AnasayfaBlogAlmanya'da Okumak Zor mu? Eğitim ve Yüksek Lisans
Yurt Dışında Eğitim

Almanya'da Okumak Zor mu? Eğitim ve Yüksek Lisans

01 Mart 2022
Bir adam sınıfta bir grup insanın önünde duruyor ve ellerini kaldırarak onlara hitap ediyor. Bir gömlek ve koyu renk bir pantolon giymiştir. Arkasında, iki beyaz duvarla çevrili beyaz bir projeksiyon perdesi görünür. İzleyiciler uzun bir masada oturmakta ve bazıları adama bakmaktadır. Masanın ön tarafında parlak mavi gömlekli bir kadın oturmaktadır. Daha geride, beyaz gömlekli bir adam bir sandalyede oturmakta ve bir ekrana bakmaktadır. Tavan beyazdır ve odayı aydınlatan ışıklar vardır.
KonularDetaylarEk Bilgiler
Almanya'da EğitimAlmanya'da eğitim almak cazip ve zorludur.Üniversite harçları ücretsiz, saatlik işlerde çalışabilirsiniz.
Almanya Hakkında2. Dünya Savaşı sonrası Türk işçileri kabul eden Almanya, en çok göç alan ülkeler arasındadır.3 milyon üstü Türk nüfusu bulunmaktadır.
Alman Kültürü ve DisipliniAlmanlar dakik ve düzenli bir toplumdur.Kurallara uygun hareket etmek önemli, bazı geleneklere dikkat etmek gerekir.
Almanya'da Öğrenim Görme ŞartlarıLise mezunu olmak, Almanca ve İngilizce bilmek gerekir.Şartlı kabul adı altında öğrenci kabulü yapılır.
Almanya'da Dil EğitimiDil eğitimi için Test Daf, İELTS ve TOEFL sınavlarına girilebilir.Sınavlardan C1 ve B2 düzeylerine not almak gerekir, IELTS’den en az 6.0, TOEFL’den 70 alınması gerekmektedir.
Türkiye’de Kayıt ve YerleşmeTürkiye’deki üniversitelerden herhangi birine yerleşmiş olmak gerekiyor.Üniversitenin özel ya da devlet olması önemli değil.
ÜniversitelerAlmanya'da çeşitli alanlarda eğitim veren üniversiteler bulunmaktadır.Özellikle mühendislik ve sanat koleji gibi üniversiteler öne çıkar.
MesafeAlmanya, Türkiye'ye uçakla oldukça yakın bir mesafededir.İstanbul trafiğinde geçen sürede Almanya'ya varılabilmektedir.
Öğrenim HarçlarıAlmanya'da öğrenim harçları yoktur.Üniversite eğitimi ücretsiz olarak alınabilir.
Çalışma İmkanlarıÖğrenciler uygun saatlerde part time işlerde çalışabilirler.Bu sayede hem öğrenim hayatlarına devam ederler, hem de maddi kazanç sağlarlar.

Üniversite okul sıralarından geçmiş eskilerin deyimiyle tebeşir tozu yutmuş her insan evladının nihai hedefidir. Özellikle lise eğitimi alınmaya başlandığı zaman bir de mezun olunacak seneye varıldığında üniversite okuma hayalleri yeşerir ve etekler tutuşur. Yaşamımızı şekillendirecek sınava hazırlıklar stresler, heyecanlar ve birçok duygu durumunu yaşayacağımız süreçler başlar. Biz bu hayali biraz daha renklendirerek Almanya'da okuma başlığıyla yol çıkalım.

Neden Almanya'da Eğitim?

Ana dilimize ait olmayan kültürüne de yabancı olduğumuz bir ülkede yaşamak, öğrenim görmek ve çalışmak. Hem çok cazip hem de bir o kadar korkutucu. Endişelerimiz peşimizi bırakmaz fakat kararlılıkla ilerlersek rahatlıkla yollarımızı açabiliriz. Eğer eğitiminize devam etmek istediğiniz ülkeyi Almanya olarak seçtiyseniz öncelikle kendinize sormanız gereken soru "Neden Almanya? "olmalı. 

Almanya Hakkında Genel Bilgiler

En çok göç alan ülkeler arasında üst sıralarda yer alır. 2. Dünya savaşı sonrası işçi açığından dolayı göçmenlik yasasını düzenleyerek ilk Türk işçileri 1961 yılında kabul eder. Birinci giden grup 400 kişiden oluşmuştur. Türk halkının iş gücü ve adaptasyon başarısıyla bu sayısı çoğalarak günümüzde 3 milyon üstü diye tabir edebileceğimiz bir nüfus oranına ulaşmıştır. 

Başkenti Berlin olan Almanya'nın Hamburg, Köln, Münih, Frankfurt gibi önemli büyük şehirleri de vardır. Hollanda, Belçika, Lüksemburg, Fransa, İsviçre, Liechtenstein, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Polonya ve Danimarka ülkelerine sınır komşusu olan Almanya iklimi açısından biraz soğuk yağışları bol olan bir yapıya sahiptir. 

Türkiye ile uçak mesafesi de bir o kadar yakın. İstanbul trafiğini düşünerek Büyükçekmece'den Tuzla'ya gittiğinizi hayal edin. Bir de hayalinize iş çıkışı saatine denk geldiğinizi ekleyin. İşte siz o kadar saatte Almanya'ya çoktan varmış olursunuz. Dolayısıyla Almanya'da Üniversite Eğitimi için bulunuyorsanız ve yakınlarınız burnunuzda tütmekteyse kolayca atlayıp gelebilirsiniz. Tabi bu noktada önemli olan Alman disiplini, çalışma yapısı ve kültürü. 

