AnasayfaBlogMühendislik Programları Bölümü
Bölümler

Mühendislik Programları Bölümü

12 Aralık 2020
Renkli saçlı bir adam önünde bir makine tutarken görülüyor. Makine sarı renkte ve gövdesi boyunca delikler var. Sağ eli, metal çubuğuna bağlı bir kayışla makineyi sıkıca kavrıyor. Sol elinde, yakın plan görüntüsü olan bir çanta tutmaktadır. Resimde kahverengi zemin üzerine beyaz bir harf ve siyah zemin üzerine beyaz bir harf var. Adamın yüzünde ciddi bir ifade var ve duruşu elindeki silahı kullanmaya niyetli olduğunu gösteriyor.
BilgiDetayÖnem
Mühendislik Programları Bölümü2020 itibarıyla sadece iki üniversitede kontenjanı bulunan yeni bir akademik program.Ortak dersler üzerinden genel bir mühendislik eğitimi veren, geleceği parlak bir disiplin.
Mühendislik Programlarının AmacıMühendis adaylarını, alanlarında donanımlı ve aranan kişiler olarak yetiştirmek.Bu sayede mezunları, ulusal ve uluslararası kuruluşlarda çalışabilecek düzeyde bir yabancı dil ve teknik yetenekle donatıyor.
Bölümün ÖzelliğiBirinci sınıftaki genel eğitimin ardından öğrencilere ikinci sınıfta kendi mühendislik alanlarını seçme şansı veriyor.Öğrencinin kendi yetenek ve isteklerine uygun alanlarda eğitim alma imkânı sunuyor.
Verilen BölümlerBilgisayar, Elektrik-Elektronik, Endüstri, Makine ve İnşaat Mühendisliği.En temel mühendisliklerde eğitim veriliyor ve geniş bir iş alanı sunuyor.
Yurtdışı EğitimErasmus gibi yurtdışı eğitim uygulamalarını değerlendirme imkanı.Mühendislik alanında uluslararası deneyim kazanma, yabancı dil pratiği.
İş İmkânlarıKamu sektörü, özel sektör ve mimarlık/mühendislik ofisleri.Çalışma alanları branşlara göre çok çeşitli ve geniş.
Mezunların ÜnvanıÇalışacakları kuruluşlarda 'mühendis' unvanını alırlar.Resmiyette ve iş yerinde bilinirlilik ve saygınlık.
Mühendislerin İlgili Kurumlardaki GörevleriKurumun alanıyla ilgili araştırmalar, yeni teknikler ve çözümler geliştirmek.Branşlarına göre insan yaşamını kolaylaştıracak icatlar yapma ve teknik sorunları çözme yeteneği kazanır.
Mühendisliğin Sosyal ÖnemiTeknolojik ve endüstriyel gelişmenin temel taşlarındandırlar.Ülkemizin ulusal ve uluslararası gelişiminde öncü rol oynarlar.
Eğitimin ÇıktısıMühendis beyni taşıyan kişiler yetiştirir.Sorun çözücü ve yaşamı kolaylaştıran çözümleri bulan bireyler yetiştirir.

Mühendislik Programları, ülkemiz için yeni bir akademik programdır. Son zamanlara kadar, branş üzerinden açılan mühendislik bölümleri; bu programla birlikte ortak bir paydaya oturtulmuştur.

Mühendis demek, genel anlamda “sorun çözücü” demektir. Karmaşık olan teknik sorunları veya durumları çözebilen kişiler, “mühendis beyni” taşır. Ayrıca, insan hayatını kolaylaştıran çözümleri, yeni icatları da yapanlar yine mühendislerdir.

Mühendisler; insan hayatı için kolaylıklar plânlayan, yeni yöntemler kullanan, yeni çözümler bulan kişilerdir. Bunları yaparken; bilimsel bilgilerden ve tekniklerden, teknolojik yeniliklerden yararlanırlar. Bu yenilikleri hayatımıza kazandırmaları, birçok sayısal alanın eğitimlerini almış olmalarından da kaynaklanır. Matematik, kimya, fizik ve istatistik gibi branşlarda ileri eğitimler aldıklarından; sayısal ve teknik zekâları gelişmiştir. Dolayısıyla, insan hayatındaki her türlü sorunun çözümü için bu bilimlerin ortak mantığını kullanırlar.

