Yapı Ressamlığı Bölümü (MYO)
Konu | Ayrıntılar | Ek Bilgiler |
---|---|---|
Yapı Ressamlığı Bölümü | Mimarlar ve mühendislerin çizimlerine yardımcı olan teknikerler yetiştirilir. | Manuel ve dijital çizim tekniklerini kullanabilen kişiler yetiştirilir. |
İş İmkanları | İnşaat sektörünün büyümesiyle beraber yapı ressamlığı teknikerlerine ihtiyaç artıyor. | Lisans tamamlama yapan mezunların iş bulma imkanı daha yüksektir. |
DGS ile Lisans Tamamlama | Ön lisans mezunu öğrenciler, DGS ile lisans programlarına geçiş yapabilirler. | Yükseköğretim alanında daha geniş bir kariyer fırsatı sunuyor. |
Yurtdışı Eğitim Olanakları | Öğrenciler, üniversitelerin yurtdışı anlaşmalarıyla eğitimlerine yurtdışında devam edebilirler. | Ayrıca yabancı dil yeteneği geliştirme imkanı da sağlar. |
Teknoloji ve Bilim | Öğrenciler, modern çizim teknikleri ve son teknolojiyi öğrenme imkanı bulurlar. | Teknoloji çağında yetişen mezunlar, iş hayatında daha uyumlu olurlar. |
Programın Amacı | Bölümün amacı, mimarlık alanında çalışacak yetkin yapı ressamları yetiştirmektir. | Bu amaç doğrultusunda en son teknoloji ve teknikler öğretilir. |
Kontenjanlar | Hem devlet hem de vakıf üniversitelerinde kontenjanlar bulunmaktadır. | 2020 itibarıyla, bu bölüm için farklı üniversitelerde kontenjanlar açılmıştır. |
Mezuniyet | Öğrenciler bu programdan “yapı ressamı teknikeri” unvanını alarak mezun oluyorlar. | Çalışma hayatında bu unvan ile istihdam edilirler. |
Dikey Geçiş Sınavı (DGS) | Yapı Ressamlığı mezunları için, DGS aracılığıyla iki farklı lisans programına geçme imkanı bulunmaktadır. | DGS ile mimarlık ve mühendislik mezunu olma şansı elde edilebilir. |
Yapı Ressamlığı teknikerleri, mimarların ve mühendislerin sağ koludur diyebiliriz, çünkü teknik çizimlerde onlara yardım ederler. Teknikerler aslında ara elemandır; ancak mimar ve mühendisler, bu kişiler olmadan kolay çalışamazlar. Mimarların ve mühendislerin tasarladıkları projeleri, ilgili tekniklerle çizebilen kişilerdir bu teknikerler. Bu çizimleri; hem elde manuel olarak kâğıtlarda, hem de dijital olarak bilgisayar ortamında yaparlar.
Ülkemizde yapı ressamlığı teknikerlerine çok fazla ihtiyaç duyulmakta. Bunun nedenlerinden en önemlisi de inşaat sektörünün sürekli olarak gelişmesi diyebiliriz. Türkiye genelinde inşaat ofisleri sürekli artıyor ve inşaat sektörü de sürekli olarak yoğun bir şekilde çalışıyor. Dolayısıyla da hem mimarlara hem de mühendislere olduğu kadar, bu alandaki teknik ara elemanlara da ihtiyaç büyüyor. Bu nedenle, Yapı Ressamlığı bölümü her ne kadar iki yıllık bir program olsa da, iş bulma sıkıntısı olmayan alanların başında geliyor.