Bu görüntü, yemyeşil bir ağaç manzarasıyla çevrili, gri dış cepheli, uzun, dikdörtgen bir binayı gösteriyor. Ağaçlar uzun ve dolgun, yaprakları ise yeşilin canlı bir tonunda. Binanın birkaç penceresi ve ön taraftan görülebilen bir kapısı var. Güneş pırıl pırıl parlıyor ve güzel bir manzara yaratıyor. Gökyüzü mavi ve berrak ve uzakta birkaç beyaz bulut görülebiliyor. Bina, doğa ve güneşin sıcak ışıltısıyla çevrili, huzurlu ve dingin görünüyor.

Alman Kültürü ve Disiplini

Alman toplumunun en bilinen özelliği dakik olmaları. Randevu saatlerine iş başlangıç ve bitiş saatlerine çok dikkat ederler. Özellikle düzene ve genel kurallara önem gösterirler. Genellikle pazar günleri her yer kapalıdır. Paydos saatinde iş biter. Başlama saatinde geç kalmanız saygısızlık olur. Tokalaşırken bir elinizin cebinizde olması da büyük bir ayıptır. Bir de kadeh kaldırırken karşınızdakinin gözüne bakmanız gerekir bakmazsanız kabalık etmiş olursunuz. 

Çalışmayı da yaşamayı da seven bir toplum olan Almanların sosyo ekonomik durumları belli bir refah seviyesindedir. Almanya'da okuma amacıyla yola çıktığımızda maddi kaygılarımızı da sırt çantamızda götürmüş oluruz. En güzel haberlerden biri öğrenim harçlarının Almanya'da olmayışıdır. Yani üniversite eğitiminizi ücretsiz olarak alabilir ve uygun görülen saatler içerisinde part time işlerde görev alabilirsiniz. 

Almanya'da Öğrenim Görme Şartları Neler?

Genelde bilgilendirmelerin en sonunda bahsedilen dil bilme şartı önceliğimiz olmalı. Almanya'nın ana dili Almancadır. İngilizce de çoğunluk tarafından bilinir ve kullanılır. Fakat Almanya'da üniversite eğitimi Almanca olarak verilmektedir. Tarihi açısında köklü üniversitelere sahip olan Almanya şartlı kabul adı altında öğrenci kabulü de yapmaktadır. Bu seçenek tercih edilen bölüm ve üniversiteye göre değişir.

Bu durumu aklımızda tutarak diğer yerine getirmemiz gereken şartlara göz atalım. Lise mezuniyeti. Ülkemizde yapılan üniversite seçme ve yerleştirme sınavına girerek bir lisans programına yerleştirilmek Almanya'da üniversite eğitimi alacağınız bölümle alakalı bir bölüm olması gerekir. Örneğin, psikoloji bölümünü kazandınız, orada felsefe okuyabilirsiniz. Almanca biliyor olmak (Şartlı kabul için Almanca A1 seviyesini tamamlamak yanı sıra yardımcı olacak dil olan İngilizce için de yeterliliğinizi ispatlamak). 

Özellikle mühendislik alanındaki uygulamalı bilimler üniversiteleriyle, sanatla ilgili kolejleriyle çok çeşitli alanlarda eğitim vermektedir. Yurt dışında eğitim için Almanya’ ya gelen öğrenciler öncelikle dil sorununu çözer veya şartlı kabulden yararlanabilir.

Almanca eğitim veren üniversiteler için Test Daf sınavı var. Bu sınavdan C1 ve B2 düzeyinde aldıkları notlarla çeşitli üniversitelere yerleştirilme imkanı elde ederler. Almanya’da İngilizce eğitim veren üniversitelerde bulunmakta. Bunla IELTS veya TOEFL sınavlarına girmek gerekiyor. Genelde yurt dışında eğitim için IELTS’ den en az 6.0, TOEFL’ den 70 almak gerekiyor. Bu notların Alman üniversiteleri için de geçerli olduğu görülüyor.

Almanya’da Okumak Zor Mu?

Almanya’da okumak istediğimiz bölümün aynısını Türkiye’ de örgün eğitim veren bir bölümü kazanmak gerekiyor. Üniversitenin özel ya da devlet olması önem değil. Türkiye’de kazandığınız üniversiteye kayıt yaptırmanız gerekmiyor. Sadece kazanmış olmanız yeterli. Ayrıca Türkiye’de kayıt yaptırıp belli bir dönem okuduysanız yatay geçiş yapabilirsiniz. Bu durum meslek yüksek okulları içinde geçerlidir. Bunun dışında Türkiye’de meslek yüksek okulu bitirdiyseniz, aynı bölümü Almanya’da sınavsız okuyabilirsiniz.

Almanya’da lisans düzeyinde eğitim almak istiyorsanız, lise döneminde notlarının yüksek olması önemli. Başvuru esnasında istenecek belgelerde not transkript, diploma, dil belgesi, referanslar, cv, başvuru formu istenmektedir. Dil belgesi eğitim diline göre istenmektedir. Yurt dışında eğitim için mühendislik düşünüyorsanız Almanya’da Aachen Teknik Üniversitesi, München Teknik Üniversitesi, Darmstadt Teknik Üniversitesi, Karlsruhe Teknik Üniversitesi, Berlin Teknik Üniversitesini düşünebilirsiniz. Bunlar hem Almanya’nın hem de dünyanın önemli mühendislik okullarıdır.

