AnasayfaBlogLisans İletişim Bölümleri
Bölümler

Lisans İletişim Bölümleri

29 Aralık 2020
Bir kadın masa başında oturmuş, dizüstü bilgisayarında çalışıyor. Uzun kahverengi saçlarını at kuyruğu şeklinde arkaya toplamış ve mavi bir gömlek giymiş. Yüzü profilden ve elleri klavyenin üzerinde görünüyor. Gömleği yakından çekildiğinde yakasındaki küçük düğmeler ve kumaş deseni gibi karmaşık ayrıntılar ortaya çıkıyor. Arka planda bulanık mavi bir tabela yer almaktadır. Bilgisayar ekranında çeşitli görüntüler ve metinler görülüyor. Ön planda bir kahve fincanı var ve detayları bulanık. Kadın işine konsantre olmuş gibi görünüyor, ifadesi odaklanmış. Duruşu rahat ve elleri yazarken sabit.
Bölüm AdıFakültePuan Türü
Animasyon ve Oyun Tasarımıİletişim FakültesiSAY
Gazetecilikİletişim FakültesiSÖZ
Grafik TasarımGüzel Sanatlar FakültesiEA
Halkla İlişkiler ve Reklamcılıkİletişim FakültesiSÖZ
Dijital Oyun Tasarımıİletişim FakültesiSAY
Film Tasarım ve YönetmenliğiGüzel Sanatlar FakültesiEA
Fotoğraf ve Videoİletişim FakültesiSÖZ
İletişim Tasarımı ve Medyaİletişim FakültesiSÖZ
Reklamcılıkİletişim FakültesiSÖZ
Sözel İletişim Bölümleriİletişim FakültesiSÖZ

İletişim ve medya, çevremizde sürekli olan ve geleceğin de bir tasvirini oluşturan özelliklere sahip. Haberleşme, bilgi alma ve bilgi sunmadan da öte anlamlar ifade eden iletişim, insanı da anlamlandırmada yardımcı bir görev üstlenmektedir. Bundan dolayı da iletişim, hemen hemen her sektör ve alanda vardır ve iletişim araçlarının da bir yerde vazgeçilmez olduğu kabul edilmektedir.

Bu kadar kapsamlı ve gerekli bir konu olan iletişim, çeşitli akademik ve eğitim seçeneklerine de dahil olmuştur. Bugün, ülkemizde de iletişimin merkezde olduğu ön lisans, lisans ve lisansüstü iletişim bölümlerini bulmak mümkün. Söz konusu iletişim bölümleri, iletişimin tekdüzeliğini değil, kapsamına konu olan eğitimleri içermektedir.

Daha çok sözel puandan tercih edilen iletişim bölümlerine daha yakından bakmak için yazımızı okuyabilir ve fikir edinebilirsiniz.

Lisans İletişim Bölümleri Nelerdir?

İletişimin kapsadığı konulara giriş yapan lisans iletişim bölümleri; medya, pazarlama, halkla ilişkiler, tasarım ve reklam gibi sosyal bilim dallarından oluşmaktadır. İletişim nedir sorusu, kapsamlı bir yanıtı içerir. Görsel, işitsel, yazılı, sözsüz, kişisel, kişilerarası, gruplararası ve kurumsal iletişim gibi tanımlamalar, iletişimin çok yönlülüğüne vurgudur. Bundan dolayı da iletişim bölümleri, tek bir iletişim biçimini değil, birden fazla iletişimi ve iletişim araçlarını konu edinir.

Lisans iletişim bölümleri, sayısal, eşit ağırlık ve sözel puanlarından öğrenci alır. İletişim ile sayısal puanın nasıl bir arada olduğuna şaşırabilirsiniz; ancak bazı tasarım bölümleri (Dijital oyun tasarımı, endüstri ürün tasarımı) sayısal puan türünde bulunmaktadır. Ayrıca iletişim bölümlerinin çoğu İletişim Fakültesine bağlı eğitim vermektedir. Bazı tasarım bölümleri ise Güzel Sanatlar Fakültesine bağlıdır. 

İletişim Fakültesi ve iletişim bölümlerinin temel hedefi, "iletişimci" yetiştirmektir. Çünkü mezunlar ve öğrenciler, iletişimi ve iletişim araçlarını nasıl etkin kullanacaklarını bilerek ve tanıyarak bölümü bitirirler. İster sinema diliyle karşı tarafa bir şeyler aktarılsın, ister iletişim sektörü için görsel içerik hazırlansın, her zaman iletişimin farklı dilleri konuşur. Peki, bütün bu dilleri konuşturma imkânı yaratan ve iletişimci yetiştirme hedefinde olan bölümler nelerdir?

