AnasayfaBlogÜniversite Diploması İş Bulmak için Yeterli mi?
Kariyer

Üniversite Diploması İş Bulmak için Yeterli mi?

29 Haziran 2018
Bu resimde siyah mezuniyet cübbesi ve kepi giymiş, elinde bir diploma tutan genç bir adam görülmektedir. Düz, kirli beyaz bir duvarın önünde durmakta ve doğrudan ileriye bakmaktadır. Sol kolunu uzatmış ve sağ kolunu bükmüş, eliyle diplomayı tutmaktadır. Başarısına bakarken yüzünde ciddi bir ifade vardır. Kepi siyahtır, altın bir püskülle süslenmiştir ve cübbesinin düğmeleri boynuna kadar iliklenmiştir. Elindeki diploma kıvrılmış ve belgenin iç kısmı görülebiliyor.
Eğitim BasamaklarıKazandırdığı BecerilerBeklenen Sonuçlar
AnaokuluTemel sosyal yetenekler, Öğrenme arzusuSosyalleşme ve çevresiyle etkileşim kurabilme becerisi
İlkokulTemel okuma-yazma ve matematik becerileriDüşünülme ve iletişim kurabilme becerisi
OrtaokulKritik düşünme ve problem çözme becerileriKarmaşık problemleri çözme ve derinlemesine düşünme yeteneği
LiseDetaylı bilgi ve uzmanlık becerileriKendisini belirli bir alana yönlendirme ve hedef belirleme yeteneği
ÜniversiteUzmanlık ve derinlemesine analiz yeteneğiKalifiye iş force geliştirme ve spesifik alanlarda konusunda uzmanlaşma
Yanlış Eğitim-Öğretim YöntemleriÖğrenim sürecindeki motivasyonun azalması,Zaman israfı, çeşitli kabiliyetlerin körelmesi
İyi Değerlendirilip Rehberlik Edilmemiş Öğrenim Süreciİlgisizlik ve öğrenme kaygısının artmasıİş hayatında karşılaşılacak zorluklara karşı çözüm üretememe
Ekonomik ÖzgürlükFinansal planlama ve bütçeleme becerisiParasal getirisi olan bir uğraş ve eylem kabiliyetine sahip olma
Didinip Durmaİsteklilik ve güçlü çalışma etiğiEğitim merhalelerinde başarı ve kendi kapasitenin tam olarak kullanabilme
Eğitim MerhaleleriKritik düşünme ve problem çözme becerisiEkonomik özgürlüğe ulaşma ve kalifiye iş force geliştirme

Eğitim,bir insan hayatı önemli etkenlerden biridir hatta en önemlisidir diyebilir. Anaokulu,İlkokul,Ortaokulu,Lise ne nihayet Üniversite ile final bulan eğitim-öğrenim serüveni insanın geri kalan hayatına önemli bir şekilde etki ve katkı sağlıyor. Bu etki ve katkı çeşitli maddi manevi veya her ikisi birden olabilir. Her zaman olumlu katkı mı sağlar maalesef bunu söyleyemeyiz. Yanlış eğitim-öğretim yöntemi veya iyi değerlendirilip rehberlik edilmemiş bir öğrenim süreci zaman israfı veya çeşitli kabiliyetlerin körelmesine sebep olabilliyor. İnsan için refah seviyesi yüksek bir hayat ekonomik özgürlüğü elde etmekten geçer. Ekonomik özgürlük parasal getirisi olan bir uğraş ve eylem kabiliyetine sahip olmakla elde edilebilir.İnsanoğlu tarih boyunca o kabiliyete sahip olmak için didinip durmuş eğitim merhalelerinden geçmiştir.

Öğrenme İhtiyacı

Öğrenim ihtiyacı insan fıtratının bir gereğidir. İlkel çağlarda bile bunu görebiliyoruz. Kah odun kesmeyi kah avlanmayı gerek aile fertlerinden gerek çevresinden öğrenmiştir.Yani hayatını sürdürebilmek için balık tutmayı öğrenmek zorunda kalmıştır insan. Asıl konumuza dönecek olursak, üniversite diploması iş bulmak için yeterli mi? Olması gereken üniversite diplomasına sahip bir bireyin diplomasını aldığı ilgili branş ila alalakalı iş yapmaya ehil olması,gereken nitelikleri taşıması. Maalesef eğitim sisteminin eksikliklerinden kaynaklanan veya öğrencinin öğrenim hayatı süresince istenen niteklere haiz olabilmesi için çaba sarfetmemesinden dolayı diplomayı bir şekilde aldıysa da branşı ile alakalı işe ehil olamamaktadır.



Bundan dolayıdır ki bir öğrenci diplomasını aldığı an branşı ile ilgili bir iş pozisyonuna başvurabilmesi için şu maddelere dikkat etmelidir;

1 - Doğru Tercih : İlk adımı sağlam basmak diyeceğimiz bu aşamada öğrenci ilgi,yetenek, ve kabiliyetlerine uygun bir bölüm tercih etmesi.

