AnasayfaBlogSayısal Veriler Işığında İnsan ve Sağlığının Önemi
Kişisel Gelişim

Sayısal Veriler Işığında İnsan ve Sağlığının Önemi

05 Ekim 2021
Organları net bir şekilde görülebilen bir insan vücudunun yakın çekimi görülmektedir. Kalp görüntünün merkezinde, diğer iç organlarla çevrili. Görüntünün alt kısmına doğru bir insan kolu ve bacağı görülebiliyor. Vücut belli bir açıyla konumlandırılmıştır ve cilt tonu orta düzeydedir. Görüntü parlak ve nettir, vücudun ve organlarının ayrıntılı bir şekilde görülmesini sağlar. Kaslar iyi tanımlanmış ve bir hareket hissi var. Arka plan odak dışıdır ve özneyi keskin ayrıntılarla bırakır. Bu görüntüde sağlık ve canlılık hissi var.
İnsan yaşamının istatistiksel serüveniSağlıkla ilgili verilerEk bilgiler
Ortalama yaşam süremizDünya genelinde ortalam 72.6 yılÜlkeler ve coğrafi bölgeler arasında değişiklik gösterir
Dünya nüfusu7.8 milyar insan2023 yılında 8 milyarı aşması bekleniyor
Sıklıkla yaşanan hastalıklarKalp hastalıkları, kanser, diyabetYaşam tarzı ve çevresel faktörlerin role sahip olduğu düşünülüyor
Çocuk ölüm oranlarıDünya genelinde her 1000 doğumda 38 çocuk ölümüAşıların öneminin büyüklüğü bu alanda belirgin
Aşılanan çocuk oranıDPT aşısını dünya genelinde %86 çocuk almıştırAşılamayla birçok önlenebilir hastalığın yayılımı engelleniyor
Diyabet prevalansıDünya genelinde yetişkinlerin %8.5'i diyabet hastasıSedanter yaşam stili ve yanlış beslenme diyabet riskini artırıyor
AIDS/HIV prevalansıDünya genelinde 38 milyon insan HIV taşıyorHIV, dünya genelinde ciddi bir sağlık sorunu
Sigara kullanımıDünya genelinde yetişkinlerin %20'si sigara içiyorSigara, kalp hastalıkları ve kanser riskini ciddi oranda artırıyor
Aşırı kilo ve obezite oranlarıDünya genelinde yetişkinlerin %39'u aşırı kilolu, %13'ü ise obezObezite, birçok kronik hastalığın riskini artırıyor
Doğal felaketlerde kayıp sayısıSon 10 yılda doğal felaketlerde 1.3 milyon insan hayatını kaybettiİklim değişikliği, doğal felaketlerin sıklığını ve etkisini artırıyor

Dünya, tüm canlıların nefes alabildikleri ortak yaşam alanıdır. Hayat boyunca her gün çeşitli sayısal verilerle insanlar karşı karşıya kalmaktadır. Peki yaşam döngüsü içersinde ki insanlığın istatiksel serüveni nasıl gerçekleşmektedir? Bir göz atmaya ne dersiniz?

Dünya üzerinde 7.897.726.805 insan yaşamaktadır. Bu yıl 106.550.500 insan doğarken, 44.732.514 insan ölmüştür. 7 milyar insanın hayatta çeşiti rollerle hayatını idame etmektir.Peki bu yaşam serüveninde kendimize ne denli değer vermekteyiz,bir düşünelim. Kainatta en değerli canlı olduğumuzu ve ruhumuzun ehemmiyetini unutmamak gerekir. 

İmam-ı Gazali'nin ifade ettiği gibi:
"Bedenine değil, kendine değer ver ve gönlünü olgunlaştır! Çünkü kişi; bedeni kadar değil,ruhu kadar insandır."

Gelişim ve başarı kavramlarının temelinde ruhsal durumun etkisi doğrudan insanı etkileyen bir faktördür. İnsan hastalıklarının özünde ruhsal bozukluklar ve insanın manevi olarak negatif enerjiye yenik düşmesi yatar. Sağlığımıza dikkat etmenin başlıca yolu; hayat enerjimizi ve ruhsal durumumuzu her daim yüksek tutmaktır.



Dünya Sağlık Örgütü Sağlık Verileri

Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre depresyon, kalp hastalıklarının ardından en yaygın sağlık sorunudur.