Mühendislik branşları ve mühendisler, ülkemizin ulusal ve uluslararası gelişimi için temel yapı taşlarındandır. Yeni icatlar yapan, sorunlara teknik çözümler sunan bu beyinler, ülkemizdeki endüstrinin ve teknolojinin can yoldaşıdır. Mühendisler olmadan ne teknolojik ne de endüstriyel bir gelişmeden söz edemeyiz. Türkiye’nin hem ulusal hem de uluslararası projelerinde en önemli rollerden birini mühendisler oynar. Bu nedenle mühendis adaylarının akademik eğitimleri ve kariyer imkânları, en önem verilmesi gereken konulardandır.

Ülkemizde birçok üniversitede bulunan farklı mühendislik bölümleri, kendi alanlarına odaklanan bir eğitim sistemi yürütüyor. Ancak Mühendislik Programları olarak açılan bu yeni akademik disiplin, ortak derslerin eğitimini baz alır. Bu sağlam temelde yükselen eğitim de, öğrencinin yeteneğine göre branşlara ayrılarak devam eder. Öğrencilerin kendilerine uygun branşları seçmesi, işini sevmesi ve mesleğinde başarılı olması için gerekli bir koşuldur. Bu nedenle, Mühendislik Programları bölümünü seçen bir aday, ileriki yıllarda mutlu olacağı branşa kendisi karar verecektir.

Bugün tanıyacağımız Mühendislik Programları, yeni açılmasına rağmen; oldukça gelecek vaat eden bir disiplin olarak görülüyor. Öğrencilerin bu programı okurken tercih edebilecekleri bölümler, en temel mühendisliklerdir. Bilgisayardan makine mühendisliğine, elektrik-elektronikten endüstri mühendisliğine kadar uzanan bir tercih grubu bulunuyor. Bu bölümlerin ülkemizde ve dünya genelinde, en çok iş imkânları bulunan branşlar olduğunu da eklemeliyiz. Şimdi, bu yeni programa birlikte göz atalım… 

Mühendislik Programları Bölümü Nedir? 

Mühendislik Programları bölümü, mühendislik branşlarında eğitim veren bir lisans programıdır. Bu bölüm için, 2020 itibarıyla sadece iki üniversitede kontenjan açılmıştır. Mühendislik Fakültesi bünyesinde bulunan bu bölüme, merkezî sınav sisteminin Sayısal puan türüyle öğrenci kabul ediliyor.

programın eğitim hedefi; alanında donanımlı ve aranan mühendis adaylarını yetiştirmek olarak belirlenmiştir. ingilizce eğitim yapan bölümün diğer bir amacı, mezunlarına uluslararası kuruluşlarda çalışabilecek düzeyde bir yabancı dil sağlamaktır.

Programın en önemli özelliği, öğrencilere ilk yılda verilen genel eğitimden sonra, seçim şansı tanınmasıdır. Öğrenciler, birinci sınıfta ortak dersler alıp, ikinci sınıfta da kendi mühendislik alanlarını seçebilmekteler. Böylelikle, öğrencilerin kendi yetenek ve isteklerine uygun alanlarda eğitim alma imkânları sağlanmış oluyor.

Programda beş mühendislik bölümünün eğitimi veriliyor. Bu bölümler şunlardır:

Öğrencilerin, Erasmus gibi yurtdışı eğitim uygulamalarını değerlendirmeleri, mühendislik alanında uluslararası deneyim kazanmalarını sağlayacaktır. Ayrıca bu uygulama, öğrencilerin yabancı dil pratiklerinin gelişmesine de katkı yapacaktır. 

Mühendislik Programları İş İmkânları Nelerdir?

