AnasayfaBlogDikkat! Bugün İş Görüşmesi Var!
Mülakat - İş Görüşmesi

Dikkat! Bugün İş Görüşmesi Var!

03 Temmuz 2019
Resimde sağ elinde beyaz bir kâğıt üzerinde siyah bir kalem tutan bir kişi görülmektedir. Kişinin sol eli ön planda birbirine kavuşturulmuştur. Kişinin yüzü görünmemektedir. Kalem kağıda yakın tutulmuştur ve kağıt odaktadır. Görüntünün arka planında yaprakları olan koyu gri bir masa ve siyah bir kravat var. Kişi açık renkli bir gömlek ve koyu renkli bir blazer ceket giymektedir. Kişinin elleri görüntünün ana odağını oluşturuyor ve yazı yazıyor gibi görünüyor. Resmin genel kompozisyonu dengeli ve simetrik.
Önemli NoktaAçıklamaYararları
Kendinizi TanımaKişilik özelliklerini ve niteliklerini karşı tarafa daha iyi aktarabilmek için kişinin kendini tam anlamıyla tanıması gerekiyor.Daha etkili bir mülakat deneyimi ve pozitif bir izlenim yaratma.
İş Hedeflerini BelirlemeMülakattan önce profesyonel hayattaki hedeflerin, zayıf ve güçlü yönlerinin belirlenmesi gerekiyor.Mülakatta istenilen pozisyon için uygunluk gösterme ve daha belirgin bir aday profili oluşturma.
Firma Hakkında Araştırma YapmaMülakat öncesi firmayı ve pozisyonu hakkında bilgi toplamak önemli.Firma ve pozisyon hakkında bilgili bir aday imajı yaratma ve mülakat sürecinde daha bilinçli olma.
Gülümseme ve Göz TemasıMülakatta gülümsemek ve göz teması kurmak önemli.Daha pozitif bir hava yaratma ve mülakat yapılan kişi ile etkili bir iletişim kurma.
İyi Düşünme ve Bilinmeyeni Kabul EtmeSorulan sorular üzerine düşünmek ve cevabı bilinmiyorsa bunu kabul etmek gerekiyor.Dürüst ve bilinçli bir aday profili oluşturma.
İlk Görüşmeye Ücret, İzin ve Maddi Olanaklarla İlgili Sorular Sormamaİlk aşamada maddi konularla ilgili sorular sormaktan kaçınmak gerekiyor.Profesyonel bir izlenim yaratma ve mülakatın genel havasını olumlu tutma.
Mülakat Sonrası Eski İşten Uygun Şekilde Ayrılmaİş teklifi alındığında ve kabul edildiğinde eski işten iyi ilişkilerle ayrılmak önemli.Gelecek iş imkanları ve kişinin profesyonel networkü için olumlu bir durum yaratma.
İş Görüşmesi Teknikleri Eğitimiİstanbul İşletme Enstitüsü, İşe Alım ve Mülakat Teknikleri Eğitimi veriyor.Etkili ve olumlu bir görüşme süreci için gerekli donanıma sahip olma ve özgeçmişe eklenebilecek bir sertifikayla mülakatlara bir adım önde başlama.

Birçok aday mülakata giderken yalnızca dış görünüşüne özen gösterir. Fakat iş görüşmesi sırasında hazırlıksız durumda kalmamak ve iyi bir izlenim yaratmak için görüşmeye çağırıldığınız andan itibaren hazırlıklara başlamanız gerekir. Mülakatınızın olumlu geçmesi için ne gibi hazırlıklar yapmalısınız? 

İş Görüşmesi Hazırlığı

Hazırlığa kendinizi tanımaktan başlayabilirsiniz. Kendini tam anlamıyla tanıyan kişilerin kişilik özelliklerini ve niteliklerini karşı tarafa daha iyi aktarabileceğini unutmayın. Mülakattan önce “Profesyonel hayattaki hedeflerim neler? Zayıf ve güçlü yönlerim neler? Aranılan pozisyona göre tecrübem var mı?” gibi sorulara kendinizi tatmin edecek cevaplar vermeniz gerekir. Sonrasında ise iş hayatınızın aşamalarını iş değişikliği tarihlerini ve başarılarınızı kronolojik olarak gözden geçirmelisiniz. Şimdi de birlikte mülakat hazırlık listesi düzenleyip neler yapabileceğinize bakalım.

Mülakat Hazırlık Listesi 

Listenizde mutlaka mülakatı yapacak kişinin adı ve soyadı var ise telefon numarası, mülakata alınacağınız yerin adresi, firma ve pozisyon hakkında yaptığınız araştırmaları içeren notlar, sormak istediğiniz soruların listesi, özgeçmişinizin kopyası bulunmalı. Bunlarla birlikte iş görüşmesi sırasında firmayı ve pozisyonu her açıdan tanıdığınızı karşı tarafa hissettirmeniz faydalı olacaktır.



Aynı zamanda mülakatı yapan kişi, firmaya ve pozisyona olan ilginiz doğrultusunda olumlu düşüncelere sahip olacaktır. Bunun için görüşmeye gitmeden önce firmanın geçmişi, ekonomik yapısı, misyonu, personel sayısı ve piyasadaki itibarı ile ilgili bilgi toplamanız size artı puan kazandırır. İş görüşmesi yapacağınız yerin adresini bilmek ve nasıl ulaşacağınızı tespit etmek de önemli unsurlardandır.

İş Görüşmesi Sırasında Yapılması Gerekenler Neler?