"Sağlık, insanın fiziksel, psikolojik, sosyal ve manevi açıdan iyi olması hâlidir." (Dünya Sağlık Örgütü-World Health Organization)

Sağlık hayat kalitemizi doğrudan etkileyen bir unsurdur.Dünya genelinde sağlık istatistikleri aşağıda ki gibidir.
05.10.2021 itibariyle Sağlık açısından Verilere Baktığımızda:

  • 43.072.266 HIV/AIDS bulaşmış kişi sayısı

  • 9.872.499 Bu yıl bulaşıcı hastalıktan ölen sayısı

  • 6.245.893 Bu yıl Kanserin sebep olduğu ölüm sayısı

  • 3.801.750 Bu yıl sigaranın sebep olduğu ölüm sayısı

  • 1.902.077 Bu yıl Alkolün sebep olduğu ölüm sayısı

  • 1.278.446 Bu yıl HIV/AIDS sebep olduğu ölüm sayısı

  • 1.273.957 Bu yıl trafik kazalarında ölen sayısı

  • 815.520 Bu yıl intihar sayısı

Görüldüğü gibi insan çeşitli verilerle ve sebeplerle hayatını kaybetmektedir. Bu  verilerin içinde olmak istemiyorsak bize emanet olan sağlığımıza hayat boyu dikkat etmek durumunda ve sağlımıza önem vermeliyiz. Yaşam, öğretilen, anlatılan, gösterilenler gibi ilerlerde değil, yaşanan her anda. Her an her saniye kendine değer ver, kendini önemse ve kendini sev. Unutma ki yaratılanların en şerefli ve değerli varlığı insandır. Geçmişin olumsuzluklarını bir kenara bırakmalı, kendimize olan sevgiyi perçinleyip, beşeri kucaklamalı insan. Ebedi olmayan  şu dünya yaşamında olumsuzlukara takılıp kalmaktansa, geleceğe insanca bakabilmek ve mutlu olabilmektir yaşamak.



Şair Yunus Emre'nin dediği gibi:

"Dünya bir pencereydi

Her gelen baktı gitti."

Hayatta en değerli varlık insandır.İnsan, hemcinsine ve kendine olan değeri kaybetmemelidir. İnsanları itibarsızlaştırmak, aşağılamak insanların kalplerini kırmak yani kötülük yapmak kolay bir eylemdir. Çağımızda fark yaratmanın yolu insan kazanabilmek ve kendimizin insan olduğunun farkına varıp,insança yaşayabilmektir. Kısa olan hayat akışında, insan ve sağlık kavramları önemlilik seviyesi yüksek olgulardır. Yaşam akış döngüsünde mentalitemizi pozitif yönlü olarak belirlediğimizde, oluşabilecek sorunlara karşı daha net ve yapıcı çözümler bulabiliriz. Etrafımızda nice sağlık sorunu yaşayan insanlar var. Onlarla iletişime geçilse; tek istedikleri şifa bulmak olacaktır. Ama bizler toplum olarak bazı şeyleri kaybetmeden, değerini bilememekteyiz. Dünyaya sağlıklı başladığımız her gün mutlu olmamızı gerektiren bir sebeptir. Bizler mutlu olabilmek için olgulara muhtaç değiliz.Küçük şeylerden mutlu olabilmeyi öğrenebilirse insan sağlık sorunları başta olmak üzere hayatın her alanında ve anında yaşadığının farkına varacaktır.

O zaman hayatımızın bakış açısını değişirmekle başlayalım. Sağlık kaybedilmeden, mutluluklar ertelenmeden hayatı yakalayalım. Hayatın her alanında yaşadığımız zorluklara karşı, sabır mekanizmamızı geliştirip hayata olumlu bakabilmeyi hiçbir şeyin sağlığımızdan önemli olmadığını ve hayat serüvenini bir kez yaşadığımızı aklımızdan çıkarmayalım.

