Bahçe Bitkileri Bölümü
Bahçe Bitkileri Bölüm Özellikleri | Önemli Bilgiler | Fırsatlar |
---|---|---|
Gruplandırma | Bahçe bitkileri tek yıllık ve çok yıllık olarak iki gruba ayrılır | |
Eksik İşgücü | Bahçe bitkileri yetiştiriciliği teknik bilgi gerektirir ve bu alanda işgücü ihtiyacı vardır | Üniversiteler bu alanda eğitim vererek işgücü ihtiyacını karşılar |
Eğitim | Bahçe bitkileri bölümü, geniş bir eğitim kapsamı sunar | Birçok sektörde iş imkanı sunar |
Bölüm İçeriği | Bahçe bitkileri bölümü, tarla bitkileri, bahçe bitkileri üretimi ve pazarlama gibi konuları kapsar | Öğrencilere geniş bir perspektif sağlar |
Arazi | Türkiye, meyve, sebze ve süs bitkisi yetiştirilmesi için avantajlı bir konumdadır | Yerel ve ulusal pazarlarda iş imkanı sunar |
Diploma | Bölümü tamamlayan öğrenciler bahçe bitkileri bölümü lisans diploması alır | Profesyonel çalışma hayatına giriş hakkı sağlar |
Doğal Kaynaklar | Bahçe bitkileri yetiştiriciliği için doğal kaynaklar vazgeçilmezdir | Çiftçilik veya kendi işini kurma imkanı sunar |
Kamu ve Özel Sektör | Kamu ve özel sektörde gelişmiş iş imkanları vardır | Mezunlar, çeşitli tarım ve çevre bakanlıkları ve bankalarda iş imkanına sahiptir |
Eğitim Süreci | Bahçe bitkileri mezunları tarımda verimin artırılması için önemli katkılarda bulunur | Bölümü tamamlayanlar ziraat mühendisi unvanı alır |
Dersler | Bahçe bitkileri bölümü dersleri geniş kapsamlıdır | Bilgi ve beceri seviyesini artırır, çeşitli kariyer yollarına giden yolu açar |
Meyve ağaçları, asma, sebze ve süs bitkileri bahçe bitkilerini oluşturur. Bahçe bitkileri yaşama sürelerine göre tek yıllık olarak; bazı sebzelere, çok yıllık ise; bazı sebze türleri, meyve ve asma olarak iki gruba ayrılır. Bağ ve bahçelerde çok çeşitli sebze türleri ve meyvelerin bilime dayalı yöntemlerle yetiştirilmesi, hasat yapılması, korunması ve satışa hazır hale getirilmesi ve pazarlaması için işgücüne ihtiyaç duyar. Bahçe bitkileri yetiştiriciliği tarımda teknik bir bilim dalı olarak geçer. Dolayısı ile fizik, kimya, biyoloji, ekoloji gibi bir çok bilim dalından faydalanır. Bahçe bitkileri için ortaya çıkan işgücü ihtiyacını gidermek amacı ile “bahçe bitkileri bölümü” konusunda uzman, bilgili, başarılı sektör çalışanları yetiştiren üniversite bölümü olarak yerini almıştır.
Bahçe Bitkileri Bölümü Nedir?
Bahçe bitkileri bölümü; meyve, sebze, süs bitkileri gibi ürünlerin bağ, bahçe ve tarlalarda, bilimsel metotlara dayanarak, yetiştirilmesi, ürün çeşitliliği, hasat edilmesi ve korunabilmesi son olarak ta müşteriye ulaştırılabilmesi için pazarlama aşamalarını yerine getiren akademik bir disiplindir. Ürünün çeşitliliğinin arttırılması, korunması gibi önemli teknik bilgilere sahip işgücünü yaratmak amacı ile gerekli tüm teorik bilgilerin öğrencilere kazandırılması hedeflenir.
Ülkemiz konumu, bitki örtüsü, doğal kaynaklarının zenginliği ile meyve, sebze ve süs bitkisi yetiştirilmesi için oldukça avantajlı bir konumdadır. Bahçe bitkileri bölümü üniversitelerde 4 yıllık lisans eğitimi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bölüm içerikleri dikkatle incelendiğinde bahçe bitkileri bölümü, bahçe ve tarla bitkileri, bahçe bitkileri üretimi ve bahçe bitkileri pazarlaması gibi alternatif bölümler de bulunmaktadır. Bölümü başarıyla tamamlayan öğrenciler bahçe bitkileri bölümü lisans diploması almaya hak kazanır.
