Eğitimcilerin İzlemesi Gereken 5 Film
Film Adı | Yayın Yılı | Konusu |
---|---|---|
Öğretmen Kemal | 1981 | Cumhuriyet idealistliği ve mücadelesinin bir öğretmen gözünden anlatıldığı bir yapıt. Cumhuriyetin ilk yıllarındaki köy-aydın çatışmasına eğitimcinin bakışını sunar. |
Hichki - Hıçkırık | 2018 | Bir eğitimcinin sorunlarıyla mücadelesi ve dezavantajlı bir sınıfa öğretmenlik yapmayı hedeflemesi anlatılıyor. Eğitim sürecindeki hayal kırıklıkları, sorunlar ve hedefler dile getiriliyor. |
School of Rock | 2003 | Müzisyen olma hayali güden bir kişinin öğretmen olarak işe başlaması ve geleneksel eğitim yöntemlerini terk ederek eğitimi eğlenceli hale getirmeyi denemesi anlatılır. |
Whiplash | 2014 | Bir öğrencinin sert bir müzik öğretmeninin kontrolünden geçtiği zorlu müzikal yolculuğu anlatır. Öğrencinin sanata ve öğretmenine olan ambivalansı dile getirilir. |
3 İdiots | 2009 | 3 mühendislik öğrencisi arasında geçen dostluk ve eğitim hayatında yaşadıkları zorlukları konu eder. Kendi yeteneklerine uygun olarak bir yol izlemenin önemini vurgular. |
Taare Zameen Par | 2007 | Özel eğitim gerektiren bir çocuğun eğitimdeki zorluklarını ve öğretmeninin bu durumu çözme çabalarını anlatır. |
Özgürlük Yazarları | 2007 | Bir eğitimcinin zorlu bir sınıfı dönüştürme çabalarını konu eder. Öğrenci yönlendirme ve ilham verme temalarına odaklanır. |
Öğretmen | 2016 | Öğrencilerine aşırı baskı uygulayan bir öğretmenin düşüşünü anlatır. Eğitim sisteminin sorunlarına critik bakış sunar. |
Mr. Holland’ın Opusu | 1996 | Bir müzik öğretmeninin hayatını ve öğrencileri üzerinde pozitif bir etki yapma çabalarını konu eder. |
Stand and Deliver | 1988 | Bir matematik öğretmeninin düşük başarı oranına sahip öğrencilerini motive ederek, onları başarıya ulaştırma çabalarını konu alır. |
"Ben tüccar değilim, eğitimciyim." Böyle sesleniyordu Hababam Sınıfı Serisinden Mahmut Hoca; tüm zihni körelmiş eğitimci sıfatı taşıyanlara. Günümüz eğitim sisteminde ise değişen bir şey pek de yok. Bugün eğitim sisteminin sorunları ile beraber, eğitimci olması gereken adayların ve kadrolu öğretmenlerin de ciddi eksiklikleri ve mesleğe ilgisizliği, eğitimci zihniyetinden oldukça uzak durumlar. Bugünkü yazımızda ise bu durumun tam tersi bir liste ile karşınızdayız. Eğitimcilerin izlemesi gereken 5 film listemizi, öğrenmeye ve öğretmeye sadık tüm eğitimcilerin ve eğitimci adaylarının ilgisine sunuyoruz.
Eğitimcilerin İzlemesi Gereken 5 Film Nedir?
Eğitimcilerin izlemesi gereken filmleri listelemeden önce gelin biraz eğitimci profilinden bahsedelim. Filmlerde ve kitaplarda aşina olduğumuz bir öğretmen veya eğitmen profili var. Bu profil, genel olarak ideal bir öğretmen tasviri sunuyor. Fakat ülkemizde ve dünyada, idealistliğin önündeki tuğlalar gittikçe kalınlaşıyor.