Sözel İletişim Bölümleri

İletişim bölümlerinin çoğu, SÖZ alanından tercih edilmektedir. En popüler ve tercih edilen iletişim bölümleri şunlardır: Halkla ilişkiler, Reklamcılık, Yeni Medya, Görsel İletişim Tasarımı, Gazetecilik ve Radyo, Televizyon, Sinema. Aslında saydığımız iletişim bölümleri, sözel öğretmenliklerden sonra en çok tercih edilen sözel bölümlerin de arasındadır. Eğer, Sözel alandan tercih yapacak ve bir iletişim bölümü okuyacaksanız bölümün yer aldığı üniversite ve fakülteyi de inceleyerek karar vermeye çalışın.

Söz konusu iletişim bölümleri, dijitalleşmeye ve yeni medyaya uyum sağlayan bölümlerdir. Ayrıca sözel puan türünde, geleceğe taşınan bölümler de iletişimin odağında olan bölümlerdir. Halkla ilişkiler, yeni medya, reklamcılık ve görsel iletişim gibi bölümler, farklı alanlara da geçiş sağlayabileceğiniz meslekleri beraberinde getirir. Yani, halkla ilişkiler okuyup, dijital pazarlama- sosyal medya alanına yönelebilir, reklamcılık bitirip fotoğrafçılıkla ilgilenebilirsiniz. Çünkü iletişim bölümleri, birbiri ile bağlantılı ve alan geçişi kolay olan bölümlerdir.

İletişim Bölümlerini Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

İletişim Fakültesi ve iletişim bölümleri, her yıl binlerce mezun veren ve buna bağlı işsizliği de barındıran yerlerdir. Her ne kadar bazı iletişim bölümleri, diğerlerinden daha çok iş alanına sahip olsa da İletişim Fakültelerinin içler acısı durumu ve her yıl artması, işsizliğin de bir nedeni olarak görülüyor. Bundan dolayı seçeceğiniz iletişim bölümü ve üniversite, geleceğiniz açısından büyük öneme sahip.

Bununla birlikte, üniversite ve bölümün imkânları dışında iletişim sektöründe yer almak için kendinizi göstermeniz gerekir. Özellikle iletişimin odağında bir bölüm okurken iletişim kullanmadan kendinizi sektörde gösteremezsiniz. Yani, iletişim alanında kendinizi göstereceğinize güvenmiyor ve bunun için de kendinizi kanıtlamıyorsanız diğer arkadaşlarınız sizin yerinizi almaya dünden razı olacaktır. 

Bir iletişim bölümünü tercih ederken dikkat etmeniz gereken pek çok önemli faktör var ama en önemli görülen 3 faktöre ayrıca dikkat etmenizi öneririz. Aşağıda listelediğimiz faktörlere göz atarak kariyer hayatınızdaki en önemli adımlardan birini özenle atabilirsiniz. 

  • Puan ve Sıralama Hedefi

Kaliteli bir alan ve üniversite eğitimi almak için üst sıralamalardaki üniversiteleri tercih etmelisiniz. Ne kadar üst puan ve sıralamalardaki üniversiteleri tercih edecek sıralamayı elde ederseniz alanda var olma şansınız o kadar artar. Çünkü iletişim sektörü, genellikle büyükşehirlerde kendini gösterir. Ayrıca iş olanaklarının çoğu da büyükşehirlerdeki kurum, ajans ve şirketlerde yoğunlaşmaktadır. Ayrıca üst sıralamadaki üniversitelerin imkânları ve iletişim sektörüyle bağlantıları daha fazla olmaktadır. Bu basit ama önemli tespit; İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir ve Bursa illerindeki üniversiteleri tercih edecek sıralamaya sahip olmanızı gerektirir. Tabii ki diğer üniversitelerde de kendinizi geliştirdiğiniz sürece iş bulma şansınız artacaktır. 

  • Bölümün Yer Aldığı Fakülte

Bir bölüm tercih ederken bağlı olduğu fakülteye de ayrıca bakmak gerekir. Özellikle iletişim bölümleri için kesinlikle fakültenin durumunu gözden geçirmelisiniz. Fakültenin ders içeriği, öğretim üyelerinin sektörle bağlantıları ve uzmanlıkları, fakültenin araçları ve imkânları neler? Bilhassa iletişim ile ilgili bir alanda, internet ve iletişim teknolojisini kullanmayan ve ilgili bölümün araçlarını pratikte barındırmayan fakülteleri tercih etmemelisiniz. Yine, teorik eğitim yerine pratik eğitime ağırlık veren üniversite ve fakülteleri tercih edebilirsiniz. Ayrıca fakülte içinde sektöre hazırlanmanıza yardımcı olacak topluluk, atölye ve çalışmaların var olup olmadığına da dikkat ederek tercihinizi kesinleştirebilirsiniz. 