Bahçe bitkileri alanında eğitim almak isteyen adayların temel bilimlere, botaniğe karşı ilgili olması gerekir. Açık havada çalışmaktan rahatsız olmayacak, araştırma yapmaya meraklı, özverili kişiler olmaları önemlidir.
Bahçe Bitkileri İş İmkânları Nelerdir?
Bahçe bitkileri bölümünden mezun olan öğrenciler; dikim zamanı, gübre türü, ürünlere uygun toprak çeşitleri ve iklim, bitkilerdeki hastalıklar, yüksek verim sağlayan meyve ağaçları, sebze ve süs bitkilerinin tohum ıslahı gibi konularda bilgi sahibidir. Aynı zamanda bölüm pazarlama konusunda da gerekli eğitimleri almalarını sağlar. Bu durum bahçe bitkileri bölümünden mezun olanları geniş bir iş alanı karşılıyor olacağını ifade eder. Diğer bölümlerle karşılaştırıldığında kamu ve özel sektörde işi imkânı ortalamanın üstünde yer alır.
Özellikle tarım işleriyle uğraşmaktan keyif alanlar için güzel bir iş sahasıdır. Bölümü başarı ile tamamlayan mezunlar laboratuvar hizmetleri için pedagojik formasyon sahabi olarak, laboratuvar hizmetlerinde öğretmen olarak görev alabilirler.
Bahçe bitkileri bölümü mezunları Tarım ve Köy işleri Bakanlığına bağlı çok sayıda kurumda iş imkânına sahip olabilirler. Bunun dışında zirai konularda hizmet veren kurumlarda; fidanlık, sera, meyve bahçeleri, üzüm bağları gibi sıralanabilecek bu alanlarda çalışabilirler. Kendi özel arazilerini işletebilirler. Kendi arazilerinde ürettikleri meyve ve sebzeleri ister doğrudan, isterlerse se çeşitli kurumlar aracılığı pazarlanmasını yapabilir veya yaptırabilirler. Aşağıda detaylı olarak listeledik.
Gıda Tarım Bakanlığı,
Hayvancılık, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı,
Çevre ve Orman Bakanlıklarına bağlı kamu kurum ve kuruluşlar,
Bağ, Meyve, Sebze ve Süs bitkileri yetiştiriciliği, ıslahı ve ticareti ile uğraşan kuruluşlar,
Kamu ve özel sektör bankaları,
Soğuk muhafaza tesisleri,
Bahçe ürünleri ambalaj ve paketleme tesisleri,
Belediyelerin imar, fen işleri, park ve bahçeler birimleri,
Üniversiteler.
Bahçe Bitkileri Mezunu Ne İş Yapar?
Bahçe bitkileri mezunları tarımda verimin artırılması, bir tarla, bağ ya da bahçenin verimli hale gelmesi üretime elverişli olması için önemli çalışmalar içinde yer alırlar. Bahçe bitkileri bölümünü başarıyla tamamlayan mezunlara ziraat mühendisi unvanı verilir.
Bahçe bitkileri alanında donanıma sahip bir ziraat mühendisi; bahçe bitkilerinin dikim zamanı, kullanılacak gübre çeşidi, ürünlerin iklim ve toprağa olan uyumu, bitkilerde karşılaşılan hastalıklar, yüksek verimli sağlayan meyve ağaçları, sebze ve süs bitkileri gibi bahçe bitkilerinin tüm sürecini takip eder. Üretimini geliştirici denemeler yapmak amacıyla tohum ıslahı çalışmaları içinde yer alır; bağ, bahçede ürünlerinin toplanması, depolanması ve pazarlanması ile ilgili ihtiyaç duyulan tüm metotları geliştirmek için çalışmalar yapar.
Bahçe Bitkileri Bölümü Dersleri Nelerdir?