Almanya’da Yaşam Koşulları

yurt dışı eğitim giderleri her ailenin karşılayabileceği miktarlar değildir. ülkelerin yaşam koşulları yapılacak harcamalar düşünüldüğünde isteklerinizin önemi kalmayabiliyor. bu nedenle iyi araştırma yapmak gerekiyor. çünkü ekonomik açıdan bütçemize uygunluk zorunlu.

Almanya öğrencilerin yaşam koşulları için en uygun olan ülkelerden biri. Devlet üniversitesinde okuyorsanız küçük bir miktar para ödüyorsunuz ya da hiç ödemiyorsunuz. Yurt dışında eğitim almak istediğinizde, kalacak yer sorunu karşınıza çıkan en ağırı. Bunu çözdüğünüzde orada kalmayı garantilersiniz sanki. Almanya’da öğrenciler aile yanında, özel ve devlet yurtlarında ya da evde kalabiliyor.

Kendi başınıza bir ev tuttuğunuzda 150-300 Euro aralığında fiyatlarla karşılaşıyorsunuz. Yiyecek giderlerinin haftalık olarak 20-30 Euro civarında olduğunu söyleyebiliriz. Yani ortalama bir öğrenci 400-500 Euro aralığında yaşamını sürdürebilir.

Eğitim Masrafları

Yurt dışında eğitim kapsamında düşünmemiz gereken bir diğer konu ulaşım masrafları. Bu anlamda Almanya en uygun olan ücretlendirmeyi yapıyor. Bir öğrenci kendi eyaletinde toplu taşımada ücretsiz yararlanabiliyor. Eyalet dışına çıktığı zaman ücretlendiriliyor. Almanya’ da öğrencilerin sağlık sigortası yaptırma zorunluluğu vardır. Bunun ücreti 30-40 Euro aralığındadır.



Yurt dışı eğitim bursları kapsamında Almanya’nın öğrencilere sunmuş olduğu burs olanakları vardır. Devlet destekli burslar, özel burslar ve üniversiteye özgü burslar veriliyor. Yurt dışı eğitim esnasında çalışmak isteyen öğrencilere, Almanya’da yıpratıcı olamayacak biçimde imkanlar vardır. Çalışmak isteyen öğrenciler belli bir saatin üzerine çıkmadan para kazanmak için çalışabilirler.

Neden Almanya’da Okumalıyım?

Yurtdışında eğitim almak için tercih edebileceğiniz birçok üniversite var. Üniversitelerin başarı durumunu, dünya sıralamasındaki yerine bakarak veya daha detaylı incelediğimizde seçeceğimiz bölümün o okuldaki başarı sıralamasından bile görebiliriz. Almanya’daki üniversitelerin en çok tercih edilmesinin sebeplerinden biri de devlet üniversitelerinin cüzi rakamlarda bir harç bedeli ile eğitim veriyor olmasıdır. Devlet üniversitelerinde dönemlik harç bedeli ortalama 200€ ile 500€ arasında değişmektedir. Daha düşük bütçelerde üniversitelerde mevcuttur.

Avrupa’da eğitime en çok önem veren ülkelerden biri olan Almanya, uluslararası başvuru öğrencisi en yüksek ülkelerden biridir. Öğrencilerin tercih sebeplerinden bir diğeri ise sayısal bölümler seçmesi olabiliyor. Çünkü, Almanya’da özellikle mühendislik, matematik, kimya gibi bölümlerin eğitimi birçok üniversitede mevcut ve eğitim sonrasında da iş olanakları açısından öğrencilere destek sağlanabiliyor.

Alman üniversitelerinin birçoğu devlete bağlıdır ve bunlar Avrupa’nın en eski üniversiteleridir. Özel üniversitelerde mevcut tabii, özellikle son birkaç yıldır yeni açılan özel üniversite sayısı da gittikçe artıyor. Çoğunlukla, özel üniversitelerde İngilizce eğitim veren bölümler daha fazladır.

Devlet üniversitelerinde ise birçok bölüm Almanca olarak okutuluyor. Nadiren de olsa, işletme, ekonomi gibi bazı bölümler de İngilizce programlar var. Özellikle mühendislik dalında bir bölüm seçecekseniz tavsiyem, kesinlikle Alman üniversiteleri olacaktır. Teknik anlamda en iyi mühendislerin olduğu ve sıkça duyduğumuz BMW, Mercedes-Benz, Audi, Opel, Volkswagen, Porsche, Adidas, Nivea gibi markalara sahip olan Almanya, sosyo-ekonomik anlamda da refah seviyesi yüksek bir ülkedir.

Almanya’da eğitim almak isteyen öğrencilerin 9.sınıf itibariyle araştırmalara başlaması önerilir. Bunun en büyük sebebi yurtdışında okuma fikrine alışmak ve özellikle Alman eğitim sistemini öğrenmektir. Alman eğitim sistemi Avrupa’da en zor eğitim sistemi olarak bilinir. Disipline ve sıkı bir eğitime sahip olmasından dolayı, öğrenciler bu konuda araştırmalarını önceden yapmalı ve mümkünse Almanya’yı ziyaret edip gördükten sonra eğitim kararı almaları önemlidir.

Almanya’da Üniversite Başvuru Sistemi Nasıl?

Her ülkenin üniversite başvuru sistemi farklıdır. Almanya’da devlet üniversitelerinde Almanca eğitim verilmesi sebebiyle, başvurunuzu yaparken akademik bir Almancanız olması gerekiyor. Bunun için TestDaf (Test Deutsch als Fremdsprache) akademik dil yeterlilik sınavına girerek, başvuru yapacağınız üniversitenin, bölümünüz için istediği Almanca dil skorunu sunmalısınız.

