İş Görüşmesinin Olumsuz Geçtiğini Nasıl Anlarız?
İş Görüşmesi Durumları | Belirleyici Faktörler | Alınması Gereken Aksiyonlar |
---|---|---|
Görüşme çok kısa sürdü | Görüşmenin kısa sürmesi | Sürenin normalden kısa olup olmadığını değerlendirin |
Özgeçmişinize detaylı olarak bakılmadı | Özgeçmiş incelemesi | Özgeçmişinizin yeterli ve dikkat çekici olup olmadığını gözden geçirin |
Pozisyon ve şirket hakkında detaylı bilgi verilmedi | Açıklanan bilgi miktarı | Şirket ve pozisyon hakkında daha fazla detay almak için sorular sormayı deneyin |
Görüşmeci ile aranızda negatif enerji | Görüşme atmosferi | Kendinizi daha iyi ifade etme yollarını bulun |
İçten olmayan yanıtlar aldınız | Verilen yanıtların tonu | Sorularınızı daha açık ve belirgin formülasyonlarda sorun |
İşe başlama tarihiniz sorulmaması | İşe başlama süreci | Başlama tarihini kendiniz sorabilirsiniz |
Bir sonraki görüşme hakkında bilgi verilmedi | İş sürecinin ilerlemesi | Bir sonraki adımı kendiniz sorabilirsiniz |
Geri dönüş yapılmaması | Çağrı merkezi yanıtlarının gecikmesi | Geri bildirim için irtibatı sürdürmeyi deneyin |
Önceki işyerinizi kötülemek | Davranış ve tutumlar | Daha profesyonel bir dil kullanmaya çalışın |
Kişiliğinizi yeterince yansıtamamak | İletişim ve sunum becerisi | Kişisel ve profesyonel becerilerinizi geliştirecek eğitimlere yönelebilirsiniz |
Günümüzde bireylerin en büyük arzularından biri hayalindeki mesleği yapabilmektedir. Bu doğrultuda çalışmalarını yapan bireyler iş başvurularında bulunurlar. İş başvurularından sonra bu işi elde edebilmek için birer aday olurlar. Bu adaylar bir sonraki aşamada iş görüşmesi için davet edilirler. İş görüşmesi sona erdikten sonra adaylar için sıkıntılı bir dönem başlar. Bu dönem arasında adayların kafasında sürekli “beni bu işe alırlar mı, acaba görüşme sonucu olumlu mu yoksa olumsuz mu geçti?” diye sorular belirir. Adaylar telefonlarını elinden düşürmez.
Gözü sürekli e-mail adreslerindedir. Acaba haber geldi mi diye bir bekleyiş içerisinde olurlar. Peki, bir iş görüşmesinin olumsuz geçtiğini nasıl anlarız? Eğer bu durumu anlayabilirsek görüşmeden sonra bu kadar sıkıntılı bir süreç geçirmeyiz ya da daha az bir sıkıntılı süreç yaşayabiliriz. İş görüşmesinin olumsuz geçtiğini, görüşmenin çok kısa sürmesinden tahmin edebiliriz. Görüşmecinin sizin özgeçmişiniz ile ilgili detaylara inmemesi ve görüşme boyunca yüzeysel olarak geçmesi de bu yönde düşündüren bir nedendir. Aynı zamanda görüşmecinin başvurmuş olduğunuz pozisyon ve şirketle ilgili size detaylı bilgi vermemesi de bu yönde düşündürür.
Görüşme esnasında görüşmeci ile aranızda oluşan negatif enerji hissetmek, görüşme bittikten sonra aklınızda kalan sorulara içten olmayan bir şekilde cevap verilmesi, anlaşma durumunda işe hangi tarihte başlayabileceğinizin sorulmaması, bir sonraki görüşme hakkında herhangi bir bilgi verilmemesi size belirtilen süre aralığında sonuç ile ilgili herhangi bir geri dönüşün yapılmaması, iş görüşmesinin olumsuz geçtiğini düşündürür ve habercisidir.