2 - Bölümünü Benimseme : Yapılan bir tercih neticesinde herhangi bir bölüme yerleşen öğrenci bölümünü benimsemesi bununla ilgili kendine hedefler belirleyebilmeli 



3 - Okul bitsin bakarız: Bu tamamen yanlış bir düşünce benimsemeden veya hedef gözetilmeksizin herhangi bir bölümü bitirmeye çalışmak zaman ve enerji israfıdır. Çünkü bu düşünce, öğrencinin branş konusunda kendini geliştirmesinde en büyük engeldir.

4 - İş Olanağı: Sadece bir alan için değil tüm olanaklar için kendini hazırlmalı,Örneğin sadece kamu veya özel sektörle kendini sınırlamamalı gerekirse kendi işini kurmayı gaye edinilmeli.

5 - Mesleki Gelişim: Bölüm ile ilgili kurs,seminer gibi faaliyetlere katılım sağlanarak mesleki olarak kendini geliştirmeli.Maddi yetersizlik durumunda belediyelerin ücretsiz kurs imkanlarından faydalanılabilir. Örneğin İstanbul'da İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı İSMEK mesleki eğitim konusunda önemli ölçüde kurumsallaşmış çok çeşitli branşlarda profesyonel eğitmenlerle ücretsiz kurs imkanı sağlamaktadır.



Zaman kısıtlılığı durumlarındaonline eğitimimkanı sağlayan çeşitli portallardan kişisel ve mesleki eğitimlerden faydalanılabilir. İstanbul İşletme Enstitüsü (iienstitu) bu imkanı sağlayan ciddi bir portal.

İş ve eğitim hayatınızda başarılar.

Öğrenme İhtiyacı Nedir?

Öğrenim ihtiyacı insan fıtratının bir gereğidir. İlkel çağlarda bile bunu görebiliyoruz. Kah odun kesmeyi kah avlanmayı gerek aile fertlerinden gerek çevresinden öğrenmiştir.Yani hayatını sürdürebilmek için balık tutmayı öğrenmek zorunda kalmıştır insan. 

İş Başvurusunda Neye Dikkat Edilmeli?

Öğrenci diplomasını aldığı an branşı ile ilgili bir iş pozisyonuna başvurabilmesi için şu maddelere dikkat etmelidir: Doğru Tercih; ilk adımı sağlam basmak diyeceğimiz bu aşamada öğrenci ilgi,yetenek, ve kabiliyetlerine uygun bir bölüm tercih etmesi. Bölümünü Benimseme. 

Eğitim Nedir? 

Eğitim, bir insan hayatı önemli etkenlerden biridir hatta en önemlisidir diyebilir. Anaokulu, İlkokul, Ortaokulu, Lise ne nihayet Üniversite ile final bulan eğitim-öğrenim serüveni insanın geri kalan hayatına önemli bir şekilde etki ve katkı sağlıyor.

Anaokulu, Temel sosyal yetenekler, Öğrenme arzusu, Sosyalleşme ve çevresiyle etkileşim kurabilme becerisi, İlkokul, Temel okuma-yazma ve matematik becerileri, Düşünülme ve iletişim kurabilme becerisi, Ortaokul, Kritik düşünme ve problem çözme becerileri, Karmaşık problemleri çözme ve derinlemesine düşünme yeteneği, Lise, Detaylı bilgi ve uzmanlık becerileri, Kendisini belirli bir alana yönlendirme ve hedef belirleme yeteneği, Üniversite, Uzmanlık ve derinlemesine analiz yeteneği, Kalifiye iş force geliştirme ve spesifik alanlarda konusunda uzmanlaşma, Yanlış Eğitim-Öğretim Yöntemleri, Öğrenim sürecindeki motivasyonun azalması,, Zaman israfı, çeşitli kabiliyetlerin körelmesi, İyi Değerlendirilip Rehberlik Edilmemiş Öğrenim Süreci, İlgisizlik ve öğrenme kaygısının artması, İş hayatında karşılaşılacak zorluklara karşı çözüm üretememe, Ekonomik Özgürlük, Finansal planlama ve bütçeleme becerisi, Parasal getirisi olan bir uğraş ve eylem kabiliyetine sahip olma, Didinip Durma, İsteklilik ve güçlü çalışma etiği, Eğitim merhalelerinde başarı ve kendi kapasitenin tam olarak kullanabilme, Eğitim Merhaleleri, Kritik düşünme ve problem çözme becerisi, Ekonomik özgürlüğe ulaşma ve kalifiye iş force geliştirme
Üniversite Diploması İş Bulmak için Yeterli mi?diploma eğitimistihdam iş aramaişsizlikmeslek gelişim özel sektör üniversite
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu online kurs, iç denetim eğitimi vermekte ve bu alanda mükemmelleşmenize yardımcı olacak içgörü ve anlayış sunmaktadır. Görsel, konunun önemine atıfta bulunarak takım elbise giyen ve kravat takan bir adamı tasvir etmektedir. Eğitim, kalite güvencesi, risk analizi ve yönetimi, süreç iyileştirmeleri ve mevzuata uygunluk gibi konularda detaylı bilgi ve rehberlik sağlamaktadır. Ayrıca iç denetimleri etkin bir şekilde planlamak ve yürütmek, riskleri belirlemek ve ele almak ve düzeltici eylem planları geliştirmek için stratejiler sunmaktadır. Bu eğitim sayesinde, iç denetim sürecini kapsamlı bir şekilde anlayacak ve bu süreci çeşitli bağlamlarda nasıl uygulayacağınızı öğreneceksiniz. Kurumların verimliliğini ve etkinliğini değerlendirmek ve geliştirmek için gerekli becerileri öğrenecek ve bu alanda başarılı olmanıza yardımcı olacak gerekli bilgilerle donatılacaksınız.
5
(26)