TestDaf sınavı, Alman üniversitelerinin istediği akreditasyonu olan Almanca dil yeterlilik sınavlarından biridir. Direkt bölüm başvurularında TestDaf-4, üniversite hazırlık başvurusu içinse her okul farklı skorlar istemektedir. Ancak genellikle B1 veya B2/ Testdaf-3 istenebiliyor.

Almanya’daki üniversite hazırlıkları dil hazırlığı olarak geçer. Yani, bir üniversiteden size hazırlık kabulü geldiyse, bu direkt bölümünüzden kabul aldığınız anlamına gelmez. Bu bir ön kabuldür. Bu belge ile siz dil yeterliliğinizi istenen seviyeye çekmek için üniversitenin dil hazırlığına başlamış sayılırsınız.

Hazırlık eğitimini tamamladıktan sonra bitirme sınavlarına girip (bazı üniversitelerde Testdaf-4 skoru istenir) yeterli dil skorunu üniversiteye sunduktan sonra bölümünüz için kabul alırsınız. Alman üniversitelerine başvuru yaparken unutmamanız gereken en önemli şey, üniversitelerin kontenjan problemidir. Devlet okullarına başvuru yaptığınızda o yıl başvuru yaptığınız bölümün öğrenci yoğunluğu, başvuru yapan öğrencilerin not ortalamaları, dil yeterlilik skorları gibi birçok kritere bakılarak değerlendirilir ve alım yapılır. Bu sebeple erken başvuru çok önemlidir. Başvuru süreci hakkında size bazı tavsiyelerim olacak.

  1. Hiç Almanca bilginiz yok ise, mutlaka gitmeden önce en az A1 sertifikasına sahip olun, bu vize başvurunuz için de önemli.

  2. Yurtdışına hiç çıkmadıysanız, akademik başvuru sürecini başlatmadan önce, en az birkaç hafta olacak şekilde seyahat amaçlı olsa bile Almanya’ya giriş çıkış yapın.

  3. Üniversite başvuru sürecinizin en fazla 1 yıl öncesinden, Almanya’da en az 1 ay kadar dil eğitimi alın, bu pratik açısından çok önemli.

Alman üniversitelerinin kabullerde öncelik vereceği kriter, lise not ortalamalarınız olacaktır. Sonrasında Türkiye’de eğitimini tamamlamış öğrenciler için OSYM sınav sonuçları, dil yeterlilik belgesi, referanslar vs. gibi üniversitenin isteyeceği bazı belgeler incelenecektir. Türkiye’de lise eğitimini Alman lisesinde tamamlamış, Abitur eğitimi veya CIB eğitimini tamamlamış öğrenciler direkt yerleşebilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken, diploma notunuz olacaktır. Sonrasında başvuru yapılacak üniversiteler tespit edilerek, bölüm için istenen belgeler tamamlanmalıdır.

Almanya’da üniversiteler 3 yıldır. Ancak bu durum bazı bölümlerde 4-5-6 yıl gibi değişiklik gösterebilmektedir. Üniversitelerin iki dönem başlangıç verdiği eğitim yılı vardır. Bu dönemler; 15 Temmuz Kış dönemi ve 15 Ocak Yaz dönemi şeklindedir. Bu iki dönemde de üniversiteler öğrenci kabul etmektedir. 15 Temmuz başvuru dönemi en yoğun ve tüm bölümlerin açık olduğu dönemdir. 15 Ocak dönemi ise her bölümün başvurusu açık olmayabilir. Bu nedenle, mutlaka başvuru esnasında güncelliği kontrol edilmelidir.

En iyi 10 Alman Üniversitesi

Almanya’da eğitim almak isteyen öğrencilerin en çok tercih ettiği bölümler arasında, makine mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, otomotiv mühendisliği, endüstri mühendisliği, mekatronik, robotik, psikoloji, hukuk, işletme, mimarlık ve çeşitli sanat bölümleri geliyor. Bu bölümlerin ağırlıkta olduğu ve dünya sıralamalarında yeri olan en iyi üniversiteden 10 tanesine bakalım.

  • RWTH Aachen Üniversitesi

  • TU Berlin

  • TU Munich

  • TU Darmstadt

  • TU Braunschweig

  • Leibniz University Hannover

  • University of Stuttgart

  • TU Dresden

  • Karlsruhe Institute of Technology

  • Ludwig Maximilian University of Munich

Bu üniversitelerin dışında alman öğrencilerinin de çok iyi bildiği, eğitim kalitesi yüksek üniversiteler de vardır. Üniversiteler kendi içlerinde teknik ve uygulamalı olarak ikiye ayrılıyor. Bu okulların size uygun olanını bulabilmek için ciddi bir araştırma yapmanız gerekir. Bu konuda eğitim danışmanlarından veya rehberlik hocalarınızdan yardım almanızda yarar var.

Almanya, eğitimde köklü bir sisteme sahip olmasından dolayı devlet üniversitelerinin tamamında kalite düzeyi yüksektir. Bu nedenle uluslararası öğrencilerin fazla başvurduğu okullar genellikle sıralamalarda olan ve bilindik üniversiteler oluyor. Ancak başvurunuzu yapmadan önce, okulları dikkatlice araştırmanızı tavsiye ederim.