Olumsuz İş Görüşmesi
Olumsuz iş görüşmesi, bir görüşmeciyle yaptığınız görüşmenin sonucunun size olumsuz olarak bildirilmesine denir. Olumsuz iş görüşmesi görüşme anında anlaşılabilir. Aynı zamanda çok iyi geçen bir görüşmeden sonra sürpriz bir şekilde olumsuz cevap gelebilir. Olumsuz iş görüşmesi birçok nedene dayalıdır. Görüşmecinin özgeçmişinizi yeterli bulmaması bunun başında gelebilir. İnsan kaynakları uzmanları, özgeçmiş üzerinden birçok kişiyi elemek zorunda kalırlar. Hazırladığınız özgeçmişinizin başvurmuş olduğunuz pozisyon için yeterli olup olmadığından emin olun. Yazmış olduğunuz ön yazı ve motivasyon mektuplarının şirkete özel olduğundan emin olarak görüşmelerde üst sıralarda olabilirsiniz.
İş görüşmesi için yeterli hazırlığı yapmamış olmanız olumsuz iş görüşmesi geçirmenizi sağlayan nedenlerden sayılabilir. İş görüşmesine nasıl hazırlanılır? sorusunu kendinize sormanız gerekir. Bu soruyu kendinize sorarak kendinizi görüşme için hazırlamalısınız. Görüşmeye gitmeden önce şirket hakkında detaylı bir araştırma yapmanız gerekir. Görüşme esnasında size sorulabilecek potansiyel soruları belirleyip kafanızda cevap oluşturmanız gerekir. Başvuru yaptığınız şirketin sektör içindeki yerini ve piyasadaki rakiplerini bilmeniz görüşme esnasında size avantaj sağlayacaktır. Eğer iş görüşmesine hazırlanmadan gittiyseniz bu sürecin sonu olumsuz iş görüşmesi olarak tanımlanabilir.
İlgili blog yazısı: İş Görüşmesine Nasıl Hazırlanılır?
İş görüşmenizin kötü geçmesi olumsuz iş görüşmesi olarak nitelendirilir. Görüşme öncesi yaşanılan stres, gerginlik vb. durumlar görüşmenin başarısını oldukça fazla etkiler. Bu durumlar heyecana yenik düşme, sesinizin titremesi, el ve kol hareketleriniz, kurmuş olduğunuz cümleler başarı oranını oldukça etkiler. Bu vb. durumlarda iş görüşmesinin olumsuz geçtiğini anlayabilirsiniz. Bunun hakkında yazının giriş kısmında belirtilen durumlardan yaşanılması durumunda anlayabilirsiniz.
Olumsuz iş görüşmesinin başka bir nedeni ise daha önce çalıştığınız şirketi, patronu vb. kötülemek. Bu kötüleme sonucunda görüşmeci üzerinde kötü bir izlenim bırakabilirsiniz. Bu durumda başvurunuz için olumsuz bir cevap almasına neden olur. Eski çalıştığınız şirket veya patron çok kötü vasıflar taşısa bile görüşmeci bunu bilemediğinden sizin kötü bir eleman olduğunuzu çıkarabilir. Eski işinizden ayrılma nedenlerinize daha ölçülü cevaplar vermeniz başvurularınıza olumlu yanıt almanızı kolaylaştırır.
Kişiliğinizi insan kaynakları uzmanına yansıtamadığınız durumda olumsuz iş görüşmesi gerçekleştirebilirsiniz. Yetkin olduğunuz alanın dışında sosyal beceriler görüşmeci için oldukça önemli bir etkendir. İletişim becerileri, zaman yönetimi becerisi, nezaket ve görgü kuralları, iş ahlakı vb. ölçütler insan kaynakları uzmanın adayda dikkat ettiği ölçütlerdir. Görüşme anında bu becerilerinizi karşı tarafa yansıtamama durumunda olumsuz iş görüşmesi gerçekleştirebilirsiniz. İş görüşmesinin olumsuz iş görüşmesi için olabilecek nedenler olarak sıralanmıştır.