Yine de idealistliğe en yakın mesleğin öğretmenlik olduğunu düşüneceğimiz durumlar da vardır. Öğretmen, öğrendiği bilgi ve tecrübeyi aktarır ve sadece ticari kaygılarla hareket etmez. Zaten bir eğitimciyi eğitimci yapan vasıflardan biri de mesleğin önündeki tuğlaların farkında olarak mesleği yerine getirmeye çabalamasıdır.
Eğitmen ya da eğitimci; teşvik eder, ilham verir ve öğrenciyi değerlendirerek yönlendirir. Öğrencinin potansiyelini ölçer ve her şeyden önce bir yol çizebilmesi için yolun kendisinden bahseder. Kısaca öğretmen eğitim sistemine bağlı olarak çalışır ama öğretmenin, eğitim sisteminin dışına çıkabilmesi onu eğitimci yapar. Buradan yola çıkarak ve lafı daha fazla uzatmadan gelin, eğitimcilerin izlemesi gereken 5 filmden söz edelim.
Öğretmen Kemal - 1981
Cumhuriyet idealleri ve cumhuriyetin idealist öğretmen hedefi. Öğretmen Kemal, tüm Cumhuriyet hedeflerini içinde barındırarak Karalar köyüne öğretmenlik için gider. Fakat Cumhuriyetin ilk yıllarındaki atmosfer, Öğretmen Kemal'in köy ahalisiyle sorunlar yaşamasına sebep olur. İstenen bir cahillik, ve cahillikle, gericilikle mücadeleye baş koyan bir Ata Okulu'nun aydın öğretmeni.
Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren işlenen köylü-aydın çatışmasına bir eğitimcinin gözüyle bakmak için Öğretmen Kemal en ideal filmlerden biri. Filmi tüm eğitimcilerinin izlemesini önermekle birlikte, filmin; yolu köylerden geçen öğretmenlere daha bir anlam ifade edeceğini de belirtelim.
Hichki - Hıçkırık 2018
Daha önce 3 İdiots ve Taare Zameen Par filmleriyle eğitim sistemine ciddi eleştiriler sunan Hint sineması, 2018 yılında Hıçkırık filmiyle de eğitim dünyasına ele almaya devam ediyordu. Hıçkırık tam anlamıyla bir öğretmen filmi. Hem de eğitim sisteminin sorunlarıyla boğuşmaya zorlanan bir öğretmen profilini ele alan bir film. Hıçkırık filmini listemize almanızı sağlayan konusu ise şöyle:
Naine Mathur, Torette sendromundan muzdarip bir öğretmen adayıdır. Bir öğretmen adayıdır ;çünkü idealist bir şekilde mesleğine atılmayı bekleyen bu kadın öğretmen, okullardan ret cevabı almaktadır. Ta ki kendisinin de mezun olduğu St.Notkers High School'dan öğretmenlik teklifi gelene kadar. İşte filmin esas mesajlarını verdiği bölüm de bu öğretmenlik macerasından başlangıcıyla açılıyor.
Çalıştığı okulda, dezavantajlı bir sınıfa öğretmenlik yapmaya çabalayan Naine, ilham aldığı okuluna şimdi ilham vermek için kolları sıvar. Film; sadece öğrencilerin sıkıntılarına değil, bir öğretmenin hayal kırıklıklarına, sorunlarına ve hedeflerine odaklanmasıyla da ilgi çekici bir hâle geliyor. Filmin ana konusunu, film içindeki bir replikle de anlatmak mümkün: "Sıradan bir öğretmen sadece öğretir. İyi bir öğretmen, öğrettiği şeyleri anlamanızı sağlar. Bazı öğretmenler ise bize ilham verir."
Hıçkırık filminin, öğrenci yönlendirme ve ilham verme temasına benzer bir başka alternatif film önerimiz ise Özgürlük Yazarları.
İlginizi çekebilir:
School of Rock - 2003
Eğitimcilerin izlemesi gereken 5 film listemizin bir diğer filmi ise en eğlenceli eğitimci filmlerinden biri olan School of Rock. Eğitimin oldukça eğlenceli yanlarına odaklanan film, komedi seven eğitimcilere de uygun bir film. Hep bir müzisyen olma hayali kuran Dewey Finn, çalıştığı rock grubu ile "Gruplar Savaşıyor" yarışmasına katılmaya hazırlanırken aslında gruptan çıkarıldığını anlar.
