Uzaktan Eğitim Bölümleri 2020 (Lisans)
Üniversite | Uzaktan Eğitim Bölümü | Bölüm Detayları |
---|---|---|
Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi | Bilgisayar Mühendisliği | Sayısal puan türünden alım yapılan bu bölüm donanım ve yazılım teknolojileri üzerine eğitim vermekte olup, toplam 8 dönem üzerinden eğitim sunulmaktadır. |
Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi | Endüstri Mühendisliği | Üretim ve hizmet sistemleri üzerine eğitim veren bu bölüm de sayısal puan türü ile öğrenci almaktadır. |
Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi | Yönetim Bilişim Sistemleri | Eşit ağırlık puan türünden öğrenci alan bölüm, bilgisayar sistemleri ve işletme dersleri sunmaktadır. |
İstanbul Üniversitesi | Kamu Yönetimi | Bu bölüm iktisat literatürünün son gelişmelerine uygun olarak teorik ders uygulamaları sunmaktadır ve eşit ağırlık puan türünden öğrenci almaktadır. |
İstanbul Üniversitesi | Halkla İlişkiler ve Tanıtım | Kurumsal iletişim süreçlerinin yönetimi ve pazarlama iletişimine ilişkin konularda eğitim vermektedir. |
Anadolu Üniversitesi | İşletme | Analitik ve stratejik düşünme becerisi olan, karar verme yeteneği gelişmiş işletme uzmanları yetiştirmeyi amaçlamaktadır. |
Anadolu Üniversitesi | Emlak ve Emlak Yönetimi | Emlak sektöründe gelişmeleri takip eden ve sektöre uygun stratejik kararlar alabilecek bireyler yetiştirmeyi hedeflemektedir. |
Anadolu Üniversitesi | Lojistik | Tedarik zinciri yönetimi ve lojistik süreçlerin yönetimini öğreten, lojistik sektöründe sürdürülebilir kariyer hedefleyen profesional bireyler yetiştiren bir bölümdür. |
Anadolu Üniversitesi | Halkla İlişkiler ve Reklamcılık | Halkla İlişkiler, Reklamcılık ve Marka İletişimi konularında bilgi ve beceri sahibi bireyler yetiştirebilir. |
Anadolu Üniversitesi | İktisat | İktisadi gelişmeleri, ekonomi politikalarını anlamayı ve analiz etmeyi sağlayacak bilgi ve beceri veren bir bölümdür. |
Uzaktan eğitim, günümüzün gelişen iletişim teknolojilerini kullanarak mekân ve zamana bağlı kalmadan eğitim alınmasını sağlar. Yaşadığı yerdeki koşullardan ya da kişisel durumlarından dolayı örgün eğitime katılamayan kişiler için önemli bir fırsattır. Kişiler kendilerine en uygun zamanı belirleyerek eğitimlerine devam edebilirler. Eğitim için tanımlanan zaman aralığında bu sürenin nasıl değerlendirileceği tamamen kişiye ait bir sorumluluktur.
Uzaktan eğitim mekândan bağımsız gerçekleştirilir. Yaşadığı bölgede eğitim için yeterli olanakları bulunmayan kişiler, yer değiştirme ihtiyacı duymadan kaliteli eğitim alabilmektedir. Bu sayede eğitimde fırsat eşitliği sağlanır. Kişi,eğitimini kendi kişisel gelişim süreci için aldığından daha sorumlu davranarak derslere katılım gösterir. İnisiyatif öğrencinin kendisindedir.
En çok merak edilen konulardan birisi de öğrencilerin eğitimciler ile iletişimi nasıl kuracağıdır. Teknolojinin imkanları dahilinde olan e-mail, sohbet ve forum uygulamaları ile bilgi alışverişi sağlanmaktadır. Bazı uzaktan eğitim sistemlerinin içerisinde öğretim görevlilerine doğrudan mesaj gönderme seçeneği bulunmaktadır.
Uzaktan Eğitim Dersleri Nasıl İşlenir?
Derslerin işleyişinde uygulanan yöntemler, hedef kitleye ve dersin içeriğine göre değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle farklı üniversitelere bağlı farklı bölümlerde derslerin işleyişi ile ilgili farklılıklar bulunması normaldir. Genel hatlarıyla işleyiş açık öğretim sistemine benzemektedir. Öğrenciler almaları gereken dersleri online olarak takip etmektedir.