Mühendislik Programları mezunlarının iş imkânları, kamuda ve özel sektörde iş yapan kurum ve kuruluşlarda olabiliyor. Kamu kuruluşlarında çalışmak isteyen mezunların, KPSS puanlarıyla tercih yaptıktan sonra kurumlara atanmaları gerçekleşiyor.

Bölüm mezunlarının iş imkânları, özel sektörde oldukça fazladır. Çoğunlukla Mimarlık ve mühendislik ofislerinde çalışma olanaklarının olduğunu söyleyebiliriz. Mühendislerin iş imkânlarının ve çalışma ortamlarının, branşlara göre farklılaştığını söyleyebiliriz.

Mezunların çalışabilecekleri işyerleri; belediyelerden fabrikalara, yazılım şirketlerinden, inşaat şirketlerine, devlet kurumlarından özel şirketlere kadar değişkenlik gösteriyor. Bu değişkenlik, mühendisliğin türüne göre olmakta.

Mühendislik Programları Mezunları Ne İş Yapar?

Mühendislik Programları mezunları, çalışacakları kuruluşlarda “mühendis” unvanıyla çalışabilmekteler.

Mezunların ilgili kurumlarda yaptıkları işler şunlardır:

  • Kurumun alanıyla ilgili araştırmalar ve plânlamalar yapmak,

  • Alandaki karşılaşılan sorunlara teknik çözümler sunmak,

  • Bu alanda projeler başlatmak ve yürütülmesini sağlamak,

  • Branşa ait proje işlemlerinin ofiste ve sahada kontrolünü sağlamak, 

  • Projelerdeki iş güvenliği ve maliyetle ilgili rapor hazırlamak,

  • Alanla ilgili bilgisayar programlarını kullanarak çizimler yapmak,

  • Müşterilerle ve ilgili kurumlarla iletişim sağlamak,

  • Kurumdaki başka birimlerle ekip çalışmasını yürütmek,

  • Alandaki teknolojik ve bilimsel yenilikleri araştırmak, projelere uygulamak. 

Mühendislik Programları Dersleri Nelerdir?

Mühendislik Programları bölümündeki derslerin büyük bir çoğunluğu zorunlu derslerdir. İlk yıl zorunlu olan ortak dersler, öğrencilerin ikinci sınıfta ilgileri doğrultusunda bölüm seçmelerini kolaylaştırıyor. Böylelikle öğrencilerin, sevdikleri ve yetenekli oldukları mühendislik bölümünde uzmanlaşmasının önü açılmış oluyor.

Bölümde; fizikten kimyaya, matematikten biyolojiye ve istatistikten ekonomiye kadar birçok bilim dalından dersler okutuluyor. Birinci sınıfta verilen bu derslerden başka, ikinci sınıftan itibaren verilen branş dersleri de bulunuyor. Ayrıca sanayi kuruluşlarında yapılacak stajlar da öğrencilerin mezuniyet koşullarından olarak kabul ediliyor.

Mühendislik Programları ders programında bulunan ortak ve zorunlu dersler şunlardır: 

  • Bilgisayar Okuryazarlık

  • İngilizce

  • Türk Dili ve Edebiyatı 

  • Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi 

  • Matematik

  • Kimyada Kavramlar

  • Fizik

  • Kimya Lab

  • Programlamaya Giriş

  • Biyolojide Kavramlar

  • Gıda ve Tarım Uygulamaları

  • Teknik Çizim

  • Uygarlık Tarihi ve Bilim

  • Endüstriyel Materyaller

  • C Programlama

  • Olasılık ve İstatistik

  • Ekonomiye Giriş

  • Bilimsel Teknik Yazım ve Sunum

  • Diferansiyel Denklemler

  • Mühendislik Oryantasyon

Mühendislik Programları Taban Puanları ve Sıralama 

Mühendislik Programları alanında sadece iki üniversite kontenjan açmıştır: Ankara TED Üniversitesi ve Konya Gıda ve Tarım Üniversitesidir. Bu programı tercih etmek isteyen adaylar için bu iki üniversitenin farklı tercih seçenekleri bulunuyor. Bu seçenekler; burslu, ücretli ve %50 indirimli olan seçeneklerdir.