Almanya'da Yüksek Lisans Eğitimi

Almanya, akademik anlamda 3 yıldır yurtdışında eğitim almak isteyen birçok öğrencinin gözdesi haline geldi. Bunun en büyük nedeni, Almanya’daki üniversitelerin dünya sıralamalarında ilk 100 içinde olmasıdır. Bunun yanında, akademik anlamda eğitime önem vermesi ve devletin bu konuda üniversitelere destek sağlıyor olmasıdır. Bu sebeple de üniversite ücretleri çok çok düşüktür.



kar elde etmek değil tamamen eğitimle büyüyebilme anlayışı. Daha önceki yazımda da Almanya’da üniversite eğitimi konusunu ele almıştım. Bu yazımda Almanya’da yüksek lisans başvuruları nasıl, kimler başvuru yapmalı ve Almanya’da yüksek lisans bölümleri nelerdir? Bunları inceleyelim.

Almanya’da Eğitim Sistemi

Alman üniversiteleri eğitiminin zor olmasıyla bilinir. Bunun asıl nedeni, üniversitelerin eğitiminden ziyade Alman eğitim sisteminin disipline ve köklü bir sistem olmasından kaynaklanır. Kısaca size Alman eğitim sisteminden bahsetmek isterim.

Almanya’da öğrenciler ilköğretim yıllarından itibaren üniversiteye hazırlanır gibi eğitimleri şekillenir. İlköğretim 4 yıldır. Bazı eyaletlerde 6 yıla kadar çıkmaktadır. Ortaokul yıllarında ise öğrenciler yeteneklerine göre bir okul seçerler. Bu okullarda; Gymnasium okulları, en yetenekli ve başarılı öğrencileri alır ve üniversite için hazırlar. Realschule okulları, biraz daha başarı seviyesi düşük öğrencileri kabul eder. Hauptschule okulları ise öğrencileri mesleki okullara hazırlar.

Alman öğrencilerin iyi bir üniversiteye yerleşebilmesi için Abitur sınavlarını başarı ile tamamlamaları beklenir. Bununla birlikte iyi seviyede olan üniversitelere mesleki okullardan mezun olmuş öğrenciler de başvuru yapabilir ancak burada doğru üniversiteyi seçmeleri gerekir. Çünkü Almanya’daki üniversitelerin birçoğu web sitelerinde hangi bölümü seçecekseniz o bölümün kaç puanla öğrenci aldığı belirtilir. İstenen puanların altında kalan öğrenciler ancak ek kontenjan veya o dönem başvuru sayısının az olmasına bağlı olarak yerleşebilirler.

Bu noktada bilmeniz gereken en önemli şey Alman üniversitelerinin hepsi uluslararası öğrencilerden Abitur eğitimi düzeyinde bir başarı bekler. Bu ne demek; Alman eğitim sisteminin kendisine ait bir puan sistemi vardır. Yani, Almanya’ya başvuru yaparken Türkiye’de aldığınız puanlar Alman not sistemine çevrilerek puanınız anlaşılır ve o üniversite için uygun olup olmadığınız belirlenir.

Açıkçası puan sistemleri Türkiye’deki üniversite ve liselerin sistemine göre farklı olduğundan, başvuruda adaletsiz bir durumla karşı karşıya kalınabiliyor. Uluslararası öğrenciler nereden başvuru yaparsa yapsın, Alman not sistemine uygunluk derecesine ve puanlarına bakılarak öğrenci alımı yapılmaktadır. Her ülkenin eğitim sistemi ve puan sistemi farklı olması sebebiyle bu durum öğrencilerin kafasını biraz karıştırabiliyor. Ancak Almanya’ya başvurma planınız varsa bu planı hayata geçirmek için kendinize bir süre belirleyin. Bu sürede tüm araştırmalarınızı ve Alman sistemine uygun olup olmadığınızı ve dil seviyenize odaklanın. Sonrasında başvuru sürecinde sizi şaşırtacak veya bilmediğiniz bir konuyla karşılaşmadan sağlıklı bir başvuru dönemi geçireceksiniz. Eğitim sistemleri ve puanlamalara göre üniversite seçimi konularını da yakın zamanda detaylıca inceleyeceğiz.

Almanya’da Yüksek Lisans Eğitimi Başvuruları

Üniversite eğitiminizi tamamladıktan sonra Almanya’da yüksek lisans veya doktora gibi programlara katılmak istiyorsanız öncelikli olarak not ortalamanıza çok önem vermelisiniz. Başvuru aşamasında özellikle devlet üniversiteleri birçok bölüm için yüksek ortalamalar istiyor. Bu durumu şu şekilde de yorumlayabilirsiniz; devlet üniversitelerine başvuru yoğunluğunun fazla olması sebebiyle belirli bir sayıda öğrenci almaktadır. Genellikle de kontenjan sayıları düşüktür. Bu öğrenciler içerisinden en yüksek not ortalamasına sahip ve gerekli belgelerin tamamını eksiksiz bir şekilde teslim eden öğrenciler giriş yapabilirler. Burada sizi öne çıkaracak konular, not ortalamanızın yanında Almanca dilinde de beceriniz olacaktır.

Almanya’da üniversiteler 3 tiptir. Bunlar;

  • Devlet üniversiteleri

  • Fachhochschule (Uygulamalı Bilimler Üniversitesi)

  • Özel üniversiteler

Özellikle Devlet üniversitelerine yüksek lisans başvurusu yapacak öğrencilerin dikkate alması gereken koşullara bir bakalım;

  1. Üniversiteler Almanca dilinde eğitim verir ve başvuruda Testdaf-4 belgesi istenir (Telc veya DSH gibi sınavları da kabul eden okullar vardır. Bu dil sınavlarının birinden alacağınız skora göre okulun dil hazırlığına da giriş yapabilirsiniz)

  2. Dönemlik ortalama 200€ ile 650€ civarında cüzi harç bedeli ödersiniz (tercih edeceğiniz eyalete göre artabilir veya azalabilir)

  3. Birçok üniversite bölüme göre diploma puanını Türkiye’de 4’lük sisteme göre 3.00 ve üzeri ister (başvuru yapacağınız dönem, bölüm ve okula göre kesinlikle değişiklik gösterir)

  4. Transcript’de bölümünüzün ana derslerinin yüksek olması önemlidir.

  5. Üniversiteler başvuruda mutlaka referans mektubu talep edilir. 

