AnasayfaBlogİş Görüşmesine Nasıl Hazırlanılır?
Mülakat - İş Görüşmesi

İş Görüşmesine Nasıl Hazırlanılır?

11 Kasım 2019
Bir grup insan ahşap bir masanın etrafında oturuyor. Görüntünün odağında sağ elinde bir kalem, sol elinde ise bir kağıt parçası tutan bir adam yer alıyor. Kağıda hafifçe aşağı bakıyor, bu da konsantrasyonunu gösteriyor. Masanın etrafındaki diğer insanlar da dikkatle ona bakmaktadır. Adamın sağında, bir elinde takvim tutuyor gibi görünen başka bir kişi vardır. Daha sağda, bilezik takan bir elin yakın çekimi görülüyor. Grup bir tartışmaya girmiş gibi görünüyor, orada bulunan herkes odaklanmış ve ilgili görünüyor.
ÖneriAçıklamaÖnemi
Mülakat Hazırlığı ve AlıştırmaMülakata gitmeden önce çıkabilecek muhtemel soruları not alıp onlara kısa ve ikna edici cevaplar bulmalıyız.Mülakatı daha rahat bir şekilde gerçekleştirebilir ve strese girmeyiz.
Şirket Hakkında Bilgi ToplamaBaşvuru yaptığımız şirketin tarihçesi, hedefleri ve çalışma yapıları hakkında detaylı bilgi toplamalıyız.Başvurduğumuz şirkete olan ilgimizi ve araştırmacı yönümüzü gösterir. Karşımızdakini etkiler.
Kendimizi TanımaKendimizi daha doğru bir şekilde ifade etmek ve mülakatta başarılı olabilmek için öncelikle kendimizi tanımamız gerekmektedir.Mülakatta kendimizi daha iyi ifade edebilir ve hedeflerimizi netleştiririz.
Giyim Tarzıİnsanları elbisesiyle yargılamamalı ancak ilk izlenim açısından önemlidir. Her firmanın giyim tarzı aşağı yukarı benzer özellikler taşır.Daha profesyonel ve itinalı bir izlenim bırakmamıza yardımcı olur.
Mülakat Pozisyon BilgisiMülakata gidilecek pozisyonun gereklilikleri, detayları ve pozisyon ile kişinin uyumluluğu üzerine bilgi sahibi olmak.Mülakat esnasında karşı tarafa kendimizi doğru ve etkileyici bir şekilde ifade etme şansı verir.
Net YanıtlarMülakatta sorulan sorulara kısa, anlaşılır ve ikna edici yanıtlar vermeye çalışmalıyız.Ne istediğimizi ve hedeflerimizi net bir şekilde ifade edebiliriz.
Kendine GüvenMülakat sürecinde kendimize güvenmeli ve bu güveni diğer kişiye yansıtmalıyız.Diğer adaylardan sıyrılabilmek ve olumlu bir izlenim bırakmamızı sağlar.
Doğru İletişimMülakat sırasında ne söylediğimiz kadar nasıl söylediğimiz de önemlidir. Doğru tonlamayı ve beden dilini kullanmalıyız.Karşımızdaki insanı doğru ve etkili bir şekilde ikna etme şansını artırır.
Aşırı Makyajdan KaçınmaAşırı makyaj yapmaktan kaçınmalı ve doğal bir görüntü çizmeliyiz.Profesyonel ve ciddi bir izlenim bırakmamıza yardımcı olur.
Soru SormaMülakatta soru sormak, adayın daha aktif ve ilgili olduğunu gösterir.Karşımızdaki kişiye karşı daha ilgi çekici ve etkili bir izlenim bırakmamızı sağlar.

Hepimiz zaman zaman iş görüşmelerine gitmişizdir. Görüşme sonrasında keşke şunu da deseydim ya da keşke şunu demeseydim gibi düşüncelerimiz illa ki olmuştur. Bizi diğer adaylardan ayıran en büyük özelliğimiz tabi ki yetenek ve birikimlerimiz olacaktır. Ancak tüm bunların yanında davranışlarımız, konuşmalarımız, giyimimiz, el ve yüz mimiklerimiz görüşmeyi gerçekleştiren insan kaynakları uzmanının karar verme sürecinde belirleyici noktalar olacaktır.

