AnasayfaBlogGirişimcilik Ekosistemi
Girişimcilik

Girişimcilik Ekosistemi

10 Mayıs 2021
Bir kadın kolunu yukarıya, bir dizi roketin üzerine kaldırıyor. Yüzünde kararlı bir ifade var, sanki kendini hedefine adamış gibi. Kolunu güven ve kararlılıkla yukarı kaldırmıştır. Sol elinde, üzerinde bir kelime çizimi olan bir ampul tutmaktadır. Ampulün üzerinde sarı bir nesnenin karikatürü var. Arka planda, ortasında yuvarlak bir nesne olan sarı bir robot karikatürü var. Robotun göğsünde, üzerinde bir delik olan sarı bir nesne var. Sağ üst köşede de bir kuş çizimi var. Görsel genel olarak umut, hırs ve kararlılık hissi uyandırmaktadır.
TerimAnlamıÖrnek
GirişimcilikRiskleri göze alarak kar amacıyla bir atılım gerçekleştirmeBir teknoloji şirketi kurmak veya bir uygulama yaratmak
Dijital GirişimcilikTeknoloji ve dijital yaşamın sunduğu imkanları kullanarak girişimcilikBir e-ticaret sitesi açmak
Girişimcilik EkosistemiGirişimlerin başarısını etkileyen bölgesel ve kültürel faktörlerBir şehirdeki start-up merkezi veya bir üniversitenin Ar-Ge departmanı
Melek YatırımGenellikle daha yeni veya küçük girişimlere yapılan ilk yatırımlarBir teknoloji platformuna yapılan erken aşama yatırımı
Ar-GeAraştırma ve Geliştirme çalışmaları, bir projenin bilimsel temellere dayanan gelişim süreciBir ilaç firmasının yeni bir ilaç geliştirme çalışması
Tohum Sermayesiİşin faaliyete geçmediği, projenin hayata geçirilebilmesi için gerekli olan sermayeBir start-up'ın ilk finansman turunu tamamlaması
Kitle Fonlamasıİnternetten toplu olarak küçük miktarlarda toplanan yatırımlarBir film projesinin Kickstarter'daki fonlama kampanyası
NetworkKişisel veya profesyonel ilişkiler ağıBir girişimcinin sektördeki diğer profesyonellerle olan ilişkileri
LiderlikBir girişimcinin projeyi yürüten ve şekillendiren kişiBir start-up'ın CEO'su
PazarlamaBir ürün veya hizmetin satışını ve tanıtımını yapma çalışmalarıBir uygulamanın sosyal medyada reklamını yapmak

Her girişimcilik kavramıyla karşılaştığımda aklıma lisedeki yaratıcı kişiliklerin parlak gözleri gelir. "Bu çocukta tam bir ticaret kafası var" dediğimiz ve çoğu zaman doğru tespitlerde bulunduğumuz bu girişimci ruhlar ülke ekonomisi için büyük değere sahip. Her yeni fikir, proje, atılım, şirket beraberinde yeni iş sahaları, istihdam ve kar getiriyor. Yaratıcı ve gelecek vadeden her fikir başarıyla sonuçlanmıyor tabi, malum piyasa yoğun rekabet içeriyor. Günümüzde özellikle e-ticaret alanında büyük bir rekabet olduğunu söyleyebiliriz. O halde öncelikle girişimciliğin ne olduğuyla başlayıp konuya ısınalım. 

Girişimcilik Nedir?

Girişimcilik kavramının Fransızca'da "entrependre" kelimesinden geldiğini ve bunun Türkçe karşılığının ‘üstlenmek’ olduğunu biliyor muydunuz? Tüm risklerini göze alarak kar amacıyla bir atılım gerçekleştirmeye biz girişimcilik diyoruz. Günümüzde çalışma şartlarının ağırlığı ve kazancına değmemesi gibi durumlar birçok kişiyi girişimciliğe itti. Şüphesiz girişimciliğin en büyük destekçisi teknoloji ve dijital hayat. Önümüze yepyeni bir dünya sunan bu hayat dijital girişimcilik adına da birçok imkan sağlamakta.

Standart girişim örneklerine bakacak olursak; alışverişten söz edebiliriz. Sosyal medya ve internet sayesinde bireysel veya kurumsal olarak geniş bir pazarlama sahası oluştu. ‘Ben bu işin altından kalkarım’ diyenler kendi markalarını oluşturmak için kollarını sıvıyor. Veya kişiler kendi yarattıkları ürünlerin satışlarını yine kendileri gerçekleştirerek çeşitli atılımlarda bulunabiliyorlar. 