Gelelim performansınızı arttırmak için iş görüşmesinde yapılması gerekenler konusuna. Pozitif bir başlangıç için abartılı olmayacak şekilde gülümsenmeli ve mülakatı yapan kişinin eli uygun bir şekilde sıkılmalıdır. İkram edilse dahi sigara içilmemelidir. Daima göz teması sağlanmalı ve kesinlikle saate bakılmamalı. Sorulan sorulara cevap vermeden önce iyice düşünülmeli ve sorunun cevabı bilinmiyorsa bilmiyorum demekten çekinilmemeli.



Tecrübeniz kadar davranış biçiminiz de iş görüşmesi sırasında önemli rol oynar. Davranış biçimleriniz mülakatı yapan yöneticinin kişiliğiniz hakkında karar vermesinde etkili olacaktır. Ayrıca firmada çalışan personellerle olan uyumunuz konusunda da fikir verecektir.

İş Görüşmesi Sırasında Yapılmaması Gerekenler Neler?

İlk iş görüşmesi sonunda asla ücret, izin ve diğer maddi olanaklarla ilgili sorularınızı ilk aşamada kesinlikle sormayın. Mülakatı yapan kişinin sizinle ilgili kararını sorarken de ısrarcı davranmamalısınız. Mülakat sonrasında konuyu telefonla takip etmemenizde de fayda var. Bunun nedeni ise genellikle yöneticiler iş görüşmesi sonunda adaylara kültürümüz gereği olumsuz yanıt vermekten çekindikleri için telefonla yanıt vermemeyi tercih ederler.

Bununla birlikte size ilk mülakat sonucunda iş teklifi yapılmasını da beklememelisiniz. Eğer iş teklifi yapıldı ve kabul ettiyseniz de eski işinizden iyi ilişkiler ile ayrılmaya özen gösterin. Ayrılma nedenlerinizi uygun bir dille açıklayın. Bununla birlikte ayrıldığınız firma ile ilgili eleştiriniz var ise bunu yapıcı bir şekilde ve uygun bir dille ortaya koyun.

Bu Konuda Nasıl Eğitim Alabilirim?

Mülakat teknikleri ve iş görüşmesi sırasında yapılması gerekenler adaylar için önemli bir husus olmakla beraber üzerinde çalışılması ve bilgi edinilmesi gereken bir konudur. Etkili ve olumlu bir görüşme süreci geçirmek için bu konuda bilgi sahibi olmak ve hazırlanmak önemlidir. Sizler de iş görüşmesi tekniklerini  ve bu konuda neler yapılabileceğini ayrıntılı olarak öğrenmek istiyorsanız İstanbul İşletme Enstitüsü ücretsiz online eğitimler vermekte.

Sizde işe alım konusunda Mülakat Teknikleriyle İşe Alımda Başarılı Olun. İstanbul İşletme Enstitüsü bu konuda ücretsiz online eğitimler kapsamında İşe Alım ve Mülakat Teknikleri Eğitimi veriyor, takipte kalın. Tamamladığınız eğitim sonrasında alacağınız sertifika ile iş görüşmesi için hazırlayacağınız özgeçmişinize de artı değer katmış ve mülakatlarınıza bir adım önde başlamış olacaksınız.

Yazar: Nida Turan

Kendinizi Tanıma, Kişilik özelliklerini ve niteliklerini karşı tarafa daha iyi aktarabilmek için kişinin kendini tam anlamıyla tanıması gerekiyor, Daha etkili bir mülakat deneyimi ve pozitif bir izlenim yaratma, İş Hedeflerini Belirleme, Mülakattan önce profesyonel hayattaki hedeflerin, zayıf ve güçlü yönlerinin belirlenmesi gerekiyor, Mülakatta istenilen pozisyon için uygunluk gösterme ve daha belirgin bir aday profili oluşturma, Firma Hakkında Araştırma Yapma, Mülakat öncesi firmayı ve pozisyonu hakkında bilgi toplamak önemli, Firma ve pozisyon hakkında bilgili bir aday imajı yaratma ve mülakat sürecinde daha bilinçli olma, Gülümseme ve Göz Teması, Mülakatta gülümsemek ve göz teması kurmak önemli, Daha pozitif bir hava yaratma ve mülakat yapılan kişi ile etkili bir iletişim kurma, İyi Düşünme ve Bilinmeyeni Kabul Etme, Sorulan sorular üzerine düşünmek ve cevabı bilinmiyorsa bunu kabul etmek gerekiyor, Dürüst ve bilinçli bir aday profili oluşturma, İlk Görüşmeye Ücret, İzin ve Maddi Olanaklarla İlgili Sorular Sormama, İlk aşamada maddi konularla ilgili sorular sormaktan kaçınmak gerekiyor, Profesyonel bir izlenim yaratma ve mülakatın genel havasını olumlu tutma, Mülakat Sonrası Eski İşten Uygun Şekilde Ayrılma, İş teklifi alındığında ve kabul edildiğinde eski işten iyi ilişkilerle ayrılmak önemli, Gelecek iş imkanları ve kişinin profesyonel networkü için olumlu bir durum yaratma, İş Görüşmesi Teknikleri Eğitimi, İstanbul İşletme Enstitüsü, İşe Alım ve Mülakat Teknikleri Eğitimi veriyor, Etkili ve olumlu bir görüşme süreci için gerekli donanıma sahip olma ve özgeçmişe eklenebilecek bir sertifikayla mülakatlara bir adım önde başlama
iş görüşmesi mülakat hazırlık işe alım mülakat teknikleri cv hazırlama ve iş görüşmesine hazırlık uygulamalı mülakat teknikleri
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.