AnasayfaBlogYapı Denetimi Bölümü (MYO)
Bölümler

Yapı Denetimi Bölümü (MYO)

10 Ocak 2021
Baret ve parlak sarı güvenlik yelekleri giyen bir grup adam sıra halinde durmaktadır. Bir adam şemsiye tutuyor ve adamlardan biri kırmızı bir şapka takıyor. Adamlardan biri arka planda bulanık görünüyor ve turuncu bir pantolon giymiş gibi görünüyor. Görüntünün köşesinde beyaz harflerle yazılmış siyah beyaz bir tabela görülüyor. Bir grup adam bir parmaklığın üzerinde durmaktadır ve arka plan odak dışıdır.
Bölüm ÖzellikleriBölüm EğitimiBölüm Sonrası Durumlar
Yapıların kanunlara uygunluğunu kontrol etmeMeslek Yüksekokulunda 2 yıllık eğitim Kamuda görev alınamaz, genellikle özel sektör
Yapı denetimi uzmanları projeyi değerlendirir40 iş günü süren staj uygulamasıİnşaat mühendislerine yardımcı rol
Fazla sayıda üniversite tarafından eğitim verilmiyorTemel dersler ve mesleğe yönelik diğer derslerİş bulma olanakları oldukça iyi
Hazırlanan projenin kanuna uygun olup olmadığını belirlemeTYT puan türüne göre öğrenci kabulüHer yıl belli sayıda mezun verilir ve kontenjanlar tamamen dolmaz
Projesi hazırlanmış yapıların kanunlara uygunluğunu tespit etmeSayısal derslerde başarı gerektirirTalep çok yüksek olmadığı için kabul puanları da çok yüksek olmamaktadır

Yapı Denetimi bölümü; projesi hazırlanmış olan yapıların kanunlara uygunluğunu tespit eden alandır. Yapı denetimi uzmanları, hazırlanan projenin kanunen uygun olup olmadığını belirler ve yapımı tamamlamış olan yapıların denetimini yapar.

Yapı denetimi bölümü bu alana ilgisi olan adaylar tarafından tercih edilen bölümler arasında yer alır. Bölümün eğitim verdiği üniversite sayısı fazla değildir. Eğitimin yer aldığı üniversiteler de kontenjanlarını tam olarak dolduramadığı için bölüm her sene az mezun verir. Dolayısı ile bu bölümden mezun olanlar için iş bulmak çok zor görünmemektedir.

Bölüm mezunları kamuda görev alamamaktadır. Bölüm mezunlarının birçoğu özel sektörde yer alan firmalardaki inşaat mühendislerinin yardımcısı olarak çalışmalarını sürdürür. Bölümde temel dersler üzerinde durulurken, mesleğe yönelik diğer derslerde verilmektedir. Ayrıca bölümün zorunlu staj uygulaması da bulunmaktadır.

Yapı Denetimi Bölümü Nedir?

Yapı Denetimi bölümü; projesi hazırlanmış yapıların kanunen uygunluğunu belirleyebilecek, yapımı tamamlamış yapılar hakkında inceleme yapabilecek teknikerleri yetiştirmeyi hedefler. 2 yıllık eğitim verilen bölümde öğrenciler meslek yüksekokulu çatısı altında eğitimlerini tamamlar. Öğrencilerin mesleklerinde deneyim kazanmasını sağlamak amacı ile eğitim süresi içinde 40 iş günü süren staj uygulaması şartı yer alır.

Yapı Denetimi Bölümü TYT puan türüne göre öğrenci kabul eder. Öğrencilerin bu bölümü tercih etmek için katılması gereken tek sınav TYT’dir. Bu puan türünden istediğiniz başarıyı elde etmek için sayısal derslerde başarı göstermeniz gerekir. Bölüme talep çok yüksek olmadığı için kabul puanları da çok yüksek olmamaktadır. Bölüm her yıl belli sayılarda mezun verir ancak kontenjanlar tamamen dolmaz.

Yapı Denetim mezunları dikey geçiş sınavı ile lisans bölümüne geçiş yapabilir. Geçiş yapabilecekleri iki bölüm; İnşaat Mühendisliği, Restorasyon ve Konservasyon bölümleridir. Bunlar dışında geçişe hak tanınan başka bölüm bulunmamaktadır. İnşaat mühendisliğine dikey geçiş yapmak ta göründüğü kadar kolay değildir. Çünkü bu bölüme diğer ön lisans programlarından da geçiş yapma hakkı vardır.

Bölümü tercih etmeyi düşünen adayların sayısal derslerde başarı göstermesi önemlidir. Ayrıca bu sektörde çalışmak için istekli olmaları ve disiplinli çalışmaları gerekir. Ekip çalışmasının yoğunlukta olduğu görevlerde yer alabilecekleri için çalışmalara uyum göstermeleri önemlidir.