  6. Kendinizi çok iyi anlattığınız Niyet mektubu yazmalısınız, önemlidir.

  7. Başvuru yapacağınız bölüme göre öncesinde yaptığınız çalışmalar istenir.

  8. Stajınızı tamamlamış olmanız gerekir (her üniversitede karşınıza çıkmayabilir)

  9. Üniversiteler başvuruda mutlaka üniversite yerleşim belgenizi ister. 

  10. Bazı okullarda lise transcripti gibi belgeler de ekstra okulun talebile göre istenebilir.

Bu maddelere ufak bir ekleme yapmak gerekirse, devlet üniversitelerinde istisnai olarak bazı bölümlerde İngilizce programlar vardır. Ancak bu programlarda bile mutlaka istenen bir Almanca dil seviyesi olacaktır. Bir de bu maddeler dışında bilmeniz gereken, üniversiteler istenen belgeleri sağlasanız bile sizden ekstra belge talep etme hakkına sahiptir. Başvurunuzun takibini çok iyi yapmanız gerekir.

Yukarıda belirttiğim maddeler dışında Uygulamalı bilimler üniversiteleri not ortalaması biraz daha düşük olan öğrencileri kabul etmektedir. Bu okullarda öncelik, staj zorunluluğudur. Referans mektupları ve niyet mektubu çok önemlidir. Sonraki birçok madde bu okullar için de geçerlidir.

Bir diğer üniversite tipi olan özel üniversitelerde ise başvuru koşulları diğerlerine nazaran biraz daha esnektir. Bu okullara İngilizce başvuru yapabilirsiniz. Çoğunluğunun eğitimi İngilizcedir. IELTS- 6 / 6,5 skorları ile başvuru yapılmaktadır. Başvuru yapacağınız bölüm ve tabii dönem de burada önemlidir. Bununla birlikte özel üniversitelerde bölümler biraz daha sözel ağırlıklıdır. Örneğin; bilgisayar mühendisliği gibi teknik bir bölüm yerine, bilgisayar bilimleri gibi bölümler vardır. Çok yüksek not ortalamaları istemeyen üniversitelerdir.

Bu üniversitelere başvuru yapacağınız döneme göre mutlaka önceden araştırmalarınızı yaparak, güncelliği teyit ettikten sonra harekete geçmenizi öneririm. Özellikle devlet üniversitelerinde yapılan değişiklikler her zaman sitelerde güncel olarak belirtilmeyebiliyor. Bu sebeple üniversitelerin ‘international office’ ile iletişim içerisinde olmanız çok önemlidir. Alman üniversiteleri çoğunlukla maille öğrenciye bilgi verir çok istisna durumlarda öğrenciler telefonla aranabilir. Okul sizden bir belge talebinde bulunuyor ise mutlaka son tarih belirtilir. İşleyiş açısından da çok disiplinli oldukları için belgenin son veriliş tarihlerini kaçırmamanızı öneririm. Aksi halde kesinlikle esneklik tanımıyorlar.

Almanya’da Yüksek Lisans Eğitimine Kimler Başvurabilir?

Alman üniversitelerinin zor olduğunu sıkça duyarız. Ancak bu görüşe karşıt olarak Almanya’da çok sayıda Türk öğrenci yaşıyor ve eğitim alıyor. Burada önemli olan sisteme adapte olabilmektir. Bunun için de akademik bir başvuru yapmadan önce mutlaka Almanya’ya gidip orada üniversiteleri görmeniz ve mümkünse dil yeteneğinizi orada geliştirmenizdir. Almanya’da ne kadar çok kalırsanız sisteme kendinizi o kadar adapte edersiniz.

Birçok öğrenci hiç Almanca bilgisi olmadan da Almanya’ya başvuru yapabiliyor. Ancak bu durumun kişisel olarak birçok zorluğu da beraberinde getiriyor. Dilini bilmediğiniz bir ülkeye alışmak ve adapte olmak çok zordur. Ancak gitmeden önce Almanca eğitim almış olmanız sizi daha rahatlatacaktır. Almanca eğitim konusunda deneyimli hocalara sahip olan İstanbul İşletme Enstitüsü online olarak bu eğitimi ücretsiz bir biçimde öğrencilerine sağlamaktadır. Eğitim sonunda alacağınız sertifika da bu yolda size bir adım olacaktır.

Akademik başvuru yapacak öğrencilerin birçoğu ileri seviye Almanca eğitimi ve özellikle pratik için Almanya’ya gidiyor. Orada dil seviyelerini üniversitenin istediği seviyeye çektikten sonra akademik başvurularını gerçekleştiriyorlar. Bu süreç, Almanya’yı tanımak ve orada uzun süre eğitim alıp alamayacağınızı belirliyor. Bu nedenle benim tavsiyem; Türkiye’de Almanca seviyenizi orta düzeye getirip sonrasında kalan seviyeleri Almanya’da bir dil okulunda almanız olacak. Bu sayede manevi olarak orada yaşayıp yaşayamayacağınızı da test etmiş olursunuz. Almanya’da dil okulu için zaman tercihinizi yaz tatilleri veya uygun olduğunuz bir zaman olarak seçebilirsiniz. Türkiye’de eğitiminiz devam ederken bu planı kısa vadelide olsa yapmanız, uzun süreli gideceğiniz ülkeyi ve o şehri tanımanız açısından çok önemli.