İş görüşmesi aslında kişinin kendini ifade etmesini ve kendisini en iyi şekilde sunmasını gerektirir. Hayatımızın belki de en önemli anlarından olan iş görüşmeleri için birkaç püf noktaya dikkat etmek gerekir. Bunlara dikkat edersek karşı tarafı daha kolay ikna edebilir, istediğimiz işe belki de o an kavuşabiliriz. İşte bu önemli görüşme için dikkat edilmesi gerek bazı hususlar;

Mülakat Hazırlığı ve Alıştırma 

Birçok kişinin yaptığı en büyük hatalardan birisi hiçbir hazırlık ve ön alıştırma yapmadan mülakata gitmesidir. Elbette sorulacak sorulara herkesin cevabı vardır ancak verilecek olan cevapları süsleyerek ve ikna edici yaparak mülakatı daha basit şekilde kolaylaştırabiliriz. 

Mülakat hazırlığında öncelik nedir?

Öncelikle bu konuda yapılması gereken en önemli şey görüşme yapacağınız pozisyonun detaylarını ve bu pozisyonun sizinle olan uyumunu tespit etmektir. Yani kısaca pozisyona uyan en önemli adayın sizin olduğunuzu karşınızdaki kişiye göstermeniz, kendinizi iyi pazarlamanız gerekecektir. 

Bu yüzden öncelikle mülakatta çıkabilecek muhtemel soruları not alın ve bu sorulara kısa, anlaşılır ve ikna edici şekilde cevaplar bulmaya çalışın. Kesinlikle cevapları ezberlemeye falan kalkışmayın. Sadece cevaplarınızın rotasını çizin ve kendinizi o rotadan çıkarmadan konuşmanızı devam ettirin. Yaptığınız bu mülakat alıştırmaları sizi mülakatta rahatlatacak ve strese sokmayacak en önemli detaydır.

Şirket Hakkında Bilgiler Toplayın

Hiçbir şirket kendileri hakkında bir şey bilmeyen, sadece iş olsun diye başvuru yapan adayları sevmez ve bu tür başvurular genellikle olumsuz sonuçlanır. Zaten adaylarında bilmedikleri, duymadıkları ya da araştırmadıkları şirkete başvuru yapmaları kendi hedeflerini netleştiremediklerini gösterir. 

İş başvurusu yaptığımız şirket hakkında nasıl bilgi toplanır?



Günümüz internet teknolojisinde her firma hakkında detaylı bilgilere ulaşabiliyoruz. Firmanın tarihçesi, yaptığı iş, şirketin üretim ya da satış merkezleri gibi birçok bilgiye internetten veya telefonla arayarak ulaşabiliriz. Bu bilgiler bize firmanın gelişimi ve hedefleri konusunda yardımcı olacaktır. Mülakatta firma hakkında soru sorulduğunda ise sizi kurtaracak önemli bilgilerdendir.

Kendinizi Tanıyın

Aslında en önemli detaylardan biri kişinin kendini tanımasıdır. Şimdi bazıları aman o kadar da değil ben kendimi tabi ki tanıyorum diyecektir. Bunu anlamanın en kolay yolu "Kendinizi anlatır mısınız?" sorusudur. Eğer bu soruya sadece doğum tarihinizden, doğum yerinizden, okuduğunuz okullardan ve aldığınız sertifikalardan bahsederek cevap veriyorsanız maalesef sizde kendinizi tanımıyorsunuz demektir. Kendini tanımayan kişi ne istediğini, hedefinin ne olduğunu, yeteneklerini ve birikimlerini saptayamaz. Bu ise kişiyi çok zor durumda bırakacak en büyük hatalardan birisidir. Öncelikle kişi kendisine aşağıdaki soruları sorarak kendini tanımasına yardımcı olabilir.

  • Ne istiyorum?

  • Hedeflerim neler?

  • Neleri seviyorum?

  • Nelerden nefret ediyorum?

  • Beni en çok ne mutlu veya mutsuz eder?

  • En çok sevineceğim ya da en çok üzüleceğim şey nedir?

  • En büyük hayalim nedir?

  • Çok para beni mutlu eder mi?

  • İnsanlarla samimi olmayı ne kadar seviyorum?

Evet bu soruları kendinizde çoğaltabilir ve kendinizi tanımanıza yardımcı olabilirsiniz. Bu sorular sizi net şekilde ortaya çıkaracak ve mülakatlarda tarihçe anlatmak yerine kendinizi anlatmış olacaksınız. Bu durum hem sizi motive edecek hem de karşı tarafın sizi daha iyi tanımasına sebep olacaktır.

Çok Şık Giyinmeyin veya Çok Rüküş Giyinmeyin

İnsanları elbisesiyle yargılamak çok doğru bir şey olmamakla beraber kişinin ilk izlenimi açısından önemlidir. Herkesin giyim zevki ayrıdır ancak her firmanın giyim tarzı aşağı yukarı benzer özellikler taşır.

