir. Günümüzde yeni açılan akademik programlara baktığımızda, birçok alanı kapsayan bir eğitim anlayışı başladığını görürüz. Son yıllara kadar, geleneksel tarzda bölümler revaçtayken, şimdi birden fazla alanın birden eğitimini veren bölümler açıldı. Bunu tetikleyen sebep olarak da, kariyer hayatındaki rekabet ve iş hayatında yaşanan değişiklikler gösterilebilir.
Her geçen yıl üniversite mezunlarının sayısı artmakta. Ancak mezunların iş bulma sorunu halen daha devam ediyor. İş bulamayan mezunların sayısının azalması, mezun olunan bölümle de ilgilidir. Her çağın moda meslekleri olduğu gibi, her neslin de bir kariyer anlayışı vardır. Yetişen yeni neslin özelliklerine ve iş yaşamının ihtiyaçlarına göre açılan akademik programlar, şimdilerde artışta.
Çağımızın gençleri artık geleneksel meslekleri tercih etmiyor. Mesai kavramı bile onlara göre değil. Yeni nesil mesleklere ve yeni bölümlere de ihtiyaç bu nedenle artıyor. Geleneksel tarzdaki mesleklerin iş konusunda iyi bir yaşam imkânı tanımaması, gençlerin farklı bölümlere yöneltiyor. Çünkü artık kariyer dünyasındaki değerlendirme kriterleri değişti.
İşverenler de geleneksel tarzda mezunlara sıcak bakmıyor. Farklı eğitimler alan, çağın yeniliklerine uyum sağlayan mezunlar daha çok tercih ediliyor. Yaratıcılığı yüksek ve kendine özgü yetenekleri olan kişiler, kariyer dünyasında öne geçmeye başladı. Tam da bu noktada devreye, çok alanlı akademik programlar giriyor. Ülkemizde henüz yeni yeni açılmaya başlayan ve az sayıda olan bu bölümler, yakın zamanda artacaktır. Türkiye çapında, insan ve toplum bilimleri alanında açılmış olan akademik disiplin şimdilik bir tanedir. İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü adı altında eğitim veren bu bölümü biraz tanıyalım…
İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü Nedir?
İnsan ve Toplum Bilimleri bölümü, insana dair bütün bilim alanlarının birlikte incelendiği bir lisans programıdır. Fen-Edebiyat Fakültesi bünyesinde eğitim vermekte olan bölüm, Eşit ağırlık puan türüyle tercih edilebiliyor. Programın eğitim dili İngilizce olarak belirlenmiştir. Bölüm, 2020 itibarıyla ülkemizde sadece Işık Üniversitesi’nde bulunuyor. İstanbul’daki bu üniversite, bölüme üç farklı seçenekle öğrenci kabul ediyor. Bu seçenekler; ücretli, %75 indirimli ve %50 indirimli olan seçeneklerdir.
İnsan ve Toplum Bilimleri bölümü bünyesinde, aynı adı taşıyan program bulunuyor. İnsan ve Toplum Bilimler programı, disiplinlerarası bir bölümdür. İnsanla bağlantılı olan her disipline ait dersler bu programda verilmekte. Bölümün öncelikli amacı; öğrencilere birçok alanda verilen eğitimle, onların kariyer olanaklarını arttırmaktır. İnsana dair olan her bilim dalında alınan derslerle, mezuniyetten sonra birçok sektörde iş bulmaları amaçlanıyor. Çağımızın ihtiyacı olan çok yönlü uzmanlık ve farklı bakış açılarına sahip olmak, bu bölümle mümkündür.
Normalde çift ana dal uygulamasında gördüğümüz çok yönlü uzmanlık, bu bölümle bir çatı altında toplanmıştır. Üniversitenin imkânlarına göre çift ana dal ve yan dal gibi uygulamalar da öğrenciler için yararlı olacaktır. Bu bölüm öğrencileri, Psikoloji Bölümü ile çift ana dal yapabiliyorlar. Öğrencilerin yan dal yapabilecekleri bölümlerden bazıları ise; psikoloji, işletme, ekonomi, siyaset bilimi gibi programlardır.
İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümünün İş İmkânları Nelerdir?
İnsan ve Toplum Bilimleri bölümü mezunları; eğitim, iletişim, sanat, teknoloji gibi alanlarda çalışabilmekteler. Araştırmacı, akademisyen, yönetici, iletişim uzmanı gibi unvanlarla iş imkânları bulabiliyorlar.
Mezunların çalışabilecekleri bazı işyerleri şunlardır:
Üniversiteler (kamu ve özel)
Kalkınma Bakanlığı
TÜBİTAK
Türkiye İstatistik Kurumu
Teknoloji şirketleri
Sanat kurumları
İnsan hakları merkezleri
Medya ve televizyon kanalları
basın ve yayıncılık firmaları
Bu kurum ve kuruluşlar arasından; kamu sektörüne ait olanlarda çalışabilmek için KPSS puanı gerekiyor. Üniversitelerde akademisyen olarak çalışabilmek içinse ALES puanı ve yüksek lisans mezuniyeti şartı bulunuyor.
İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?
İnsan ve Toplum Bilimleri bölümü mezunlarının yapabilecekleri meslekler; eğitimcilik, akademisyenlik, yöneticilik ve ilgili alanlarda uzmanlıktır.
Mezunların çalıştıkları kurumlarda yaptıkları işler şunlardır:
Eğitim ve öğretim işlerini, çağa uygun ve yeni neslin özelliklerine uygun bir şekilde yaparlar.
İnsan hakları kuruluşlarında, alanla ilgili araştırma ve çalışmaları yürütürler.
İnovasyon ve pazarlama gibi alanlarda yeni fikirler üretirler ve bunu sunarlar.
Sanat kurumlarındaki işleri, yaratıcılıkları ve farklı bakış açılarıyla değerlendirirler.
Hukuk ve siyaset kuruluşlarında, eleştirel bir bakışla araştırmalar ve çalışmalar yaparlar.
Sinema, televizyon ve diğer medya kuruluşlarında danışmanlık işleri yaparlar.
Gazete, internet haberciliği ve dergi gibi kuruluşlarda yazarlık ve danışmanlık yaparlar.
İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü Dersleri Nelerdir?
İnsan ve Toplum Bilimleri bölümü ders plânında, öğrenciler kendi ilgilerine ve yeteneklerine uygun dersler seçebilmekteler. Bu konuda öğrencilerin seçme şansını arttıracak olan, geniş kapsamlı bir seçmeli ders havuzu bulunuyor. Ders plânlarında; kültürel antropolojiden sanat tarihine, iletişim teknolojilerinden uygarlık tarihine, iletişimden felsefeye uzanan alanlarda dersler bulunmakta.
İnsan ve Toplum Bilimleri bölümünde verilen derslerden bazıları şunlardır:
Uygarlık Tarihi (History of Civilization)
Felsefeye Giriş (Introduction to Philosophy)
Edebiyat Tarihi (History of Literature)
Bilim, Teknoloji ve Toplum (Science, Technology and Society)
Bilim ve Teknoloji Tarihi (History of Science and Technology)
Etik ve Toplum (Ethics and Society)
Modern Bilimin Doğuşu (The Rise of Modern Science)
İletişim, Teknoloji ve Toplum (Communication, Technology and Society)
Sanat Tarihi (History of Art)
Sanat Felsefesi (Philosophy of Art)
Bilim Felsefesi (Philosophy of Science)
İnsanın Gelişimi ve Kültür (Human Development and Culture)
Çağdaşlığın Oluşumu (Formations of Modernity)
Sosyolojiye Giriş (Introduction to Sociology)
Kültürel Antropolojiye Giriş (Introduction to Cultural Anthropology)
Rönesans ve Modern Sanat Yorumları (Interpreting Renaissance and Modern Art)
Küreselleşme ve Kültürel Kimlik (Globalization and Cultural Identity)
Bilim ve Teknoloji Sosyolojisi (Sociology of Science and Technology)
Çevre, Teknoloji ve Toplum (Environment, Technology and Society)
Kültürel Çalışmalar (Cultural Studies)
Metin Analizi ve Tartışma (Textual Analysis and Argumentatiton)
İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları
İnsan ve Toplum Bilimleri bölümü bir üniversitemizde bulunduğundan, 2020 yılındaki taban puanları sadece Işık Üniversitesi’ne aittir. Bu üniversitenin burslu, %75 indirimli ve %50 indirimli seçenekleri bulunuyor. Ancak açılan bu seçeneklerden sadece birinin kontenjanı dolmuştur. Bu nedenle de tek bir taban puan oluşmuştur.
Bölümün 2020 yılındaki en yüksek taban puanı, üniversitenin İngilizce ve burslu seçeneğine ait olan 294,95546 puandır. Kontenjanı 3 olan bu seçeneğin başarı sıralaması ise 255815 olarak kayıtlara geçmiştir.
Bölümün ikinci sıradaki taban puanı ise, aynı üniversitenin %50 indirimli bölümüne aittir. Kontenjanı 5 olan bu seçeneğin taban puanı 240,99039 ve başarı sıralaması 604117’dir.
Bölümün en düşük taban puanı da, %75 indirimli seçeneğe ait olan 219,04054 puandır. Kontenjanı 18 olan seçeneğin başarı sıralaması ise 771023 olarak kayıtlara geçmiştir.
1998-1999 yılları arasında, Yalova'da bulunan bir reklam ajansının Koleksiyon adlı dergisinde; reklam koordinatörü ve köşe yazarı olarak çalıştı. 2003’te Mimar Sinan Üniversitesi, Sanat Tarihi Bölümü'nden mezun oldu. Halen İstanbul Üniversitesi, Çocuk Gelişimi Bölümü öğrencisi.