Girişimcilerin en bariz kişisel özellikleri cesaret, özgüven, öngörü ve sorumluluk sahibi olmalarıdır. Aldıkları risklerin sorumluluğunu da taşıyabilmeleri hem beraber çalıştıkları kişiler için hem kendi markaları için önemlidir. Evet, belli bir riskle girişim yapıldığı doğru fakat işi enine boyuna düşünüp öngörülü bir şekilde çekip çevirmek gerekir. Girişimin yapıldığı alan gelecek vadediyor mu, ihtiyaçları karşılıyor mu veya alınan riske değer bir kar getirecek mi gibi sorular ayrıntılarıyla düşünülmelidir. 



Şimdi son zamanların popüler kavramlarından biri olan ‘girişimcilik ekosistemini’ ele alacağız, başlıyoruz.

Girişimcilik Ekosistemi Nedir?

Girişimciliğe atılan adımların nasıl olması gerektiğinden bahsetmiştik. Peki atılımın başarısını etkileyen faktörler bunlarla sınırlı mıdır? Tabi ki hayır. Son zamanlarda bu kavramı daha sık duymamızla beraber girişimin başarısında etkili bir faktör olarak da karşımıza çıkıyor: girişimcilik ekosistemi. Girişimcilik ekosistemi kavramı bizlere bölgesel girişimciliğe dair yeni bakış açıları sunuyor. Girişimin yapıldığı çevrede veya coğrafyada bulunan kişilerin girişime verdiği destekler, girişimi kolaylaştırmak için attıkları adımlar bu kapsama giriyor.

Burada projeye olan inanç ön planda olduğu gibi iletişim de ayrı bir öneme sahip. Kuvvetli bir network gerekiyor ki girişim birçok kişiye ulaşsın, aldığı destek de bir o kadar artsın. Nihayetinde bu sisteme dayalı bir ekosistem ve ögelerden oluşuyor. Bunlardan bazıları liderlik, sermaye piyasası, müşteri ve kültür. Girişimcilik ekosistemi üzerine yapılan çalışmalara göre bu ögeler tek başlarına girişimi başarıya taşıyamıyor, bütün bu faktörlerin bir bütün şeklinde rol alması gerekiyor.

İlgili eğitim: Etkili Liderlik Eğitimi

Girişimcilik Ekosistemine Dair 7 Terim

Girişimcilik ekosistemi kavramına uzmanların yukarıdaki gibi ve benzeri şekilde birçok yaklaşımı mevcut. Şimdi ise girişimcilik ekosistemiyle ilişkili bazı terimlerin ne anlamlara geldiğine bakalım.



  • Melek Yatırım (Angel Investment) 

Bir sermaye yatırımı yapan melek yatırımcılar henüz yolun başında olan bir işe yatırım yaparlar. Melek yatırımcılar, yatırım yapacakları girişimleri seçtikleri gibi fikir sahibi girişimciler de yatırımcılarını seçebilir. Türkiye’de girişimlere destek genelde bu melek yatırımcılar sayesinde olmaktadır.

  • Ar-Ge 

Araştırma ve geliştirme kavramlarının kısaltması olduğunu söyleyerek başlayalım. Ar-Ge çalışmaları, projenin müşteriyle buluşmadan önce detaylıca araştırılıp geliştirildiği, bilimsel temellere dayanan bir gelişim süreci aşamasıdır. Üniversitelerde de rastlayanlarımız olmuştur, Ar-Ge tabelalı odalara. İşte o kapalı kapılar ardında bizler için yapılan çalışmalar saklıdır.

  • Tohum Sermayesi (Seed Capital) 

İsminden de çıkarım yapabileceğimiz tohum sermayesi, henüz işin faaliyete geçmediği, projenin hayata geçirilebilmesi için gerekli olan sermayedir. Hani kimi zaman deriz ya ‘zamanında şu işe yatırım yapsaydık köşeyi dönmüştük’, işte sayesinde köşeyi dönebilen veya sermayenin tamamını yitirme riskini de beraberinde taşıyan yatırımdan bahsediyoruz. Ortaya konulacak ürünün ar-ge çalışmaları için bu sermaye kullanılabilmektedir.

  • Kitle Fonlaması (Crowfunding) 

İşte bu terim yatırımcısını bulmuş girişimlerin gerekli finansmanlarının sağlanmasıdır. Proje sahibi, fon sahipleri, kitlesel fonlama platformu gibi 3 temel unsurdan oluşan kitle fonlamasını büyük küçük tüm girişimler talep edebiliyor.

