AnasayfaBlogİhracat Elemanı Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

İhracat Elemanı Nedir? Ne İş Yapar?

15 Temmuz 2021
Bu resimde mavi gömlek ve gri pantolon giymiş, elinde siyah bir tablet tutan bir adam görülüyor. Adam beyaz bir duvarın önünde duruyor ve güneş pencereden parlak bir şekilde parlıyor. Adamın yüzünde ciddi bir ifade var ve tableti dikkatle inceliyor gibi görünüyor. Elleri cihazın yanlarına sıkıca yerleştirilmiş ve bakışları doğrudan ekrana odaklanmış. Görüntünün arka planı hafifçe bulanık ve gökyüzündeki mavi uçak sadece kısmen görülebiliyor. Sağındaki kişi de benzer şekilde bir cep telefonu tutuyor.
GörevAçıklamaİlgili Bilgi
İhracat işlemleriFirmaların uluslararası ticaret işlemlerini yürütürBağlantılar kurma, sözleşmeler yapma, ödemeleri ve ürün teslimatını takip etme
Yasa ve yönetmeliklerİthalat ve ihracatla ilgili yasa ve yönetmelikleri izlerYasal süreçlerin doğru işleyişinden sorumludur
Evrağın düzenlenmesiİhracat işlemleri için gerekli olan resmi evrakları düzenlerFaturalar, gümrük belgeleri, vergi belgeleri gibi
Müşteri iletişimiUluslararası müşteriler ve tedarikçilerle iletişim kurarYabancı dil bilgisi çok önemlidir
İhracat raporlamaGerçekleştirilen ihracat işlemlerini raporlarİhracat müdürüne sunulur
Nakliye takipNakliye işlemlerinin takibinden sorumludurKonteynerlerin yerleştirilmesi, nakliye süreçleri
Sigorta işlemleriSevkiyat sürecinde problem ortaya çıkması halinde sigorta acentesi ile iletişim kurarRisk yönetimi
Faturalama ve ödemeFaturalama ve ödeme işlemlerini gerçekleştirirFinansal işlemler
Eğitimİhracat elemanı olmak için Dış Ticaret ön lisans eğitimi alınması gerekirİki yıllık meslek yüksekokulları veya dört yıllık üniversite
Maaşİhracat elemanının maaşı tecrübe ve işletmenin yapısına göre değişir3.000 TL - 9.000 TL arası

İhracat elemanı, uluslararası ticaret işlemlerinin yürütülmesinde aktif olarak görev alan kişilere verilen addır. Uluslararası ürün alım ve satımı için bağlantılar kurmak ve gerekli sözleşmelerin yapılmasını sağlamak ihracat elemanının sorumluluğundadır. Yurt dışından satın alınan ürünlerin zamanında gelmesi için sürekli olarak iş takibi yapar. Yurt dışından alınan malın takibi ve parasının sözleşmeye uygun olarak ödenmesinin kontrolü ile ilgilenir. Yurt dışından satın alınan ürünün parasının zamanında ödenmesi ve takibinin yapılmasını sağlamakta rol oynar. İthalat ve ihracat ile ilgili yasa ve yönetmelikleri sürekli izlemekten sorumludur.

Son yıllarda yaşanan küreselleşme hareketleri sektörel olarak gelişmelere de sebep oldu. Özellikle dış ticaret alanında yaşanan büyüme ihracat elemanlarına olan ihtiyacı da arttırdı. Yazımızda ihracat elemanı ile ilgili merak edilen sorulara yanıtlar hazırladık. İhracat elemanı nedir? İhracat elemanı ne iş yapar? İhracat elemanı maaşları ne kadar? Birlikte inceleyelim.

İhracat Elemanı Nedir?

İhracat elemanı, firmaların günlük ihracat hareketlerini takip eden ve hareketleri işlemekle sorumlu olan meslek mensubudur. İhracat işlemleri için gerekli olan resmi evrakları düzenlemekten sorumludur. Çalışmaları sırasında bazı önemli araç ve gerece ihtiyaç duyarlar. Bunlar; ithalat ve ihracat mevzuat dökümanları, kırtasiye malzemeleri, telefon, faks, bilgisayar, hesap makinesi gibi sıralanabilir. 



bu alanda başarılı olmak isteyen ihracat meslek elemanı, üst düzeyde genel yeteneğe sahip olmalıdır. Ekonomi, ticaret ve büro işlerine ilgi duyması oldukça önemlidir. Ayrıntılara dikkat eden, sorumluluk sahibi kişiler için uygun bir meslek dalıdır. Çevresindekiler ile iyi iletişim kurabilen, başkalarını etkileyebilen ve girişimci kimseler olmaları mesleki başarılarını etkiler.

İhracat elemanı olmak isteyen kişilerin iki yıllık eğitim veren meslek yüksekokullarında Dış Ticaret ön lisans eğitimi alması gerekir. Lisan eğitimi içi dört yıllık eğitim veren üniversitelerin, Uluslararası Ticaret, İşletme ve ilgili bölümlerinden mezun olmaları gerekir.