Erkekler için bu durum biraz daha kolay diyebilirim. Erkeklerin takım elbise veya takım elbiseye yakın klasik spor tarzı diyebileceğimiz elbiseler giymesi doğru olacaktır. Şirketin yapısına göre kravat takılıp takılmaması sizin tercih edeceğiniz bir durumdur. Ancak kravat takılmadığı durumlarda kesinlikle gömlek düğmeleri üstten 2 tane açık olacak şekilde değil sadece 1 tanesi açık olacak şekilde durmalıdır.

Bayanların giyim konusu ise biraz daha çeşitlilik gösterdiği için seçim yapmaları erkeklere göre daha zordur. Ancak ben daha çok bayanların giymemesi gereken elbiseleri anlatacağım. Bayanların kesinlikle mini etek, dekolteli, simli veya parlak, karın bölgesi açık veya aşırı dar pantolon tarzı elbiseleri giymemeleri gerekir. 



Ayrıca bayanların aşırı makyaj yapmaları da mülakatların olumsuz sonuçlanmasına sebep olan unsurlardandır. Güzel kokmanız mülakat esnasında hoş bir durum olacaktır. Ancak parfümü çok fazla sıkmak doğru bir seçim olmayacaktır.

Görüşme Yerine Zamanında Gidin

Bazen görüşme yapılacak adresler çok uzak veya trafiğin çok sıkışık olduğu yerlerde olabilir. Aday görüşme öncesi internetten adresin tam olarak nerede olduğunu öğrenmelidir. Arabayla gidecekse trafiğin nasıl olabileceğini, güzergahını belirlemeli ve mülakat saatine en az 15 dakika kala orada olmalıdır. 

Eğer aday toplu taşıma kullanacaksa hangi toplu taşıma ile gideceğini ve kaç dakikada gidebileceğini öğrenmeli ve mülakat saatine en az 15 dakika kala orada olmalıdır. Acil bir durum olması durumunda geç kalacak veya o gün gidemeyecekse şirketi aramalı ve bilgi vermelidir.

İlk Karşılaşmalarda Gülümseyin ve Sıkıca Tokalaşın

Yapılan araştırmalarda ilk karşılaşmalarda gülümseyen kişilerin daha pozitif olduklarını kanıtlamışlardır. Şirkete adım attığınız an güvenlik görevlisi, danışma, sekreterlerle veya mülakatı yapacak olan kişi veya kişilerle ilk karşılaşmalarınızda kibar konuşun ve gülümseyin. Size beklemeniz için gösterilen alanda aşırı rahat davranmayın, sakin ve rahat olmaya özen gösterin. Mülakat yapacak kişilerle sıkıca tokalaşın samimi davranmaya özen gösterin.

Karşı Tarafın Sözünü Kesmeyin ve Gözlerine Bakın

Karşı taraf soru sorarken veya bir şeyler anlatırken asla sözünü kesmeyin. Sözünü bitirene kadar konuşan kişinin gözlerine bakın. Tabi ki dik dik bakmak değil onu dinlediğinizi gösterecek şekilde samimi bakışlar sergileyin.

Uzun Uzun Konuşmayın

Sorulan soruları kısa ve öz şekilde yanıtlamak doğru olur. Fazla detaya girmekten ziyade kısa ama hikayelendirilmiş cümleler kurmak daha iyidir. Örneğin, "Çalıştığım şirkette çok iyi satış yapardım." demek yerine "Yöneticilerimizin bize göstermiş olduğu hedefler doğrultusunda ekibimizle planlar yaparak kısa zaman içerisinde iyi satışlar yaptık." demek daha doğrudur. Kısa ama hikayeleştirilmiş bu cümlede yöneticilerinize tabi olduğunuzu hedeflerinize kitlendiğinizi, ekibinizle beraber çalıştığınızı ve planlı çalışmalar yapmış olduğunuzu karşı tarafa güzel ve sade bir dille söylemiş oldunuz.

Karşı Tarafa Soru Sorun

En çok yapılan hatalardan birisi mülakat bitiminde "Sorunuz var mı?" sorusuna karşı "yok" demektir. Soracağınız sorular asla "Maaş ne olur?" tarzı sorular olmamalıdır. O konuyu zaten kendileri açacaklardır. Siz daha çok onların nasıl birini aradıklarını ve ne iş istediklerini anlamaya yönelik sorular olmalıdır.

Maaş Hedefiniz Olsun

Buda en çok yapılan hatalardan birisidir. Genellikle adaylar maaş konusunda "Siz nasıl derseniz uygundur." gibi cümleler kurmaktadırlar. Tabi ki net fiyatlar konuşmak doğru değildir. İnsan kaynakları uzmanları verecekleri maaşlarla beraber kişinin o maaşla tatmin olup olmayacağını da saptamaya çalışırlar. Siz maaş konusunu tamamen karşı tarafa bırakırsanız emin olun istediğiniz maaşı hiçbir zaman kazanamayacaksınız ya da çok uzun sürede o maaşa ulaşacaksınız. 