Almanya’da yüksek lisans eğitimi alacak öğrencilerin seçecekleri bölümün, üniversitede mezun oldukları bölümle ilişkili olması Alman okulları için önemlidir. Burada tercihini mezun olduğu bölüm üzerinden devam ettirmek isteyen öğrenciler, özellikle mühendislik, psikoloji, mimarlık gibi spesifik bölümlerden mezunsanız bu alanlar Almanya’da çok değerlidir. Bu sebeple not ortalamanız yüksek olmalıdır ve Alman üniversitelerinin bakacağı öncelikli belge, transcriptinizdeki ana ders notlarınız olacaktır.

Ortalaması iyi olan Almancaya yatkın ve bu anlamda kendini geliştiren, Almanya’yı seven ve teknik bölümlere yatkın olan öğrenciler kesinlikle yüksek lisans başvurularını Alman okullarına yapmalılar. Almanya uluslararası öğrencilerin birçoğuna eğitimleri sonrasında iş istihdamı yaratmıştır. Burada sizin başarınız ve Almanca bilginiz olduğu sürece birçok alanda çalışabilir ve uzun vadeli Almanya’da kalabilirsiniz.

Eğitim amaçlı başvuru yapmıyorsanız iş içinde Almanya’ya başvurabilirsiniz. Tabii vize işlemleri ve diğer tüm prosedürler buna bağlı olarak değişecektir. Almanya vizeleri hakkında çok kısa bilgi vermek isterim; Almanya vizeleri iki tiptir ulusal vize uzun dönem (D tipi) ve Schengen vize türü kısa dönem (C tipi) vizeleridir. Vize başvurunuzu yaparken Almanya’ya ne için gideceğinizi belgelendirmeniz gerekir.

Alman vizelerinin tamamında belgelendirme çok önemlidir. İş için gidecekseniz Almanya’dan bir firmadan yazı almanız, oraya davet edildiğinize dair imzalı bir belge olmalıdır. Ne amaçlı ne kadar süreli ve gidişinizin önem derecesi gibi birçok konuyu açıklamalı ve belgeleriyle kanıtlamalısınız. Aynı durum öğrenci başvuruları için de geçerlidir. Üniversite kabulü veya bir dil okuluna kayıt belgeleri, dil sertifikası gibi orada eğitim alacağınızı kanıtlayan belgeler çok önemlidir.

Alman vizelerinde en önemli belgelerden biri Almanca dil sertifikasıdır. Son yıllarda yoğun başvuruların olması sebebiyle, pandemi dönemi öncesinde, Almanca dil sertifikası olan öğrencilerin başvuruları çok daha hızlı sonuç veriyordu. Pandemi dönemi ile birlikte birçok ülkenin olduğu gibi Almanya’da da konsolosluklar kapalıydı veya başvurularını yapan öğrencilerin vize sonuçları çok çok geç açıklandı. Alman vizelerinde kısa süreli Schengen dışında eğitim ve diğer tüm başvurularınız için vize sonuçları geç açıklanır, buna hazırlıklı olmalısınız.

Almanya’da Yüksek Lisans Bölümleri

Almanya’da 500’den fazla üniversite ve çok sayıda fakülte bulunuyor. Bunun yanında pek çok alanda bölüm mevcut ve her yıl yeni bölümler de açılıyor. Almanya’daki üniversiteler de en çok tercih edilen Almanca ve İngilizce eğitim veren bölümlerden bazılarını sıralayalım;

Almanca Bölümler:

İngilizce Bölümler:

  • İşletme

  • Uluslararası ilişkiler

  • Uluslararası işletme

  • Turizm otelcilik hizmetleri

  • Otel yönetimi

  • Uluslararası otel yöneticiliği

  • Lojistik

  • Pazarlama

  • Uluslararası pazarlama

  • Uluslararası yöneticilik

  • Halkla ilişkiler

  • Edebiyat

  • İletişim mühendisliği

  • Enerji yönetimi

  • Elektrik ve elektronik mühendisliği

  • Uluslararası politika ve tarih

  • Dil bilimleri

  • Sanat bölümleri

Bu bölümler Almanya’da çok tercih edilen bölümler arasındadır. Ancak bunlar dışında okullarda her yıl yeni bölümler açılıyor ve uluslararası öğrenci başvuruları artıyor. Üniversitelere erken başvuru çok önemlidir. Başvuru yapacağınız dönemi belirledikten sonra üniversitenin bir ön başvuru isteyip istemediğini bilmeniz gerekir.

Ön başvuru; Uni-assist kurumu Almanya’da devlet üniversitelerinin çoğunluğunun ön başvurularını alan ve üniversitelerin bu başvuru belgelerini kontrol edip başvurulan üniversitenin kriterine uygun olup olmadığını onaylayan yetkili bir kurumdur. Bu kurum üniversitelerin başvuru kriterlerine uygun bir biçimde öğrencilerden belgeleri alır ve bir ön onay gönderir. Bu ön onay belgesiyle siz Almanya’daki asıl üniversitenize başvuru yaparsınız. Burada dikkat etmeniz gereken, bu başvuru süreçlerinin zamanıdır. Almanya’da üniversite ve başvuru süreçleri uzundur. Bu sebeple erken zamanda harekete geçmek gerekir.