Ortalama yaşam süremiz, Dünya genelinde ortalam 726 yıl, Ülkeler ve coğrafi bölgeler arasında değişiklik gösterir, Dünya nüfusu, 78 milyar insan, 2023 yılında 8 milyarı aşması bekleniyor, Sıklıkla yaşanan hastalıklar, Kalp hastalıkları, kanser, diyabet, Yaşam tarzı ve çevresel faktörlerin role sahip olduğu düşünülüyor, Çocuk ölüm oranları, Dünya genelinde her 1000 doğumda 38 çocuk ölümü, Aşıların öneminin büyüklüğü bu alanda belirgin, Aşılanan çocuk oranı, DPT aşısını dünya genelinde %86 çocuk almıştır, Aşılamayla birçok önlenebilir hastalığın yayılımı engelleniyor, Diyabet prevalansı, Dünya genelinde yetişkinlerin %85'i diyabet hastası, Sedanter yaşam stili ve yanlış beslenme diyabet riskini artırıyor, AIDS/HIV prevalansı, Dünya genelinde 38 milyon insan HIV taşıyor, HIV, dünya genelinde ciddi bir sağlık sorunu, Sigara kullanımı, Dünya genelinde yetişkinlerin %20'si sigara içiyor, Sigara, kalp hastalıkları ve kanser riskini ciddi oranda artırıyor, Aşırı kilo ve obezite oranları, Dünya genelinde yetişkinlerin %39'u aşırı kilolu, %13'ü ise obez, Obezite, birçok kronik hastalığın riskini artırıyor, Doğal felaketlerde kayıp sayısı, Son 10 yılda doğal felaketlerde 13 milyon insan hayatını kaybetti, İklim değişikliği, doğal felaketlerin sıklığını ve etkisini artırıyor
dünya sağlık örgütü insan ve sağlık sağlık insan sağlığı sağlıklı yaşam
Bu, siyah çerçeveli gözlük ve lacivert blazer ceket giyen bir adamın fotoğrafı. Kısa, koyu kahverengi saçları ve bakımlı bir keçi sakalı var. Yüz ifadesi nötr ve doğrudan kameraya bakıyor. Ceketin altına üst düğmesi açık beyaz bir elbise gömleği giymiştir. Profesyonel bir ortamda, muhtemelen bir şirket ofisinde duruyor gibi görünüyor. Beden dili kendine güven ve sofistike bir hava taşıyor. Profesyonel görünümünü tamamlayan siyah deri bir kemer ve siyah elbise ayakkabıları giyiyor.
Ferdi Altunbaş
Blog Yazarı

Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun olmuştur. İstanbul İşletme Enstitü blog bölümünde içerik üretmektedir. İş hayatı ve başarılı olma, motivasyon, kişisel gelişim gibi birçok konuda yazılar yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görsel Excel hakkında bir çevrimiçi kursu tasvir etmektedir. Gözlük takan ve sakallı bir adam, konu hakkında bilgili ve deneyimli olduğunu gösteriyor. Gri arka plan üzerinde Excel Kursu - Excel Öğrenimi yazan metin de bunu doğruluyor. Yüzünün yakın çekimi, konuya olan güvenini gösteriyor. Ayrıca, gri arka plan üzerindeki beyaz metin, kursun kapsamlı ve bilgilendirici olduğunu gösteriyor. Adamın gözlükleri ve siyah gömleği profesyonel olduğunu, burnunun yakın çekimi ise son derece odaklanmış olduğunu gösteriyor. Bu görsel, öğrencinin deneyimli ve bilgili bir eğitmen tarafından verilen kapsamlı ve ilgi çekici bir çevrimiçi Excel kursu alacağını iletir.
4.9
(558)

Excel Eğitimi

10 Konu5 Saat
Bu görselde ileri Excel eğitimi için dizüstü bilgisayar kullanan bir kişi yer almaktadır. Dizüstü bilgisayar açık ve kullanıcı klavyede yazıyor, bu da kursa aktif olarak katıldığını gösteriyor. Arka planda, öğrenme atmosferine katkıda bulunan siyah metinli bir tabela ve ahşap bir yüzey üzerinde bir tabak antep fıstığı görülebiliyor. Ayrıca, muhtemelen kurs sırasında içilen bir fincan kahvenin yakın çekimi ve rahatlatıcı ve konforlu bir ortam yaratan bir bitkinin yakın çekimi de bulunmaktadır. Dizüstü bilgisayar ekranında, kullanıcının aktif olarak verileri analiz ettiğini gösteren bir grafik görülebiliyor. Tüm bunlar bir araya gelerek bu ileri düzey Excel eğitim kursu için ideal bir öğrenme ortamı oluşturuyor.
4.9
(302)

İleri Excel Eğitimi

25 Konu4 Saat