İlgili eğitim: Zaman Yönetimi Eğitimi
Olumsuz İş Görüşmesinden Ders Çıkarmak
Yapılan hazırlıklar ve sahip olunan özelliklere rağmen görüşmeler olumsuz iş görüşmesi olarak bitebiliyor. Olumsuz iş görüşmesinden ders çıkarmak gerekiyor. Olumsuz iş görüşmesinden ders çıkarmak davranışını gerçekleştirebilirsek bir sonra gerçekleşecek olan görüşmeye daha hazırlıklı oluruz. Bir sonraki görüşme için yol gösterici olur. Bu noktada olumsuz iş görüşmesi bir deneyim olarak görülüp bir sonraki görüşme için büyük bir fırsat olarak sayılabilir. Peki, olumsuz iş görüşmesinden ders çıkarmak dedik. Olumsuz iş görüşmesinden hangi dersleri çıkarabiliriz;
Olumsuz geçen iş görüşmesinden sonra gerçekleşecek ilk görüşmeye giderken daha iyi araştırmalar yapmanız gerektiğini öğrenirsiniz. Başvuru yaptığınız şirketin ne zaman, nerede ve kim tarafından kurulduğunu öğrenin. Hangi sektörde faaliyet gösterdiği hakkında detaylı bilgi sahibi olun. Görüşme esnasında başvurmuş olduğunuz pozisyon hakkında öğrendikleriniz sizin için sürpriz olmasın. Görüşme esnasında bu işe çok ihtiyacınız olduğunu belli edecek davranışlarda bulunmayın. Duygu sömürüsüne kaçan davranışlar görüşmeci için itici olarak görülür. Bunların bilincinde olarak diğer görüşmeye girdiğinizde avantaj sağlamış olursunuz.
Her zaman saygılı olun. Pozitif enerji taşıyın. Bu özelliklerinizi görüşmeciye yansıtmayı öğrenin. Bu davranışlar olumlu iş görüşmesi için önemli adımlardır.
Yapmış olduğunuz görüşmelerin sizin tek şansınız olduğuna inanmayın. Geçen olumsuz iş görüşmesinden ders çıkarmak için deneyim olarak görün. Karşınıza gelen fırsatları değerlendirin. Kendinizi iş aramaya kapatmayın. Kendinize zaman ayırın ve bu zaman doğrultusunda planlı hareket edin. Bir sonraki görüşme için edindiğiniz deneyim doğrultusunda çalışın. Her zaman Pollyannacı bakış açısıyla etrafınıza bakın. Belki de geçen olumsuz iş görüşmesi size daha çok istediğiniz işin kapılarını açabilir.
Özgeçmişinizde yer alan bilgilerin doğru olduğundan emin olun. Doğru olmayan bilgilere özgeçmişinizde yer vermeyin. Görüşmeye konu hakkında bilgi edinerek gidin. Çünkü karşınızdaki görüşmeci konu hakkında oldukça bilgili olduğu için konu hakkında bilgisiz olduğunuz ortaya çıkabilir. Bu da olumsuz iş görüşmesi sonucunu ortaya çıkarabilir. Ama bizim amacımız olumsuz iş görüşmesinden ders çıkarmak. Yaptığımız hataları yapmamak ve üstüne katarak edindiğimiz deneyimlerle olumlu iş görüşmesi sonucu almak.
Özgeçmiş konusunda çaba harcamalısınız. İşi sağlama almak için CV Hazırlama ve İş Görüşmesine Hazırlık eğimi alabilirsiniz. Bu eğitim sayesinde öz geçmiş hazırlama alanında bilgi sahibi olup doğru bir CV ile diğer adaylardan öne çıkarsanız. Aynı zamanda iş görüşmesine önceden nasıl hazırlanılacağı hakkında bilgi sahibi olursunuz. Sonuç olarak da olumlu iş görüşmesi için büyük adımlar atmış olursunuz.
İlgili eğitim: CV Hazırlama Eğitimi
Olumsuz iş görüşmesi bittikten sonra arayacağınız diğer iş için yeterli özellikler ve yeterlilikler taşıdığınızdan emin olun. Başvurmuş olduğunuz pozisyon için beklentilere cevap verecek seviyede olmalısınız. Eğer yeterli özellikler taşımıyorsanız görüşmeye katılmayın. Çünkü yeterli özelliklere sahip olmadan katılırsanız bu durum sizde özgüven eksikliği yaratır. Bu da sizin için iyi bir deneyim olmaz. Amaç olumsuz geçen iş görüşmesinden ders çıkarmaktır. Bu görüşmelerden edinilen deneyimleri ve bilgileri bir sonraki görüşme için avantaja çevirmektir.