Yapı Denetimi Bölümü İş İmkanları Nelerdir?

Yapı Denetimi mezunları için kamu da kontenjan açılmamaktadır. Kamuya atanmaları için herhangi bir yasal engel bulunmamakla birlikte bu durum sadece KPSS kontenjanları ile ilgili bir süreçtir. Eğer KPSS yerleşmelerinde bölüme kontenjan ayrılacak olursa, mezunların atanarak çalışmalarını yürütebilecekleri pek çok resmi kurumu bulunmaktadır. Yapı Denetimi mezunlarını iş olanakları ve çalışma alanları;

  • Belediyeler

  • Hazır Beton Tesisleri

  • Kamu Kurumları

  • Yapı Denetim Kuruluşları

  • Yapı Malzemeleri Laboratuvarları

  • Yapı Denetimi işi ile uğraşan özel mühendislik bürolarıdır.

Yapı Denetimi Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

İş imkanlarını da göz önünde bulundurduğunuzda yapı denetimi mezunları farklı kurumlarda farklı görev tanımları ile çalışmalarını yürütebilir. Yapı Denetimi mezunları genellikle bir inşaat mühendisi ve ya mimar yardımcısı olarak onların denetim ve sorumluluğu altında çalışmalarını yürütür. Bu durumda bulundukları temel görevleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

  • Yapı denetimi mezunları yapı projelerinin mevzuata uygun olup olmadığı denetlemekten sorumludur.

  • Projede yer alan tüm detay ve hesapların doğruluğunu kontrol eder. Proje sahiplerine ait sicil durum belgelerinin durumunu denetler ve hatalar, eksikler varsa düzeltilmesi için gerekli işlemleri tamamlar.

  • Hiçbir eksiği veya hatası bulunmayan projeleri onaylamakta görev alır.

  • Çeşitli ölçme ve hesaplama işlemlerini tamamlamaktan sorumludur.

  • Yetki alanı içinde yer alan belgeleri imzalayarak projede ilgili mühendis veya mimara teslim etmekten sorumludur.

  • Yapının temel atılmasından itibaren inşaatı denetler ve gözetim altında tutar. Müdahale etmek gerekirse, sorumluluklarını yerine getirir.

  • Beton dökülmeden önce ve ilgili denetimleri tamamladıktan sonra gerekli izinleri düzenlemekten sorumludur.

  • Yapı genel anlamıyla tamamlandıktan sonra, döşenecek tesisatın uygunluğu denetler. Bu gibi durumların kontrollerini tamamladıktan sonra sıvaya başlanıp başlanmayacağı hakkında gerekli belgeleri düzenler.

  • Mühendis veya mimar tarafından proje sürecinde kendisine verilen tüm diğer görevleri yerine getirir.

Yapı Denetimi Bölümü Dersleri Nelerdir?

Yapı Denetimi bölümünü tercih etmeyi planlayan adaylar ilk olarak kariyer yaşamları boyunca işlerini kolaylaştıracak hangi derslerle karşı karşıya kalacaklarını araştırmak ister. Eğitim süresince görecekleri tüm dersler, mesleklerinde başarılı ve donanımlı birer uzman olmaları için gerekli tüm verileri öğrenciler ile buluşturmayı hedefler.

Yapı Denetimi bölümünde birçok dersten 4 dönem boyunca sorumlu olacak olan öğrenciler bölümden başarı ile mezun olabilmek için bölüm şartlarını tamamlamaları gerekir. Bunlardan en önemlilerinden biri de zorunlu staj süreleridir. Yapı Denetimi bölümünü tercih listesine ekleyecek adayların, bölümü kazanması durumunda 2 yıl içinde karşılaşacakları temel dersler aşağıdaki gibidir.

  • İnşaat teknik resmi

  • Malzeme bilimi ve yapı malzemesi

  • Matematik

  • Bilgi ve iletişim teknolojileri

  • Elektrik tesisat teknolojisi

  • Yapı teknolojisi

  • Yapı denetim uygulamaları

  • Yapı statiği

  • Sistem analizi ve tasarımı

  • Yapı tesisatları

  • Betonarme yapılar

  • Bilgisayar destekli tasarım

  • Çelik yapılar

  • Metraj ve keşif işleri

  • Zemin mekaniği

  • İmar mevzuatı

Yapı Denetimi Bölümü Taban Puanları ve Sıralama

2021 YKS üniversite adayları aşağıda sıraladığımız tablodan 2020 taban puanları ve Yapı Denetimi başarı sıralamaları hakkında bilgi sahibi olabilir. Aşağıda hazırladığımız bilgiler 4 eğitim kurumuna ait sıralamaları içerir. Yazımızda sıraladığımı bilgiler bu yıl yerleşen adayların puanları ve başarı sıralamalarını verilerini açıklarken, tamamı ÖSYM-YÖK tarafından açıklanan puanları kapsamaktadır.