Uzaktan eğitim sisteminde, derslerin sonunda yapılan sınavlar açık öğretimde olduğu gibi daha önceden belirlenen ve duyurulan tarihlerde öğrencilerin bir araya geldiği salonlarda gerçekleştirilmektedir. Sınavlar genellikle yazılı olarak, bazı durumlarda ise test şeklinde yapılmaktadır.
Dersler eş zamanlı yapılabilmektedir. Eş zamanlı eğitimde, önceden belirlenen bir zamanda öğrenciler ile eğitmen sanal bir sınıf oluştururlar. Bu sınıfta öğrencilerin eğitmene sorular sorabilmesi mümkündür. Bu olanak sosyal etkileşim yoksunluğunu gidermektedir. Eş zamanlı olmayan eğitimde ise öğrencilere açılan dersler, zaman ve mekândan bağımsız şekilde işler. Öğrenci istediği zamanda kendisi için açılan dersi takip edebilir.
Uzaktan Eğitim Bölümleri Hangileridir?
Uzaktan eğitim sisteminde öğretim gerçekleştiren lisans bölümlerini, bu bölümlerin detaylarını ve hangi üniversiteler tarafından verildiklerini inceleyeceğiz. Bölümlerin en son sıralama ve puan bilgileri ile birlikte kontenjan sayılarını da yazımızda bulabilirsiniz. Daha kolay bir şekilde incelenebilmesi için eğitimi veren üniversitenin adı altında o kurumda mevcut olan bölümlere değineceğiz. Aynı bölümler hakkında detaylı bilgi vermeden puan ve sıralamalarını ekleyeceğiz.
Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi Uzaktan Eğitim Bölümleri
Bilgisayar Mühendisliği: Bölüm; donanım teknolojileri, yazılım geliştirme teknolojileri, veri tabanı ile bilişim teknolojileri sistemlerinin kullanımı konularında eğitim vermeyi amaçlamaktadır. Toplamda 8 dönem olarak eğitim verilmektedir.
Bölüme sayısal puan türünden alım yapılmaktadır. En son alımda 150 kontenjan ayrılan bölümün taban puanı 261,9537 olmuştur. Tahmini başarı sıralaması ise 297 bin 925’dir. Bu bölümde eğitim almak isteyen öğrenciler her yarıyıl dönemi için belirli bir ücret ödemek durumundadır.
Endüstri Mühendisliği: Bu programın amacı; üretim ve hizmet sistemlerinin bütünleşik tasarımını yapabilen, süreçleri planlayan ve kullanılan sistemleri yönetebilen nitelikli insanların yetiştirilmesidir. Ürün ve hizmet üretimi ile dağıtımında kullanılan bilgi, araç gereç, para ve malzemelerin etkinliğini sağlayan sistemleri tasarlayan bir programdır. Uzaktan eğitim yapan bölüm sayısal puan türünden alım yapmaktadır. Öğrenci alımı için belirlenen en son kontenjan sayısı 100 kişidir. Program ücretlidir.
Yönetim Bilişim Sistemleri: Bu bölüm yoğun şekilde bilgisayar sistemi eğitimi ile birlikte işletme dersleri de sunmaktadır. Böylece işletmelerin kullandığı bilişim sistemleri konusunda eğitimli insan sayısını arttırmak amaçlanmaktadır. Eşit ağırlık puan türünden öğrenci alan bölüm için en son kontenjan sayısı 50 kişi olmuştur. Program ücretlidir.
İstanbul Üniversitesi Uzaktan Eğitim Bölümleri
Kamu Yönetimi: Bölümün amacı, teorik ders uygulamaları ile iktisat literatürünün son gelişmelere uygun olarak güncellenmesi, ortaya çıkan ekonomik sorunların analiz edilmesi ve sorunların çözülebilmesi için öneriler sunabilen bireylerin yetiştirilmesidir. Eşit ağırlık puan türünden alım yapan bölüm için ayrılan kontenjan sayısı 150 kişidir.
Halkla İlişkiler ve Tanıtım: Kurumsal iletişim süreçlerinin yönetimi, pazarlama iletişimi alanına ilişkin ölçme yöntemlerinin uygulamaya dönük olarak aktarılması ve halkla ilişkiler ve iletişim alanında evrensel anlamda temel sayılan çalışma alanlarını tanıyan kişilerin yetiştirilmesi amaçlanır. Kurum ve kişiler için geniş bir hizmet alanı oluşturan bölüm, ileri düzeyde uygulamalı bilgileri kullanmaktadır. Sözel puan türünden alım yapan uzaktan eğitim bölümünün en son taban puanı 276,7904 olmuştur. Tahmini başarı sıralaması ise 410 bin 628’dir. Ayrıca bölüm için ayrılan kontenjan sayısı 150 kişidir.