Bahçe bitkilerine ilgi duyan üniversitede verilen eğitimlerine katılmak isteyen adaylar, gerekli koşulları yerine getirmeden önce alacakları eğitim hakkında bilgi sahibi olmak ister. Bahçe bitkileri bölümü üniversitelerde bu alana iş gücü sağlamak amacıyla 4 yıllık lisans eğitimi olarak verilmektedir Bölümlerin içerikleri incelendiği zaman Bahçe bitkileri bölümü, bahçe ve tarla bitkileri, bahçe bitkileri üretimi ve pazarlaması gibi alternatif bölümler hakkında da eğitim almak mümkündür.
Öğrenciler eğitim yaşamı boyunca birçok alanda bilgi sahibi olacakları derslerle karşılaşırlar. Aşağıda belirttiğimiz temel dersleri 8 yarıyılda başarı ile tamamladıkları durumda bölümden mezun olma hakkına sahip olurlar.
Matematik,
Fizik,
Kimya,
Jeoloji,
Tarımsal Ekoloji,
Bitki Besleme,
Tarım Ekonomisi,
Toprak Bilgisi,
Genel Bağcılık,
Botanik,
Meyve Yetiştirme İlkeleri,
Bahçe bitkileri Fizyolojisi,
Bahçe Bitkilerinin Islahı,
Bahçe Bitkileri Bölümü Taban Puanları ve Başarı Sırlaması
2020 Bahçe Bitkileri Taban Puanları ve 2020 Bahçe Bitkileri Başarı Sıralamaları açıklandı. Sizler için hazırladığımız puanlara aşağıdaki tablodan ulaşabilirsiniz. Burada hazırlanan puanlar ve sıralamaların tamamı bu sene yerleşen adaylara aittir. Yazımızdaki verilerin tamamı ÖSYM-YÖK tarafından açıklanmış olan en son güncel puanlardır.
EGE ÜNİVERSİTESİ Bahçe Bitkileri Taban puan 60,27561 Başarı sırası 301239
AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ Bahçe Bitkileri Taban puan 258,26661 Başarı sırası 308845
ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ Bahçe Bitkileri Taban Puan 252,99917 Başarı sırası 330260
ANKARA ÜNİVERSİTESİ Bahçe Bitkileri Taban puan 251,34410 Başarı sırası 337326
Bahçe Bitkileri Bölümü Nedir?
Bahçe bitkileri bölümü üretim, üretimin yönetimi, ürünün çeşitliliğinin arttırılması ve korunması gibi bilgilere sahip işgücünü ortaya çıkarmak için gerekli tüm eğitimi vermeyi amaçlayan 4 yıllık lisans bölümüdür. Bölümü başarıyla bitiren mezunlar bahçe bitkileri bölümü lisans diploması almaya hak kazanır. Adayların temel bilimlere, botaniğe ilgili olması, açık havada çalışabilmesi ve araştırma yapmaya meraklı olmaları gerekir.
Bahçe Bitkileri Mezunları İş İmkanları Nedir?
Bahçe bitkileri bölümünü tamamlayan mezunlar pedagojik formasyona sahip olarak, laboratuvar hizmetlerinde öğretmen olarak yer alabilirler. Bölüm mezunları Tarım ve Köy işleri Bakanlığına bağlı birçok kuruluşta iş imkânına sahip olabilirler. Bunun yanı sıra zirai konularda hizmet veren; fidanlık, sera, meyve bahçeleri, üzüm bağları gibi alanlarda çalışma sahaları içinde yer alır.
Bahçe Bitkileri Mezunları Ne İş Yapar?
Bahçe bitkileri bölümünü tamamlayan mezunlar ziraat mühendisi unvanını aldıktan sonra bahçe bitkileri alanında donanıma sahip bir ziraat mühendisi olarak çalışmalarına başlar. Bahçe bitkilerinin dikim zamanı, gübre çeşidi, ürünlerin iklim ve toprağa uyumu, bitki hastalıkları, verimli meyve ağaçları, sebze ve süs bitkileri gibi bahçe bitkilerinin sürecini takip etmekten sorumludur. Bağ ve bahçede ürünlerinin toplanması, depolanması ve pazarlanması ile ilgili gerek görülen çalışma yollarını geliştirmelidir.
İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.