  • 2020 yılındaki en yüksek taban puan, TED Üniversitesinin burslu ve 37 kontenjanlı seçeneğine aittir. Bu seçeneğin taban puanı 477,45846 ve başarı sıralaması da 32024 olarak açıklanmıştır.

  • Bu yılki en düşük taban puan ise Konya Gıda ve Tarım Üniversitesinin ücretli ve12 kontenjanlı seçeneğe aittir. Bu seçeneğin taban puanı 283,28238 ve başarı sıralaması da 300000 olarak açıklanmıştır.

Mühendislik Programları Bölümü, 2020 itibarıyla sadece iki üniversitede kontenjanı bulunan yeni bir akademik program, Ortak dersler üzerinden genel bir mühendislik eğitimi veren, geleceği parlak bir disiplin, Mühendislik Programlarının Amacı, Mühendis adaylarını, alanlarında donanımlı ve aranan kişiler olarak yetiştirmek, Bu sayede mezunları, ulusal ve uluslararası kuruluşlarda çalışabilecek düzeyde bir yabancı dil ve teknik yetenekle donatıyor, Bölümün Özelliği, Birinci sınıftaki genel eğitimin ardından öğrencilere ikinci sınıfta kendi mühendislik alanlarını seçme şansı veriyor, Öğrencinin kendi yetenek ve isteklerine uygun alanlarda eğitim alma imkânı sunuyor, Verilen Bölümler, Bilgisayar, Elektrik-Elektronik, Endüstri, Makine ve İnşaat Mühendisliği, En temel mühendisliklerde eğitim veriliyor ve geniş bir iş alanı sunuyor, Yurtdışı Eğitim, Erasmus gibi yurtdışı eğitim uygulamalarını değerlendirme imkanı, Mühendislik alanında uluslararası deneyim kazanma, yabancı dil pratiği, İş İmkânları, Kamu sektörü, özel sektör ve mimarlık/mühendislik ofisleri, Çalışma alanları branşlara göre çok çeşitli ve geniş, Mezunların Ünvanı, Çalışacakları kuruluşlarda 'mühendis' unvanını alırlar, Resmiyette ve iş yerinde bilinirlilik ve saygınlık, Mühendislerin İlgili Kurumlardaki Görevleri, Kurumun alanıyla ilgili araştırmalar, yeni teknikler ve çözümler geliştirmek, Branşlarına göre insan yaşamını kolaylaştıracak icatlar yapma ve teknik sorunları çözme yeteneği kazanır, Mühendisliğin Sosyal Önemi, Teknolojik ve endüstriyel gelişmenin temel taşlarındandırlar, Ülkemizin ulusal ve uluslararası gelişiminde öncü rol oynarlar, Eğitimin Çıktısı, Mühendis beyni taşıyan kişiler yetiştirir, Sorun çözücü ve yaşamı kolaylaştıran çözümleri bulan bireyler yetiştirir
mühendislik programları bölümü mühendislik programları bölümü taban puan ve sıralama mühendislik programları mezunu
Bu, uzun siyah saçlı genç bir kadının görüntüsüdür. Üzerinde hafif bol parlak kırmızı bir gömlek var. Gözleri kapalı ve dudakları hafifçe ayrık, sanki rahatlamak için bir an ayırıyormuş gibi. Başı hafifçe eğik ve kollarını göğsünün üzerinde kavuşturmuş. Kendinden emin ve rahat bir duruşu var. Saçları omuzlarına dökülen yumuşak, doğal dalgalarla şekillendirilmiş. Yirmili yaşlarında olduğu anlaşılıyor ve yüzünde sıcak ve davetkâr bir ifade var. Bu anda dingin ve mutlu görünüyor.
Emel Keskin
Blog Yazarı

