Freelance SEO Uzmanı Ne Kadar Kazanır?
Konular | Açıklamalar | Önem Derecesi |
---|---|---|
Freelance Çalışma | Mekan ve zamandan bağımsız olarak işlerin yürütülme süreci. | Yüksek |
SEO Uzmanlığı | Web sitelerinin kullanıcılarına daha iyi hizmet sunabilmesi için arama motorlarında daha üst sıralarda yer almasını sağlama işlemi. | Yüksek |
Dijital Pazarlama | Dijital platformların kullanılarak marka ve ürünlerin tanıtımının yapılmasıdır. | Yüksek |
Anakelime Strateji | SEO çalışmalarında, site trafiğini artırmak için kullanılan anahtar kelimelerin sistematik bir şekilde kullanılması. | Yüksek |
Organik Trafik | Web sitesini reklam ya da ücret ödemeksizin ziyaret eden doğal kullanıcı kitlesini oluşturan trafik. | Yüksek |
SEO Eğitim | SEO çalışmalarını yürütürken kullanılacak teknikler, stratejiler ve araçlar hakkında bilgi sağlayan eğitim. | Orta |
SEO Maaşları | Freelance olarak çalışan SEO uzmanlarının alabileceği maaş aralığı genellikle deneyim ve verilen hizmete göre değişir. | Orta |
Web Sitesi Yönetimi | Web sitesinin ziyaretçi çekme, içerik oluşturma ve yönetim işlemleri. | Yüksek |
Arama Motoru Optimizasyonu | SEO, web sitelerinin arama motorlarındaki görünürlüğünü yükseltmek için uygulanan bir dizi teknik ve strateji anlamına gelir. | Yüksek |
Freelance SEO Uzmanı | Arama motorlarında üst sıralamalar elde etmek için çalışan, mekan ve zamandan bağımsız çalışabilen profesyoneller. | Yüksek |
yeni nesil çalışma modellerinden biri olan freelance iş ortamı, pek çok meslek ve iş alanları içinde de uygulanmaya başlandı. freelance iş ortamında evden çalışma ve serbest çalışma modelleri görülür. bu modellerin yaygın olarak uygulandığı alanlardan biri de dijital pazarlama alanıdır. i̇nternetin ve reklamların yaygınlaştığı bir ortam içinde ölçümleme yapabilmek, reklam modelleri oluşturmak, dijital yönetimi sağlayabilmek ve denetlemek bir marka ya da işletme için dijital varlığının teminatıdır.
Dijital pazarlama ve sosyal medya tabanlı çalışmalar yapabilmek ve içerik üretebilmek, uzmanların ve bu işin eğitimini almış kişilerin yapması beklenen iş yükleridir. Dijital varlığı olan ve dijitalleşmeye çalışan işletme, marka ya da kişilerin SEO konusunda kendilerini geliştirmeleri ya da bir SEO uzmanı ile çalışmaları gerekir. Freelance çalışma ortamında ilgili web sitesinin ölçümlemesini ve çalışmalarını üstlenen SEO uzmanı, günümüzün en gözde meslek alanlarından birini oluşturmaktadır.
Freelance yapılacak işler içerisinde de görebileceğimiz SEO uzmanlığı, web sitelerinin hizmetini ve yönetimini Seo kurallarına uygun yöneterek ilgili konularda fayda sağlar. Bu faydaya binaen de Seo çalışmalarını yürüten kişilere hizmetleri ölçüsünde maaş verilir.
SEO konusunda eğitim görmek ve bu alanda hizmet vermek isteyenlerin de en merak ettiği konulardan biri freelance çalışmada verilen maaş aralığıdır. Yazımızda da SEO konusunda bilgi ve eğitime sahip kişilerin deneyim ile hizmete göre değişen maaş aralığını konu edineceğiz. Ayrıca SEO konusunda kendini geliştirmek ve eğitim görmek isteyenlerin de yazımızdan faydalanacaklarını belirterek ilgili konumuza başlayalım.
SEO Nedir?
