AnasayfaBlogİngiltere’de Doktora Başvurusu Nasıldır?
Yurt Dışında Eğitim

İngiltere’de Doktora Başvurusu Nasıldır?

22 Şubat 2021
Bu görsel beyaz gömlek giyen ve elinde konuşma balonu tutan bir kadını tasvir etmektedir. Kadın beyaz bir arka planın önünde duruyor, saçları geriye doğru toplanmış ve kırmızı oje sürüyor. Yüzü odakta ve dudaklarında hafif bir gülümseme var. Kadrajın soluna bakıyor, elini uzatmış ve konuşma balonu sağ elinde. Boynu hafifçe görünüyor ve bir kolye takıyor. Arkasında, renkleri bulanık ve odak dışı olan beyaz bir bayrak görülüyor. Resmin alt kısmında, muhtemelen kadının gömleğinin bir parçası olan beyaz bir nesnenin yakın çekimi yer alıyor.
İngiltere'de Doktora Başvuru SüreciAçıklamaÖneri ve Bilgi
Doktora Programıİngiltere'de doktora programları ağırlıklı olarak 3-4 yıl sürmektedir.Belirlenmiş bir alanda ve konu başlığında uzmanlaşmak ve araştırma diline, akademik yazıma ve motivasyona sahip olmak gerekir.
Research Proposal BelgesiBaşvuru yapılacak bölümün, birimin çalışılmak istenilen alanda bilgi ve donanımları yazılı bir belgedir.Standart bir proposal da 1000-3000 kelime arasında olmalı ve ileri seviyede İngilizce kullanılmalıdır.
Başvuru SüreciDepartman seçimi şeklinde başvuru yapılabilir ya da direk ilgili bölümde çalışmak istediği hocayla iletişime geçilebilir.Beraber çalışmak istenilen hocayla iletişime geçmek en sağlıklı yol olacaktır.
Akademik ŞartlarBaşvurular için iyi bir IELTS skoru ve yeterli lisans, yüksek lisans not ortalaması gerekir.Doktora araştırma ağırlıklı bir eğitim olduğu için, eğitim seviyesini tam olarak bilen insanlarla çalışmak önemlidir.
Doktora Başvuru MailiBeraber çalışılmak istenen hocaya gönderilecek bir mail ile başvuru süreci başlamaktadır.Mailinizin içeriğine kim olduğunuz, hangi eğitimleri tamamladığınız ve akademik çalışmalarınıza yer vermeniz gerekir.
CV HazırlamaBaşvuru sürecinde akademik bir CV gereklidir.Hazırlanacak CV'nin akademik formatta olmasına dikkat edilmeli, kendi dil becerilerinizi yansıtan ifadeler kullanılmalıdır.
Burs OlanaklarıHer üniversitenin kendi bursları vardır ve bunlar başvuru sürecinde önemli bir etken olabilir.Burs olanağınız varsa bunu belirtmeli, yoksa üniversitenin burslarına başvurmayı düşünmelisiniz.
Hoca AraştırmasıBölümdeki hocaların çalışmaları, kabul kriterleri ve çalışma alanları önemlidir.Hoca tercihlerinde, hocaların çalışmaları okunmalı, alanlarında uzman olanlar tercih edilmelidir.
Hoca İle İletişimHoca ile ilk görüşme ve sonraki görüşmeler önemlidir.Hoca ile gerçekleştirilecek görüşmelerde, profesyonel ve bilgi dolu bir iletişim dili kullanılmalı, planları ve ilgi alanları paylaşılmalıdır.
Üniversite TercihiÖğrencinin yaptığı ve yapabileceği çalışmalara yakın çalışan hocaların olduğu üniversiteler tercih edilmelidir.Üniversite tercihi yaparken, bölüm ve hoca araştırmaları yapılmalı, hocaların çalışma alanları ve kabul kriterleri dikkate alınmalıdır.

Dünyanın en iyi üniversiteleri arasında ilk 5 girme başarısını uzun yıllardır devam ettiren İngiltere Üniversiteleri, doktora eğitimi almak akademik olarak dünya üzerinde sahip olunabilecek en başarılı deneyimlerden biri olarak görülür. İngiltere’de doktora eğitimleri ağırlıklı olarak 3 yıl şeklinde devam etmektedir. Şayet olası klinik çalışmaları, laboratuvar uygulamaları ve diğer araştırmalar 1 yıl daha doktora programını uzatarak 4 yıla kadar devam etmektedir.

Doktora programı İngiltere'de uzmanlık programı olarak bilinmekte ve başvuruda bulunabilecek öğrencilerden daha önce belirlenmiş bir alanda ve konu başlığında uzmanlaşmak için gerekli araştırma diline, akademik yazıma ve motivasyona sahip olmaları gerekir. Bu nedenle başvurular kapsamında research proposal belgesi hazırlamak gerekir.