Gazetecilik: Medya ve iletişim sektöründe kuramsal ve uygulama bilgileri açısından donanımlı, sektörel sorunlara hâkim, eleştirel yaklaşabilen ve etik ilkelere bağlı gazeteciler yetiştirebilmek amaçlanmaktadır. Sözel puan türünden alım yapan bölümün en son taban puanı 280,7435 olmuştur. Bölümün tahminin başarı sıralaması 384 bin 874’tür. Bölüm için ayrılan kontenjan ise 150 kişidir.
Radyo, Televizyon ve Sinema: Öğrencilerin bu alanda ve ilişkili alanlarda bilgi donanımını sağlayarak alana özgü yöntem ve teknikleri kullanabilme becerileri kazanmaları amaçlanmaktadır. Görsel ve işitsel uygulamalarla üretim yapma, özgün çalışmalar gerçekleştirme, mesleki etik duyarlılığı kazanma yetkinlikleri geliştirilir. Bölümün taban puanı 297,6975 tahmini başarı sıralaması ise 283 bin 975’tir. Bölüm için öğrencilere ayrılan kontenjan 150 kişidir.
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Uzaktan Eğitim Bölümleri
Kamu Yönetimi: Daha önce detaylarını verdiğimiz bu bölümün Celal Bayar Üniversitesi için ayrılan kontenjan sayısı 50 kişidir. Bölüme alımlar eşit ağırlık puan türünden yapılmaktadır.
İşletme: Öğrencilerin küresel rekabet ortamına işletme yönetimi hakkında temel ilkeleri ve kuralları ile birlikte hazırlanması amaçlanmaktadır. Bilgiler teorik ve uygulamalı olarak verilmektedir. Programın ilk iki yılında işletmecilik, maliye, iktisat, matematik gibi dersler verilirken son iki yılda finans ve muhasebe, üretim yönetimi ve pazarlama, sayısal yöntemler gibi dersler verilmektedir. Aynı zamanda seçmeli ders imkanları da öğrencilere sunulmaktadır. Bu bölüme en son tercih döneminde alım yapılmadığı için güncel puan ve sıralama bilgileri mevcut değildir.
İnönü Üniversitesi Uzaktan Eğitim Bölümleri
Halkla İlişkiler ve Tanıtım: Bu bölüm ile ilgili detayları daha önce vermiştik. Sözel puan türünden alım yapan bölümün İnönü Üniversitesi için en son taban puanı 225,0149 olmuştur. Öğrencileri için 100 kontenjan sayısı açılan bölümün tahmini başarı sıralaması 796 bin 483’tür.
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi: Programın genel kapsamı ve amaçları Kamu Yönetimi bölümü ile benzerlik göstermektedir. Bu bölüm en son öğrenci alımını bir önceki yılda yapmıştır. Dolayısı ile puan ve başarı sıralamaları ile ilgili bilgiler güncel değildir. Yeniden alım yapılması halinde bir fikir oluşturabilmesi için bilgileri paylaşacağız. 2018 – 2019 bilgilerine göre bölümün taban puanı 216,0649 olmuştur. Eşit ağırlık türünden alım yapan bölüm için ayrılan kontenjan ise 100 kişidir.
En güncel bilgileri üniversitelerin ve eğitim programlarının incelenmesi ile birlikte aktardık. Bölüm konusunda daha fazla çeşitlilik olmasına rağmen, uzaktan eğitim bölümlerinin her sene öğrenci alımı yapmayan bölümleri de olduğu için düzenli şekilde eğitim veren bölümlere yazımızda yer vermeye çalıştık. Bu sistem içerisinde eğitim almak isteyen kişilerin bölüm seçimi yaptıktan sonra üniversiteler ile ilgili de detaylı araştırmalar yapmaları faydalı olacaktır.
Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldum. Eğitimime devam ederken, bir televizyon kanalında canlı yayın kameramanı olarak görev yaptım. Çeşitli kısa film projelerinde farklı görevlerde bulundum. Enstitü’den aldığım online içerik editörlüğü eğitiminden sonra yazarlık yapmaya başladım.