Yapacağınız bir sonraki iş görüşmelerinde ücret, yıllık izin ve sosyal haklar gibi konuları konuşurken daha hassas olmalısınız. Bu tarz sorular vakti geldiğinde konuşulması gereken konulardır. Mülakat gerçekleşirken bu tarz konuların konuşulması sizin bu konularda öncelikli olduğunuzu düşünmelerini sağlar. Bu da hoş karşılanmayabilir. Bir önceki olumsuz iş görüşmesinden ders çıkarmak istiyorsak bu konuya özellikle dikkat etmek gerekir.
Olumsuz iş görüşmesinden ders çıkarmak için yukarıda verilen maddelere dikkat etmek gerekir. Olumsuz iş görüşmesinden ders çıkarmak için bir önceki görüşmede yapılan hataları fark etmek gerek. Bu hataları bir deneyim olarak görmek ve bu hataları bir daha ki görüşmede yapmamak için kendini geliştirmek gerekir. Ancak bu söylenenleri yaparak olumsuz iş görüşmesinden ders çıkarmak mümkündür.
Olumsuz Geri Dönüş Yazısı
Olumsuz iş görüşmesi gerçekleştikten sonra görüşmeciler kişilere başvurdukları pozisyon için olumsuz geri dönüş yazısı gönderirler. Günümüzde artık bireyler olumsuz geri dönüş yazısı aldıkları için sevinmektedir. Çünkü çoğu şirket iş görüşmesi yaptıktan sonra hiçbir şekilde başvuru yapan adaylara geri dönmüyor. Bu durum başvuru yapan adayları ümitsizliğe sürüklemektedir.
Kendilerinin yok sayıldığı kanısını çıkarmalarına neden oluyor. Olumsuz geri dönüş yazısı yollamak bile bireylere beni unutmamışlar dedirtmektedir. Bu sayede bireyler olumsuz iş görüşmesinden ders çıkarmak için gerekenleri yapmaya başlarlar. Başvurmak istedikleri pozisyonlara gönül rahatlığı ile başvurmaktadırlar.
Olumsuz geri dönüş yazısı için örnekler;
Olumsuz geri dönüş yazısı 1: “Yapmış olduğunuz başvuru için teşekkür ederiz. Başvurmuş olduğunuz pozisyonla ilgili yapılan görüşmede farklı bir aday ile anlaşma sağlanmıştır. Kariyer hayatınızda başarılar dileriz.”
Olumsuz geri dönüş yazısı 2: “İlgili pozisyon için iş görüşmesine katıldığınız için teşekkürler. Yapılan görüşme sonucunda bilgileriniz önemle incelenmiş olup başka bir adayla anlaşma sağlanmıştır. Teşekkürler.”
Olumsuz geri dönüş yazısı 3: “Yaptığımız iş görüşmesiyle alakalı olumsuz geri dönüşümüzü üzülerek bildiriyoruz. Özgeçmişiniz veri tabanına kaydedilerek ileride oluşabilecek pozisyonlar için değerlendirilecektir. İlginiz için teşekkürler.”
Olumsuz geri dönüş yazısı 4: “Firmamıza iş başvurusu yaptığınız için teşekkürler. İş görüşmesi gerçekleştirilen pozisyonla ilgili süreç bitmiştir. Sizinle yapmış olduğumuz sürecin olumlu değerlendirilemediğini bildiririz.”
Olumsuz geri dönüş yazısı 5: “İş görüşmenizin olumsuz sonuçlandığını size üzgün bir şekilde bildiriyoruz. Başarılı bir kariyer dileğiyle…”
Olumsuz geri dönüş yazısı 6: “Değerlendirme aşaması olumsuz sonuçlanmıştır. Bilgi birikimlerinizi ve deneyimlerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkürler.”
Olumsuz geri dönüş yazısı 7: “Başvurduğunuz süreç tamamlanmıştır. Süreç için yapmış olduğunuz değerlendirilememiş olup özgeçmişiniz farklı pozisyonlar için veri tabanımıza kaydedilmiştir.”
Sezer AÇİLER, 19 Haziran 1995 tarihinde Sakarya’da dünyaya geldi. 2018 yılında Sakarya Üniversitesi Sosyoloji bölümünü bitirdi. Gayrimenkul danışmanı, stajyer sosyolog ve Felsefe Grubu öğretmeni olarak çalıştı. Sertifika programlarına katıldı. 2019 yılında İstanbul İşletme Enstitüsünde blog yazarı olarak çalışmaya başladı.