Üniversitelerin yüksek lisans başvuru tarihleri 15 Temmuz ve 15 Ocak son tarihler olarak biliniyor. Ancak bazı okulların bölüme göre çok daha erken başvuruları bitebiliyor. Bu nedenle başvuru yapacağınız üniversitenin ve özellikle de bölümünüzün son başvuru tarihlerini kontrol etmelisiniz. Bazı okullarınsa başvuru süreçleri iki veya üç aşamalı olabiliyor. Bu da başvuru tarihlerini çok iyi kontrol etmek gerektiğini gösteriyor.

Üniversitelerin başvuru tarihleri internet sitelerinde mevcuttur. Ancak dikkat etmeniz gereken nokta, sadece üniversitenin başvuru tarihine değil, bölümünüzün de son başvuru tarihine bakmalısınız. Çünkü Almanya’da bazı okullar aşamalı başvuru sistemine sahiptir. Önce okulun ‘international office’ göndereceğiniz belgeler, sonrasında oradan gelen onaya göre bir diğer istenen belgeleri de bölüm başkanına göndermeniz gerekebilir. Oradan da gelen sonuca göre üniversite kabul belgeleriniz gelir ve vize işlemlerine başlayabilirsiniz. Bu gibi durumlar biraz başvuru sürecini uzatabiliyor.

Vize ve Almanya’ya gidiş sürecini doğru planlamak çok önemli. Eğitim almaya karar verdiğiniz andan gideceğiniz ana kadar aslında Almanya, sizi kendi sistemine hazırlamaya başlıyor.

Temel Almanca Eğitimi Neden Şart?

Bu noktada detaylı araştırmalarınıza devam edebilmeniz adına; "DAAD Deutscher Akademischer Austauschdients" olan danışma merkezini incelemenizi tavsiye ederim. Türkiye merkezi de olduğu için gönlünüz rahat olabilir. Almanya'da üniversite eğitimi alabilmeniz için kaçınılmaz olan dil eğitiminizi günlük hayatınızdan işinizden geri kalmadan online olarak alabilirsiniz. 

İstanbul İşletme Enstitüsü'nün düzenlemiş olduğu ücretsiz online eğitimler kapsamında verilen Almanca Eğitimi sizin için verimli bir başlangıç olabilir. Bu eğitime katılarak online içeriklere, canlı derslere ve kayıtlı olan ders videolarına aynı zamanda gelişiminize katkı sağlayacak deneme sınavlarına ulaşabilirsiniz. Sertifika sınavından başarı elde ettiğinizde sahip olacağınız bir sertifika kodu ya da başarı belgesi Almanya çantanızda yerini alır ve referansınız olur. Bu eğitim akabinde online uygulamalar, AL seviyesi başlangıç kitapları, Almanca diziler (alt yazılı şu an için ilaç olacaktır), haber ve talk show programları dinlemenizi öneririm.

Almanya'da Eğitim, Almanya'da eğitim almak cazip ve zorludur, Üniversite harçları ücretsiz, saatlik işlerde çalışabilirsiniz, Almanya Hakkında, 2 Dünya Savaşı sonrası Türk işçileri kabul eden Almanya, en çok göç alan ülkeler arasındadır, 3 milyon üstü Türk nüfusu bulunmaktadır, Alman Kültürü ve Disiplini, Almanlar dakik ve düzenli bir toplumdur, Kurallara uygun hareket etmek önemli, bazı geleneklere dikkat etmek gerekir, Almanya'da Öğrenim Görme Şartları, Lise mezunu olmak, Almanca ve İngilizce bilmek gerekir, Şartlı kabul adı altında öğrenci kabulü yapılır, Almanya'da Dil Eğitimi, Dil eğitimi için Test Daf, İELTS ve TOEFL sınavlarına girilebilir, Sınavlardan C1 ve B2 düzeylerine not almak gerekir, IELTS’den en az 60, TOEFL’den 70 alınması gerekmektedir, Türkiye’de Kayıt ve Yerleşme, Türkiye’deki üniversitelerden herhangi birine yerleşmiş olmak gerekiyor, Üniversitenin özel ya da devlet olması önemli değil, Üniversiteler, Almanya'da çeşitli alanlarda eğitim veren üniversiteler bulunmaktadır, Özellikle mühendislik ve sanat koleji gibi üniversiteler öne çıkar, Mesafe, Almanya, Türkiye'ye uçakla oldukça yakın bir mesafededir, İstanbul trafiğinde geçen sürede Almanya'ya varılabilmektedir, Öğrenim Harçları, Almanya'da öğrenim harçları yoktur, Üniversite eğitimi ücretsiz olarak alınabilir, Çalışma İmkanları, Öğrenciler uygun saatlerde part time işlerde çalışabilirler, Bu sayede hem öğrenim hayatlarına devam ederler, hem de maddi kazanç sağlarlar
Almanya’da Yüksek Lisans Eğitimi Almanya'da eğitim Almanya'da Yüksek Lisans Bölümleri Almanya Eğitim sistemi Yüksek Lisans Eğitimi Almanya vize Almanya'da yüksek lisans
Sarı saçlı bir kadın, beyaz arka plan, renkli gözlü
Beyza Keskin
Sosyolog, Blog Yazarı

Dokuz Eylül Üniversitesi Psikoloji bölümünden sonra Ege Üniversitesi'nde Sosyal Psikoloji bölümünden de mezun olmuştur. Sonrasında Marmara Üniversitesi'nde Sosyal Psikoloji bölümünü bitirmiştir. 

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.