  • Bölümün Sektör ile Olan Bağlantısı

Bu faktör, iş imkânlarının genişliğini ifade eder. Yani, söz konusu bölümün sektörde ne denli bir karşılığı var ve alandaki iş olanakları neler? Örneğin, halkla ilişkiler ve reklamcılık daha çok reklam ajansı, eğitim kurumları ve işletmeler alanında iş imkânlarına sahip. Ayrıca iletişim bölümleri, sektörde karşılığı olan ama tek bir yere sabit kalmayan alanlardır. Geleneksel medya, dijital medya, pazarlama, satış, internet haberciliği, televizyon yayıncılığı ve film-yapım, tüm bu sektörler iletişimin içindedir. 

Yani koskoca bir iletişim sektörü var fakat bu sektör kendi içinde farklı alanlara ayrılmış durumdadır. Hangi alanda kendinizi göstermek ve yetkinliklerinizi geliştirmek istediğinize karar vererek bölümün farklı alanlardaki karşılığını tespit etmeye çalışın. 

Animasyon ve Oyun Tasarımı, İletişim Fakültesi, SAY, Gazetecilik, İletişim Fakültesi, SÖZ, Grafik Tasarım, Güzel Sanatlar Fakültesi, EA, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, İletişim Fakültesi, SÖZ, Dijital Oyun Tasarımı, İletişim Fakültesi, SAY, Film Tasarım ve Yönetmenliği, Güzel Sanatlar Fakültesi, EA, Fotoğraf ve Video, İletişim Fakültesi, SÖZ, İletişim Tasarımı ve Medya, İletişim Fakültesi, SÖZ, Reklamcılık, İletişim Fakültesi, SÖZ, Sözel İletişim Bölümleri, İletişim Fakültesi, SÖZ
iletişim bölümleri iletişim bölümü iletişim nedir iletişim araçları dijital medya yeni medya lisans iletişim bölümleri
Resimde uzun, siyah saçlı, gözleri kapalı ve yüzünde geniş, içten bir gülümseme olan bir kadın görülüyor. Sırtını dik tutmuş, kolları iki yanında, saçları omuzlarından ve sırtından aşağı dökülüyor. Yirmili yaşlarında görünüyor ve ten rengini tamamlayan beyaz bir bluz giyiyor. Memnun ve neşeli görünüyor, bir güven ve duruş havası yayıyor. İfadesi ve duruşu huzur ve dinginlik hissi veriyor. Uzun saçları güzelliğine ve kadınsılığına katkıda bulunarak mutlu ve kaygısız bir kadın resmini tamamlıyor.
Emine Büşra Kanat
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kadın masada oturmuş, bir deftere bir şeyler yazıyor. Kolye takıyor ve elindeki kalemi kâğıda tutuyor. Yüzünde ciddi bir ifade var ve derin düşüncelere dalmış gibi görünüyor. Diğer eli ise defteri tutmaktadır ve defterde yazıların olduğu bir sayfa açılmıştır. Arkasında içinde bir bitki olan beyaz bir saksı ve sağında bulanık bir palmiye ağacı görüntüsü var. Odadaki aydınlatma yumuşak ve sıcak, sahnedeki renkler ise soluk. Sahne, dış dünyanın güzel manzarasını sunan bir pencere ile çerçevelenmiştir.
Nedir?

Yüksek Lisans Nedir?

09 Ocak 2020
Bu resimde, büyük bir şehirle çevrili bir kaidenin üzerinde duran bir Özgürlük Heykeli yer almaktadır. Heykel taştan yapılmıştır ve kollarını gökyüzüne doğru uzatmış bir şekilde durmaktadır. Arka planda mavi bir kulesi ve yeşil çatısı olan büyük bir bina var. Heykelin solunda kapısı olan bir başka bina daha var. Daha arka planda, çok sayıda yüksek binanın bulunduğu bir şehir silüeti görülüyor. Alt köşede, bir yolun yanında bir çit ve daha geride bir grup ağaç var. Genel olarak bu görüntü, hareketli bir şehirle çevrili Özgürlük Heykeli'nin güzel bir manzarasını göstermektedir.
Yurt Dışında Eğitim

Amerika'da Yüksek Lisans ve Doktora

23 Şubat 2021