Research Proposal Belgesi Nedir?

Kelime anlamı sözlükte öneri, teklif, tasarım anlamlarına gelen research proposal, başvuru yapılacak bölümün, birimin çalışılmak istenilen alanda bilgi ve donanımları yazılan metin olarak açıklanabilir. Burada doktora programlarında ders dışı ağırlıklı araştırmalar söz konusu olduğundan dolayı, başvuruda bulunacak kişinin doktora eğitimi yapabilecek seviyede bilimsel araştırma bilgi yeterliliklerinden emin olmaları için gereklidir. Standart bir proposal da olması bazı değerlendirmeleri şu şekilde sıralayabiliriz;



  • İlgilenilen araştırma konusu hakkında ne gibi bilgi birikimlerine sahip olduğunuzu değinirken ilgilenmiş olduğunuz araştırma konusunu açık bir şekilde ifade etmelisiniz.

  • Yapmayı planlamış olduğunuz çalışmayı neden yaptığınızı? Benzer çalışmalar arasındaki farkları nelerdir? Yapacağınız araştırma literatüre ne gibi katkılarda bulunacak?

  • Çalışmanın hangi yöntemlerin kullanılarak yapılacağını? nasıl yapılacağını? ve şayet kullanılacak bir malzeme ve ekipman olması halinde bunlara değinilerek açılanmalıdır.

  • Ağırlıklı olarak 1000-3000 kelime arasında olması yeterli olup ileri seviyede İngilizce kullanılarak okunaklı ve anlaşılır ifadelere yer verilmelidir.

İngiltere’deki Doktora Programlarına Nasıl Başvurulur?

Ülkeden ülkeye yüksek lisans ve doktora başvuruları temelde çok farklılık gösterebilir. Departman seçimi şeklinde başvuru yapılabildiği gibi direk ilgili bölümden çalışmak istediğiniz hocayla iletişime geçerek başvuruda bulunulabilir. Burada en sağlıklı yolun beraber çalışmak istemiş olduğunuz hocayla iletişime geçmenizdir. Çünkü hoca tarafından kabul edilmek ve diğer şartları da sağlamanız halinde kabul sağlamanız oldukça yüksek.

Diğer şartlar olarak ifade edebileceğimiz lisans, yüksek lisans ağırlıklı not ortalamalarına ve iyi bir IELTS skoruna sahip olmak gerekir. Doktora, araştırma ağırlıklı farklı bir eğitim formu olduğundan ve hele ingiltere gibi bir ülkede, eğitimin seviyesinin tam olarak bilinmediği insanlarla 4 yıl çalışmak oldukça zor bir süreçtir. Bu nedenle beraber çalışma istediğiniz hocayla bir öne diyalog ve tanışma iyi bir başlangıç olacaktır. Sıfırdan bir doktoraya başvuruda bulunmak için aşağıda yer alan hususlara dikkat edilmelidir.



  1. Bir üniversite tercihinde bulunup ilgili bölümde sizin daha önce yapmış olduğunuz ve yapabileceğiniz çalışmalara yakın çalışan hoca tercihinde bulunabilirsiniz.

  2. Bölümde yer alan hocanın iyice araştırılması gerekecektir. Hangi alanlarda çalışmış veya çalışır, doktora programına öğrencileri nasıl kabul eder? gibi sorulara üniversitenin web sayfalarından erişilebilir. Burada tercihte bulunulan hocanın çalışmaları mutlaka okunmalıdır ki yapılacak ilk ve sonraki görüşmelerde kolaylık sağlayacaktır.

  3. İlgili hocanın kaynakları okunduktan sonra uygun görmeniz halinde bir mail gönderiminde bulunmak doğru olacaktır. İlgili mailiniz çeviri programlarından yazılan bir İngilizceyle değil sizin kendi dil becerilerinizi yansıtan İngilizce bilgisiyle yazılmalıdır.

Doktora Başvuru Maili Nasıl Olmalıdır?

İlgili malinizin içeriğinde şu hususlara yer verilebilir.

  1. Kim oluğunuzu, lisans eğitiminizi nerede tamamladığınızı, devam ediyorsanız veya bitirdiyseniz yüksek lisans eğitiminizi, yapmış olduğunuz akademik çalışmalara yer vermeniz gerekir.

  2. Yazmış olduğunuz maili neden yazdığınızı, ilgili hocayı neden seçtiğinizi, çalışmış olduğunu konuları ve sizin ilgi duyduklarınızı belirtmelisiniz.

  3. Hocayla beraber ne gibi farklı çalışmalara yürütebilirsiniz, ve seçmiş olduğunuz konu hocanın çalışma alanına yakın mı ya da benzer mi gibi konulara değinilmelidir.