özellikle lisans tamamlamayı da yapan bölüm mezunlarının kariyerleri oldukça parlak görünüyor. çünkü hem bu alanda uzman olarak yüksek mevkilerde çalışma imkânını bulabiliyorlar, hem de akademik kariyer şansını kazanıyorlar. ülkemizdeki genç nüfusun çoğunluğunun lisans programlarına yoğunlaşarak tercih ettiğini az çok hepimiz biliyoruz. mimarlık ve mühendislik gibi yüksek puanlı bölümlere puanları tutmayan öğrenciler, yapı ressamlığı programını tercih edebilirler. ön lisans mezuniyetinden sonra dgs ile lisans tamamlama yapıp, mimarlık ve mühendislik mezunu olma şansını yakalayabilirler.
Ayrıca adayların kazandıkları üniversitelerdeki yapılan yurtdışı öğrenci değişim anlaşmalarıyla, yurtdışındaki üniversitelerde eğitim şansı da elde edebilirler. Ayrıca bu sayede, yabancı dil yeteneklerini de geliştirebilirler. Bu iki konu, adayların ilerdeki kariyer hayatlarını olumlu anlamda etkileyecektir. Teknoloji ve bilim çağında yaşadığımızı düşünürsek; modern teknikleri, son teknolojileri öğrenmek de o kadar önemlidir. Bu nedenle adayların ve öğrencilerin bu konulara dikkat etmesi gerekiyor.
Bugün, Yapı Ressamlığı ön lisans programını biraz daha yakından tanımaya çalışacağız.
Yapı Ressamlığı Bölümü Nedir?
Yapı Ressamlığı Bölümü, mimarî projeler için çizim eğitiminin verildiği bir ön lisans programıdır. 2020 itibarıyla, bu bölüm için hem devlet hem de vakıf üniversitelerinde kontenjanlar açılmıştır. Bölümü tercih etmek isteyen adaylar, yükseköğretime giriş sınavındaki TYT puanıyla tercih yapabiliyorlar. Öğrenciler bu programdan “yapı ressamı teknikeri” unvanını alarak mezun oluyorlar.
Bölümün eğitim hedefi; mimarî alanında çalışacak, donanımlı yapı ressamları yetiştirmektir. Diğer bir hedef de; yapı ressamlığında kullanılan çağdaş tekniklerin ve son teknolojilerin eğitimini öğrencilere vermektir. Bu bölümünün başka bir kuruluş amacı da; meslekî olarak kendisini geliştiren, modern teknikerleri iş hayatına kazandırmaktır.
Bölümün 2020 yılı için kontenjan açtığı üniversiteler şunlardır:
İstanbul Aydın Üniversitesi (vakıf; burslu, ücretli ve %50 indirimli)
Anadolu Üniversitesi (devlet, örgün öğretim)
Düzce Üniversitesi (devlet, örgün öğretim)
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (devlet, örgün öğretim)
Yapı Ressamlığı mezunlarının DGS (Dikey Geçiş Sınavı) aracılığıyla iki farklı lisans programına geçme olanakları bulunuyor.
DGS ile geçilebilecek lisans bölümleri şunlardır:
Lisans programına geçiş yapan öğrenciler, çift ana dal uygulamasını da tercih edebilirler. Çift ana dal sayesinde, çift diploma ve çift uzmanlık şansı elde edilebilir.
Ayrıca öğrencilerin hem ön lisans hem de lisans döneminde Erasmus öğrenci değişim programını değerlendirme olanağı da bulunuyor. Erasmus, öğrencilerin yurtdışında bu alanda yapılan çalışmaları görme olanağı veren bir programdır.
Yapı Ressamlığı Bölümü İş İmkânları Nelerdir?
Yapı Ressamlığı bölümü mezunları için iş imkânları, hem kamu ve özel sektörde yoğun olarak bulunabiliyor. Mezunların; resmi kurumlar dışında özel mühendislik ve mimarlık ofisleri ile inşaat şirketlerinde kariyer imkânı elde etmesi mümkün.
Kamu kurumlarında çalışmak isteyen mezunların; KPSS’de aldıkları, ilgili puanlarla tercih yapmaları gerekiyor.
Yapı Ressamlığı Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?