Net ve aşırı uçuk fiyatlar söylemeden kısaca sizin ihtiyaçlarınızı giderecek rakamları verebilirsiniz. Mesela, siz 2400 TL istiyorsunuz. Bunu "İstanbul şartlarında 2200 TL altında yaşamak maalesef pek yeterli olmuyor. Bu rakamlara yakın bir şeyler olursa çok mutlu olurum." gibi cümleler kurarsanız hem 2000 TL altındaki maaş rakamını elemiş oldunuz hem de istediğiniz rakama yakın rakamları dile getirmiş oldunuz. 

Evet belki 2400 TL yine alamayacaksınız ama 2200 rakamını cümle arasında kullandığınız için büyük ihtimalle 2100-2300 TL arasında belki de tam da istediğiniz maaşa yani 2400 TL'ye anlaşmış olacaksınız. Eğer siz bu şekilde maaşı konuşmaz, rakamlar vermezseniz emin olun alacağınız maaş 1900-2000 TL'yi geçmeyecektir. Tabi görüştüğünüz şirket çok düşük ücretlerle çalıştırma politikasını gütmüyorsa...

İş Görüşmesi için bir eğitim var mı?

Hatalarınız ve eksik yönlerinizle ilgili mülakat teknikleri eğitimi almaktan çekinmeyin ve hep bir sonraki fırsat için odaklanmaya çalışın. Enstitü bu konuda online eğitimler veriyor. Üstelik başarılı olursanız enstitü tarafından sertifika sahibi de oluyorsunuz.

Mülakat Hazırlığı ve Alıştırma, Mülakata gitmeden önce çıkabilecek muhtemel soruları not alıp onlara kısa ve ikna edici cevaplar bulmalıyız, Mülakatı daha rahat bir şekilde gerçekleştirebilir ve strese girmeyiz, Şirket Hakkında Bilgi Toplama, Başvuru yaptığımız şirketin tarihçesi, hedefleri ve çalışma yapıları hakkında detaylı bilgi toplamalıyız, Başvurduğumuz şirkete olan ilgimizi ve araştırmacı yönümüzü gösterir Karşımızdakini etkiler, Kendimizi Tanıma, Kendimizi daha doğru bir şekilde ifade etmek ve mülakatta başarılı olabilmek için öncelikle kendimizi tanımamız gerekmektedir, Mülakatta kendimizi daha iyi ifade edebilir ve hedeflerimizi netleştiririz, Giyim Tarzı, İnsanları elbisesiyle yargılamamalı ancak ilk izlenim açısından önemlidir Her firmanın giyim tarzı aşağı yukarı benzer özellikler taşır, Daha profesyonel ve itinalı bir izlenim bırakmamıza yardımcı olur, Mülakat Pozisyon Bilgisi, Mülakata gidilecek pozisyonun gereklilikleri, detayları ve pozisyon ile kişinin uyumluluğu üzerine bilgi sahibi olmak, Mülakat esnasında karşı tarafa kendimizi doğru ve etkileyici bir şekilde ifade etme şansı verir, Net Yanıtlar, Mülakatta sorulan sorulara kısa, anlaşılır ve ikna edici yanıtlar vermeye çalışmalıyız, Ne istediğimizi ve hedeflerimizi net bir şekilde ifade edebiliriz, Kendine Güven, Mülakat sürecinde kendimize güvenmeli ve bu güveni diğer kişiye yansıtmalıyız, Diğer adaylardan sıyrılabilmek ve olumlu bir izlenim bırakmamızı sağlar, Doğru İletişim, Mülakat sırasında ne söylediğimiz kadar nasıl söylediğimiz de önemlidir Doğru tonlamayı ve beden dilini kullanmalıyız, Karşımızdaki insanı doğru ve etkili bir şekilde ikna etme şansını artırır, Aşırı Makyajdan Kaçınma, Aşırı makyaj yapmaktan kaçınmalı ve doğal bir görüntü çizmeliyiz, Profesyonel ve ciddi bir izlenim bırakmamıza yardımcı olur, Soru Sorma, Mülakatta soru sormak, adayın daha aktif ve ilgili olduğunu gösterir, Karşımızdaki kişiye karşı daha ilgi çekici ve etkili bir izlenim bırakmamızı sağlar
araştırma giyim görüşme hedef iş görüşmesi konuşma mülakat mülakat teknikleri eğitimi online eğitimler
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.