  4. Herhangi bir burs olanağına sahipseniz bunu açıkça belirtmelisiniz ya da her üniversitenin kendi bursları söz konusudur. Bunları kazanmayı hedefliyor iseniz bunlara da yer vermelisiniz. Her bursun başvuru tarihlerinde farklılıklar gösterebilir. Bu tariflere üniversitenin web sayfası üzerinden erişebilirsiniz.

  5. Hazırlanacak cv akademik formatta olmasına dikkat edilmelidir. Akademik formatta yazılmış örnek bir cv’ye kendi cv’nizi uyarlayabilişiniz. Uyarlama işleminiz yaparken kendi cümlelerinizin olmasına dikkat edilmelidir. Gramer hataları elbette olabilir fakat burada önemli olan husus ise özgünlüğün sizi ifade ediyor olmasıdır.

  6. İyi niyet mektubu işlevsel bir fonksiyonu vardır. Özgünlüğün size ait olmadığı anlaşıldığında kendinizi ifade etmekte zorlanabilirsiniz. Çünkü Google’n özellikle özgünlük tarama motorlarında ilgili ifadelerin kime veya kimlere ait olduğu ortaya çıkabilmektedir. Bu mektuplar sizi tanımaya yönelik olduğundan dolayı tamamen kişisel olmasına dikkat edilmelidir. İyi niyet mektubunuzda tarih olarak lisans eğitimi tercihinizden itibaren dikkate alarak yazabilirsiniz. İlk cümlelerde cv’den daha fazla detaya girerek, hangi derslerin size ilham verdiğini, hangi projelerde bulunduğunuzu ve mezuniyet sonrası gerçekleştirmiş olduğunuzu projeleriniz varsa bunlar yer vermeniz iyi olacaktır. Mezuniyetiniz sonrası iş geçmişiniz, başvuruda bulunma aşamasında olduğunuz okulu ve bölümü neden tercih ettiğinizi detaylandırarak yer vermelisiniz. Burada dikkat edilmesi gereken husus olabildiğince teknik kelimelerden uzak durmak, bölüme ve hocaya ithaflarda bulunmak önemlidir. Son olarak hoca, siz ve bölüm üçlüsü olarak neler yapabilirsiniz? Dilbilgisi kurallarına dikkat ederek mümkünse 11 punto Time New Roman 1,5 yazı karakteri kullanılarak yazılmalıdır.

  7. Mailinizi oluşturduktan sonra, transkript, cv, iyi niyet mektubu ve varsa akademik çalışmalarınızı ekleyerek maili gönderebilirsiniz. Bölümü ve hocayı gerçekten istiyorsanız “ burs yok, kontenjanım oldukça dolu” gibi cevaplar sizi yıldırmamalıdır. Kabul edilebilirlik konusunda daha farklı bir yaklaşım sergileyerek “Peki hocam sonraki yıl beni kabul edebilir misiniz?” diye sorulabilir. Ya da “internet ortamında bir görüşme sağlayabilir miyiz?” diye de sorabilirsiniz.

Başvuru Dönemi

Yukarıda yer alan hususlara dikkat edilerek gerçekleştirilen özgün bir başvuru sonrası hocalar kuvvetle muhtemel dönüş yapacaklardır. İngiltere’de her üniversitenin başvuru dönemleri farklı olmakla beraber yılda 2 ila 3 defa başvuru yapılabilir. Örneğin Cambridge üniversitesi için 3 dönem başvuru vardır. Profesyonel anlamda 5 haftalık akademik İngilizce desteği sağlamaktadır.

Bu durum yalnız ekim başlangıcı kurslar için geçerlidir. Genellikle aranılan dil şartı her okulun ve her bölümün farklılık gösterebildiği gibi sosyal bölümler için de farklılık göstermektedir. İngiltere de doktora programı kapsamında akademik IELTS sınavından 6,5 almak yeterli olabilirken sosyal bölümler için 7 skoru aranmaktadır. Doktora programı kapsamında aranılan şartlara ilgili üniversitelerin başvuru şartları web sayfalarından ulaşabilirsiniz.

Proposal Nasıl Hazırlanır?

Doktora eğitimi kapsamında yapılacak işin içeriği detaylı bir şekilde yer verilirken şekil yönünde de iyi görünmesi gerekir. Şekil yönünden şu hususlara dikkat edilir. Kapak, özet kısmı, teşekkür bölümü, içindekiler, tablolar, giriş, alt başlıklar ve sonuçları son olarak da referansların yer alması gereklidir. Referans olabilecek ilgili kişileri mutlaka dönerek “size referans olup olmadıklarını “ özellikle sorabiliyorlar.

İngiltere’de Doktora Eğitimi Kaç Yıldır?