Bundan sonra ise para kazanmak amacıyla bir okulda yedek öğretmen olarak işe başlar. Geleneksel eğitim yöntemlerini uygulamayan ve çocuklarla ilgilenmeyi pek de sevmeyen Dewey, okulun müzik sınıfından gelen tanıdık seslerle beraber, kendi ve çocuklar için bambaşka bir maceraya girişir.
Atmosferinden dolayı filmi yaşı küçükler için düşünebilirsiniz; fakat eğitim sisteminin sıkıcılığını bir yana bırakarak eğlenceli bir izleti sunan film, sanıyoruz ki eğitimcilerin tam da istedikleri şey. Hem rock severlere hem de okulda alternatif bir eğlence düşünen tüm eğitimci adaylarına filmi rahatlıkla öneririz.
Whiplash - 2014
Listemizin bir diğer filmi, 2010 yılının en iyi filmlerinden biri olan Whiplash. Whiplash belki de bu listenin en zorlayıcı filmi. Filmi, ideal bir eğitmen portresine bakmak için izlemenizi önermeyiz. Daha çok öğrencinin yeteneğini ve potansiyeli keşfetme yolculuğunda, eğitmenin bu potansiyeli nasıl ortaya çıkarabileceğine yönelik öğretmen-öğrenci ilişkileri açısından bakmanız daha doğru olacaktır.
Tabii ki filmdeki öğretmen Fletcher'a birebir özenmeden bunu yaparsanız filmden çok daha iyi çıkarımlar elde edebilirsiniz. . Aslında bir bakıma öğrenci psikolojisini ve mücadelesini anlamak ve bu yolda öğrenciden de bir şeyler öğrenmek, sanırım filmin bize hediye ettiği çıkarımlardan biri. Kısaca filmin ana konusundan da bahsedelim.
Caz okulunu kabul edilen Andrew, baterist olma hayali ile girdiği okulda sürekli çalışarak okulun sert ama duayen hocalarından Fletcher'ın dikkatini çeker. Kendine ait baskıcı bir öğretme metotu olan Fletcher, Andrew'u okulun prestijli müzik grubuna alır. Bu andan itibaren baterist olma hedefini gerçekleştirmek isteyen Andrew ile "iyiydi" sözünü kabul etmeyen mükemmelliyetçi Fletcher'ın psikolojik savaşını izliyoruz.
2010 yılının en iyi filmlerinden biri olmanın yanında, cesaretlendirme, çaba, hedefler, aile ilişkileri ve eğitimin aslında ne olması gerektiğine dair de düşündürücü bir film, Whiplash.
Beyond The Blackboard - Kara Tahtanın Ötesinde 2011
Öğretmen olmak ve bunun ötesine geçip bir fark yaratmak. Gerçekten öğretmenliği kutsal yapan ana faktör, öğrenciler gözünde daha önce görmedikleri bir fark yaratmak belki de. Beyond The Blackboard, eğitimin geleneksel sembollerinden biri olan kara tahtanın ötesini hedefleyen bir öğretmeni ele alıyor.
Mesleki endişeler taşıyan bir öğretmen profili oldukça gerçekçi ve zannediyoruz ki göreve yeni başlayan bir öğretmen, filmle rahatlıkla empati kurabilecek. Film, genç öğretmen Stacey'in depoyu andıran bir sığınma evindeki çocuklara öğretmenlik yapmaya gitmesiyle başlıyor. İlk günün hayal kırıklığını taşıyan Stacey, süreç içinde öğrenciler için bir anlam yaratacak gücü bulacaktır.
Eğitimcilerin izlemesi gereken 5 film listemizin sonuna geldik. Öğretmen filmleri olarak da geçen filmleri izlerken, umarız bakış açınızı geliştirmenize de önayak oluruz.
Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.