1998-1999 yılları arasında, Yalova'da bulunan bir reklam ajansının Koleksiyon adlı dergisinde; reklam koordinatörü ve köşe yazarı olarak çalıştı. 2003’te Mimar Sinan Üniversitesi, Sanat Tarihi Bölümü'nden mezun oldu. Halen İstanbul Üniversitesi, Çocuk Gelişimi Bölümü öğrencisi.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu resimde, muhtemelen Alman eğitimini temsil eden bir bayrak üzerinde oyuncak bir uçak görülüyor. Bayrak, kursun zorluk seviyesini simgeleyen kırmızı ve siyah renktedir ve üzerindeki sayı B1-B2 seviyesini göstermektedir. Oyuncak uçağın yakın çekimi eğitim temasını daha da vurguluyor. Genel olarak, bu resim yoğun ama ödüllendirici bir deneyim fikrini aktarıyor.
5
(16)

Almanca Eğitimi (B1-B2)

10 Konu5 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
12490
Bu, siyah ve yeşil metinli bir bayrağın önünde gülümseyen takım elbiseli bir adamın görüntüsüdür. Bu görsel bir Japon online eğitim kursunun parçasıdır. Resimdeki adam, kursun öğrencileri hazırlayacağı profesyonel tipine bir örnektir. Bu kursun yardımıyla öğrenciler profesyonel dünyaya girmek için ihtiyaç duydukları bilgi ve becerileri kazanabilirler. Arka plandaki bayrak, kursun Japon kültürü ve değerlerine odaklandığını göstermektedir. Siyah ve yeşil metin muhtemelen çevrimiçi kursun logosudur. Kursun güvenilir ve iyi bir üne sahip olduğunu gösterir. Bu kursu almak, öğrencilerin başarılı olmak için gerekli becerileri kazanmalarını sağlayacaktır. Onlara herhangi bir işyeri için bir varlık haline getirecek bilgiyi verecektir.
5
(35)

Japonca Eğitimi

16 Konu5 Saat
Parlak bir gülümsemeye sahip genç bir adam doğrudan kameraya bakıyor. Açık ten rengine sahip ve kahverengi gözleri mutlulukla parlıyor. Koyu renk saçları düzgünce kesilmiş ve yüzü rahat ve memnun. Beyaz arka planla güzel bir tezat oluşturan mavi bir tişört giyiyor. Yüz ifadesi neşeli ve olumlu tavrı bulaşıcı. Gerçekten mutlu ve o andan memnun görünüyor. Bu görüntü bir neşe anını yakalıyor ve öznenin duygusunu aktarıyor.Bahadır Atmaca
12450
Bu bir Yalın Üretim Kursu görüntüsüdür. Fotoğraftaki adam kameraya gülümseyerek güven duygusunu ve öğrenme hevesini yansıtıyor. Arka plandaki yeşil ve siyah logo, kursun profesyonelce tasarlandığını ve kaliteli eğitim verdiğini gösteriyor. Mavi harfli sarı daire bir kurs logosu veya kursu sembolize eden bir marka öğesi olabilir. Adamın yüzüne yakından bakıldığında boynu, ağzı ve sakalı görülüyor. Bu da kursun Yalın Üretim'in temel ilkelerini öğrenmeye odaklandığını gösteriyor. Genel olarak bu görsel, Yalın Üretim Kursunun eğlenceli ve ilgi çekici bir öğrenme deneyimi olduğu mesajını iletiyor.
5
(123)

Yalın Üretim Eğitimi

5 Konu5 Saat
Parlak bir gülümsemeye sahip genç bir adam doğrudan kameraya bakıyor. Açık ten rengine sahip ve kahverengi gözleri mutlulukla parlıyor. Koyu renk saçları düzgünce kesilmiş ve yüzü rahat ve memnun. Beyaz arka planla güzel bir tezat oluşturan mavi bir tişört giyiyor. Yüz ifadesi neşeli ve olumlu tavrı bulaşıcı. Gerçekten mutlu ve o andan memnun görünüyor. Bu görüntü bir neşe anını yakalıyor ve öznenin duygusunu aktarıyor.Bahadır Atmaca
12570