İngiltere doktora eğitimleri genellikle 4 yıl sürmektedir. Doktora eğitimlerinin 3 yıl olarak da devam edilebilen bölümlerde vardır. Fakat laboratuvar çalışmaları veya klinik araştırmaları olması halinde tam zamanlı 4 yıl olarak devam etmektedir.

İngiltere’de Sadece IELTS Sınavı Mı Geçerli?

İngiltere de IELTS sınavı başta olmak üzere TOEFL sınavının geçerli olduğu üniversitelerde vardır. Ya da TOEFL’ın IELTS sınavına denk gelen skorunu da hesaplayarak kabul edilmektedir. IELTS sınavın yeteri puanı alamamanız halinde ön kabul olarak 6,5 puanı’da kabul eden üniversitelerde vardır.

Doktora Programı, İngiltere'de doktora programları ağırlıklı olarak 3-4 yıl sürmektedir, Belirlenmiş bir alanda ve konu başlığında uzmanlaşmak ve araştırma diline, akademik yazıma ve motivasyona sahip olmak gerekir, Research Proposal Belgesi, Başvuru yapılacak bölümün, birimin çalışılmak istenilen alanda bilgi ve donanımları yazılı bir belgedir, Standart bir proposal da 1000-3000 kelime arasında olmalı ve ileri seviyede İngilizce kullanılmalıdır, Başvuru Süreci, Departman seçimi şeklinde başvuru yapılabilir ya da direk ilgili bölümde çalışmak istediği hocayla iletişime geçilebilir, Beraber çalışmak istenilen hocayla iletişime geçmek en sağlıklı yol olacaktır, Akademik Şartlar, Başvurular için iyi bir IELTS skoru ve yeterli lisans, yüksek lisans not ortalaması gerekir, Doktora araştırma ağırlıklı bir eğitim olduğu için, eğitim seviyesini tam olarak bilen insanlarla çalışmak önemlidir, Doktora Başvuru Maili, Beraber çalışılmak istenen hocaya gönderilecek bir mail ile başvuru süreci başlamaktadır, Mailinizin içeriğine kim olduğunuz, hangi eğitimleri tamamladığınız ve akademik çalışmalarınıza yer vermeniz gerekir, CV Hazırlama, Başvuru sürecinde akademik bir CV gereklidir, Hazırlanacak CV'nin akademik formatta olmasına dikkat edilmeli, kendi dil becerilerinizi yansıtan ifadeler kullanılmalıdır, Burs Olanakları, Her üniversitenin kendi bursları vardır ve bunlar başvuru sürecinde önemli bir etken olabilir, Burs olanağınız varsa bunu belirtmeli, yoksa üniversitenin burslarına başvurmayı düşünmelisiniz, Hoca Araştırması, Bölümdeki hocaların çalışmaları, kabul kriterleri ve çalışma alanları önemlidir, Hoca tercihlerinde, hocaların çalışmaları okunmalı, alanlarında uzman olanlar tercih edilmelidir, Hoca İle İletişim, Hoca ile ilk görüşme ve sonraki görüşmeler önemlidir, Hoca ile gerçekleştirilecek görüşmelerde, profesyonel ve bilgi dolu bir iletişim dili kullanılmalı, planları ve ilgi alanları paylaşılmalıdır, Üniversite Tercihi, Öğrencinin yaptığı ve yapabileceği çalışmalara yakın çalışan hocaların olduğu üniversiteler tercih edilmelidir, Üniversite tercihi yaparken, bölüm ve hoca araştırmaları yapılmalı, hocaların çalışma alanları ve kabul kriterleri dikkate alınmalıdır
İngiltere'de Doktora Propasal Nasıl Hazırlanır İngiltere'de Doktora Programı İngiltere'de Doktora Başvurusu İngiltere Doktora Eğitimi
Özel dikim siyah takım elbiseli yakışıklı bir adam gri bir arka planın önünde kendinden emin bir şekilde duruyor. Kısa, koyu renk saçları ve hafif bir sakalı var ve gözleri uzaklara bakıyor. Duruşu rahat, elleri rahatça ceplerinde ve dudaklarında hafif bir gülümseme var. Zarif ve sofistike görünüyor ve hayatın sunacağı her şeyi üstlenmeye hazır. Beyaz gömleği ve siyah kravatıyla kıyafetini tamamlıyor ve görünümüne sofistike bir hava katıyor.
Nevzat Yüksel
Blog Yazarı

Sağlık Yönetimi bölümünde öğretim görevlisi. Sağlık hukuku, Türk sağlık sistemi ve sağlık kuruluşlarında teknoloji yönetimi alanında dersler vermektedir. Birçok uluslararası dergi, kitap ve bildirilerde yazı ve bölümleri vardır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.