Dijital Pazarlama Ve Etkili Reklam Türleri
Reklam Modeli | Tanımı | Özellikleri ve Kullanımı |
---|---|---|
SEO ve SEM | Arama motorları üzerinde yapılan sorgulamaları dikkate alan ve web sitesine ziyaretçi çekmeyi amaçlayan teknikler. | SEM, belirli bir ücret karşılığında reklam kampanyaları yaparak, sitemize ziyaretçi çeker. SEO ise, organik trafik sağlar ve web sitesi içeriklerini destekler. |
PPC | Her tıklama başına ödeme yapmayı gerektiren bir reklam modeli. | Reklamlar doğru hedef kitleye gösterilir ve reklam bütçesinin yönetimi kolaylaştırır. |
Native Reklam | Reklam olarak algılanmayan ve marka ya da ürün tanıtımları için kullanılan reklam modeli. | Yayıncılarla anlaşma yapılır ve web sitelerinde ya da sosyal medya platformlarında akışı bozmadan ve içeriği kaplamadan reklam yayınlanır. |
Remarketing | Siteyi bir süre önce ziyaret etmiş ancak ayrılmış kullanıcıları tekrar sitede aktif hale getirmeyi amaçlayan reklam modeli. | Çeşitli sitelerde ya da sosyal medya platformlarında web sitesine ait görseller ya da içerikler gösterilir ve kullanıcı tekrar siteyi ziyaret etmeye yönlendirilir. |
Video Reklam | Video içerikli reklamlardır ve kullanıcıların ilgisini çekerek etkileşimi artırır. | Video reklamlar sadece web sitelerinde değil, sosyal medya platformlarındaki mecralarda da kullanılabilir. |
Sosyal Medya Reklamları | Sosyal medya platformlarında verilen çeşitli reklam türleri. | Hedef kitleye uygun içerikler üretilerek paylaşılır. İyi bir geri dönüş alınabilmesi için sürekli güncel ve etkileşime açık olmalıdır. |
e-ticaret firmasının tanıtımını yapmak için çeşitli reklam türlerini kullanmak ve dijital pazarlama çalışmalarını güçlendirmek alacağımız geri dönüşleri artırır. i̇nternet üzerinde pek çok reklam modeline rastlarız.
Dijital Pazarlamada En Sık Kullanılan Reklam Modelleri
Bu reklam modelleri arasından firmamıza en uygun ve daha çok geri dönüş almamızı sağlayacak olanı seçmemiz gerekir. Peki, kullanımı yoğun olan reklam modelleri nelerdir, reklam modellerinin özellikleri nedir, bize en uygun olan modeli nasıl seçeriz?
SEO ve SEM (Arama Motoru Optimizasyonu ve Pazarlama)
Günümüzde adını sıklıkla duyduğumuz SEO ve SEM çalışmaları arama motoru üzerinde yapılan sorgulamaları dikkate alır ve reklamlarla kampanya yapmak yerine direkt olarak arama motoru üzerinden sitemize ziyaretçi gelmesini sağlar. Bu sayede de geri dönüşler artar. SEM çalışmalarını arama motorları üzerinden yaparız. Ülkemizde diğer arama motorlarına oranla en çok Google kullanılır. Bu nedenle, SEM’de Google Adwords kampanyalarını kullanırız.
SEM’in yanında SEO çalışmalarında da bulunmamız dijital pazarlama çalışmamızda daha fazla geri dönüş almamızı sağlar. SEM’de belirli bir ücret karşılığında reklam kampanyaları yaparak, arama motorlarından yapılan sorgularla sitemize ziyaretçi çekmemizi sağlayan reklam kampanyaları oluşturabiliriz. SEM’den farklı olarak SEO, organik trafik almamızı sağlar. Sitemizde bulunan blog yazıları, konuk yazarların yazdığı içerikler SEO ile desteklenir ve bu da organik trafiğe olumlu katkıda bulunur.
Sadece yazıp, sonra da insanların gelip onları okumasını bekleyemezsiniz.
PPC (Her tıklamanın maliyeti) Reklam Modeli Nedir?
Çok sık kullanılan reklam modellerinden biri olan PPC reklamlarda reklam veren firma internet kullanıcıları reklamına tıkladığında her bir tıklama için ücret öder. Bu reklam türünün avantajları reklamların doğru hedef kitleye gösterilmesini sağlaması ve reklam için ayrılan bütçenin yönetimini kolaylaştırmasıdır.
Native (Yerli) Reklam Modeli
Doğal reklam olarak da adlandırılan ve yapısı itibariyle reklam olarak algılanmayan, native reklam modeli, ürün ya da marka tanıtımlarında kullanılır. Bu reklam modelinde yayıncılarla anlaşılarak marka veya ürün tanıtımı yapılır. Web sitelerinde ya da sosyal medya mecralarında karşımıza çıkan ‘reklam’ ya da ‘sponsorlu’ ibaresiyle paylaşılmış olan bu reklam modeli akışı bozmadığından ve içeriği kaplamadığından dolayı bize rahatsızlık vermez. Bu reklam türü dijital pazarlama çalışmasında, markayı tanıtırken takipçi ya da ziyaretçi olmayan kişi tarafından da ürünün önerilmesini veya değerlendirilmesini sağlayarak sosyal bir delil oluşturur.