Yapı Ressamlığı bölümü mezunları, hem özel sektörde mimarî çizim işlerini yapan, donanımlı teknikerlerdir. Mezunlar “yapı ressamlığı teknikeri” unvanıyla görev yapabiliyorlar.
Mezunların çalıştıkları ortamlarda yaptıkları işlerden bazıları şunlardır:
Projelerin tasarımlarında; fikir üretme ve uygulama süreçlerini hayata geçirmek,
Tasarlanmış olan mimarî projelerin teknik bilgilere göre çizim işlemlerini gerçekleştirmek,
İş etiği kurallarına ve meslekî sorumluluğa uygun şekilde çalışmak,
Mesleğiyle ilgili gerekli yazılımları öğrenip uygulayabilen ve bilgisayar ortamında çizim yapmak,
Mimarlık ve mühendislik alanlarındaki bilimsel ve meslekî gelişmeleri takip etmek,
Çağdaş teknolojik donanımına göre çizimler yapmak.
Yapı Ressamlığı Bölümü Dersleri Nelerdir?
Yapı Ressamlığı bölümünün ders programında, zorunlu ve teorik derslerin yoğun olduğu dikkat çekmekte. Birçok bölümde verilen kuramsal dersler bu bölümün ders programında da bulunuyor.
Bölümde; ofis programlarından matematiğe, temel hukuktan lojistik ve temel makine bilgisine kadar uzanan dersler bulunuyor. Zorunlu ders olarak verilen staj sayesinde, öğrencilerin iş ortamlarında deneyim kazanma şansları oluyor.
İlgili eğitim: Ms Office Sertifika
Yapı Ressamlığı bölümünde eğitimi verilen zorunlu dersler şunlardır:
Mimari Tasarıma Giriş
Yapı Teknolojisi
Yapı Malzemeleri
Rölöve
İletişim Teknikleri
Bilgisayar Destekli Tasarım
Yerinde Uygulama I, II, III
İş Sağlığı ve Güvenliği
Mimari Tasarım
Bina Maliyeti
Mesleki İngilizce
Girişimcilik
Uygulama Projesi
Meslek Uygulaması ve Etik
Proje ve Yapım Yönetimi
Koruma ve Restorasyon
Yapı Ressamlığı Bölümü Taban Puanları ve Sıralama
Yapı Ressamlığı bölümü için, ülkemizdeki üç devlet üniversitesinde örgün öğretim tercih seçeneğiyle kontenjan açılmıştır. Ayrıca bir vakıf üniversitesinde de üç farklı tercih seçeneği de adaylara sunuluyor. Bunlar; burslu, %50 indirimli ve ücretli seçeneklerdir.
Bölüm için açılan kontenjanlardan sadece iki üniversitenin, birer tercih seçeneğine ait kontenjanları dolmuştur. Diğer seçeneklerin kontenjanları dolmadığı için, taban puanları ve başarı sıralaması oluşmamıştır.
Bölümünün 2020 yılındaki en yüksek taban puanı, İstanbul Aydın Üniversitesinin (vakıf üniversitesi) burslu seçeneğine aittir. Kontenjanı 4 olan bu seçeneğin taban puanı 285,80896 ve başarı sıralaması da 510201 olarak açıklanmıştır.
Bölümün en düşük taban puanı da Düzce Üniversitesinin örgün öğretim seçeneğine aittir. Kontenjanı 30 olan bu seçeneğin taban puanı 196,28760 ve başarı sıralaması da 1629234’tür.
1998-1999 yılları arasında, Yalova'da bulunan bir reklam ajansının Koleksiyon adlı dergisinde; reklam koordinatörü ve köşe yazarı olarak çalıştı. 2003’te Mimar Sinan Üniversitesi, Sanat Tarihi Bölümü'nden mezun oldu. Halen İstanbul Üniversitesi, Çocuk Gelişimi Bölümü öğrencisi.