Dijitalleşen bir dünyada kullandığımız arama motorları birçok konu dahilinde hizmet sağlamaktadır. İnternetin hemen hemen her yerde olması ve sık kullanılması, arama motorları ekseninde de kullanıcı girişine izin veriyor. Kısaca SEO olarak bildiğimiz arama motoru optimizasyon, ( Search Enginie Optimiazation) mevcut web sitesinin internet arama motorları içerisinde kullanıcıların girişini sağlaması olarak ifade bulur. İnternetin sağladığı imkânlar, Google, web sitesi yönetiminin önemli görülmesi gibi pek çok değişken bir araya gelerek günümüzde her alan için gerekli bir kavram, SEO ortaya çıkmış oluyor.
Web sitesi yönetimi sadece bir web adresi oluşturarak ve birkaçta içerik ekleyerek ziyaretçi beklemeye koyulmak değildir. Günümüzün dijitalleşen nimetlerinden yararlanmak ve bunu doğru uygulayabilmek gerekir. Bu aşamada da web sitesinin ziyaretçi açığını kapatmak ve yönetimini arama motoru üzerinden sağlayabilmek için bir uzmandan yararlanmak şarttır.
Freelance Çalışmanın Gözde Mesleği: Seo Uzmanı
Freelance çalışma modeli, bazı mesleklerin mekân ve kimi durumlarda zamandan da bağımsız icra edilebileceğini gösterdi. Dijital pazarlamanın pazarlama ve reklam dünyasında yarattığı sükse, bu alanda icra edilecek meslek grupların da önüne açtı. SEO uzmanı dediğimiz meslek adı da dijital varlığını kullanıcılara anahtar kelime, web sitesi araçları, arama motorları üzerinden göstermek isteyen müşterilere hizmet sağlamakla görevlendirilir.
SEO uzmanı ajans ve kurumlar dahilinde tam zamanlı çalışabildiği gibi, meslek icrasına başarıyla devam eden pek çok freelance çalışanı da söylemek gerek. Gerekli eğitim alındıktan ve deneyim sahibi olduktan sonra freelance çalışmak, tam zamanlı çalışmakla aynı ölçüde kâr getirebiliyor. Mesleğin mekân kısıtlaması ve kimi durumlarda da zamanı olmaması freelance çalışmaya uygun bir alanı yaratıyor.
Freelance meslekler arasında sık kullanılan arama motorları üzerinden strateji ve çalışmalar yürüten bir meslek, pek tabii daha aranan ve ilgi duyulan bir alan oluyor. Geleceğin de en ihtiyaç duyulan ve yeniliğe açık bir meslek alanı olarak SEO uzmanlığı, en gözde meslekler arasındaki yerini kısa bir sürede sağlamlaştırmayı da başardı. Günümüzde içinde bulunduğumuz internet dünyasında bir adım daha ön planda olmak isteyen pek çok marka ve kişi bulabiliriz. Birçok web sitesi sahibi, sık kullandığımız arama motorlarında kullanıcıların ilgili anahtar kelime seçiminde ilk tercihlerde yer almak için birbirleriyle yarışıyor.
Freelance SEO uzmanı, müşterisinin web sitesi performansını inceler, analiz eder ve buna uygun da bir plan geliştirir. Adına organik trafik dediğimiz kavramla web sitesini reklam ya da ücret ödemeksizin ziyaret eden doğal kullanıcı kitlesini oluşturmak, SEO çalışmaların bir yansımasıdır. SEO uzmanı, freelance çalışma sisteminde müşterilerin briefi ile hareket ederken gerekli yerlerde müdahalede bulunarak kendi deneyim ve öngörülerini gerçekleştirir. Bir SEO uzmanı, kendi alanının araçlarını, hizmet kapsamını ve gerekli görülen müdahaleleri yaparak belirli bir maaş da alır. SEO uzmanlığı, profesyonel bir meslek olarak maaş ve hizmet karşılığı ücreti gerektiren bir alandır. Bu alanda çalışmak isteyenler için de en merak edilen konulardan biri de alınan maaş aralığıdır.
Freelance SEO Uzmanlığı Maaşları
Freelance çalışma modelinde daha çok proje iş kapsamında maaş ve hizmet ödemesi söz konusudur. Müşteri ile kurulan iletişim sonrası, belirlenen hedefler doğrultusunda atılan adımlara ve sonuca göre bir değerlendirme yapılır ve anlaşılan miktarda bir ödeme gerçekleşir. Freelance çalışma modelini benimseyen bir SEO uzmanı ya bir ajans vasıtasıyla kendisine verilen müşterilere hizmet eder ya da kendi deneyimleri ışığında kişisel markasını oluşturarak kendine müşteri kazandırır.