Remarketing (Yeniden Pazarlama) Reklam Modeli
Geri dönüş oranının yüksek olması sebebiyle dijital pazarlamada sık kullanılan ve “re-targeting” olarak da adlandırılan re-marketing reklam modeli, web sitemizi ziyaret eden fakat bir süre sonra sitemizden ayrılan ziyaretçileri tekrar sitemize yönlendirmek için yapılan bir pazarlama çalışmasıdır. Bunu farklı sitelerde ya da sosyal medya platformlarında sitemize ait görselleri veya içerikleri göstererek sağlar.
Burada ziyaretçinin sitemizde hangi ürüne baktığı da önemlidir. Reklam sırasında daha önce bakılan ürün ve ona benzer olan ziyaretçinin ilgisini çekebilecek ürünler gösterilir. Reklamda bir de sitemizde uyguladığımız kampanya ya da indirimler yer alır. Bu kullanıcıyı ikna etmeye yönelik bir harekettir. Böylece ziyaretçiler bakıp beğendikleri üründe indirim uygulandığını görür ve sitemizi tekrar ziyaret etme olasılığı artar.
İnsanlar kendilerine bir şeyin satılmasını istemiyorlar. İlgi duydukları şeyler hakkında bilgi almak istiyorlar.
Video Reklam Modeli
Video reklamlar bazı mobil uygulamalarında yoğun kullanılmaya başlamasıyla daha sık karşılaştığımız bir tanıtım biçimi olmaya başlamıştır. İnternet kullanıcılarının video içeriklerine ilgi göstermesi ve böylece etkileşimi artırması bu reklam türüne rağbeti arttırmıştır. Video reklamların tüm ziyaret edilen mecralarda kullanılabilmesi de dijital pazarlamada etkileşimi arttıran etmenler arasında yer alır.
Vimeo ve Display (banner) reklamların yanı sıra Twitter, YouTube, Facebook, Instagram gibi popüler sosyal medya mecralarında markamıza ait ilgi çekici videolarla hedef kitlemizi genişleterek ziyaretçi sayımızı arttırabiliriz. Bu reklam modelini kullanarak ürünlerimizin tanıtımını yapabilir, bu ürünlerin kullanımını anlatabilir ve ürün alındığında kutunun içeriğinden neler çıkacağını gösterebiliriz.
Bunların yanında ürünlerimizde uyguladığımız indirim ya da kampanyaları kullanıcıların dikkatini çekecek ve onları harekete geçirecek tarzda hazırlayabilir, böylece tüketicilerin markamıza yönlenmesini sağlayabiliriz.
Sosyal Medya Reklam Modeli
Günümüzde işletmesi için reklam verenlerin en çok kullandığı ve olumlu yönde geri dönüşler aldığı sosyal medya platformlarında verilen reklam türleri, kendi içerisinde de farklılık gösterir. İnterneti sık kullanan kitlelerin sosyal mecralarda çok vakit geçirdiği için bu reklam modeli gün geçtikçe daha da önem kazanmaktadır.
Sosyal medya reklam modeli nedir?
Facebook, Youtube ve Instagram başta olmak üzere Twitter, Snapchat en çok kullanılan sosyal platformlar olarak dikkat çekmektedir. Markamızın bilinirliğini artırmak, ürünleri tanıtmak, hedef kitlemizi genişletmek, web sitemize ya da firmamıza ait sosyal medya hesaplarına ziyaretçi gelmesini sağlamak için, öncelikli olarak sosyal medya platformlarına reklam verebiliriz.
Yeni bir müşteri kazanmanın en iyi yolu, mevcut müşterileriniz için müstakbel müşterilerinizi etkileyecek reklamlar yapmaktır.
Display (Banner) Reklam Modeli Nedir?
İnternet üzerinde en sık kullanılan dijital pazarlama reklam modelleri arasında yer alan banner reklam, web sitelerinde görsel ve yazının birlikte kullanılmasıyla ziyaretçilere farklı fırsatları sunar veya ziyaretçileri harekete geçirir. Bu reklam modelini kullanarak, ilgili olan farklı bir web sitesinde bu sitenin ziyaretçisine (hedef kitlesine) yönelik reklamlar gösterilmesini sağlayabiliriz.
Kullanıcı ilgisini çeken bu reklama tıkladığında reklamda belirtilen web sayfasına (ürün ya da varış sayfası olabilir) yönlendirilir. Banner reklam modelini re-marketing (yeniden pazarlama) çalışmasıyla birlikte yaptığımızda geri dönüşlerin ve performansın artmasını sağlayabiliriz.
Influencer (Etkileyici Unsurlar) Reklam Modeli
Dijital pazarlamada eskiye oranla kullanımı artan influencer reklam modeli ile sosyal medya platformlarında birçok takipçisi olan, popüler olan kişilerle veya çok takipçi sayısına sahip hesaplarla anlaşma yaparak ya da ortaklık kurarak iş birliği içerisinde tanıtım ve reklamımızı yapabiliriz. Influencer çalışmalarına YouTube ve Instagram üzerinde daha sık rastlarız.
Bununla doğru orantılı olarak da bu platformlardan gelen geri dönüşler daha çok olur. Biz de bu reklam modelini markamızın bilinirliğini ve sitemizin trafiğini artırmak için kullanabiliriz.
İnsanlar tanıdığı, güvendiği kişiler tarafından paylaşılmış içerikleri diğerlerinden daha çok okur, paylaşır veya bu tür içeriklere yorum yaparlar.
Anadolu Üniversitesi'nde Maliye bölümünden mezun olmuştur. Gönüllü olarak oyunculuk deneyiminde bulunmuştur. Çalışma hayatının yanında blog yazarlığı yapmaktadır.