İç Denetim Eğitimi

8 Konu5 Saat
Yakışıklı, iyi giyimli bir adam profesyonel bir pozda duruyor. İki parçalı siyah bir takım elbise ve bembeyaz bir gömlek giymiş, desenli koyu renk bir kravatla tamamlamış. Siyah ayakkabıları mükemmel bir şekilde parlatılmış ve saçları düzgünce şekillendirilmiş. Duruşu kendinden emin ve doğrudan kameraya bakıyor. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında görünüyor.Serhat Can
12450
Açık kahverengi ceket giyen ve yuvarlak, siyah çerçeveli gözlük takan bir kadın kapalı bir ortamda duruyor. Yüzünde hoş bir ifade var, dudakları hafifçe gülümseme şeklinde kıvrılmış. Saçları kısa ve kıvırcıktır ve boynuna altın bir kolye takmaktadır. Arka plan, üzerinde beyaz yazılar olan mor bir duvardır. Arka planda bir bitkinin bulanık bir görüntüsü var.
Yuvarlak gözlüklü, mavi kot ceketli ve beyaz gömlekli bir kadın resmi. Saçları kahverengi ve at kuyruğu şeklinde geriye doğru toplanmış, yüzü dümdüz karşıya bakıyor. Arka planda birkaç dekoratif bitkinin göründüğü bej renkli bir duvarın önünde duruyor. Yirmili yaşlarının başında olduğu anlaşılıyor ve gözlerinde kararlı ve odaklanmış bir ifade var. Kendinden emin bir pozda duruyor, kolları iki yanında ve çenesi yüksekte. Kıyafetleri şık ve modern, ifadesi ise kararlı ve güçlü.Göksel Yılmaz
11020
Bu, insanların TOEFL sınavını öğrenmelerine yardımcı olmak için tasarlanmış çevrimiçi bir kursun görüntüsüdür. Görselde uzun saçlı, elinde bayrak tutan ve kameraya gülümseyen bir kadın yer almaktadır. Bu, kursun sunduğu motive edici ve destekleyici ortamın harika bir görsel temsilidir. Kapsamlı ve interaktif bir öğrenme deneyimi sunmak üzere tasarlanan kurs, insanların İngilizce dil yeterliliklerini yeni zirvelere taşımalarına yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Kurs, öğrencilere güven kazanmaları ve sınavda başarılı olmaları için ihtiyaç duydukları araçları sağlayacaktır. Uygulama testleri, video dersler ve sesli materyaller gibi kaynakların kullanımı sayesinde öğrenciler TOEFL sınavını geçmek için gereken bilgi ve becerileri kazanabileceklerdir. Ayrıca kurs, öğretmenler, mentorlar ve diğer öğrencilerden oluşan özel bir ağ aracılığıyla rehberlik ve destek de sağlayacaktır. Bu kapsamlı çevrimiçi kurs ile herkes TOEFL sınavında uzman olabilir.
5
(3)

TOEFL Kursu

5 Konu20 Saat
Kısa, siyah saçlı ve sıcak bir gülümsemeye sahip güzel bir kadın kameranın önünde duruyor. Üzerinde pembe çiçek desenli beyaz, bol bir gömlek ve bir çift açık renk kot pantolon var. Dudakları yanaklarına kadar uzanan geniş bir gülümsemeye dönüşürken gözleri sevinçle kapalıdır. Kolları dirseklerinden hafifçe bükülmüş ve elleri gevşek bir şekilde kot pantolonunun ceplerine sokulmuş. Güneş yakındaki bir pencereden parlıyor ve yüzünü yumuşak, doğal bir ışıkla aydınlatıyor. Neşenin resmidir, sıcaklık ve memnuniyet yayar.Magdalini Timou
11020