  • Kuluçka Merkezi (Incubator)

Kuluçka merkezleri, girişimin tutunabilmesi, araştırmalarını gerçekleştirebilmesi için maddi ve manevi destek sağlayan merkezlerdir. Şöyle düşünelim. Evet ortada yaratıcı bir fikir var ama bunun perde arkasındaki araştırmalarını gerçekleştirmek için ekipmana ve uygun ortama da ihtiyaç var. İşte bu süreçte girişimcilerin ellerinden tutan kuluçka merkezleri oluyor.

  • Risk Sermayesi (Venture Capital)

Girişim deyince beraberinde bazı riskler getirdiğini de söylemiştik. Risklerini göze alarak yapılan bu yatırımlara risk sermayesi diyoruz. Genelde girişimin uygulanma aşamasını takiben halka sunulana kadar verilen destektir.

  • Lean Start-up 

Yapılan girişimin perde arkasında ar-gede bahsettiğimiz üzere birtakım araştırmalar ve geliştirmeler yapılıyor. Ar-genin uzun süren aşamalarından kaçınmak amacıyla birtakım metodlarla testler yapılıp küçük gruplarda denenmesine lean start-up diyoruz. Burada amaç girişimcilerin fikirlerinin sonuç verme potansiyelini ölçmektir. Çünkü biliyoruz ki uzun süren araştırmalar ve emeklerin başarısızlıkla sonuçlanması üzücü oluyor. Lean start-up sayesinde müşteriden geri bildirim alma daha hızlı gerçekleşiyor.

Türkiye’de Girişimcilik Ekosistemi Var Mıdır?

Ülkemizde de özellikle 2010 yılı sonrasında birçok girişim, birçok yeni fikir ve saha ortaya çıktı. Girişimcilik ekosisteminin yaygınlaşmasında üniversiteler, kamu politikaları da önemli roller oynuyor. Yeni girişimlerin ve yatırımcıların sayısındaki artış umut vadedecek cinsten. Güncel konulardan gidecek olursak, pandemi koşullarında çıkan krizlerde aynı zamanda yeni girişimlerin de doğduğunu söyleyebiliriz.

Bu süreçte işlerin çoğunun dijitale taşınması, online sistemin yaygınlaşması beraberinde yeni iş girişimleri ve rekabeti de getirdi. Böylelikle Türkiye’deki girişimcilik ekosistemi gün geçtikçe güçleniyor ve yatırımcı sayıları da beraberinde geliyor. Fakat şöyle de bir gerçek var ki ne kadar potansiyel yüksek olsa da halihazırda ülkemizdeki girişimcilik ekosistemi erken aşamalarındadır ve yavaş ilerliyor. Girişimciliğin doğası hızlı bir gelişim gerektiriyor, buna ayak uydurmak için kat edilmesi gereken yollarımız olduğunu da belirtelim.

Girişimcilik, Riskleri göze alarak kar amacıyla bir atılım gerçekleştirme, Bir teknoloji şirketi kurmak veya bir uygulama yaratmak, Dijital Girişimcilik, Teknoloji ve dijital yaşamın sunduğu imkanları kullanarak girişimcilik, Bir e-ticaret sitesi açmak, Girişimcilik Ekosistemi, Girişimlerin başarısını etkileyen bölgesel ve kültürel faktörler, Bir şehirdeki start-up merkezi veya bir üniversitenin Ar-Ge departmanı, Melek Yatırım, Genellikle daha yeni veya küçük girişimlere yapılan ilk yatırımlar, Bir teknoloji platformuna yapılan erken aşama yatırımı, Ar-Ge, Araştırma ve Geliştirme çalışmaları, bir projenin bilimsel temellere dayanan gelişim süreci, Bir ilaç firmasının yeni bir ilaç geliştirme çalışması, Tohum Sermayesi, İşin faaliyete geçmediği, projenin hayata geçirilebilmesi için gerekli olan sermaye, Bir start-up'ın ilk finansman turunu tamamlaması, Kitle Fonlaması, İnternetten toplu olarak küçük miktarlarda toplanan yatırımlar, Bir film projesinin Kickstarter'daki fonlama kampanyası, Network, Kişisel veya profesyonel ilişkiler ağı, Bir girişimcinin sektördeki diğer profesyonellerle olan ilişkileri, Liderlik, Bir girişimcinin projeyi yürüten ve şekillendiren kişi, Bir start-up'ın CEO'su, Pazarlama, Bir ürün veya hizmetin satışını ve tanıtımını yapma çalışmaları, Bir uygulamanın sosyal medyada reklamını yapmak
Girişimcilik Ekosistemi Girişimcilik Ekosistemi nedir Türkiye’de girişimcilik ekosistemi girişimcilik ekosistemine dair 7 terim girişimcilik
Bu fotoğraf bir tarlada oturan bir kadını gösteriyor. Beyaz uzun kollu bir gömlek, mavi kot pantolon ve kahverengi botlar giyiyor. Saçları düşük bir at kuyruğu şeklinde geriye toplanmış ve gözlük takıyor. İki eli kucağında ve uzaklara bakıyor. Tarla yemyeşil, uzun otlar ve arka planda birkaç ağaç var. Gökyüzü güzel bir mavidir ve birkaç beyaz bulut etrafa dağılmıştır. Kadın huzurlu ve çevresinden memnun görünüyor. Görüntü boyunca yayılan sakin bir özgüveni var.
Beyda Çalışkan
Blog Yazarı

Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği 4. sınıf öğrencisidir. Okumak, yazmak, araştırmak dışında müzikle ilgilenmeyi seviyor. Fakülte sosyal kulüplerinden birinin de kurucuları arasında. 

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Resimdeki kadın koyu renk saçlı ve çizgili bir gömlek giyiyor. Arka planda gökyüzünü ve birkaç ağacı gören bir pencerenin önünde durmaktadır. Pencereden giren güneş, kadının yüzüne ve vücuduna sıcak bir ışık saçıyor. Gözleri kapalı, sanki düşüncelere dalmış gibi. Kollarını göğsünün önünde kavuşturmuş, düşünceli ve dalgın bir hava yaratıyor. Dudakları sanki konuşmak üzereymiş gibi hafifçe ayrılmış. Duruşu ve ifadesi huzur ve dinginliği yansıtıyor. Resimdeki renkler mavi ve beyaz vurgularla sessizleştirilmiş. Genel etki durgunluk ve sükunetten oluşuyor.
Girişimcilik

Ticari Girişimcilik Nedir?

28 Haziran 2021
Takım elbiseli ve gözlüklü bir adam bir odada durmaktadır. Gülümsüyor ve kravat takıyor. Gözlükleri siyah çerçeveli ve takım elbisesi açık gri renktedir. Bir eli cebinde, diğer eli hafifçe havaya kalkmış. Arkasında üzerinde siyah yazılar olan beyaz bir duvar var. İçeri doğal ışık alan ve odayı aydınlatan bir pencerenin önünde duruyor. Saçları kısa ve düzgünce taranmış. Kendinden emin ve memnun görünüyor.
Girişimcilik

Sosyal Girişimcilik Nedir?

12 Kasım 2020
Bir grup insan, gülümseyerek ve başparmaklarını kaldırarak bir odada durmaktadır. İlk kişi siyah gömlek ve kot pantolon giyen bir kadındır ve sağ eliyle başparmağını kaldırmaktadır. İkinci kişi beyaz gömlekli bir erkektir ve iki eliyle de başparmak işareti yapmaktadır. Üçüncü kişi ise pembe gömlekli bir kadın ve o da iki eliyle başparmağını kaldırıyor. Resmin arka planında, içinde bir rulo kağıt ve keçeli kalem bulunan bir kutu ve sağda pembe bir yüzeyin yakın çekimi var. Oda iyi aydınlatılmış ve neşeli bir atmosfer yaratılmış. Resimdeki insanların yüzlerindeki ifadeler mutlu ve memnun olduklarını gösteriyor.
Girişimcilik

Girişimcilik Nedir? Türleri Nelerdir?

01 Aralık 2019
Beyaz gömlekli bir kadının yakın çekimi. Yana doğru bakmaktadır ve saçları arkaya toplanmıştır. Sağ eli beline dolanmış kahverengi bir kemer tutmaktadır. Yüzü kısmen görünüyor ve dudakları hafifçe ayrılmış. Gözleri görünmeyen bir şeye odaklanmış ve ifadesi nötr. Arka plan bulanık ve odak dışı. Kadın parlak, doğal bir ışıkta duruyor ve gömleği aydınlanmış. Gömleğinin kumaşı kırışmış ve yakası hafifçe yamuk. Vücudu ince ve duruşu rahat. Fotoğraf beyaz gömlekli bir kadının net bir temsili ve kadının kendine has özellikleri ve giysileri onu öne çıkarıyor.
Girişimcilik

Girişimcilik İçin 6 Fikir

26 Kasım 2019