Herhangi bir kurum da ya da ajansta tam zamanlı çalışanların 2500 TL- 3000 TL arasında bir maaş aldıkları ve bu miktarın belirlenmesinde de deneyimin ve verilen projenin niteliği ile iş yükünün etkili olduğu biliniyor. İster freelance çalışma olsun, ister sabit bir yerde çalışmak olsun deneyim ve işe olan yetkinlik maaşın aralığını belirleyen en önemli kriterdir. Özellikle freelance çalışmayı benimseyecekseniz ilk iş ya da işlerinizin asgari ücretten az bir miktarda ödenmesine şaşırmamalısınız. Bu durum edindiğiniz iş yükü ve deneyimlere göre değişecek ve 2000-3000 TL arasında seyreden bir maaş aralığını da elde etmeniz kolaylaşacaktır.
Tabii ki freelance çalışmanın bazı olumlu yanları olmasına rağmen eğer ajans vasıtasıyla çalışmıyorsanız uzun süreli proje ve iş yükü de olmayabilir. Bu durumda ya kişisel web siteniz aracılığıyla kendinizi duyurmanız ya da yetkinlik sahibi olarak kişisel marka değerinizi oluşturarak küçük ölçekli işleri kabul edebilirsiniz. Freelance çalışmayı benimseyecekseniz yetkinlik sahibi olmak ve müşteri hizmetlerini tanımak için ajans ya da kurum vasıtasıyla çalışabilirsiniz. SEO uzmanlığında yetkinlik sahibi olmak, ilerideki pozisyonunuzu da belirleyerek maaş aralığını da yükseltir. Piyasadaki duruma, iş yüküne ve deneyime bağlı olarak SEO hizmeti veren bir yönetici ya da uzman 2000-4500 TL arasında bir ücret alabilir. SEO uzmanlığından üst pozisyona giden yolda ise maaş aralığı 5000-7000 TL aralığındadır. SEO alanında kendinizi geliştirmek ve yapacağınız iş ile çalıştığınız yere değişen ücret aralığına sahip olmak için ilk önce yetkinliğinizi kanıtlayan bir belge yani sertifika ve eğitime de ihtiyacınız var.
SEO Eğitimi ile Yetkinliğinizi Gösterin
Her alan dahilinde beceri ve yetkinliği kanıtlayabilmek, alınan eğitime bağlıdır. Günümüzde yüz yüze kursların yanı sıra evde eğitim görebileceğiniz kurslar da mevcut. Yeterli ilgi ve isteğiniz varsa bir konu dahilinde eğitim görebilmek, sizin deneyim kazanma sürecinize de katkı sağlar. SEO eğitimi de oldukça değişen ve yenilikleri olan bir alanın son görünümünü ve en önemli uygulamalarını size tanıtır. Alan dahilinde ilerlemek ve kendinizi kanıtlamak için Google arama motorunun işleyişini, SEO araçlarını ve nasıl bir web sitesi yönetimiyle başarılı bir SEO çalışması yapılabileceğini eğitimler aracılığıyla öğrenebilirsiniz.
Alacağınız eğitim, hem size bilgi birikimi sunar hem de kurs sonunda geçerli sertifikanızla yetkinliğinizi gösterme fırsatını yakalayabilirsiniz. Eğitimin ve kursun hedeflediğiniz amaçlara uygun nitelikli olmasına ve verimli bir ders dokümanına sahip olmasına dikkat edin. Zaman ve mekân sıkıntısı yaşamadan nitelikli bir eğitim süreci geçirmek isterseniz de online eğitim platformu Enstitü tarafından verilen SEO eğitimi alabilir ve geçerli sertifikanızla süreci tamamlamış olursunuz. SEO uzmanı olma yolunda alacağınız ders içeriğini aşağıda inceleyebilir ve rahatlıkla eğitime kayıt olabilirsiniz.
SEO tanımı, önemi ve web sitesi için SEO çalışması, mobil SEO
Google çalışma mantığı, Google Analytics, Screaming Frog ile SEO
Web sitesi için içerik hazırlama, anahtar kelime seçimi, sayfaiçi etiketleme, başlık ve görsel kullanımı
Backlink oluşturma, zararlı backlinkleri temizleme
Off- page optimizasyon tanımı
Web sitesi hızı, hız optimizasyonu hazırlama
Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.