İhracat Elemanı Ne İş Yapar?

İthalat ve ihracatla ilgili yasa ve yönetmeliklere uygun çalışması gereken ihracat elemanları için oldukça geniş bir iş imkanından bahsetmek mümkündür. İhracat müdürünün denetimi altından görev yapar. İhracat elemanının temel görev ve sorumlulukları aşağıdaki gibidir.



  • Nakliye işlemlerinin takibini yapmaktan sorumludur.

  • Konteynerleri kamyona güvenli ve doğru bir şekilde yerleştirmek için vinç operatörüne rehberlik etmekle sorumludur.

  • Sipariş, vergi ve gümrük belgelerinin kontrolünü yapmaları gerekir.

  • İhraç edilen ürünlerin ağırlığını ve hacmini hesaplamaları gerekir.

  • Faturalama ve ödeme işlemlerini gerçekleştirmeleri gerekir.

  • Nakliyat firmalarından alınan teklifleri değerlendirmeleri gerekir.

  • Sevkiyat sürecinde bir problem ortaya çıkması halinde sigorta acentesi ile iletişim kurmalıdır.

  • Limanlar, havaalanları ve depolar arasında yaşanan nakliye süreçlerini düzenlemelidir.

  • Ulusal ve uluslararası tedarikçi ve aracılarla iş birliği içerisinde çalışmalarını yürütmesi gerekir.

  • Denizaşırı nakliye işlemleri için gümrük belgeleri oluşturması gerekiyor.

  • Gerçekleştirilen ihracat işlemlerini raporlaması ve ihracat müdürüne sunması gerekir.

  • İhracat işlemlerinin yasal düzenlemelere uygun gerçekleştirilmesi için çalışmalar yapması gerekir.

  • İhracat müdürü tarafından yerine getirmesi için belirlenen diğer görevleri tamamlamaktan sorumludur.

  • Mesleki gelişimi sürdürmeye devam etmelidir.



İhracat Elemanı Maaşları

İhracat elemanları çalışmalarını büroda ve masa başında yürütür. Bazı zamanlarda iş takibi yapmak üzere seyahat etmeleri gereken durumlar ortaya çıkabilir. Bu meslek elemanları ihracat alanında faaliyette bulunan tüm işyerlerinde iş bulma imkanına sahiptir. Yabancı dil bilgisi çok iyi olanların iş bulma sorunu hemen hemen yok denebilir. Bankalarda yer alan kambiyo bölümü meslek elemanlarının çalışabileceği yerlerdendir. Avrupa Birliğine girilmesi ile birlikte bu meslek elemanlarına olan talebin daha da artacağı düşünülmektedir. Meslek eğitimi, çeşitli üniversitelere bağlı meslek yüksekokullarının "İthalat-İhracat" programında verildiği görülmektedir. Mesleki eğitim süresince kazanç söz konusu olmayabilir. Ancak koşulları uygun öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nca verilen öğrenci kredisinden yararlanarak eğitimlerini tamamlar.

Eğitim sonrası kazanç kişinin yeteneği ve işletmenin yapısına göre değişiklik gösterir. Kişinin başarılı olması için kendisini sürekli geliştirmesi, sektörel gelişmeleri yakından takip etmesi oldukça önemlidir. Bir ihracat elemanı ne kadar maaş kazanır, inceleyelim.

  • İhracat elemanı olarak yeni işe başlayan bir kişi en düşük 3.000 TL maaş alır.

  • Tecrübesi gelişmiş bir ihracat elemanı ise ortalama 5.500 TL kazanabilmektedir.

  • Uzun yıllar tecrübe ve bilgiye sahip bir ihracat elemanının en yüksek kazanacağı rakam 9.000 TL’yi bulmaktadır.

İhracat Elemanı Nasıl Olunur?

İhracat alanında üniversitelerde verilen eğitimin süresi 2 yıl olup ön lisans diploması alınır. Eğitim yaşamı boyunca; İktisat, İşletme, Muhasebe, Temel Hukuk, İthalat Tekniği, Bilgi İşlem Kamu Maliyesi, Ticaret Hukuku, Uluslararası İktisat, İhracat Tekniği, Vergileme Tekniği, İstatistik, İthalat Mevzuatı, Finansman gibi dersler verilmektedir. Ön lisans programını başarı bitiren mezunlar ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında başarılı olmaları halinde bazı bölümlere geçiş yapabilir. Bankacılık, Bankacılık ve Finans, Bankacılık ve Finansman, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri ilişkileri ve daha birçok lisans programına dikey geçiş yapabilir. Ayrıca dört yıllık eğitim veren üniversitelerin, Uluslararası Ticaret, İşletme ve ilgili bölümlerinden mezun olan kişiler de ihracat elemanı olarak çalışabilir.

