Geçmişten Günümüze Gelişen Eğitim Sistemi
Eğitim Tanımı | Eğitimin Önemi | Eğitim Sisteminin Gelişimi |
---|---|---|
İnsanları yaşama hazırlamak ve belirli öğretmenlerden veya şahıslardan bilgiler öğrenmek | Hayata tutunmak için gerekli bilgilerin öğrenilmesi | Eski zamanlarda daha basit ve sınırlı olan eğitim sistemi zamanla gelişmiş ve genişlemiştir |
Bireyin yaşam boyu öğrenme süreci | Kendini geliştirmek ve toplumda aktif rol oynayabilmek için gerekli | Eğitim sistemi, tarihsel süreç içerisinde farklı kültürel, ekonomik ve sosyal faktörlere bağlı olarak değişmiştir |
Bireyin sosyal, psikolojik ve fiziksel gelişimini destekleyerek, bireyin toplumda yer bulabilmesi | Bireyin yaşam kalitesini artırma ve toplumsal katılımı güçlendirme amacı taşır | Modern eğitim sistemleri, teknolojinin etkisiyle birlikte büyük bir dönüşüm geçirmiştir |
Bireyin düşünme, problem çözme, iletişim kurma ve değerlendirme becerilerini geliştirmesi | Bireyin kişisel ve profesyonel gelişim için esas oluşturur | Eğitim sistemi, her zaman bireyin ve toplumun ihtiyaçlarına cevap verebilmek için evrilmektedir |
Kültürel, sosyal ve bilimsel bilgilerin aktarılması | Toplumların genel yaşam kalitesini artırma ve toplumdaki bireylerin birbirleriyle uyum içinde yaşamasını sağlama | Küreselleşme ve teknolojik gelişmeler eğitim sistemlerinde büyük değişikliklere neden olmuştur |
Eğitim Nedir? Eğitim, insanları çok küçük yaşta yaşama hazırlamak ve sonrasında belirli öğretmenlerden veya şahıslardan bilgiler öğrenerek hayata tutunmak için öğrendikleri bilgilerin tümüne denir. İnsan bu yaşanılan dünyada her zaman yapacağı bir fiil için öğrenime ihtiyaç duyar.
Bir bebeğe belirli bir süre sonra ebeveynleri tarafından yürüme eğitimi verilir ve bebek zamanla yürümeye başlar hatta sonrasında koşar. Hayatımızın her alanında rol oynayan eğitim çok uzun yıllar önce her alanda verilmeye başlamış ve zamanımızda çok kapsamlı ve kolaylaştırılmış olarak devamlılığını sürdürmektedir.
İnternet Eğitimi
Asker komutanından, öğrenci öğretmeninden, sporcu antrenöründen veya bir kuruma ait olmayan insanlar bile internet üzerinden eğitim alabilir. İnsan hayatının bütününde eğitim olsa da her ülkede aynı imkanlar olamadığı için her insan her bilgiyi öğrenemez. Bir Türk doğar doğmaz İngilizce dilini öğrenemediği gibi bir İngiliz de doğar doğmaz Türkçe dilini öğrenemez. Fakat bu durum öğrenmeye engel değil. Çünkü internetin yayılması ile birlikte istenilen her bilgiye kolayca ulaşılabilmekte ve öğrenilebilmektedir.
Bilgi eski zamanlarda yaşadığımız yıllardan önceki yüzyıllarda çok zor bulunurdu. Hatta bulunulmazdı altın değerini taşırdı birisi rahatsızlandığında onu tedavi edecek bir doktor yoktu. Yaşanılan yerin en yaşlısı kimse ona sorulup yardım istenirdi ya da kişi ölüme terkedilirdi. Tabi bu acı durumlar sadece bilginin kolay yayılamamasından ve insanlarda bilinç olmamasındandı. Neyse ki artık eğitim üst düzeyde verilmekte ve bu durumların önüne geçilmektedir.
Türkiye'de Eğitim Sistemi
Ülkemizde son zamanlarda kötüye giden çok şey sayabiliriz değil mi? Ekonomi, işsizlik, emekli insanların geçinememesi gibi bu örnekler çoğaltılabilir. Ne yazık ki bunlara bir de eğitim faktörünü ekliyoruz. İnsanlar çocukları hayatlarını kazanmaları, özgüvenli yetişmeleri, meslek edinip kendi ailelerini kurmaları için özetle iyi bir geleceğe sahip olmak için çok uğraşıyorlar.
Kaliteli ve markalaşmış okullara kayıt yaptırıp mükemmel performans bekliyorlar. Fakat bu iş bu kadar kolay değil çünkü bizim eğitim sistemimiz sürekli değişmekte ve kaliteli okulun dahi öğrenciye geçiremeyeceği bir müfredata sahip. Yani kursa göndermeden ek ders aldırmadan öğrenci bilgiyi öğrenemez hale geldi. Okullarda verilen kitapların içeriği yetmiyor ve öğretmenler ek kitap istiyorlar.
Bir insan lise bitirene kadar günümüzde 12 yıl eğitim görüyor ve bu 12 yılın sonunda aldığı eğitim üniversite için asla hazırlık olmuyor. Bir İngilizce dersini ortalama 6-7 yıl gören bir öğrenci liseden mezun olduğunda What is your name? cümlesinden öteye gidemiyor. Kolej gibi maddi durumu iyi olan insanların tercih ettiği kurumlarda da öğretmenlerin gösterdiği tolerans sebebiyle durum değişmiyor öğrenciler sınıfı geçip mezun oluyorlar.
İşsizlik Sorunu
İşte bu sebeplerden dolayı ülkemizde resmi rakamlarla 7 milyon işsiz olduğu söylenmektedir fakat bu rakam daha fazladır çünkü kayıtlarda görünmeyen işsizler de vardır. Bu durumu alınan eğitim maalesef değiştirememektedir. İşverenler yabancı dil bilen eleman arıyorlar fakat dil bilen çok az birey var ve günümüzde torpil adını verdiğimiz çevreden işe alma yöntemi de yaygınlaştırılmış durumda. Hal böyle olunca diplomanın yani alınan bilgi birikimin yanında şansa da insanların ihtiyacı olduğunu söyleyebiliriz.
Neyse ki artık diplomaların yanı sıra çeşitli seminerler, kurslar ve online eğitimler var. Bu sayede dile ihtiyacı olan yabancı dil eğitimleri alıyor. Bir pazarlamacı daha çok müşteriyi ikna edebilmek için dijital pazarlama eğitimi alıyor ve bir muhasebeci güncellenen programlara hakim olabilmek için o programların öğretildiği muhasebe kurslarını alabiliyor. Hem de sertifika destekli ücretsiz eğitim veren kurumlar var.
Ücretsiz online eğitimler nereden alabiliriz?
İstanbul İşletme Enstitüsü bizleri mükemmel ücretsiz online eğitim alanına bekliyor. Evinden ya da internetin bulunduğu herhangi bir alanda istediğin her an ulaşabileceğin online eğitimleri ve uzman eğitmen kadrosu ile iienstitu yanınızda. Biraz da olsa bu sayede insanlar farklı mesleklere eğilip iş bulup hayatlarını devam ettirebiliyorlar. Umuyoruz ki ilerde çok daha iyi bir sistem kurulabilsin karmaşıklıklardan kurtulabilelim ve çocuklarımız kusursuz bir eğitim alabilsinler.
Yazar: Oğuzhan Çelik
İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.