Üniversite  Bölüm  Taban Puan  SıralamaİSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ  Yapı Denetimi (Burslu)  269,93661 652241AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Yapı Denetimi (Burslu)  244,58779 947980ESKİŞEHİR TEKNİK ÜNİVERSİTESİ  Yapı Denetimi 236,49841 1051717AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ Yapı Denetimi 236,42004 1052734

Yapıların kanunlara uygunluğunu kontrol etme, Meslek Yüksekokulunda 2 yıllık eğitim , Kamuda görev alınamaz, genellikle özel sektör, Yapı denetimi uzmanları projeyi değerlendirir, 40 iş günü süren staj uygulaması, İnşaat mühendislerine yardımcı rol, Fazla sayıda üniversite tarafından eğitim verilmiyor, Temel dersler ve mesleğe yönelik diğer dersler, İş bulma olanakları oldukça iyi, Hazırlanan projenin kanuna uygun olup olmadığını belirleme, TYT puan türüne göre öğrenci kabulü, Her yıl belli sayıda mezun verilir ve kontenjanlar tamamen dolmaz, Projesi hazırlanmış yapıların kanunlara uygunluğunu tespit etme, Sayısal derslerde başarı gerektirir, Talep çok yüksek olmadığı için kabul puanları da çok yüksek olmamaktadır
yapı denetimi proje meslek yüksekokulu ön lisans DGS yapı denetimi bölümü yapı denetimi bölümü (MYO) yapı denetimi bölümü nedir
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu resimde takım elbiseli ve kravatlı bir adam görülüyor, görünüşe göre genel muhasebe eğitimine katılıyor. Odaklanmış ve meşgul görünüyor, bu da kursu ciddiye aldığını gösteriyor. Resimde ayrıca bir hesap makinesi ve muhtemelen eğitimle ilgili siyah zemin üzerine beyaz bir harf görülüyor. Genel olarak, bu adamın muhasebe konusunda değerli bir ders aldığı görülüyor.
5
(537)

Genel Muhasebe Eğitimi

8 Konu4 Saat
Şık, koyu renk bir takım elbise giymiş bir adam bir konferans salonunun ortasında durmaktadır. Gözlük takmış ve ciddi bir ifadeyle dosdoğru önüne bakıyor. Elleri iki yanındadır. Görüntünün odağında o var ve arka plan hafifçe bulanık. Bir iş adamı gibi görünüyor ve arkasındaki siyah yazılı dikdörtgen beyaz tabela bunu gösteriyor olabilir. Sağ üst köşede bir sandalye ve sol alt köşede bir masa var, her ikisi de odak dışı.
5
(3)

SEO Uzmanlığı

5 Konu15 Saat
Gözlüklü ve kırmızı ceketli beyaz bir adam mavi bir duvarın önünde durmaktadır. Yüzünde ciddi bir ifadeyle dosdoğru ileriye bakıyor. Saçları kısa ve kahverengidir ve gözleri gözlüklerin arkasında gizlidir. Kırmızı ceketinin altında açık mavi bir gömlek, siyah pantolon ve siyah ayakkabılar giyiyor. Kollarını önde kavuşturmuş ve ayaklarını hafifçe açarak ayakta duruyor. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında gibi görünüyor.Yemliha Toker
14030
Bu görselde ileri Excel eğitimi için dizüstü bilgisayar kullanan bir kişi yer almaktadır. Dizüstü bilgisayar açık ve kullanıcı klavyede yazıyor, bu da kursa aktif olarak katıldığını gösteriyor. Arka planda, öğrenme atmosferine katkıda bulunan siyah metinli bir tabela ve ahşap bir yüzey üzerinde bir tabak antep fıstığı görülebiliyor. Ayrıca, muhtemelen kurs sırasında içilen bir fincan kahvenin yakın çekimi ve rahatlatıcı ve konforlu bir ortam yaratan bir bitkinin yakın çekimi de bulunmaktadır. Dizüstü bilgisayar ekranında, kullanıcının aktif olarak verileri analiz ettiğini gösteren bir grafik görülebiliyor. Tüm bunlar bir araya gelerek bu ileri düzey Excel eğitim kursu için ideal bir öğrenme ortamı oluşturuyor.
4.9
(302)

İleri Excel Eğitimi

25 Konu4 Saat