İhracat elemanları bilgilerine, yeteneklerine ve iş tecrübelerine bağlı olacak şekilde çeşitli yönetim kademelerinde görev alabilir. Firmalarda dış ticaret müdürlüğüne yükselebilir. Bu alanda başarılı olmak isteyen kişilerin mesleğin gereği olan bazı niteliklere da sahip olması gerekir. İşverenler için mesleki nitelikler başarıyı belirleyici unsurlar arasında değerlendirilir. Bu nitelikleri inceleyelim.

  • Dış ticaret mevzuatı ve terminolojisi hakkında geniş bilgi sahibi olmaları önemlidir.

  • İş ve zaman organizasyonunu gerçekleştirebilmeleri gerekir.

  • Bireysel çalışmalarda başarı göstermeleri gerektiği gibi ekip çalışmalarında da başarı göstermeleri beklenir.

  • Analiz kabiliyeti yüksek olmalı ve analitik düşünce becerisine sahip olmalıdır

  • Yüksek tempolu iş ortamına uyum göstermesi gerekir.

  • Asgari denetimle çalışabilmelidir.

  • Yabancı dil bilmesi özellikle iyi derecede İngilizce bilmesi önemlidir.

  • MS Office programlarına hakim olmalıdır.

  • Raporlama ve sunum yapabilme becerisi göstermelidir.

  • Erkek adaylar için askeri yükümlülüğünün kalmamış olması gerekir.

İlgili eğitim: Ms Office Kursu

İhracat işlemleri, Firmaların uluslararası ticaret işlemlerini yürütür, Bağlantılar kurma, sözleşmeler yapma, ödemeleri ve ürün teslimatını takip etme, Yasa ve yönetmelikler, İthalat ve ihracatla ilgili yasa ve yönetmelikleri izler, Yasal süreçlerin doğru işleyişinden sorumludur, Evrağın düzenlenmesi, İhracat işlemleri için gerekli olan resmi evrakları düzenler, Faturalar, gümrük belgeleri, vergi belgeleri gibi, Müşteri iletişimi, Uluslararası müşteriler ve tedarikçilerle iletişim kurar, Yabancı dil bilgisi çok önemlidir, İhracat raporlama, Gerçekleştirilen ihracat işlemlerini raporlar, İhracat müdürüne sunulur, Nakliye takip, Nakliye işlemlerinin takibinden sorumludur, Konteynerlerin yerleştirilmesi, nakliye süreçleri, Sigorta işlemleri, Sevkiyat sürecinde problem ortaya çıkması halinde sigorta acentesi ile iletişim kurar, Risk yönetimi, Faturalama ve ödeme, Faturalama ve ödeme işlemlerini gerçekleştirir, Finansal işlemler, Eğitim, İhracat elemanı olmak için Dış Ticaret ön lisans eğitimi alınması gerekir, İki yıllık meslek yüksekokulları veya dört yıllık üniversite, Maaş, İhracat elemanının maaşı tecrübe ve işletmenin yapısına göre değişir, 3000 TL - 9000 TL arası
İhracat Elemanı İhracat Elemanı nedir İhracat Elemanı ne iş yapar İhracat Elemanı maaşları İhracat Elemanı nasıl olunur
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu online kurs, öğrencileri dış ticaret alanında eğitmek için tasarlanmıştır. İthalat ve ihracat ilkelerinin yanı sıra ilgili yönetmelik ve prosedürlerin anlaşılmasını sağlamaya odaklanmaktadır. Kurs, küresel ekonomi ve uluslararası ticaret topluluğuna genel bir bakış sağlamakta ve uluslararası ticaretin zorluklarını ve fırsatlarını araştırmaktadır. Ayrıca tarifeler, vergiler ve ticaret anlaşmaları gibi konuların yanı sıra dış ticarette lojistiğin önemini de kapsamaktadır. Devlet destekli ticaret gibi çeşitli uluslararası ticaret türlerinin yanı sıra belgelerin, formların ve elektronik sistemlerin kullanımı hakkında derinlemesine bilgi sağlar. Ayrıca, öğrenciler dış ticaretin işletmeler, çevre ve toplum üzerindeki etkilerini anlayacaklardır. Son olarak, kurs öğrencileri dış ticaret sektöründe başarılı olmak için gereken becerilerle donatmaktadır.
4.7
(82)

Dış Ticaret Eğitimi

11 Konu5 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
16610
Bu görüntüde bir ön muhasebe eğitimine katılan bir grup insan görülüyor. Muhtemelen kurs hakkında bilgi içeren siyah metinli beyaz dikdörtgen tabelaları okuyorlar. Ortadaki adamın gözlüklü ve mavi beyaz takım elbiseli olması eğitmen olduğunu gösteriyor. İlgi çekici ve bilgilendirici bir deneyim gibi görünüyor.
5
(66)

Ön Muhasebe Eğitimi

11 Konu5 Saat